Yeni Kıdem Tazminatı Uygulaması

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tabela Fatihi
    kaygusuz
    kaygusuz's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Nisan/2007
    Erkek

    beyler babam emekli oldu asgari ücretten geçen sene

    bu gitti geçen ay ille çalışcam ille çalışcam iyi çalış ne halin varsa gör

    şimdi maaş yatmamış buna noldu diye merak ederken sgk bunu tespit etmiş maaşı yatırmamış emekli olduğu halde sgk girişi yapmışlar buna

    yarın sgk müdürlüğüne gidip işyerinin muhasebecisiyle çıkışı yapcakmış

    şimdi ne yapması gerektiğini bilmiyor. korkuyor maaşımı devlet elimden temelli mi alcak diye

    yok dedim öyle bişey olmaz sadece kesinti yapar sonra devam eder dedim maaş yine alırsın

    daha net bilgisi olanlar bu konuda yazarsa sevinirim adam kendini öldürcek yarına kadar bu postu ona okutayım rahatlasın

    kaygusuz tarafından 22/Eki/13 23:59 tarihinde düzenlenmiştir

    Aldananlar aldanmaktan zevk aldıkları için hile ortaya çıkmıyordu Tolstoy
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mataramasuko
    mataramasuko's avatar
    Kayıt Tarihi: 15/Haziran/2006
    Erkek
    kaygusuz bunu yazdı

    beyler babam emekli oldu asgari ücretten geçen sene

    bu gitti geçen ay ille çalışcam ille çalışcam iyi çalış ne halin varsa gör

    şimdi maaş yatmamış buna noldu diye merak ederken sgk bunu tespit etmiş maaşı yatırmamış emekli olduğu halde sgk girişi yapmışlar buna

    yarın sgk müdürlüğüne gidip işyerinin muhasebecisiyle çıkışı yapcakmış

    şimdi ne yapması gerektiğini bilmiyor. korkuyor maaşımı devlet elimden temelli mi alcak diye

    yok dedim öyle bişey olmaz sadece kesinti yapar sonra devam eder dedim maaş yine alırsın

    daha net bilgisi olanlar bu konuda yazarsa sevinirim adam kendini öldürcek yarına kadar bu postu ona okutayım rahatlasın

    hocam işveren sigortayı girdiği zaman emekli aylığını alamaz ancak yüzde 30 sgk destek primi ödeyerek ikisini de alır gitsin başvursun Sgk il müdürlüğüne ordaki memurlara derdini anlatsın

    edit: bak googleda arayınca bulunuyomuş :) http://www.milliyet.com.tr/emekli-olduktan-sonra-calisma/necati-cetiner/ege/yazardetay/13.10.2012/1611021/default.htm

    mataramasuko tarafından 23/Eki/13 00:23 tarihinde düzenlenmiştir
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Bektas
    x-files
    x-files's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Eylül/2005
    Erkek
    SeRDaR bunu yazdı

    Hocalar biliyorsunuz hükümet yeni bir kıdem tazminatı sistemi kuracak kıdem tazminatlarının fona devredilmesiyle ilgili, bugün bununla ilgili detaylı bir haber okudum haberde dikkat çeken noktalar aşağıda sıralıyacağım; bu konu hakkında sizinde fikirlerinin merak ediyorum iyimi olacak yoksa kötü mü?

    Kıdem tazminatına ilişkin asıl tartışma başlığı, fondan alınacak para olarak görülüyor. Varsayalım ki, fon uygulamasına geçilince miktar düşmesin, aynı tazminat miktarı fondan da alınsın... Yine de çok ciddi hak kayıpları gündemde:

    • Kıdem tazminatının işten çıkarmadaki caydırıcı etkisi ortadan kalkacak. Patronlar rahatlıkla işçi çıkarıp, yerine daha düşük ücretle çalışacak işçileri alabilecek. İşyerinde kıdem arttıkça ücret de arttığından, işçi devri çok yükselecek, emeklilik çok zorlaşacak.
    • Patron ne yaparsa yapsın, işçi haklı nedenle fesih hakkını kullanamayacak. Eline toplu bir para da geçmeyecekken, işçinin bu hakkı kullanması çok zor olduğundan, patronlar çok daha rahat: İşçiyi sağlıksız koşullarda çalıştırabilir ya da şiddet ve taciz dahil her türlü baskıyı uygulayabilir.
    • Kadın işçinin evlenmesi ve erkek işçinin askerliği gibi durumlarda var olan kıdem tazminatı alma hakkı ortadan kaldırılacak.
    • Kıdem tazminatı miktarının toplu sözleşmelerle artırılması uygulaması, fonla birlikte ortadan kalkacak.

    Bugüne kadarki taslaklarda, patronlardan kesilecek prim miktarının yüzde 3 olması planlanmıştı. Yüzde 3 prim oranına göre, asgari ücretli bir işçinin fonda 10 yıllık süre içinde birikecek parası 2 bin 515 lira. Mevcut koşullarda işçinin alacağı para ise 13 bin 411 lira.

     

    Kıdem tazminatı miktarı düşmeyecekse, aradaki fark nereden ödenecek? Ya da daha gerçekçi bir bakış açısıyla, alınacak kıdem tazminatı miktarı 2 bin 515 liraya mı düşecek?

    Üstad kaynak nerde ?


    //Hayat Bazen Tatlıdır//--//Aşıksan vur saza şoförsen bas gaza// https://zulfumehmet.com/ Kişisel bir olay
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SyspioniC
    SyspioniC's avatar
    Kayıt Tarihi: 26/Eylül/2007
    Erkek

    ekşideki bi giri:

    https://eksisozluk.com/entry/37386658

    kıdem tazminatı fonunun akp'nin bir başarısı olduğunu, sosyal demokratların beceremediğini söylemeden önce belki de kıdem tazminatı fonunun allanıp pullanıp lanse edilmiş şekline değil, gerçek içeriğine ve fon ne kadar sağlam bir yapılanmada düzenlenirse düzenlensin uygulamada mevcut ve meydana gelecek sorunlara bakmak gerekir.

    işveren tarafından bakacak olursak; işveren, kıdem tazminatını bireysel olarak öderken bu fon ile her ay her işçisi için ayrı ayrı prim ödemek zorunda kalacaktır ki bunun maliyeti de oldukça yüksek olacaktır. ücret açısından kıdem tazminatında tavan uygulaması vardır yani çalışanın ücreti ne kadar olursa olsun kıdem tazminatı alırken yapılacak hesaplamada ücret tavan ücreti geçemeyecektir ki bu da uygulamada işverenin ödeme miktarını düşürmektedir.

    ayrıca ülkemizde gerçek ücretten sigorta primi yatan işçi sayısı %20 civarındadır, geriye kalan %80'in büyük bir kısmının sigorta primleri asgari ücretten, küçük bir kısmının ise asgari ücretten bir miktar fazla yatırılmaktadır.

    fesih sırasında ya da dava aşamasında ise çalışan "hizmet ve ücret tespiti davası" açmadığı sürece hiç kimse ya da hiçbir kurum neden gerçek ücretten sigorta priminin yatırılmadığını sormaz ancak fonun devrede olması durumunda ödemeler sgk sisteminde görülen ücretler üzerinden yapılacağından işçinin itirazı üzerine hem idari takip söz konusu olacaktır hem de işçi yine mahkemeye gidecek, yine masraf, faiz vs. binecektir alacak üzerine.

    bir de şunu belirtmek gerekir ki sadece kıdem tazminatı için dava açan işçi sayısı çok azdır, çoğunluk kıdem, ihbar, fazla mesai, yıllık izin, resmi bayram ve genel tatil çalışmaları vs. gibi bütün işçilik alacaklarını talep etmek için dava açmaktadır. zaten geriye kalan alacaklar için dava açacak olan işçi büyük ihtimalle fondan aldığı kıdem tazminatının da gerçek ücretten olmadığını iddia edecek ve mahkemeler fondan yapılan ödemeyi hesaplanan tazminat miktarından mahsup edip kalan kısmını işverene ödetecektir. bu da yine masraf ve faiz demektir.

    işçiler açısından baktığımızda ise durum çok daha vahimdir. gazetelerde "çalışana müjde" manşetiyle çıksa da işçilerin lehine bir düzenleme değildir.

    öncelikle ücret konusuna yukarıda değinmiştim, işçi gerçek alacağını alamayacaktır ve yine mahkeme yoluna gitmek zorunda kalacaktır.

    ikincisi işçinin bir yıllık çalışması karşılığında bir aylık giydirilmiş brüt ücret üzerinden kıdem tazminatı alması söz konusu iken tasarıda bunun çıplak brüt ücret üzerinden ve 13 gün karşılığı ücrete düşürülmüş şekli ile ödenmesi yer alıyor. dolayısıyla işçi gerçek ücret üzerinden ya da değil her halükarda şu andaki uygulamada alacağından çok daha az kıdem tazminatı alacaktır.

    işsizlik ödeneğinde olduğu gibi bu ödemelerde de birçok şekilde yokuşa sürülecek ve fon ödeme yapmamak üzerine kurulu olacaktır.

    10 yıl boyunca tazminatını talep etmeyen işçinin tazminat hakkı fonda kalacaktır ki bu durum mezarda emeklilik uygulaması olan ülkemiz için açıklanabilir değildir.

    evlilik, askerlik durumlarında özel olarak düzenlenen kıdem tazminatı hakkı ortadan kaldırılmaktadır ki evlilik sebebiyle feshin kaldırılması belki açıklanabilir ancak zorunlu askerlik sebebiyle işten çıkan çalışana kıdem tazminatı ödenmemesi da açıklanabilir değildir.

    işten çıkartılan işçiye tazminat ödemesi de öngörülmüyor yasada. bu da bir taraftan işe iade davaları ile iş güvencesini getirirken diğer taraftan patronun üzerindeki kıdem tazminatı baskısını ortadan kaldıracak.

    fon bütçeye dahil edilmeyerek güvence altına alınmış ancak buna rağmen fonun içindeki paranın nerelerde nasıl kullanılacağından kimsenin haberi olmayacak.

    sonuç olarak kıdem tazminatı fonu işveren maliyet, işçiye eziyet, hükümete nimettir...

    nihayetinde eklemek isterim ki; kıdem tazminatı bir hocamızın deyimiyle "çalışanın amortisman payıdır ve hiçbir şekilde işçinin bundan mahrum edilmemesi gerekir"


    "Derviş Yunus bu sözü eğri büğrü söyleme, Seni sorguya çeker bir Molla Kasım gelir."
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    AllahinOglu
    AllahinOglu's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Mart/2007
    Erkek

    boşa kafa yormayın beyler

    nasılolsa önümüzdeki genel seçimlerde akp yok

    dolayısıyla herşey değişir

    faruk çelik in yatacak yeri yok bu kararlarla :)

  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    zigana
    zigana's avatar
    Kayıt Tarihi: 15/Eylül/2007
    Erkek

    kıdem tazminatını işveren açısından da düşünün bir kere.   iş akidleri ve iş kanunu önemli bu hususta. yani sistemde çok açık var. işveren 10 yıllık işçisini bir bahene ile işten atıp tazminatta ödemeyebiliyor. en basit örnek ler

     işçinin mesai arkadaşından borç alması

     3 gün işe mazaretsiz gelmesi , kavga çıkarması, vsvs

     işe girerken boş kağıt verip istifa ediyorum her hakkımı aldım gibi yazı yazması .

     bir sürü sudan sebeblerden işten tazminatsız atılabiliyor. bağkur emekli sandığı nasıl kendi kasasından ödüyorsa sgk lı işçilerede kendi kasasından ödesin. zaten işveren maaşını ödüyor birde tazminat düzeni olmamalı . 2 sene eleman yetişdirdim .işi öğrettim siktirdi gitti elaman . benim emeklerim ne olacak.? yedi içti bir senede bir kez de ikramiye alıyordu.


    Temel adalettir .
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Hayalet Avcısı
    TaRuZ
    TaRuZ's avatar
    Kayıt Tarihi: 01/Kasım/2003
    Erkek

    Yasa yürürlüğe girsin, yargıtay ne diyecek ona bakmak lazım.


    Errare Humanum Est
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mobydick64
    mobydick64's avatar
    Kayıt Tarihi: 27/Mart/2007
    Erkek

    bu yasa geçerse , seneye zırt pırt işten çıkarılan bişekilde mazaret uygulanarak iş akdine son verilen akrabalarınız veya sizler bizler olacağız.... :D

    bi diğer hususta bunu çok merak ederim yıllardır;

    memur kadın doğum yaptığında aylığını falan alabiliyor. bi şekilde rahat oğlu rahat.. fakat normal ev kadınına hiçbişey yok. acaba mumur kadınlar insan doğuruyorda ev hanımlarının doğurdukları maymun falanmı oluyor..... başbakanımız HunHarca 3 çocuk yapın diye bağırırken neden bunları es geçiyor sizce ???


    ne mektup geliyor ne haber senden,söyle de bileyim bıktın mı benden,her akşam güneşin battığı yerden,gözlerin doğuyor gecelerime......
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Muhalif Yorumcu
    SeRDaR
    SeRDaR's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 09/Kasım/2003
    Erkek
    x-files bunu yazdı
    SeRDaR bunu yazdı

    Hocalar biliyorsunuz hükümet yeni bir kıdem tazminatı sistemi kuracak kıdem tazminatlarının fona devredilmesiyle ilgili, bugün bununla ilgili detaylı bir haber okudum haberde dikkat çeken noktalar aşağıda sıralıyacağım; bu konu hakkında sizinde fikirlerinin merak ediyorum iyimi olacak yoksa kötü mü?

    Kıdem tazminatına ilişkin asıl tartışma başlığı, fondan alınacak para olarak görülüyor. Varsayalım ki, fon uygulamasına geçilince miktar düşmesin, aynı tazminat miktarı fondan da alınsın... Yine de çok ciddi hak kayıpları gündemde:

    • Kıdem tazminatının işten çıkarmadaki caydırıcı etkisi ortadan kalkacak. Patronlar rahatlıkla işçi çıkarıp, yerine daha düşük ücretle çalışacak işçileri alabilecek. İşyerinde kıdem arttıkça ücret de arttığından, işçi devri çok yükselecek, emeklilik çok zorlaşacak.
    • Patron ne yaparsa yapsın, işçi haklı nedenle fesih hakkını kullanamayacak. Eline toplu bir para da geçmeyecekken, işçinin bu hakkı kullanması çok zor olduğundan, patronlar çok daha rahat: İşçiyi sağlıksız koşullarda çalıştırabilir ya da şiddet ve taciz dahil her türlü baskıyı uygulayabilir.
    • Kadın işçinin evlenmesi ve erkek işçinin askerliği gibi durumlarda var olan kıdem tazminatı alma hakkı ortadan kaldırılacak.
    • Kıdem tazminatı miktarının toplu sözleşmelerle artırılması uygulaması, fonla birlikte ortadan kalkacak.

    Bugüne kadarki taslaklarda, patronlardan kesilecek prim miktarının yüzde 3 olması planlanmıştı. Yüzde 3 prim oranına göre, asgari ücretli bir işçinin fonda 10 yıllık süre içinde birikecek parası 2 bin 515 lira. Mevcut koşullarda işçinin alacağı para ise 13 bin 411 lira.

     

    Kıdem tazminatı miktarı düşmeyecekse, aradaki fark nereden ödenecek? Ya da daha gerçekçi bir bakış açısıyla, alınacak kıdem tazminatı miktarı 2 bin 515 liraya mı düşecek?

    Üstad kaynak nerde ?

    Nette bu güne kadar yayınlanan taslakları inceleyebilirsin


    Emekçiler ekmeklerini, emeklerinin karşılığı olarak ve önlenemez tarihi sürecin sonucu olarak mutlaka kazanacaklardır. Şüphesiz bu, zorlu bir dönemdir kısa vadeli ve göreceli yenilgilerden geçer.
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tarikat Şeyhi
    HolyOne
    HolyOne's avatar
    Kayıt Tarihi: 01/Haziran/2002
    Erkek

    Beyler kıdem tazminatı işverenin üstüne gerçekten büyük bir yük.

    Eski bir firmaysanız, 50 işçiniz varsa, işler kötü gidiyorsa hem şirket hem patron hem işçiler batıyor sonunda. Patron da ztn şirketi döndürecek kadar sıkışıksa 50 işçinin 2 trilyon tazminatını çıkaramadığı için türlü ibnelikler yapıp insanları bezdirerek, korkutarak fln kendi ciksinlar diye uğraşıyor.

    Kesinlikle özel emeklilik sistemine dönmesi gerektiğini düşünüyorum, yani aylık birikim olarak işçiye yatmalı. yanma durumu olmamalı.

     


    Nush ile uslanmayanı etmeli tekdir, Tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir!
Toplam Hit: 2807 Toplam Mesaj: 39