0 Dan Uygulama Yapmak İçin Hangi Yapay Zeka Modeli Uygun?
-
RETRET bunu yazdıHannibal_King bunu yazdıHakkinen bunu yazdıRETRET bunu yazdı
ai a güvenip kod yazmayı öğrenmeye gerek yok kafasına girmeyin, yine de kod yazmayı öğrenin veritabanına veri yazmayı öğrenin veri tiplerini öğrenin, ilerler kompleks hale gelir lale gibi kalırsınız. dahası 5 10 sene sonra ai olacak mı olmayacak mı belli değil yani her şey ai olacak diye düşünmeyin bm nin epey bir birikmiş konusu var bu konuda. internet üzerinde ai çalıştırılmasını yasaklayacak protokol ve sistemler geliştirilebilir işsizlik konusuyla ilgili raporlar okuyorum çin bm arasındaki yazılanlara bakıyorum bir anda giriş seviyesi ai a da düşürülebilir her şey bunlara hazırlıklı olmak gerekiyor.
hocam aslında kod yazmayı öğrenmek ya da yazılımcı olmak gibi bir amacım yok. kendi işlerimde işime yarayacak uygulamalar geliştirmek istiyorum. işlerimi hızlandırmak ve düzenli hale getirmek için. İç anadolu bölgesinde teknolojiyi yarım asır geriden takip eden büyük büyük firmalar var. kendim için geliştirdiğim uygulamalar eğer iş görürse biraz daha derleyip toparlayıp diğer firmalara da satabilirim gibi de düşündüm ama bu olursa olur olmazsa zararı yok. biraz araştırdım, uygulamanın kendisinden daha çok n8n gibi otomasyon ajan sistemleri benim işime çok daha yarar gibi geldi.
anladığım kadarıyla claude gemini codex farketmeksizin işime yarayacak basit uygulamaları hepsinden yapabilirim. sonrasında otomasyona kafayı takacağım. Sosyal medyasını içerik anlamında yönettiğim çoğu firma instagram mesajlarına cevap vermekten bunalıma girmek üzereler. instagramın otomatik cevapları yetersiz kalıyor. müşterileri gerçekten beyinsiz bir zombi gibi davranıp sorular soruyorlar. gemini gibi chatgpt gibi belli bir konuda eğitilen bir botu instagrama bağlayabilirsem 100 lerce esnafın derdine çare olabilirim yaşadığım şehirde. bu da bir gelir demek.
Benim merak ettiğim şey mesela daha önce önce yapılmıştır da bu otomasyonlar, belirli bir tatlı konseptinde hizmet veren bir cafe nin bütün gelmişini geçmişini yaptığını yapmadığını bu otomasyon sistemine belletip o cafenin instagramına bağlayabilir miyim ? daha da merak ettiğim bu sistemi yapmayı öğrendiğimde bir server kurarak, abonelik sistemi şeklinde bu hizmeti satabilir miyim ? bu otomasyon benim serverımda çalışsın ve aylık ödemesi olsun ( cüzi bir rakam ) adam tek seferde satın almasın bana belli oranda muhtaç olsun. ben bu hizmeti satıp yanında prodüksiyon hizmetimide satmak istiyorum. firmanızın sosyal medya ve kurumsal tanıtım hizmetinizi bizden alırsanız yanında bu gibi otonom yapay zeka hizmeti bedava ya da aylık x dolar gibi...
Gibi gibi gbi aklımda fikirler beliriyor ama bir türlü bu dünyaya dalamadım zaman yoktu. şimdi zamanım var o yüzden kafamı çok karıştırmadan bir sistem seçip bütün bu ağı o sistemde geliştirmek istiyorum. hangi yapay zekadan başlamalıyım sorusu bunla alakalıydı aslında.
Yapay zeka ile ürün geliştirmek için yazılım bilmeye gerek yok bence. Yazılımcı olmayan kişiler için yapay zeka bir tür "no-code" aracı. Eskiden de no-code araçları ile sürükle bırak yaparak uygulama geliştirilebiliyordu. Yapay zeka 20 kat gelişmiş ve esnek bir "no-code" aracı. Sürükle bırak yerine konuşarak ne istediğini anlatıyorsun. Eğitim veren birisi olarak söylüyorum. Amacın yazılım geliştirici olmak değilse senin yazılım öğrenmekle işin olmamalı. AI ile doğrudan ürün yapabilirsin.
Ancak burada şöyle bir durum var. Sen bir Saas ürün yapmak istiyorsun. Bahsettiğin; "yazılım benim sistemimde çalışsın ve onlar bana aylık para ödesin" olayı Saas(Software as a Service) ürün olmuş oluyor. Bir yazılım ürünü yaptığında bunu sürekli izlemen, gerektiğinde güncellemen, bug fix yapman vs. bir sürü şey gerekecek. Ortada çalışan bir sistem olsa bile. Bu gerçekten verimli çalışıyor mu? Yazdığım kodlar güvenli mi? İleride kolayca yeni özellikler eklenebilecek mi? Belirli bir noktadan sonra performanslı çalışmaya devam eder mi? vb.... bir sürü soru var. Ve sen sistem hakkında hiçbir şey bilmiyor olacaksın. Neyi bilmediğini de bilmemiş olacaksın. Şahsen ben yazılım bilmeyen birisinin yaptığı CRM, hesap kitap işleri, para ödeme işleri vb. türden yazılımları kesinlikle kullanmam. Kendi işimi ona emanet etmem. Düşünsene ürün yapmışsın ama ürünün nasıl çalıştığı hakkında fikrin yok.
AI ile yapılmış ürün gördüğümde kayıt olacaksam şifre seçerken bile geçici bir şifre seçiyorum. Adam alır onu düz md5 ile hashler db ye yazar diye.
Buradaki espri sen kendin için bir ürün geliştirmiyorsun. Sen yazılım bilmeden yazılım hizmeti vermeye çalışacaksın.
yapay zeka kendi başına bir no code aracı değil.
en azından prompt engineering olayına hakim olarak ai e yazdıracağın kodların verebileceği muhtemel hata kodlarını comment satırlarına yazdırmalısın olası hata durumlarında hatayı da ai aracı bulsun istiyorsun ancak iş kompleksleştikçe zorlaşacak içinde ne olduğunu bilmediğin bir şeye sahip olmayı o işten para kazandığında istemezsin bu sana kabus gördürür. ai konusu herkese göre yeni değil filemakerın bazı deneysel sürümleri vardı ki kısmen kullandım hiç yazılım bilmeden epeyce bir şeyler yazabiliyordun yani access in epey üzeri bir şeydi ama tabi program yazmış gibi de olmuyordun orada kodu üreten modül sıçtığı zaman sana nerelerde sıçabildiğini veriyordu fakat koda müdahale yine de çok zor oluyordu. teknik olarak anlatsam anlaman zor olacak nasıl anlatayım düşünüyorum... en azından ai ye kod yazdırırken şunları iste; Bu dosya ne işe yarar? Hangi dosyalara bağımlı? Hangi veriyi okur/yazar? Bu dosyada değişiklik yapınca nereler bozulabilir? bunları yapsan bile iş büyüdüğünde başına gelecek şeyler şunlar (kendi çocuklarımdan biliyorum): 1. mimari çürüme yaşayacaksın. 2. güvenlik açıkları yaşayacaksın. 3. veri modeli hataları yaşayacaksın. 4. güncelleme sürüm kırılmaları yaşayacaksın. 5. performans ve maliyet sorunları yaşayacaksın. 6. hata yakalama eksikliği yaşayacaksın. 7. işi bilenlerin suistimaliyle karşılaşacaksın mesela ben uygulamaya bakınca bunu ai mi yaptı diyebiliyorum 8 10 dk kullanmam yetiyor. programının ağzına bile sıçarım istersem. 8. yedekleme ve veri kayıpları yaşayacaksın. 9. kkvk gizlilik sorunları yaşayabilirsin. ne yapmak istediğini tam olarak bilmen yeterli değil. yeterli olduğunu düşünüyordum 1 ay önce bir müridle bir konusunu da ettik, çocuklara bağlanıp inceledim kesinlikle yeterli değil. kodu yazmakla iş bitmiyor yada veriyi veritabanına atsın çeksin silsin güncellesinle iş bitmiyor. ölçeğin minimum küçüklükte de olsa yeterli değil. ne yapılır çok minik çok basit şeyler yaptırılır sorun çıkmaz. hevesini kırmayayım fakat fikrini değiştireyim. sen uygulamanı ai ile yazdırırken bir yandan da bir programlama dili öğren android studioyu öğren en azından flutter falan öğren. yani senin için yazılanı öğrenerek git hızlı da gitme ufak ufak şeyler yazdıra yazdıra git öyle ilerlersen olur. ilk yazdırdığın şeyde sql olmasın da firebase olsun sql nasıl çalışıyor bilmezden kalkıp da bunu ai ile kullanma. bunun gibi... dün mal gibi yüz üstü uyumuşum her yerimi sinek sokmuş. rüyamda mangolu avşar soda içiyorum sonra hülya avşarın gençliği geldi aklıma sırtım da nasıl sızlıyor naif naif ir ara ibrahim tatlısesin bıyıklı genç hali gözümün önüne geldi orada bir terslik olduğunu anladım uyandım ateşlenmişimir kalktım davul gibi olmuş sırtım... neyse iyi geceler hepinizi öpüyorum.
ne demek istediğinizi anladım hocam. dediğim gibi önce basit işlevli araçları kendim için kullanacağım. daha sonrasında kendi işime yarayan araçları da daha profesyonel hale getireceğim. kervan yolda düzülür hesabı boza yapa boza yapa yazılım konusunda da bilgi sahibi olurum diye düşünüyorum. yine amacım yazılımcı olmak değil ama önceden aklıma bi fikir gelirdi ama ne çevrem ne de maddi durumum müsait olmadığından başlangıcını yapamazdım. Şimdi yapay zeka ile bazı şeyler kolaylaştı. temel de amacım hem kendi işlerimi kolaylaştırmak hem de bu servisleri paraya dönüştürmek. eğer iş ciddileşirse tabiki profesyonel yardım da alırım bi ekip bile kurabilirim. değer li bilgileriniz için teşekkür ederim
-
claude opus 4.8, 100 usdlik paket ile yaptırabilirsin
insidae tarafından 20/Haz/26 11:25 tarihinde düzenlenmiştir