Yapay Zeka Sonrası Ne Halt Edeceğiz - Yazılımcılar
-
https://twitter.com/defenceturkiye/status/1790986481479131405?t=pNkmCUqsQAox8281it5_AQ&s=19
Hakan Fidan:
Yapay zekanin kontrolden cikma tehlikesi var, istihbarat analiz konusunda oyun degistirici olacak, turkiye olarak bunun icinde olmamiz lazim.
seklinde bir aciklamasi var.
Yz ofis/atoyle islerinde (sektor fark etmeksizin) is alaninda daralmaya neden olacak ozellikle beyaz yakaya etki edecek ama mavi yakalilar da bundan etkilenecek.
misal atolye kaynak islerinde onceden 10 kaynakci calistiran bir uretici yz ve gerekli donanimla artik 3 ya da 5 kaynakci calistiracak ama saha islerinde ise bu derece etki etmeyecek. Atolye uretimde yer belli alan belli yz rahat rahat calisabilecekken sahada bakim onarim islerinde bu sekilde bir daralma yaratmayacak.
konu sadece yazilimcilari degil tum meslekleri etkileyecek ozellikle isin icinde yaraticilik olanlari etkiler.
bir cok frp masaustu oyun ureticisi artik kurgusal karakterlerinin tasarimi icin grafikerlerle calismiyor yz dan destek aliyor.
Yazilimda (oyun gelistirme) buyuk firmalar ozellikle son donemde isten cikartmalar yapti, studyolari kapatmaya basladi. Kimileri pandemi dolayisiyla yaptiklari alimlari cikarttigini dusunuyor ama yz dan destek almaya basladilar.
Konu sadece yazilimcilari degil her meslek grubunu bir sekilde etkileyecek.
Etkilenmeyecegini dusundugum (tamamen sahsi dusuncem) meslek gruplari insaat iscileri olacaktir. İnsaatin hangi alani (yeralti-yerustu) olursa olsun kolay kolay etkilenmeyecektir.
Gunluk yevmiyeler 2500-3000 deniliyordu, simdi herkes bu sektore yonelir.
-
rappermcs bunu yazdıu235 bunu yazdı
Bu konuyu ben de yakın zamanda açmayı düşünüyordum. Zamanında ben bunları söyleyince en çok karşı çıkanlardan biri olarak şimdi senin bu konuyu açman da ayrı ironik olmuş :D
Benim görüşüm şuanki konvansiyonel yazılımcıların yarısının direkt işsiz kalacağı ve geriye kalanların da AI kullanarak projeleri oluşturacağı aynı zamanda managementını yapacağı yönünde. Ayrıca sektörde kalan bu diğer %50 lik kesim için de sektör hem çok rekabetçi olacak hem de maaşlar düşük olacak.
Ben mesela borsa alanına gireyim diye ciddi denemeler yapıyorum son 3-4 aydır ama oradan da cidden mesai yaptığın bir iş gibi uğraşarak sabit gelir çıkartman çok zor görünüyor. En azından büyük bir sermayeyi tutmuyorsan elinde ki yine batma riski var paranın.
Uzun lafın kısası.
Hesap makinesi çıhtı matematikçiler işsiz mi galdı ? ATM ler çıktı banhalar mı gapandı ? falan diyen vizyon 0 adamları dinlemeyin. Kendinize bir plan yapmaya başlayın.
Senin gibi gelişime kapalı insanlar mesleğini kaybetsin zaten bunu dün de istiyordum bu gün de istiyorum.
Arkadaş ne meraklısnız yapay zeka işimizi elimizden alacak hem de yazılımcıların işini alacak herkesin dilinde bu. Neden bir manavın işini elinden almıyor bu yapay zeka? derdi ne yazılımcılarla :) daha doğrusu bu noktada sizin derdiniz ne iyi bir yazılımcı olamamanın verdiği eziklik duygusu mu?
Arkadaşlar evriliyoruz kabul edin. Sene 2000, restfull json vs kavramları bırak servis nedir bilen yoktu. En vizyoner adam windows servisler yazarak işlerini çözüyordu. Her yer masaüstü uygulamaydı. Ne oldu geliştik evrildik DEĞİŞTİK!
Şimdi o koca götünü sandalyeden kaldırıp balkona çık biraz beynine oksijen gitsin ondan sonra geri gel bu yazdıklarımı tekrar oku.Ha tamam
.Net yazarak kendini bilim adamı sanmaya devam
-
Hergun sahada 50 derecenin altindayiz. Yapay zeka bize vurmaz :)
-
Bilmeden konuşan çok olmuş yine. Yapay zeka uyum sağlayabileceğiniz birşey değil. Amaç insan faktörünü tamamen ortadan kaldırmak. Normal insanı yaşatmamak zaten :)
Sorun şu ki şuanki yapay zeka bunu yapabilecek kapasiteye ulaşmadı. ChatGPT, Gemini tarzı chatbotlar sağdan soldan illegal elde ettiği veriyi "mixleyerek" cevap veriyor.
Şimdilik siz işlerinizin kolaylaştığını ne kadar süper birşey olduğunu falan sanacaksınız. Destekleyeceksiniz ki daha da geliştirecekler.
İki gün sonra sıra size geldiğinde karşı çıkacaksınız ama iş işten geçmiş olacak.
Dokuma makinesiyle, hesap makinesiyle falan karşılaştıran acil beyin nakli yaptırsın, yerine yapay zeka falan koysunlar daha hayırlı olur :))
Kıscası insanın yerine geçecek yeni canlı türüne doğru gidiyor olay. Yazılımcıyla falan alakası yok, yazılıma sarma sebebi OpenSource olayının kolay erişilebilir data olması.
Fakat o kadar kolay birşey değil hemen olmuyor. Bazıları bunun farkında ve evrime dahil olduğunu söyleyip destekliyor. Karar sizin tabi :)
-
mukerrrer kayıt :)rappermcs tarafından 20/May/24 01:47 tarihinde düzenlenmiştir
-
u235 bunu yazdırappermcs bunu yazdıu235 bunu yazdı
Bu konuyu ben de yakın zamanda açmayı düşünüyordum. Zamanında ben bunları söyleyince en çok karşı çıkanlardan biri olarak şimdi senin bu konuyu açman da ayrı ironik olmuş :D
Benim görüşüm şuanki konvansiyonel yazılımcıların yarısının direkt işsiz kalacağı ve geriye kalanların da AI kullanarak projeleri oluşturacağı aynı zamanda managementını yapacağı yönünde. Ayrıca sektörde kalan bu diğer %50 lik kesim için de sektör hem çok rekabetçi olacak hem de maaşlar düşük olacak.
Ben mesela borsa alanına gireyim diye ciddi denemeler yapıyorum son 3-4 aydır ama oradan da cidden mesai yaptığın bir iş gibi uğraşarak sabit gelir çıkartman çok zor görünüyor. En azından büyük bir sermayeyi tutmuyorsan elinde ki yine batma riski var paranın.
Uzun lafın kısası.
Hesap makinesi çıhtı matematikçiler işsiz mi galdı ? ATM ler çıktı banhalar mı gapandı ? falan diyen vizyon 0 adamları dinlemeyin. Kendinize bir plan yapmaya başlayın.
Senin gibi gelişime kapalı insanlar mesleğini kaybetsin zaten bunu dün de istiyordum bu gün de istiyorum.
Arkadaş ne meraklısnız yapay zeka işimizi elimizden alacak hem de yazılımcıların işini alacak herkesin dilinde bu. Neden bir manavın işini elinden almıyor bu yapay zeka? derdi ne yazılımcılarla :) daha doğrusu bu noktada sizin derdiniz ne iyi bir yazılımcı olamamanın verdiği eziklik duygusu mu?
Arkadaşlar evriliyoruz kabul edin. Sene 2000, restfull json vs kavramları bırak servis nedir bilen yoktu. En vizyoner adam windows servisler yazarak işlerini çözüyordu. Her yer masaüstü uygulamaydı. Ne oldu geliştik evrildik DEĞİŞTİK!
Şimdi o koca götünü sandalyeden kaldırıp balkona çık biraz beynine oksijen gitsin ondan sonra geri gel bu yazdıklarımı tekrar oku.Ha tamam
.Net yazarak kendini bilim adamı sanmaya devam
Ben sabit durmam merak etme bro. Onu da değiştirdim ve geliştirdim.
Bilim adamı konusuna gelecek olursak senin gözünde burada olmam gururverici teşekkür ederim :))
-
https://x.com/i/status/1792197265769283629
Çin’de çok sayıda öğrenciye sahip olan öğretmenler, test cevaplarını yapay zekaya okutmaya başladı.
-
Bilen vardır diye bu başlık altına yazayım.
"Dosya yükleme limitini doldurdun. ChatGPT Plus’a yükselt ya da daha sonra. tekrar dene"
Bu tekrar deneme işlemi ne zaman resetleniyor? 3 pdf yüklemiştim.
-
Şuan chatgpt-4o insanın aklını alıyor. Bu sene chatgpt 5, iki sene sonra chatgpt 6, dört sene sonra chatgpt 7, beş sene sonra chatgpt 8 ve diğerleri çıkınca asıl o zaman insanlar ne yapacak bunları düşünmek lazım. Yani 5, 10, 20 sene sonrasını görüp o zamanların dünyasına hazırlananlar her türlü yollarını bulurlar. Diğerleri baş döndürücü hızda gelişen dünyada elenirler.
-
balik_ bunu yazdı
Şuan chatgpt-4o insanın aklını alıyor. Bu sene chatgpt 5, iki sene sonra chatgpt 6, dört sene sonra chatgpt 7, beş sene sonra chatgpt 8 ve diğerleri çıkınca asıl o zaman insanlar ne yapacak bunları düşünmek lazım. Yani 5, 10, 20 sene sonrasını görüp o zamanların dünyasına hazırlananlar her türlü yollarını bulurlar. Diğerleri baş döndürücü hızda gelişen dünyada elenirler.
borsa soruyorum, hisse fiyatlarını vb tablo yaptırmaya çalışıyorum. hep sallama. bunu fiyatların vb olduğu bir pdf'i verip dosyaya göre sorarak aşabilir miyim acaba yoksa yine sallar mı?