folder Tahribat.com Forumları
linefolder Derin Konular
linefolder Richard Dawkins"İn Yanıltması

Richard Dawkins"İn Yanıltması

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ertan
    ertan's avatar
    Erkek

RICHARD DAWKINS’İN YANILTMASI

350px-richard_dawkins_tanri_yanilgisi.jpg

Richard Dawkins’in son kitabına koyduğu isim “Tanrı Yanılgısı” ( The God Delusion) oldu. Çıkar çıkmaz en çok satan kitaplar listesinde yer aldı. Yurt dışında olduğu gibi bu kitap ülkemizde de bir çok baskı yaptı. Dinlere getirilmiş ciddi bir eleştiri olarak lanse edildi.
    Daha önceki kitaplarında ağırlıklı olarak Evrim Teorisi’nin savunmasını seçen yazar, bu defa dinleri eleştirmeyi seçmiş.. Bunu yaparken somut deliller yerine, kelime oyunları ve aldatmalar ile okuyucu yanıltmaya çalışmış.
    Yazar Kitapta Tanrı’nın olmadığı ve sosyal yaşam içinde insanların Tanrı inancına aslında ihtiyacı olmadığını anlatamaya çalışmakta.

HAYAL EDİN
    Kitabın girişinde yazar “Hümanist” düşüncenin “milli marşı” olarak kabul edilen İmagine (Hayal edin) isimli şarkıdan esinlenerek, bir hayal Kurmuş. Bu hayalini Dawkins şöyle ifade ediyor:

John Lennon ile birlikte dinin olmadığı bir dünya hayal edin. İntihar bombacılarının, 9/11’in, 7/7’nin, Haçlı seferlerinin, cadı avlarının, Barut Komplosunun, Hintlilerin ve Pakistanlıların ayrılmalarının, İsrail- Filistin savaşlarının, Sırp- Hırvat- Müslüman katliamlarının, “İsa katilleri” yakıştırmasıyla Yahudilere yapılan eziyetlerin, Kuzey İrlanda sorunlarının, “namus cinayetlerinin”, saf insanların paralarını ellerinden alarak onları soyup soğana çeviren parlak takım elbiseli kabarık saçlı televanjelistlerin olmadığını hayal edin. ( Richard Dawkins, Tanrı Yanılgısı, Aralık 2007, 4.baskı, Kuzey Yayınları, sf. 10)

Bu listeyi uzatan Dawkins dinin olmadığı bir dünya hayal edildiğinde hiçbir sorunun olmayacağı ve insanların barış içinde mutlu yaşayacağını sonucuna varıyor.
    Gerçekten böyle olabilir mi? Dinler olmasaydı insanlar mutlu olur, hiç savaş olmaz mıydı?
    Tabi ki bu sadece bir hayal, üstelik çıkış noktası da gerçeklerden oluşmayan bir yalan.
    Yazar çok ciddi bilgi eksikliği ile bu yorumları yapmış, daha doğrusu okuyucuyu eksik bilgi ile yanıltmaya çalışmış.
    Dünya savaşları hakkında kısa bilgisi olan bir kişi bu hayalin çıkış noktasının yanlış olduğunu kolaylıkla anlayabilir. . Örneğin1. dünya savaşı gibi, 2. Dünya Savaşının da motivasyon kaynağı kesinlikle din değildir. Aksine din karşıtı olan Hitler gibi, Stalin gibi, Musolini gibi liderlerin çıkarttığı ve komünizm, Faşizm gibi ideolojilerin neden olduğu savaşlardır. Sadece bu savaşta kıta Avrupa’sında 50 milyondan fazla insan ölmüştür.
    2. Dünya savaş sonrasında Stalin, Mao, Pol Pot gibi ateist liderlerin yaptığı katliamlarda ölen insanların sayısı hala belirsizdir.
    Richard Dawkins “Bazı ateistler kötü eylemler sergileyebilir ancak bu kötülükleri ateizm adına yapmazlar” ( a.g.e sf. 262) diyerek konuyu kapatmaya çalışsa da, aynı hoşgörüyü neden din için göstermediği anlaşılamamaktadır.

Devamı için;

http://kurandaceliskiyoktur.com/2008/03/17/richard-dawkins%e2%80%99in-yaniltmasi/

Yazar: Mustafa Akyol

Bundan sonra sadece insan olanlarla muhattap olacağım.. Ona göre karşıma gelin...
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    morportakal
    morportakal's avatar
    Erkek
    gayette güzel kitap.

bassinyourface
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Böcüklerin Efendisi
    krypt
    krypt's avatar
    Erkek
    Sen git http://kurandaceliskiyoktur.com isimli siteden Tanrı Yanılgısı isimli kitabın eleştirisi gel buraya yapıştır. Ben de bu eleştiriyi ciddiye alayım :\

while (1<2)
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SilenC3
    SilenC3's avatar
    Erkek

KrypT bunu yazdı:
    -----------------------------
    Sen git http://kurandaceliskiyoktur.com isimli siteden Tanrı Yanılgısı isimli kitabın eleştirisi gel buraya yapıştır. Ben de bu eleştiriyi ciddiye alayım :\

muhahahahahahah :D 10 numarasn hoca  

Ben giderken sen dönüyodun, sen benden daha fazla şey bilirsin vs.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    student
    student's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

KrypT bunu yazdı:

Sadece kitabı alıntı yapsaydı daha mı iyi olacaktı ?

ertan arkadaşımız açıkça eleştiriyi nerden alıntı yaptığınıda yazmış , ne yapsaydı , Kitabın resmini koyup , eşleştiriyi de  kendi yapmış gibi mi gösterse iyi olurdu ?

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Böcüklerin Efendisi
    krypt
    krypt's avatar
    Erkek

student bunu yazdı:

Sadece kitabı alıntı yapsaydı daha mı iyi olacaktı ?

ertan arkadaşımız açıkça eleştiriyi nerden alıntı yaptığınıda yazmış , ne yapsaydı , Kitabın resmini koyup , eşleştiriyi de  kendi yapmış gibi mi gösterse iyi olurdu ?

Hocam arkadaşın yaptığı paylaşıma laf söyleyen mi var? Ben eleştiriden bahsediyorum :\ İyikide yazmış nereden alıntı yaptığını.

while (1<2)
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    livane
    livane's avatar
    Erkek

İntihar bombacılarının, 9/11’in, 7/7’nin, Haçlı seferlerinin, cadı avlarının, Barut Komplosunun, Hintlilerin ve Pakistanlıların ayrılmalarının, İsrail- Filistin savaşlarının, Sırp- Hırvat- Müslüman katliamlarının, “İsa katilleri” yakıştırmasıyla Yahudilere yapılan eziyetlerin, Kuzey İrlanda sorunlarının, “namus cinayetlerinin”, saf insanların paralarını ellerinden alarak onları soyup soğana çeviren parlak takım elbiseli kabarık saçlı televanjelistlerin olmadığını hayal edin.     

buna evet ama

John Lennon ile birlikte dinin olmadığı bir dünya hayal edin

buna hayır :)

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ertan
    ertan's avatar
    Erkek

KrypT bunu yazdı:

kitap eleştirisini sanırım basit birşey olarak görüyorsun.. bir kitabı eleştirmek için yazarın yazdıkları ve savunduğu fikirler hakkında aşırı derecede bilgin olması gerekir ve aynı zamanda karşı tez oluşurabilecek bilgiler de gereklidir.. bunlar basit birşey mi olduğunu sanıyorsun.. kitabın eleştirisini ben yapsaydım ne kadar başarılı olabilirdim ya da sen yapsan.. benim kendisine güvendiğim iyi bir araştırmacı yazar var.. Sağolsun gerekli eleştiriye de kendisi yapmış ve bende okumak isteyen arkadaşlarla paylaşmak istedim, kötü birşey mi var acaba? Zoruna gideni de anlamadım

Bundan sonra sadece insan olanlarla muhattap olacağım.. Ona göre karşıma gelin...
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Böcüklerin Efendisi
    krypt
    krypt's avatar
    Erkek

ertan bunu yazdı:

kitap eleştirisini sanırım basit birşey olarak görüyorsun.. bir kitabı eleştirmek için yazarın yazdıkları ve savunduğu fikirler hakkında aşırı derecede bilgin olması gerekir ve aynı zamanda karşı tez oluşurabilecek bilgiler de gereklidir.. bunlar basit birşey mi olduğunu sanıyorsun.. kitabın eleştirisini ben yapsaydım ne kadar başarılı olabilirdim ya da sen yapsan.. benim kendisine güvendiğim iyi bir araştırmacı yazar var.. Sağolsun gerekli eleştiriye de kendisi yapmış ve bende okumak isteyen arkadaşlarla paylaşmak istedim, kötü birşey mi var acaba? Zoruna gideni de anlamadım

Kitap eleştirisini basit görmek ne demek, ne alaka benim yazdığımla? Eleştirinin tanımı yapılırken yazılan ilk kural objektif olunmasıdır. Ve açıkça görülüyorki bu eleştiriyi yapan adam objektif değil. Bu yüzden ben bu adamın yazdığını eleştiriden çok bok atmak olarak görüyorum vede bunu belirttim. Zorumada bir şey gitmiyor hoca anlaşılan asıl senin zoruna gitmiş yazdığım :\

while (1<2)
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    flybatwin
    flybatwin's avatar
    Erkek
    bu kitabı okudum güzel bi kitap. bana mantıklı geldi. savaşlar ateizm yüzünden çıkdı diyorsunuz. ateislik te iyilik ve kötülüğün insanın kendi kişiliğin den gelir. hitler kötü ise bu onun kişiliği sonuçta iyi ateistler de vardır. mesala atatürkümüz örnek alabiliriz. dinler insanları savaşlara sürükler tarih boyunca insanlar dinler yüzünden öldü.  dinsiz bir dünya hayal ettiğim de bence insanlar iyi olmayı seçecekler dir. günümüzde dünyada en huzurlu dinlere inanmayan norveç kanada japonya gibi gelişmiş ülker baş da geliyor . huzur suz ülkeler başın da türkiye 92 . sırada.

www.gramaltinnekadar.com
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    gkhn
    gkhn's avatar
    Erkek
    Daha bitirememis olsam da, biraz supheci, sorgulamayı isteyen arklara oneririm. Adamın sitesine baktım da oradan buradan 3-5 cumle alıp boq atmaktan baska bişi yapmamıs bence. Onyargılı olmayın, kitap kaliteli

I am free of all prejudice. I hate everyone equally
Toplam Hit: 2811 Toplam Mesaj: 22