folder Tahribat.com Forumları
linefolder Gündem - Güncel Konular
linefolder Sömürge Devletlere Karsi Koloni Devletlerin Tutumu



Sömürge Devletlere Karsi Koloni Devletlerin Tutumu

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    herrero
    herrero's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Haziran/2015
    Erkek

    İspanya açısından bakarsak olaya Güney Amerika'da seveninin olduğunu düşünmüyorum. Adamlar kıtaya gitmeden önce mutlu mesut yaşayan yerliler Hernan Cortez'in gelmesiyle önce sevinmişler sonra da cehennemi yaşamışlar. "Yerlilerin Gözyaşları" diye bir kitap okumuştum ve yanlış hatırlamıyorsam şöyle diyordu:"Onlar adaya geldiklerinde bizim elimizde altınımız vardı, yiyeceğimiz vardı, mutluluğumuz vardı. Onlar adadan gittiklerinde onların elinde altın bizim elimizde ne olduğunu anlamadığımız kitap (İncil) kaldı." Aztek İmparatorluğu'nun içinden geçmişler, bildiğin din değiştirmemeleri durumunda derilerini yüzmüşler, hal böyle olunca da az biraz geçmişini bilen bir Meksikalıya denk geldiğinde ne İspanyolcaya ne de İspanyola saygısı olmadığını görüyorsun. Tabi sonradan neden dilini ve dinini değiştirmediklerini sorarsan muhtemelen katledilen popülasyonla beraber yerli dilleri de yok oldu gitti. Yeni jenerasyonla beraber de geçmişini unuttu insanlar. Latin Amerika ülkelerinin elçilik düzeyinde birkaç konferansına katılma fırsatı bulmuştum. Her fırsatta nasıl kurtuluş mücadelesi verdiklerini, İspanyolların oraları nasıl işgal ettiklerinden bahsediyorlardı hep. 

  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    2021 Talihlisi
    samaccc
    samaccc's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Ekim/2007
    Erkek

    ölümü gösterip komaya razı etme taktiği

    bknz = akapenin yıllardır kullandığı sistem 

     


    Minimalist Değilim Tembelim
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    YeniHarman
    YeniHarman's avatar
    Kayıt Tarihi: 17/Haziran/2012
    Erkek

    İletilerin çoğunu okumadım fakat uzun süre önce bir İngiliz'in yazdıkları geldi aklıma. Diyor ki: okuyunca anladım, tarihteki kötü adamlar bizmişiz.

    Bize öğretilen kavimler göçünü biz başlattık savını denk geldiğim yabancı kaynaklarda görememek beni şaşkına çevirmişti. Keza bize yeni çağ'ı başlatan olayın istanbulun fethi olduğu öğretilmişti, bu bilgiyle de karşılaşmadım.

    Osmanlı'nın da diğer tüm devletler gibi bir sürü hatası olduğunu düşünüyorum. Hatta ve hatta, bazılarının (bağzılarının) Osmanlı şöyle müslümandı, böyle cihatçıydı, vay efendim şu şekilde adildi vs. savlarının en basit cevabı -benim gözümde- Fatih Sultan Mehmed'in kardeş katlinin vacipliğini yasalaştırması hususu. Bana göre bir çelişkidir. Yalnız burada benim bilgim sınırlı. Aydınlatan olursa sevinirim.

    Peygamber efendimiz vefat ettikten sonra seçilen dört halifeden üçünün öldürülmüş olması (yine kendilerini müslüman olarak tanıtanlar tarafından) da bu konunun sadece devletle değil de insanın yaradılışıyla alakalı olduğunu düşünüyorum. Onlar gerçek müslüman değildiler vs. gibi boş şeyler yazmayalım şayet oldukça gereksiz.

     

     

    YeniHarman tarafından 20/May/20 23:12 tarihinde düzenlenmiştir

    Olaylara karışmayın!
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    İnce Memed
    ComputerWolf
    ComputerWolf's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası
    Kayıt Tarihi: 26/Mart/2003
    Erkek

    Bazı noktalar paradoks. Atatürk devrimleri, toplumu bambaşka bir noktaya taşımıştır. Bunun içine girdiğimizde İstiklal Mahkemeleri süreci kimisine göre iyi, kimisine göre vahşet. Veya Kürt sorunu üzerinden gittiğimizde Dersim olayları, toprak devrimi ki Cumhuriyet erken döneminde üzerinde çok uğraşılmış ancak tam anlamıyla özellikle Kürt yoğun bölgelerde sağlanamamıştır. Bir nevi topraksız köylü kalmasın hamlesinin Kürt ağaların çıkarları doğrultusundaki isyana dönüşmesi. Bugün HDP kendisini öncelikli olarak Kürtlerin hakkını arayan pozisyonunda konumlandırırken içinde aşiret ağası kaynıyor. Aynı şekilde Kürtlerin hakkını arayan adamlar toprak ağalarının yasını tutuyor. Bu Türk tarafında Menemen olayına paralel düşünülebilir. Şimdi Menemen'de cezalandırılan karşı devrimci kitlenin yasını tutan kimler ? Bülent Arınçlar falan... Yani tarih yorumlamak biraz sıkıntı, neye göre, hangi tarafa göre ... işte bu nedenle Cezayirli adam sana söverken(Osmanlı şöyle böyle...biz Osmanlı çok iyiydi şeklinde düşündüğümüz için zorumuza gidiyor) kafalarını kesip sergilediği Fransızlara karşı sevecen davranabiliyor. Bir başka alakasız örnek, şuanki Türkiye burjuvasının zamanın gayrımüslim burjuvasının malına çökerek oluşması. Bir taraf tazminat derken, diğer taraf biz kendi milli burjuvamızı, milli sanayimizi oluşturmak zorundaydık diye savunabiliyor....Bu noktada kişisel hayat görüşü öne çıkıyor. İlerlemek kaçınılmaz tarafındaysan, sikmişim toprak ağalarını diyorsun, daha gelenekselci muhafazakar çizgideysen feslinin falan peşine takılıyorsun. Ama sonuç olarak doğanın çalışma mantığı ortada "gen bencildir" ilerlemeyen silinip gider amma akşam amma gündüz.

     

    ComputerWolf tarafından 20/May/20 23:47 tarihinde düzenlenmiştir

    Hep denedin. Hep yenildin. Olsun yine dene , yine yenil ama daha iyi yenil !
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RitmFarbRacourci
    RitmFarbRacourci's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Mart/2008
    Erkek
    ComputerWolf bunu yazdı

    Eğitim Sistem'i bunun için vardır hocam. Resmi Tarih denilen şey burada ortaya çıkar.  Biz nası Osmanlı Tarihi okurken "lan ne iyi adamlarmışız , hoş görü, islam, laleler..." modunda takılıyorsak, Emperyalist ülkelerin Kendi ve Kolonilerindeki eğitim sisteminde Öğrendikleri (ve Öğrettikleri) Tarih tam olarak emperyalistlerin istediği şekilde olduğu için, adamların(yerel'deki ve koloni'lerdeki) sorgula'maması normal. 

    bir batılıyla(İngiliz, Fransız, İtalyan...),  Çanakkale(Dardanel) ve akabindeki Kurtuluş Savaşı üzerine sohbet edemezsiniz, çünkü tarihlerinde bunlar okutul'maz. Evet okutulur ,ancak Gelibolu'daki zaferden çok bahsetmez, Kurtuluş Savaşında Fransızların güney cephesi hikayeleri anlatılmaz. Hatta bu dönemdeki savaşların hepsine "Greeko-Turk" savasi derler. Yunan-Türk savaşı çizgisinde tutarlar Resmi tarihleri'nde. İngiliz, Fransız, İtalya hiç buralara gelmemiş, biz sadece Yunanla savaşmışız ve  bitmiş noktasında tutarlar.

    hikayeyi Resmi Tarih'in dışında taşırsak; Osmanlı dediğin imparatorluğu en güç duruma düşürenler Toros'lardaki Türkmenler-Yörükler. bir huzur vermemişiz saraydaki'lere o zaman. Torosların Dağ köyündeki Yörük çadırından Vergi toplamaya geliyorsun sadece. Onun dışında, yoksun. Celali İsyanları, mesela bu konuda apayrı bir boyut. Resmi Tarih, onu bize 1 satır bile sürmeden, şöyle bir değinip uzaklaşır. Çok uzun hikayeler aslında ,ama bu noktalardaki soru işaretlerini cevaplayabilmek için, Resmi Tarih kafasından uzaklaşmak gerek. yoksa Celali İsyanları sana Sıradan bir Anarşi gibi gelir. osmanlı bir Aile'dir ve  Paralı bir Ordusu vardır... bu noktadan çıkarak ,soruları sormak ve cevapları aramak gerekir.

    İş, Anadolu'nun ötesine geçince, hikaye yine aynı. Lübnan'ın Dağ köyündesin. 5, bilemedin 10 haneli bir köy. Yılda bir kaç adam geliyor. Ot'dan boktan Vergisini topluyor ve dönüyor. Köye Beyruttan yürümek 6 gün 6 gece...

    şalvarı şaltak osmanlı,
    eğeri kaltak osmanlı,
    eken'de yok biçen'de yok,
    yiyen'de Ortak osmanlı

    Burada şunu iyi yakalamak gerekir. "Sanayi devrimi" ki ,Osmanlı bunu yakalayamadı işte. paranın Yönü değişti, vermediğin adamlardan ,sürekli almaya çalıştın... Lübnan'ın Dağ Köylüleri de, sikerim lan diyip Kılıç kaldırdı. Batı emperyalizmi, böyle böyle doğdu. elinde Paran ve Silahın varsa, yönetirsin. batı emperyalizminin elinde Parası da Silahı da var, ve yönetiyor. İstediği gibi Dizayn edebiliyor... Makarnayla, Allah ile kitap ile, milliyetçilik goygoyu ile, fetö gibi, cübbeli gibi tipler ile kandırılan insan, üç kuruşa satın alınan insan, bu batılı ülkelerde iş imkanı, eğitim imkanı verildiği için; "sikmişim Kongo'yu, terörist kasa Toyota'ya bineceğime, Alaman mercedes'e binerim" diyip minnet duyuyor.

    şu Yazı ilginç olmuş. 

    yerel'de ve küresel'de resmi Tarih Eğitimini yapamamışız yada yapmamışız,  Teknik gelişme bağlı sanayileşmeyi, ve güncel teknik bilgiyi yakalayıp Toplumca sindirememişiz , gibi geldi.

     


    I'şıkY'ılı;^^`) Zk't^^` RnSySyTk.Ödl.SpRtÇzBşBkYd Kryptia.agogE Sa'd-l'Suûd az.ç'k 'lmyn'Dşn Pnct'tnAnNttn Blgi,YpBlgi 'Ct'nDrm.CmdyDrm.MdrnDrm hRşYdşR ClptcPth'Strsm M'nPhs' Ld,X/Y YrYnZmnGrçklk,AlgBzklğ KrzFrst'tr Tiytr' Pugchv,Jtrn,İmmlmn,FllngLef,Pik' SuprmcySprrty CoBehTh elFnmno:NzrioRonldo AdnKy TkSs,TkHrf(?) .RtNsTk.KvMp.Mk.TrmDyn ScklkNmRzgr ŞkHcBy ccp.kky Snrlr'Çz SnaSnLzmsn 'NsnKsknçtr BgDppr.MagllnCl'ds.S'thCro's Ch'kW'ng CreazioneDiAdamo^^`, Arctrs.Spic' ArcScnd,YySnye TrbProp,TrbJet,TrbFan ~3.10^5km/sn~343m/sn ~900-1240m/snMacH RamJt,ScRamJt Przdi^^' Tbu.XL Prsek MAtv^^` mLAT G'dWllHnting(f). 3id't^^` TareZmenPr ParaMotor TrflrVArsİlşklr (-)+.(/)*,~ ZminŞkil . ..Bu imza @SubZero tarafindan degistirilmistir. "Bu kadar uzun karmakarisik bir imza yapma diye uyardim ama heeheeeey(^^D)_hey kim söylüyor, kim dinliyor." Imzanizi SubZero'ya bilgi vermeden degistirmeyiniz. Tesekkurler...
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ltcelik
    ltcelik's avatar
    Kayıt Tarihi: 11/Mayıs/2007
    Erkek

    Romantik bakmayın. Pek tabi emperyalist ti. Gsyri müslim kerim Kanları canları malları helal di

    Osmanlı'da çekirdek hanedan dışında her kes kuldur.

    Türkler 3.sinif kuldur. 

    Kendisi Türkçe konuşmazken kime Türkçe belletsin.

    Teba müslüman olursa cizye alamaz.

    konuya devlet iktisat iktidar kavramları açısından bilimsel tarafsızlık la bakın.

    Doktorun çıplak insan vücuduna baktığı gibi.

    Bu ciğer bu göz taşak bu mide bu sik.

    Mevzu çok derin 

    Özet olarak diğer algıda seçicilik şartlı refleks tepkilerin dışında Osmanlı yeni ve veya cici bir şey goturmemistir. Çünkü böyle bir kapasitesi yok. 

    Denize sıçarken hotune kaçacak suyun kaygısına düşen bir toplumdan ne olur.

    Günün emperyalist devletlelerin ülkesi  ise yeni ve ciciyi rahatı özgürlüğü vaat ediyor

    Büdüt.

    Ben özet  yazana kadar @ComputerWolf döktürmüş sağ olsun.

    Katkı olarak @ritm kardeş tarih Türkiye'de hamasetten başka bir şey değil. Din gibi bir şey.

    Olaylar Neden sonuç ,gerçekler ihtiyaçlar açısından değerlendirilmez.

    Bu kafayı çalıştırmayı gerektirir. Zinhar kafa çalışınca bu milleti uyutamazsin

    AMK. İngiltere'de Royal Society ne zamandır var bi bakın.

    Mümkün mü bununla bu kafayla baş etmeniz.  

    https://youtu.be/iS4OOXzVro0

    ltcelik tarafından 21/May/20 01:31 tarihinde düzenlenmiştir

    Din Kitaplarını Okuyup Anlayana Ateist, Okuyup Anlamayanlara "dindar" denir... Nikola TESLA.. ben mi? Ne okurum ne anlarım... Kendi kendime de uyuz oluyorum ama olamıyorum.. "Ama efsaneyi çıkarıp atarsan ve yaptıkları eylemlere bakarsan... ..Jedi'ların mirası başarısızlıktır. İkiyüzlülüktür, kibirdir."
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    2021 Talihlisi
    LhaNeT
    LhaNeT's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 20/Ağustos/2008
    Erkek

    Misal Hindistan da halen "Keşke bugün ingilizlerin yönetimi altında olsaydık" diyen tipler olduğu söyleniyor. Adamlar sömürmüş ama öte yandan da sinema kullanmış sanat kullanmış v.s kullanmış ve bir şekilde halkın aklını çelmeyi de başarmışlar...
    4s kuralı yani.

    Osmanlı kim bilir o dönemlerde ne soykırımları engelledi ama bugünkülerin bundan haberi bile yok ve öyle bir propaganda var ki "türkler pis çocuklarımızı aldılar v.s" diyorlar... cCc Ey avrupa o dönemler siz de birbirinizi yiyordunuz ? Osmanlı olmasa babanız bile belli değil ama biz sizi kurtardık ve ne dininize elledik ne dilinze ne ırkınıza.. Keşke elleseydik nankör köpekler cCc


    Büyüklük odur ki hiç kimseye iltifat etmeyeceksin, hiç kimseyi aldatmayacaksın, memleket için gerçek ülkü neyse onu görecek, o hedefe yürüyeceksin. Herkes senin aleyhinde bulunacaktır. Herkes seni yolundan çevirmeye çalışacaktır. İşte sen bunda karşı koyuşları yok eden olacaksın. Önüne sayılamayacak güçlükler yığacaklardır. Kendini büyük değil küçük, zayıf, araçsız, hiç sayarak, kimseden yardım gelmeyeceğine inanarak bu güçlükleri aşacaksın. Ondan sonra sana "büyüksün" derlerse, bunu diyenlere de güleceksin. Atatürk'ün Söylev ve Demeçleri, s. 112 - Zafer, zafer benimdir diyebilenindir. - Mustafa Kemal Atatürk 1881 - ∞
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    yolbulucu
    yolbulucu's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Nisan/2007
    Homo

    Iyide bu koloniler gayet nefret ediyor İngilizlerden ya da herhangi bir sömürgeden. Konuştuğum her sömürge ülke vatandaşında gördüm bunu, hintlisinden Endonezyalısina kadar. 


    29.99cm, titanyum kaplamalı, çift damarlı, su ve yağ soğutmalı.
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Kutengri
    Kutengri's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Mart/2008
    Erkek

    Frantz Fanon - Yeryüzünün Lanetlileri kitabında sömürge ve sömürgecinin yaptığı yıkımı, nasıl mücadele edilmesi gerektiğini ve Afrika kıtasında neler olduğunu yazar. 

    Bana kalırsa sömürge ahlakı üzerine yazılmış en iyi kitaptır.

    İşte kitaptan bir söz. 

    "Sizi sömürgeleştiren yabancıların sizde yarattığı en büyük yıkım, zamanla sizin kendinize onların gözüyle bakmanızı sağlamalarıdır."

     

    Bana kalırsa, teoride hepimiz sömürülürüz. Çalışırız ve maaşımızdan devlet vergi kesintileri yapar. Genelde devlet etkin çalışan bir kurum olmadığı için, vergileriniz verimli kullanılmaz. Dolayısıyla devlet tarafından kazançlarınız haksız bir şekilde alınız, bu bir xömürüdür.

    İş yerinde fazla mesai yapmanızı isteyen ya da sizden fazla efor bekleyen patronlarınız sizi sömürür. Bu da emeğinizin sömürüsüdür.

    Bazen aileniz, kız arkadaşınız ya da arkadaşlarınız sizden olmayacak derecede tuhaf şeyler beklerler. Bu da aslında duyguların sömürüsüdür.

    Burada normal davranış, balkanlarda yaşayan halkların yaptıklarıdır. Balkanlarda yaşyan halkların böyle davranmasının sebebi, Osmanlı Devleti'nin o halklara karşı iyi ve etkin bir sömürgeci politika uygulayamamasıdır bana göre. 

    Peki Cezayirliler, Tunuslular, Hindistanlılar arasında neden sömürgeci devletleri çok sevenler var diye düşünebilirsiniz. Berbat bir yaşam şartlarına rağmen hala ülkesini çok seven bir işçi niye varsa, ona her fırsatta türlü rezilliği yapmasına rağmen kız arkadaşını çok seven bir aşık niye varsa o yüzden var.  İyi ve etkin bir propaganda ile düşünemeyen ya da bir şekide düşünmesi engellenen insanlara yaptıramayacağınız şey yoktur.

  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    neverland
    neverland's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Mayıs/2020
    Erkek

    Benim fikrim; ülkeler kolonileştirecekleri yerlere kendi halkını götürdü. E zamanla bu insanlar birbirlerine karıştı ve kültür kavramı olmayan kabilelerin yaşadığı yerlerdi oralar.

    Şu olayı da anlamıyorum; Osmanlı çok iyiydi herkesin dinine diline saygı gösterirdi falan filan. E o zaman ne diye fethetti buraları? İstanbul'u niye aldı? Fethederken kimseyi öldürmedi mi?

    Bir de koskoca Roma imparatorluğundan gelen yunanlılarla amerikadaki yerli kabileleri kıyaslamayaydın iyiydi :D

    neverland tarafından 21/May/20 10:54 tarihinde düzenlenmiştir

    Bir gece her zamanki gibi yatağına girip gözlerinin ağırlığına dayanamayıp huzurla uyuduğunu düşün. Sonrasında da hiç uyanmadığını düşünmeye çalıştığında aklında hiçbir şey canlanmayacaktır, çünkü beynin kapalıyken neler olup bittiğini bilemezsin, bu yüzden bu noktayı hayal edebileceğin bir veri yok elinde. Ölüm de tam olarak böyle bir şey. Uykunun 4. saatindeki hissettiklerin, yani; hiçlik, hissizlik. Varlığından ya da yokluğundan haberinin olmaması. Böyle düşününce ölüm biraz daha tanıdık geliyor, daha kabullenilebilir geliyor. Belki de içindeki o çılgın yaşama arzusuna sahip olan egonu ancak böyle ehlileştirebiliyorsun. Aksi halde çılgınca yaşama arzusuna sahip egon sana tanrılar yaratıyor, cennetler vaat ediyor, seni sonsuz bir yaşamın varlığı ve zevkleri ile kandırıyor.
Toplam Hit: 3630 Toplam Mesaj: 32
ingiltere fransa koloni