Paralı Asker Şehit Olur Mu?
-
öbür tarafta anlarız
-
xzxz bunu yazdı:
-----------------------------
elinde silahla ölen herkes "muzefferdir "
----------------------------- -
Şehit (Arapça: شَهيد šehīd, çoğulu: شُهَداء šuhedā'/ešhād, aynı zamanda şehid şeklinde okunabilir) Arapça "tanıklık" anlamına gelen bir sözcüktür. Şehit, bir nüfus, ülke veya topluluk için genellikle dini veya politik nedenlerle zulüm gören ve ölen kişiye denir.
Türkçe'de şehit kavramı
Zamanla şehit kavramı Türkçe'de dini anlamından sıyrılıp vatanını veya milletini müdafaa yolunda ölen herkes için kullanılır hale gelmiştir. Türkçe'de şehit olarak nitelendirilen kimseler şu kategoriler altında toplanabilir:
Vatani görevini yapmakta iken herhangi bir şekilde yaşamını yitiren tüm askerler,
Herhangi bir terörist saldırı sonucu yaşamını yitiren eğitim, sağlık, güvenlik vb. görevlileri ile
Görev başında yaşamını yitiren polis, itfaiyeci vb. diğer görevliler.
---
Bu kimseler, inançlarına bakılmaksızın, Türkçe medyada yaygın şekilde "şehit" olarak nitelendirilirler.[1][2][3]
Yukarıda bahsi geçen şahısların bir kısmının şehit kabul edildiği, bağlı oldukları kurumların tüzükleri ve yasalarla da sabittir ve geride kalan yakınları tazminat almaya hak kazanabilirler.
Bunların haricinde siyasi ve ideolojik görüşleri nedeniyle öldürülmüş kimseler de, yakınları, dava arkadaşları, meslek arkadaşları veya taraftarları tarafından "şehit" olarak nitelendirilebilirler; basın şehitleri, devrim şehitleri vb. gibi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, internet sitelerinde yer alan Basın Şehitleri listesinin başlığını 2005 yılında Öldürülen Gazeteciler olarak değiştirmiştir.
İslam
Şehitlik, İslam dininde Allah yolunda vefat etmiş bir müslümana verilen isim ve makamdır. İslam dininin kutsal kitabı Kur'an'da sıklıkla bu kimselerin kurtuluşa erdiği, ahiretteki makamlarının diğer insanlardan üstün olacağı belirtilir.
-
balik_ bunu yazdı:
bir kimse Allah yolunda dinini, ailesini, müslümanlari ve muslumanlarin cikarlarini korumak icin savasmis ve oldurulmus ise ister para alsin ister almasin kurandan ogrendigimize gore kesinlikle sehittir. burada para onemli degildir, onemli olan gercekten Allah yolunda oldurulmus olmaktir. masum insanlari katleden, anarşizm ile Allahin duzenini bozan katil pkk ile savasan ve oldurulen kisi Allah yolunda oldurulmus demektir. pkknin istedigi toplumsal haklar mesela ana dilde egitim gibi, ve belki de ozerklik hatta bagimsizlik gibi istekleri vardir. bu istekler siyasi isteklerdir, tartisilabilir, halk oyuna gidilebilir, egemen millet ise karari millet verir. millet ayrilalim derse ayrilik olur, ayrilmayalim derse ayrilik olmaz. silahla cozum aramak ise Allahin duzenini bozmaktir. bunlarla harp etmek son derece gereklidir.
-----------------------------anarşizmin ne olduğunu ne olmadığını biliyormusun?
anarşizm Alalhın düzenini bozacak birşey değildir, hatta o düzeni rahatlatabilecek bir şeydir. ne der Kropotkin Hz. 'Anarşizm kaos değil, düzendir'.
-
fenerist07 bunu yazdı:
Nitrous bunu yazdı:
fenerist07 bunu yazdı:
EpheSuS bunu yazdı:
ad1s89 bunu yazdı:
vatan koruması için hayatını kaybeden herkes şehittir
-----------------------------o zaman istanbulun fethinde ölenlerin hiçbiri şehit değildi, ortaasyanın bagrından kopup gelmişiz 1071 de zorla anadoluya çökmüşüz sonra istanbulda dalmışız o zamana kadar 1000lerce yıl baskasına ait olan bir yere, hadi istanbulu geçtim eflak boğdan malta viyana vs burdaki seferlerde ölenlerin hiçbiri şehit değildi, hatta aksine orayı savunan ecnebiler şehitti, ama bi dakka? müslüman olmayanlar şehit olamazdı dimi? onların vatanını bile savunmaya hakkı yok aslında.
mantığa gel.
-----------------------------hacısı bizim bahsettiğimiz şehadet isladaki şehadet.
Evet o savaşlarda fetihlerde hayatını kaybedenler şehittir islam'a göre.
Karşı taraftakiler için aynı şeyler söylenemez.Onların inançlarında şehadet olabilir belki ama islamda değil.
Bu mantık böyle hoşuna giderse.Konuya odaklan sen ona buna konu ile alakasız laf yetiştirmeye çalışma.
-----------------------------ok, ben daha objektif olabilen ve at gözlüklerini bir kenara bırakabilenlere tarısacağım konuyu,ben saldırsamda adam öldürsemde ölsemde şehidim, karsımdaki gavur evi yansada anası bacısı colugu cocugu ölsede gavur oldugu için şehit değildir diyenlerle değil. sizlerle değil yani, çekiliyorum siz devam edin.
soruya gelince: varsa ki böyle bi kavram, bunca yıl para karsılıgı calısan albay subay polis vs de ölüyor onlarda şehittir. bu düz tatsız mantıkla alakası olmayan ama herkesi tatmin eden son yorumla beraber cekiliyorum, byeee.
-----------------------------İtinayla gülüyorum arkadaşa sadece...
-
balik_ bunu yazdı:
millet ayrilalim derse ayrilik olur, ayrilmayalim derse ayrilik olmaz.
-----------------------------böyle bir milletin.....
evim ülke olarak tanınsın. KARA ülkesi. evden çıkarak bi yurtdışı tabanway turlamasıyla belki bir devşirme gelin bulurum nufusu çoğaltırım.
-
Hans bunu yazdı:
sertan_06 bunu yazdı:
peki müslüman olmayan vurulan noluyo aske*iyenin hepsinin müslüman olduğunu sanmıyorum...
-----------------------------O da şehit oluyor diye biliyorum dinle alakası varmı yokmu tam bilmiyorum ama vatan uğruna savaşta can veren herkez şehit olur kanımca
-----------------------------Müslüman olmak lazım diye biliyorum ben.
-
insanları nasıl kurtarırız diye kafa yoracağınıza
ölürse sıfatı ne olur diye bakıyorsunuz
ilginç ama bir o kadar da mide bulandırıcı
-
‘Şehit olmak insanın niyetiyle alakalı kim şehit, kim değil, asla bilemeyiz’
en mantikli sav bu gorunmekle beraber, Musluman olsun ya da olmasin kendi fikrim, baskalarinin yarari ugruna olen herkes , bizim dilimizdeki ' Sehitlik ' mertebesine ulasir. Kendi fikrimdir, tartismaya gerek duymam.
-
hocam soru aynen böyle olmus, imam - parali imam..
asker - parali asker..
sonuc: Allah icin...