Ders 1 - Asp İle Programlamaya Giriş

Ders sonunda yapabilecekleriniz:

-ASP teknolojisini tanıtmak.

-Script yazma işlemini tanıtmak.

-ASP sayfası nasıl yaratıldığını ve çalıştığını açıklamak.

I. ASP NEDİR?

Geleneksel programcılık, genellikle tek bir bilgisayar üzerindeki veritabanı dosyalarına yazmak ve sorgulamak üzere yapılan bir programcılıktı. Yazılan program kodu derlenip .exe haline çevriliyordu.

1980'lerden günümüze network yapıları yaygınlaştı ve istemci-sunucu (client/Server) olarak adlandırılan bir programlama modeli ortaya çıktı. Bu modelde istemciler programın yalnızca ara yüzünü çalıştırmaktaydı. Diğer taraftan server (sunucu) üzerinde ise programın ana kısmı ve veritabanı yer almaktaydı. Bir dönem daha geldi ve Web programcılığı adı verilen bir dönem başladı. İşte ASP bu işi yapmak için geliştirilmiş diğr bir çözüm ya da teknoloji. Ancak daha çok Web programcılığı diye anılıyor.

NOT: Derslerimde verdiğim fırın örneğini anımsayın :))

ASP ile program çözümünde, istemcinin karşısına bir Web sayfası konur. Bu sayfa HTML kodu ile üretilir. Bu anlamda istemcilerin uygulaması bir Web sayfasını görüntülemek için kullandıkları Internet Explorer'dır. Sunucu tarafında ise bir Web Server vardır. ASP sayfası yazılarak bu sunucunun belli bir dizini üzerine konur.

ASP neye çözümdür diye sararsanız da; şirketlerin kendi iç çözümlerini gerçekleştikleri Intranet uygulamaları ya da şirketlerin Internet üzerinden siparişlerin girilmesi, ürünleri satın alması gibi ticari işlemleri çok sayıda kullanıcının dünyanın her yerinde bağlanarak yapabilecekleri "elektronik ticaret" siteleri tasarlamak gibi konular olabilir.

A. SCRİPTİNG (KOMUT DOSYASI YAZMAK)

ASP programcılığında, işin programcılık tarafı VBScript ya da JavaScript dili kullanarak script yazmaya dayanır. Scripting (komut dosyası yazmak, betiklemek de deniyor) terimi, ASP ya da HTM dosyalar içinde düğmeye tıklamak gibi olaylara dayalı yazılan kodlamadır.

ASP programlamasında iki tür script işi karşımıza çıkar. Birincisi istemci tarafında etkileşimi sağlayacak program parçaları yazmak, ikincisi ASP kodu olarak belirlediğimiz alanda script yazarak özellikle sunucu üzerindeki işlemleri yönetmeyi sağlar.

İstemci tarafında yazacağımız scriptler tarayıcı (browser) olarak adlandırılan Microsoft Internet Explorer ve Netscape gibi programlar tarafından işletilir. Diğer bir deyişle tarayıcı, script komutlarını anlar ve yerine getirir. Özellikle ziyaretçi ile etkileşimde (bir düğmeye tıklanması gibi) bu tür scripting işlemi kullanılır.

Kaynak: Faruk Çubukçu
Tarih:
Hit: 3273
Yazar: renegadealien



Yorumlar


Siftahı yapan siz olun
Yorum yapabilmek için üye girişi yapmalısınız.