folder Tahribat.com Forumları
linefolder Html - CSS - XML - JavaScript - Ajax
linefolder SPA Framework Secimi Nasil Olmali? (Angular, React, Vue)



SPA Framework Secimi Nasil Olmali? (Angular, React, Vue)

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    acemi-webci
    acemi-webci's avatar
    Kayıt Tarihi: 11/Haziran/2008
    Erkek

    Mevcut asp.net webforms ürünümüzün yeni versiyonu için React ve Vue denedim benim tecrübelerim şöyle;

    Uygulamamız single page uygulama ve tablar var (chromedaki tab gibi) sürekli yeni tab açılıyor kapatılıyor buna bağlı olarak component üretiliyor ve kullanıcı bu tabları kapatmadığı sürece sayfa domu şişiyor.

    İki kütüphanede virtual dom kullanıyor; statete bir değişim olduğunda buna bağlı olarak domdaki değişimleri önce arkada hesaplayıp sonra farkları yansıtıyor. 

    Dolayısıyla domdaki değişimlerin ne kadar sürede ne kadar eforla yapıldığı benim uygulamamın performansını etkiliyor.

    Şöyle bir test yaptım iki kütüphaneyle projeler oluşturdum aynı işi yapan komponentleri ekledim neredeyse bire bir aynı yaptım ve ikisinde de bir tab açıp içersine 1k-10k-100k form componentleri render ettim. tam sonuçları hatırlamıyorum ama atıyorum reactın tümünü çizmesi 10 saniye falan sürerken vue 1.5 saniye gibi bir sürede çiziyordu. sonra bu halleriyle kullanıp dom değişimlerini izledim react hissedilir şekilde yavaşladı ama vue daha stabil ve performanslı çalıştı.

    Bu benim ihtiyacıma yönelik bir testti ve sonucunda Vue tercih ettim. Daha sonra Vuedan da vazgeçip kendimiz bir kütüphane geliştirdik falan ama özetle o zaman Vue daha performanslı çalıştı.

    Tabi bir iş kuruyor olsam ve ne tür adamlar gelip gidecek bilmesem popüler olan, dokümanı ve topluluğu büyük olan kütüphaneleri kullanırdım.


    ...
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    burakayser
    burakayser's avatar
    Kayıt Tarihi: 13/Ağustos/2012
    Erkek
    unbalanced bunu yazdı

    Selam arkadaslar

     

    Hem kendi sahsi web sitem/admin panelim icin hem de firmada kullanilacak asp.net core ile birlikte kullanabilecegim bir framework ariyorum.

    Sagolsun @MhmdAlmz bana biraz acikladi ve kafam bu konuda biraz daha net. Anladigim kadariyla, bu tür frameworklari server'a cok yük bindirmemek adina kullaniyoruz ve bu frameworklara bir API vererek, bunlara veri kaynagini sagliyoruz, kalan isi bunlar yapiyor. Asp.net core icin ise ortada razor vs olmuyor, sadece bir tane webservis yazilip bu frameworklardan biriyle kullanilacak. Benim anladigim seyin özeti bu

    Bunu gözönüne alarak; vue, angular ve react gibi frameworklardan/kütüphanelerden hangisini secmeliyim? Ya da iki framewworku birlikte kullanmak zorunda kalacagim zamanlar olacak mi (olacaksa ne zaman)? Neye göre bu secimi belirlemem lazim? Daha önce biraz react ögrenmeye calismistim ama biraktim. Onun haricinde bu tarz frameworklar hakkinda fikrim yok (nodejs ile socket.io kullanarak bir proje yaptim).

    NodeJs ile öyle ya da böyle bi seyler yaptim ama tam istedigim gibi olmadi. Yani ben binding kullanmak istiyorum, MVC patterni hakkiyla kullanmak istiyorum, dependency injection kullanmak istiyorum vs vs. Buna uygun ne secmeliyim?

    Okudugum kadariyla vue icin kolay diyorlar ve asp.net core yazilimcilari icin tavsiye ediyorlar, kolay olmasi bana cazip geliyor cünkü ben webci ya da front-end ci degilim ve evet suan front-end gelistirmem gerekiyor. Hala hangi framework ve neden sorusu hala cözülmüs degil.

    Biraz Javascript biliyosan Vue ile yapman daha kolay gelecektir. WebApi ye kadar aspnet core ile gelirsin. Burada istersen aspnet identity ekleyebilirsin. Bundan sonra vue cli 3 ile bir proje yaparsın. 

    https://medium.com/@weicheng0324094/the-easiest-way-to-get-started-with-asp-net-core-and-vue-cli-3-702767299532

    buna bi bak istersen başlangıç için. Bu şekilde de ilerleyebilirsin. 

  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Hannibal_King
    Hannibal_King's avatar
    Kayıt Tarihi: 22/Ağustos/2010
    Erkek
    yolbulucu bunu yazdı

    - uygulamamın çok kücük alanlarında ihtiyaç duydukça kullanması çok kolay, atıyorum sadece form dinamik olsun falan gibi senaryolar

    +1

    Oyumu Vue den yana kullanıyorum.

  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RhiFaT
    RhiFaT's avatar
    Kayıt Tarihi: 11/Mart/2004
    Erkek

    Performans almak ve az kod yazmak için svelte kullanabilirsin. 


    işte öyle
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    manglerman
    manglerman's avatar
    Kayıt Tarihi: 30/Aralık/2003
    Erkek

    vs 2019 previewle beraber gelen blazor var onu deneyebilrsn ben kullanıyorum memnunum.

    herşeyi .net ekosisteminden çıkmadan hallediyorsun.  ben udemyden bir eğitim satın aldım 24 tlye gayet başarılı. ve performanslı.

    web assembly olarak geçiyor detayı. biraz incele muhtemelen memnun kalacaksın. thirtparty işine hiç girmeden core 3.0 ile blazordan devam edeceksin :)

     


    türk kızlarından sabun yapalım, rus kızları elini yıkasın.:)
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    rappermcs
    rappermcs's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Ekim/2002
    Erkek

    Hocam sektöre de bu konudaki kararsızlığa bir çoğumuz düşmüşüzdür. Özellikle de yeni bir projeye başlanacağı zaman. Bizde düştük ve araştırmalarımız sonunda angular a karar kıldık. Lakin bu doğru demek değil :)

    Öncelikle Angular bir framework tür, react bir library.. Vue konusunda bilgim yok lakin react gibi bir library sanırım. 

    Nacizane deneyimim angular typescript ile bir nebze .net ekosistemine çekiyor developer ı lakin çok karışık. ıncık cıncık böyle hiç uğraşmak istemeyeceğin syntax kurallarıyla boğuşuyorsun. dediğim gibi 10 developer lık bir ekibim olsa ve uluslararası bir uygulama yazacak olsam belki angular tercih edebilirim. Lakin react her konuda daha soft ve yalın şekilde frontend i çözecektir. vue konusunda çok olumlu yorum aldım. açıkcası bende bir araştıracağım.


    Paslanmış bir uygulama geliştirici.. #AnalistŞart
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unbalanced
    unbalanced's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Haziran/2006
    Erkek

    Cevaplar icin tesekkürler arkadaslar. Dün aksam bu konuda baya bi konustuk, herkesin kafasi karisik :) cünkü aramizda web developer yok, web'e en yakini da benim :) Internetten baya bilgi edindim ve maalesef hala vue ve react arasindayim. Ben kendi sahsi projem icin asp.net core ile devam edecegim. Cünkü admin paneli o kadar sik kullanilan bi sey degil. Müsteri icin bir arayüz yaptigimda düsünürüm diger kismi.

    Calistigim firma icin icin ise hala belli degil ne olup olmayacagi :) Sef yeni teknolojilerden neden faydalanmayalim diyor (ben sadece asp.net core kullanabiliriz dedigimde). Onlar daha cok "popüler olan neyse o olsun" modundalar ve büyük ihtimalle react üzerinden gidilecek. Ben sahsen ikisini de ögrenip, ikisini de deneyip ona göre kendim icin kullanacagim.

    Webassembly'i biliyorum, blazor'u da ancak söyle bir durum var. Oncelikle cok yeni bir teknoloji blazor. Webassembly her nedense yazilimcilar arasinda pek duyulmayan harika bir sey ancak popüleriterligi cok artmiyor. Bir kac yazilimci disinda webassembly duymus adam görmedim :)

    Blazor bana biraz silverlight'i hatirlatiyor, ona biraz yama yapip sunuyor gibi. Tabi webassembly'nin olanaklarindan faydalanip silverlight runtime kurmadan browser'da direk calisabiliyor ancak blozar'a gecmelimiyiz hala büyük soru isareti. Cünkü yarin, silverlight projesi gibi cöküp gitme ihtimali var. O yüzden blazor'a pek sicak bakmiyorum. Ayrica ne kadar stabil tartisilir. Ben asp.net core a 1.0 iken bakmistim, cok basit gelmisti ama 2.0 ve özellikle 3.0 astigini gösteriyor o yüzden ögrenme vaktinin geldigini düsündüm. Suan blazor icin katetmesi gereken cok yol var. Güzel, güclü özellikleri var. C# kullandigin icin de zaten büyük bir avantaj .net gelistiriciler icin ama yeni olmasi, kaynaklarin az olmasi korkutuyor.


    Ülkesini Seven Her Türk Vatandasi, Ülkesinin Sessiz Istilasi'na karsi durmak zorunda.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Hybris
    Hybris's avatar
    Kayıt Tarihi: 12/Haziran/2007
    Erkek

    hem vue hem react yazmış biri olarak vue öneririm. learning curve açısından vue öneririm.

    nuxt ile başlarsan daha hızlı çıkarsın. middleware, routing gibi kısımları configure etmekle vakit kaybetmemiş olursun.

    componentler arası haberleşmeden bahsetmiş bir arkadaş. react daki redux un karşılığı vue da vuexdir. yani state management ikisinde de mevcut.

    spa olduğu için dom şişiyor falan demişler. bu geliştirdiğin kod ile alakalı. her seferinde component i sıfırdan yaratırsan şişirirsin.

    bu frameworklerin en temel olayı reusabilitydir. render ettiğin component tekrar tekrar render ediyorsan reactivity kısmını tam oturtamamışsındır.


    agile isn’t how fast you can go, it’s how fast you can turn.
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unbalanced
    unbalanced's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Haziran/2006
    Erkek
    Hybris bunu yazdı

    hem vue hem react yazmış biri olarak vue öneririm. learning curve açısından vue öneririm.

    nuxt ile başlarsan daha hızlı çıkarsın. middleware, routing gibi kısımları configure etmekle vakit kaybetmemiş olursun.

    componentler arası haberleşmeden bahsetmiş bir arkadaş. react daki redux un karşılığı vue da vuexdir. yani state management ikisinde de mevcut.

    spa olduğu için dom şişiyor falan demişler. bu geliştirdiğin kod ile alakalı. her seferinde component i sıfırdan yaratırsan şişirirsin.

    bu frameworklerin en temel olayı reusabilitydir. render ettiğin component tekrar tekrar render ediyorsan reactivity kısmını tam oturtamamışsındır.

    tam konuya yaziyordum site uctu :)

     

    Sef gecen gün incelemis vue'yu. Baya begenmis. Ben vue ögrenmeye basladim, suanlik iyi gidiyor bakalim. Tavsiye ettigin bir egitim seti/kitap vs var mi?

     


    Ülkesini Seven Her Türk Vatandasi, Ülkesinin Sessiz Istilasi'na karsi durmak zorunda.
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Hybris
    Hybris's avatar
    Kayıt Tarihi: 12/Haziran/2007
    Erkek
    unbalanced bunu yazdı

    tam konuya yaziyordum site uctu :)

    Sef gecen gün incelemis vue'yu. Baya begenmis. Ben vue ögrenmeye basladim, suanlik iyi gidiyor bakalim. Tavsiye ettigin bir egitim seti/kitap vs var mi?

    ben kendi dökümantasyonu ile ilerledim.

    orada vue lifecycle diagramı var onu kafada oturttuktan sonra step step örneklerle datadır methodlardır proplardır yazarak ilerlemek lazım.

    sonra githubdaki opensource projeleri inceleyerek best practiceleri araştırmıştım.

    eğitim seti veya kitap ile bir dilin veya framework un sağlıklı şekilde öğrenilebileceğini düşünmüyorum. en azından bende durum böyle :) 


    agile isn’t how fast you can go, it’s how fast you can turn.
Toplam Hit: 5889 Toplam Mesaj: 32
angularjs angular spa frameworks vue react