Sony Xperia Z, Yeni Nesilin Yeni Gözbebeği!
-
Merhaba müridler,
Son zamanlar, akıllı telefon yarışında artan rekabetin içine SONY de adım atmakla geri kalmayarak, dikkat çekmeninde yeni yollarını Xperia Z ile bulduğunu söylemek pek yanlış olmasa gerek.
Bu yazıda elimden geldiğince Xperia Z neden tercih edilebilir, neden tercih edilmemeli gibi birkaç güzel ve kötü özelliğe yer vereyim istedim. Bir iki konuda bu telefonu tavsiye etmiştim, yeni telefon alacak arkadaşlara tek tek pm atmaktansa böyle yardımcı olmak daha iyi. Hem sizlerinde görüşleri bizi bir yerlere getirebilir.
Konumuza dönecek olursak Xperia Z, Sony'nin en son gözdesi diyebiliriz. Youtube reklamlarından tutun Tv reklamlarına kadar birçok yerde SU GEÇİRMEZ telefon olarak piyasaya tutunmaya çalışmakta. Yanlış duymadınız, telefon hiçbir şekilde su geçirmiyor.
Tabi ki bu özellikde bir yere kadar sınırlandırılmış olmakla beraber, en son okuduğum haberlerde, 1m derinlikte 30 dk kadar bir süre biçilmiş. Ayrıca su altında da rahatlıkla FULL HD (1080p) çekim yapabiliyorsunuz. Özellikle Türkler tarafından hazırlanmış bir youtube videosunda -kısmen- sıcak suyun içine bırakılan Z'nin, su içindeki 13 MP'lik çekimi de yer almakta.
Telefonun en göze çarpan ve gurur kaynağı oluşturan ikinci bir özelliğide DragonTrail ekranın kullanılması. Bu cihazda daha güçlü, çizilmeye dayanıklı ve ince (Akıllı telefonların çoğunda Gorilla Glass marka) ekran camı kullanılıyor. Haliyle buda bize sıcak bir hava sunuyor.
Resim videodan alıntıdır. Çekiçle her iki ekrana vuruluyor ve sonuç ( DragonTrail için, Hammer testlerinden geçemediğini belirtmek isterim. / Daha ağır çekiçler yukarıdan fırlatılıyor)
Telefonun avatajları bitmekle bilmiyor. Telefonun içeriğinde ki STAMINA MOD ile bekleme(Stand by) süresini uzatabiliyoruz. Şöyle ki, diyelim telefon bataryasının mak. süresi için 23 saat gözükmekte. Stamina Mod aktif hale getirildiğinde oluşana görüntü ise takdire şayan bir şekilde artmakta. Şarj durumu ve telefon kullanımına göre değişen bekleme süresi XX güne ulaşabiliyor.
Unutmadan eklemek istediğim bir durum ise tabi ki performans. Performans anlayışı herkese göre değişmekte elbette. Kimi uygulama çokluğunundan bahsederken kimi internet akışı, sayfa geçişi vb bir çok durumdan söz edebiliyor. Öyle ki, bizim burada ele alabileceğimiz gerçek performans Benchmarking diyebiliriz. Benchmarking kısaca, telefonunuzun performansını ölçen bir uygulama/şey... Ne derseniz artık.
Birçok telefon karşılaştırması izledim ve ölçüt olarak şunları yazmakta fayda var : Note 2, iPhone 5'den iyi; iPhone 5, Galaxy S3'den iyi.
Peki Xperia Z nerede? Tabiki en başta demek istesemde böyle bir sonuç henüz göremedim. Ancak Note 2'nin çok az bir gerisinde bulunduğunu söylemeden edemeyeceğim. Şöyle sıralayabiliriz (youtube video sonuçlarıdır):
Note 2 : 2092
Xperia Z : 2078
iPhone : 1658
Galaxy S3 : 1760
Hal böyle olunca elbette telefon tercihi daha göze batar bir hal alıyor. Elbette fark ettiyseniz S3 iPhone'dan daha iyi bir sonuç göstermekte. Bu da durumu biraz garipleştiriyor. Ki genelde iPhone 5 açık ara benckmarking birincisi olurdu.
Velhasıl kelam. Bu kadar anlattık ettik. İyi güzel hoş. Bu telefonun eksileri yok mu? Tabi ki var. Gerçi bana göre bir eksiklik değil. Ancak piyasada Samsung lider- bence- bir konumda yer alırken Note 2 ve S3 özellikleriyle anlatmak istiyorum.
Eksi demek gerekirse;
- Kulağıma koydum Z'yi ama arama yapmadı. Yapmaz efendim.
- Telefonu ters çevirdim niye alarm susmadı? Garip...
- Vay efendim aynı anda iki işi birden yapamıyor muyum? Note 2 gibi ekranı ikiye bölerek bir şeyler yapamıyorsunuz. En azından ben görmedim. Belki de vardır... Hiç dikkat etmedim doğrusu. Ama yok... Yok galiba... Sanırım.. Her neyse!
- Efendime diyim S3 gibi bir flash desteği yok.
Dipnot: Yabancı dizileri izlemek için flash desteği olması gerektiğini duymuştum. Telefona kurlan Chrome ile bu sorunu atlatabilir miyiz bilemiyorum? Bilgim yok, araştırmadım da. Bilenler bu bilgiyi bizden esirgemesin lütfen.
- Ekran ne küçük ne çok büyük. Tam ortası. 5" ve gayet yeterl bir ekran. Ne note 2 kadar büyük, ne S3 kadar küçük, a dostlar! :P
Sonuç olarak, Sony benim her zaman favorim oldu. Xperi Play telefonu ile gündeme bomba gibi otursada beklenen etkiyi yaratmamıştı ve Note 2'nin gelmesiyle çıtayı diğer telefonlarla yakaladı hep. Ancak bu sefer kayda değer bir telefon olarak bunları sunması gayet güzel. Özellikle yaz günleri yakşırken, birçok insanın su yüzünden (Ben ve peder bey gibi) telefonundan olan birçok sakar kişiyede bu telefon gayet iyi gibi durmakta. Daha detaylı özellikleri elbette var yok değil. Yakından incelemekde fayda var. Tercihiniz ne olur o size kalmış. Ancak bi Note 2 gibi güzel bir telefonla bunu yan yana koyunca, Note 2 olmasada diyorum ben. Sizler ne düşünür yaparsınız size kalmış. Sonuçta ikiside android 4.x.x. Farklar ortada. Sizce kulağa koyup aramayı beklemek mantıklı geliyorsa durmayın ya da su geçirmez olması daha iyiyse buyrun. :)
Son olarak; telefon Tr pazarına Nisan ayında giriş yapacak. Haliyle şu an ön sipariş süreçleri devam etmekte. Yurtdışından gelen telefonlar var elbette. Tek bir yer var güvenilir, sahibinden.com üzerinden ulaşabilirsiniz. Fiyatı 1.650 Tl ( 3 Renk - Beyaz, Siyah, Mor ). Hepsisony.com gibi sitelerde ise fiyat 1.850 TL gibi makul -kısmen- bir fiyata satılmakta. Benim tavsiyem biraz bekleyin demek olacaktır. S4 gibi bir telefon daha çok dikkanizi çekebilir. Yine de gereksiz şeylere pek de lüzum yok diyerekten herkese selametle.
palakan229.
-
Acıklama guzel olmusama tabıkı S4 :) Yada cıkacaksa Note III
-
S4 uygulamalarını gördüm, içerikte fazla fark yok. Boş uygulamalar ile telefonu öldürmüşler. Note 3 çok büyük olacak. Tablet almak daha iyi gelmişti ama bakalım. Beklemekte fayda var. :) Yine de Z almayı tercih ediyorum şu an.
-
palakan229 bunu yazdı
S4 uygulamalarını gördüm, içerikte fazla fark yok. Boş uygulamalar ile telefonu öldürmüşler. Note 3 çok büyük olacak. Tablet almak daha iyi gelmişti ama bakalım. Beklemekte fayda var. :) Yine de Z almayı tercih ediyorum şu an.
Walla hocam sen ne kullanıyorsun suanda bımıyorum ama bende S3 var ve deyımı yerındeyse ılıklerıne kadar kullanıyorum :D
- CynogenRom , HydrogenRom , OxygenRom , Vss vss her haltı yıyorum hatta suanda da şurada silim dıye bır rom buldum :)
http://www.slimroms.net/index.php/downloads/all/viewcategory/68-deviceSamsungu Rootlamak kolay , Kullanmak kolay , Flashlamak kolay vss vss :)
Hiç SONY kullanmadım (Muzık setınden baska :)) telefonda nasıldır ne degıldır bılmıyorum ama bence her durumda SAMSUNG götürür ...
Sonuclara da bakacak olursan S4 satısa cıktıgında , Z de yenı yenı ulkemızde aktıf satısa cıkacak dıye dusunuyorum ama ne olursa olsun SAMSUNG un satıslarına nazaran %20 yı bıle yakalayacagına ınanmıyorum ...
Gerısı Vss zaten....... -
alıcam galiba ya.
iphone'dan sonra nası olacak acaba tek endişem o.
-
Hocam güzel yazmışşın su konuya da yapıştırsana millet ararken sorun olmasın.
http://www.tahribat.com/Forum-Sony-Xperia-Z-171532/1/xperia
-
Valla 2 haftadır araştırıyorum. Samsungu kafadan siliyorum çünkü telefon düştüğü an kırılıyor, donanımhaberde konusu bolca mevcut. Plastikten felan dandik bir yapısı var. S4 de beklenildiği havayı yaratmadı zaten pek bir farkı yok eski telefonlarından. HTC one' ı da araştırdım ama açıkcası sevemedim bilmiyorum göze batan vurucu bir özelliği yok. Nexus 4 hoş telefon, ucuz da biraz ayrıca sürekli yazılım desteği de alıyor ama yine tasarımdan dolayı pek ısınamadım.
Bu durumda kafamda 2 telefon var iphone 5 ve Sony Xperia Z. ip5 sağlamlık ve stabilite yani iOs la önde, Xperia Z ise yine sağlamlık ayriyeten tasarım ve su-geçirmezlik tabiki ( sanki denizde kullanacağuz telefonu ehiehiehi demeyin bak valla girişecem) . Bunun dışında hergün 2 saat toplu taşıma kullandığımdan biliyorum inanılmaz derecede iphone 5 kullanan var, memlekette asgari ücretin 3 katı ama millet nasıl alıyor anlamış değilim. Sony Xperia Z kullanan daha görmedim, gelince de büyük ihtimal çok fazla göreceğimi düşünmüyorum yani farklılığı nedeniyle hoşuma gidiyor.Tasarımı çok hoş telefonun.
Bu durumda henüz kararı vermedim gelince %90 alıcam Xperia Z yi. Ama androidle uğraşmayı götüm yemezse paşa paşa gidip iphone 5' i alacam.
-
XpertVision bunu yazdı
Valla 2 haftadır araştırıyorum. Samsungu kafadan siliyorum çünkü telefon düştüğü an kırılıyor, donanımhaberde konusu bolca mevcut. Plastikten felan dandik bir yapısı var. S4 de beklenildiği havayı yaratmadı zaten pek bir farkı yok eski telefonlarından. HTC one' ı da araştırdım ama açıkcası sevemedim bilmiyorum göze batan vurucu bir özelliği yok. Nexus 4 hoş telefon, ucuz da biraz ayrıca sürekli yazılım desteği de alıyor ama yine tasarımdan dolayı pek ısınamadım.
Bu durumda kafamda 2 telefon var iphone 5 ve Sony Xperia Z. ip5 sağlamlık ve stabilite yani iOs la önde, Xperia Z ise yine sağlamlık ayriyeten tasarım ve su-geçirmezlik tabiki ( sanki denizde kullanacağuz telefonu ehiehiehi demeyin bak valla girişecem) . Bunun dışında hergün 2 saat toplu taşıma kullandığımdan biliyorum inanılmaz derecede iphone 5 kullanan var, memlekette asgari ücretin 3 katı ama millet nasıl alıyor anlamış değilim. Sony Xperia Z kullanan daha görmedim, gelince de büyük ihtimal çok fazla göreceğimi düşünmüyorum yani farklılığı nedeniyle hoşuma gidiyor.Tasarımı çok hoş telefonun.
Bu durumda henüz kararı vermedim gelince %90 alıcam Xperia Z yi. Ama androidle uğraşmayı götüm yemezse paşa paşa gidip iphone 5' i alacam.
Lumia 920 düşünür müsün ?
-
husnuweb bunu yazdı
alıcam galiba ya.
iphone'dan sonra nası olacak acaba tek endişem o.
Android deneyimini tadinca pisman olmazsin baska birsey kullanmazsin hocam tek gecerim
-
Citizen bunu yazdıXpertVision bunu yazdı
Lumia 920 düşünür müsün ?
çok güzel hatırlattın sağol onu da düşünmüştüm yazmayı unutmuşum, o da çok sağlam telefon drop testi syretmiştim araba felan geçiyordu üzerinden birşey olmuyordu :) , kamerası da hoş ancak wp8 işletim sisteminden dolayı kaybediyor o, uygulamalarda sorun çıkarıyormuş veya yaygın değilmiş yeterince uygulaması.
XpertVision tarafından 31/Mar/13 21:21 tarihinde düzenlenmiştir -
Iphone rulz