folder Tahribat.com Forumları
linefolder Gündem - Güncel Konular
linefolder Paralı Asker Şehit Olur Mu?



Paralı Asker Şehit Olur Mu?

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Sigortacı
    DJ_Alper
    DJ_Alper's avatar
    Bilgi/Destek Madalyası
    Kayıt Tarihi: 03/Ocak/2006
    Erkek

    yeni polemik bu :) bi tartışmada biz yapalım dedim :)

     

    evet?

     

     

     

     

    Paralı asker şehit olmaz ancak ‘terör mağduru’ olur

    Paralı askerlere kültürel anlamda şehit denilebilir fakat dini anlamda şehit denilemeyeceği kanaatindeyim. Şehitlik bir Kuran kavramı saf Allah yolunda öldürülene denir

    İlahiyatçı Yazar İHSAN ELİAÇIK:

    Paralı askerlere kültürel anlamda şehit denilebilir ama dini anlamda şehit denilemeyeceği kanaatindeyim. Çünkü kimin şehit olup olamayacağına biz karar veremeyiz. Şehitlik dini bir makam, safi bir Kuran kavramıdır. Saf Allah yolunda öldürülmüşse kişi, evet o şehittir. Ama insanlar kültürel anlamda ölen kişilerine bir paye vermek için şehitlik mertebesini kullanırlar. Türk halkı eskiden beri yüce gayeler için ölen kişilere şehit dediği için paralı askerlik yapıp ölen kişilere kültürel anlamda şehit denebilir. Kültürel anlamda şehit olanla, dini anlamda şehit olanı da birbirinden ayırmak zor, çünkü Türkiye’nin kültürü çok fazla miktarda dinden besleniyor. Fakat bana sorulursa, ben o tür kavramlar kullanmak yerine terör mağduru, savaş maktulü gibi kelimeler kullanılması gerektiğini düşünüyorum. Devletin yapması gereken de bence budur, çünkü o biraz da laikliğe de dokunuyor ve buna birileri itiraz edebilir.

    ‘Laik devlet personeline dini kavramlar kullanabilir mi?’ diyebilirler.

    Sosyolog / Zaman Gazetesi Yazarı ALİ BULAÇ:

    ‘Paralı askerin işi insan öldürmek; şehitmi değilmi tartışılır’ DİNİ açıdan baktığımız zaman şahadet, herhangi bir dünyevi menfaat beklemek sizin, insanın Allah’ın kelimesini yüceltmek, toprağını korumak, vatanını korumak, canını ve malını korumak üzere savaşta hayatını kaybetmesidir. Fakat paralı bir asker bu işi profesyonel olarak yapıyor demektir ve onun işi insan öldürmekten ibarettir. Askerin işi vatanını korumak ve müdafaa etmektir, paralı askerin işi ise insan öldürmektir. Bu konuda birtakım soru işaretleri doğabilir. Bu biraz da Fransızların lejyoner asker tipini andırıyor. Doğrusu ben bu konuda emin değilim, paralı askerlerin şehit sayılıp sayılamayacağı üzerinde biraz daha düşünülmesi gerekir.

    Marmara Üni. İlahiyat Fak. Din Eğitimi Anabilim Dalı Bşk. Prof. Dr. BAYRAKTAR BAYRAKLI:

    ‘Kuran’da menfaat beklemeden savaşana şehit denir’

    Kıran-ı Kerim’e göre; Allah yolunda mücadele veren, savaşan kimseler şehittir. Allah yolunda ne demek? Bir insan, hiçbir menfaat beklemeden vatanı, bayrağı, milleti, namusu, dini için savaşıyorsa şehit odur. Dolayısı ile Kuran-ı Kerim’in şehit anlayışı budur. Bunların hepsi beraber fisebilillah dediğimiz, “Allah yolunda” denen kavramın içini dolduruyor. İşte bunun uğruna mücadele eden, savaşan insan ölürse şehit olur.

    ***

    ‘Zorunlu askerle paralı asker arasında fark yok, ikisi de şehittir’

    ‘Askerin paralı olması sadece dünyevi hayatının statüsü ile ilgili bir düzenlemedir ama şehitlik ahiret hayatıyla ilgili. Vatanını savunmak için hayatını feda etmiş bir kişi para alsa da almasa da kesinlikle şehittir’

    İstanbul Müftüsü Prof. Dr.MUSTAFA ÇAĞRICI:

    ÖZEL ordu kapsamındaki askerler de eğer görev başında öldürülmüşlerse kesinlikle şehit olurlar. Bu insanların elbette yaşamlarını sürdürebilmeleri için paraya ihtiyaçları var ve bunu devlet temin ediyor ama sonuçta vatanlarını savunmak için o görevi yapacaklar. İyi niyetle, vatan sevgisi için, halkımızın kutsal değerlerinin savunulması için hayatını ortaya koyan herkes ölmesi halinde şehittir, yaralanması halinde gazidir. Bu konuda tereddüde yer yoktur. Şehitlik ve gazilik mertebesi noktasında, mecburi askerlik yapan bir kişi ile paralı askerlik yapan bir kişi arasında hiçbir fark yoktur. Paralı askerlik, dünyevi hayatımızın statüsü ile ilgili bir düzenlemedir ama şehitlik ya da gazilik ahiret hayatı ile ilgilidir. Orada Allah kişilerin gönül dünyalarına göre hükmünü verecektir. Kendi vatanını savunmak üzere hayatını feda etmiş bir insan kesinlikle şehittir.

    İlahiyatçı Prof. Dr. BEYZA BİLGİN:

    ‘Subaylar da paralı asker, komutanlar da... Elbette şehit kabul edilirler’

    Profesyonel asker, hayatını bu işten kazanan ama bu işe baş koymuş bir kimsedir. Görev başında olan insanlar da asker olmasalar bile şehit sayılıyorlar biliyorsunuz. O şekilde düşününce profesyonel ordudaki askerler de şehit olabilirler diye düşünüyorum. Çünkü bizim subaylarımız da paralı askerlik yapıyor, yalnız erlerimiz değil. Onların komutanları da şehit oluyor. Profesyonel askerlerin durumunu da buna benzetebiliriz. Bu askerler paralı askerlerdir, bir çeşit memurdur. Vatanı için hizmet eden bu askerlerin de şehit olması bu anlamda kabul edilebilir, paralı askerler de şehit olabilir.

    Eski Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. SAİM YEPREM:

    ‘Subaylarımız da maaş alıyor ama ‘şehit’ oluyorlar’

    Şehitlik kavramının Kuran-ı Kerim’deki tarifi “Allah yolunda mallarını, canlarını verenler”dir. Burada Allah yolunda savaşırken öldürülenler tabir ediliyor. “Para karşılığında savaşan”, “gönüllü olarak savaşan” diye bir ayrım yok. O göreve talip olmaları başlı başına bir fedakârlıktır. Karşılığında maaş olsa da olmasa da çarpışmak suretiyle işin sonunda ölüm var. O yönden baktığımızda kişinin maaşlı olup olmaması arasında fark yok. Subaylarımız da maaş alıyorlar ve öldüklerinde şehit olarak kabul ediliyorlar. Yani sadece Mehmetçik olarak düşünmeyelim.

    ***

    HABERTÜRK Gazetesi Yazarı NİHAL BENGİSU KARACA:

    ‘Şehit olmak insanın niyetiyle alakalı kim şehit, kim değil, asla bilemeyiz’

    BİR tarafta zorunlu olarak askere çağrılmış ve onda sekizi tezkere bekleyen, onda ikisi de “İki tanesini bulup gebertsem de içim soğusa” diyen zorunlu askerler var. Bir tarafta ise şimdi geçim derdi gibi nedenlerle, asker olursam başımı sokacak bir lojmanım olur diye düşünen kişilerden ordu kurma fikri var. Bu kişiler arasında anlamlı (vatanseverlik, yurdun savunulması) nedenlerle bir mücadelenin içinde yer almak isteyenler olabilir, uzun bir eğitim ve faaliyet döneminin içinde yer alacak bu kişilerin ücret de alması kadar normal bir durum olamaz. Fakat yoksulluktan ve çaresizlikten bu işe tevessül etmiş olanlar için askerliği meslek seçmenin temel nedeni yine zorunluluk olacaktır. Şehit olmak ise insanın niyetiyle alakalı bir durumdur. Allah rızasını gözetmek, başkalarının güvenliğini temin, zayıfların korunması ve bunun Allah’a karşı bir borç olarak algılanması ile ilgilidir, bu niyet ise serbest ve özgür irade gerektirir. Dinde, çaresi bulunmamış hastalık vb. gibi nedenlerden ölenlerin de şehit olacağı söyleniyor, bence burada kastedilen çekilen acıların günahlara kefareti olacağı, o kişilerin ahiret hayatına “şehitler gibi” pirüpak intikal etmesidir.

    İKİSİ AYRI KONU

    Bir esaretten, sıkıntıdan dolayı ölenin öte dünyada şehitler gibi muamele görmesi ayrı şey, niyetini ancak Allah’ın bilebileceği bir kişinin eline silah alıp bir sürü adamı vurması ve bir gün de kendisinin vurulması sonucu ölmesi ve onun şehit olması ayrı şey. Bu ikincisinin şehit olup olmadığını ancak Allah bilir, çünkü kalbindeki niyeti bilen sadece O’dur. Bilemeyeceğimiz şeylerin akıl ve rasyonalite üzerinden biçimlenen laik devlette hem de asker tarafından yıllarca payanda olarak kullanılması ve şimdi yine mülahaza konusu olması ise şizofreniktir. Kimileri dinin sadece ölülerle ilgili bir mevzu olmasını istiyor.

    YOK ÖYLE ŞEY!

    Yaşayanlara çok gördüğü dinsel huzur vesilelerini ölülere bol keseden dağıtıyor. Hayır! Namaz kıldılar diye liseli çocukları teşhir ediyorsanız, terörle mücadelede heba olan hayatlara da “Şehit oldular, o ne yüce makamdır” diyemezsiniz. Yok öyle şey! (Habertürk)


    Sorularınızı cilginsigortaci@gmail.com a yazabilirsiniz cevaplar facebook sayfasında >>> facebook.com/cilginsigortaci █║▌│█│║▌║││█║▌║▌║
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    31 yaşında emekli
    ajan1111
    ajan1111's avatar
    Kayıt Tarihi: 25/Ağustos/2005
    Erkek

    cenabet giden direk cehenneme mi gider sorusuna benzer bişi bu |:

    bence olur. neden;

    osmanlıda da sırf savaş için yetiştirilenler vardı. devşirme sistemi. kendi istekleriyle müslüman oluyorlardı. savaş kazanınca kendilerine pay düşüyodu. bi nevi şuanki paralı askerler.


    Kayalardan kayarım yoktur benim ayarım (;
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    patates
    patates's avatar
    Kayıt Tarihi: 18/Haziran/2007
    Erkek

    olur tabi subaylar astsubaylar olmuormu? onlarda para alıyor?

     


    https://t.me/pump_upp
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    beyaban
    beyaban's avatar
    Kayıt Tarihi: 26/Aralık/2009
    Erkek

    vatan koruması için hayatını kaybeden herkes şehittir


    Türkçülük dün bir kaynaktı, bugün bir çaydır. Yarın coşkun bir ırmak olacak ve önünde ki bütün engelleri yıkacaktır.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Helyum
    Helyum's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Haziran/2009
    Erkek

    imanı var ise sadece kursuna denk gelip ölmek sehitlik degildir. iman var ise yaptıgın her hizmet sonucunda ölürsen sehit olursun


    http://www.youtube.com/watch?v=n-O0mSUNVlU
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Holyzone
    Holyzone's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası
    Kayıt Tarihi: 13/Ekim/2008
    Erkek

    müslümansa olur bence

  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    xzxz
    xzxz's avatar
    Kayıt Tarihi: 21/Haziran/2003
    Erkek

    elinde silahla ölen herkes "muzefferdir "


    herşeyin bir şeyi vardır
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    KarasuZanu
    KarasuZanu's avatar
    Kayıt Tarihi: 25/Haziran/2007
    Erkek

    adamın işi o para alıyor ve ihtiyaçları var tabi alıcak. ama sonuçta yaptığı iş kutsal.

  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Nitrous
    Nitrous's avatar
    Kayıt Tarihi: 01/Nisan/2007
    Erkek

    hayatını idame ettirmek için aldığı ücreti çok görmemek lazım.Osmanlı'da yeniçerilerde bir bakıma paralı askerlerdi.Profesyonel asker yani askerlikten başka işleri yoktu hatta evlenemiyorlardı bile.e naapsınlar açlıktan ölsünler mi..

    bi ara şu dinci! ler şimdiki imamların aldığı maaşlardan dolayı günah işledikleri onların arkasında namaz kılınamayacağını söylüyorlardı.Hey Allah'ım 


    << Nitrous@TahriBaT.com >>
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    KarasuZanu
    KarasuZanu's avatar
    Kayıt Tarihi: 25/Haziran/2007
    Erkek

    Nitrous bunu yazdı:
    -----------------------------

    hayatını idame ettirmek için aldığı ücreti çok görmemek lazım.Osmanlı'da yeniçerilerde bir bakıma paralı askerlerdi.Profesyonel asker yani askerlikten başka işleri yoktu hatta evlenemiyorlardı bile.e naapsınlar açlıktan ölsünler mi..

    bi ara şu dinci! ler şimdiki imamların aldığı maaşlardan dolayı günah işledikleri onların arkasında namaz kılınamayacağını söylüyorlardı.Hey Allah'ım 


    -----------------------------

    İmamların para almasına bişe demiyorumda ben verdiğim verginin imama gitmesini istemiyorum. sonuçta bana hizmet etmiyor. bu yüzden paylaşımı adaletsiz yapanların günahı var imamların değil.

  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    efrasyap
    efrasyap's avatar
    Kayıt Tarihi: 13/Haziran/2008
    Erkek

    bedavaya askerlik yaptın ya içine oturdu değilmi len))

Toplam Hit: 8211 Toplam Mesaj: 56