folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder 2009 Banknotlarları

2009 Banknotlarları

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Nikoteen
    Nikoteen's avatar
    Erkek
    Şu anda cnbc-e de tanıtım videsounun bir kısmını izledim ve çok hoşuma gitti tanıtım videosunun bıtmesıne kalmadan paylaşmak istedim.

http://www.tcmb.gov.tr/ sitesinde 2oo9 banknotları hakkında henüz birşey yok ama gerçekten iftihar ettim memleketimizin dünya çapında başarı gösermiş ilim,irfan sahibi vatandaşları unutlmaya yüz tutmuşken bu yeni banknotlarla hatırlatılmış.Cahit Arf vardı tanıdıgım sadece diğerini hiç duymamıştım bile wayy be neler varmışta haberımız yokmuş dedim !

İsimlerin hepsi aklımda kalmadı ama ben çok şaşırdım duydugum ılk 3 isme.En yuksek banknot 200ytl'ye karsılık gelecek ve üzerinde de Yunus Emre var.100'lüğün üzerinde Mevlana vardır herhalde..

ama ilk 3 isim beni harbiden cok şaşırttı.Detaylı bilgi basına verilince resimleriyle,detaylarıyla yazarım.Hükümeti yerdiğim gibi övmesinide bilirim evet hükümet bu düşünceyle bence gerçekten de cok güzel birşey yapmış,tebrikler.

@ konuyu sapıtırıp ikili kavgalara girmeyiniz

Troubles'll come & they'll pass
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Nikoteen
    Nikoteen's avatar
    Erkek
    http://www.tcmb.gov.tr/tlkampanya/

Troubles'll come & they'll pass
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    orbity
    orbity's avatar
    Erkek
    http://www.tcmb.gov.tr/tlkampanya/download%5Ctvfilmi2.zip  detaylı bilgi için tanıtım videosu
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HaYVaN
    HaYVaN's avatar
    Erkek

200 Türk Lirası (72 x 160 mm)

200 Türk Lirası’nın ön yüzünde Atatürk’ün, 1934 yılında Çankaya Köşkü’nde Cemal Işıksel tarafından çekilmiş fotoğrafından yararlanılarak oluşturulmuş bir portresi bulunmaktadır.

Arka yüzünde ise Yunus Emre’nin bir portresi yer almaktadır. Kaynaklarda; 1238 – 1320 yılları arasında yaşadığı belirtilen Yunus Emre, Anadolu’da Türkçe şiirin öncüsü olan mutasavvıf bir Türk halk şairidir. Arka yüz tasarımında ayrıca “Yunus Emre’nin anıt mezarı, dizelerinde yer verdiği gül motifi, barışı ve kardeşliği simgeleyen güvercin motifi ile felsefesini en iyi vurgulayan ‘Sevelim, Sevilelim’ dizesine” yer verilmiştir.

1 Kabartma Baskı:
    Banknotun ön yüzünde farklı yerlerde bulunur ve dokunulduğunda hissedilir.

2 Gizli Görüntü: Banknota yatay konumda ve göz hizasında bakıldığında, Atatürk portresinin sağ alt köşesindeki yedigen şeklin içinde kupür değeri görülür.

3 Holografik Şerit Folyo: Banknot tasarımıyla uyumlu çeşitli motiflerden oluşur. Banknota farklı açılardan bakıldığında bu motifler renkli ve parlak yansımalar verir. Dikdörtgen şekil içindeki “TL” harfleri kupür değerine dönüşür.

4 Renk Değiştiren Şerit: Banknota farklı açılardan bakıldığında altın sarısına dönüşür. Üzerinde kupür değeri ve “TL” harfleri bulunur.

5 Emniyet Şeridi: Kağıda gömülü olarak yer alır. Üzerinde kupür değeri ile "TL" harfleri bulunur. Banknot ışığa tutulduğunda her iki yüzden de kesintisiz bir hat şeklinde görülür.

6 Filigran: Banknotların ön yüzünde bulunan Atatürk portresinin küçüğü ile kupür değerini gösteren sayıdan oluşur. Banknot ışığa tutulduğunda her iki yüzden de görülür.

7 Bütünleşik Görüntü: Banknot ışığa tutulduğunda sol üst kenarda yer alan şekiller arka yüzdeki şekillerle birleşerek kupür değerini oluşturur.

8 Mikro Yazı: Banknotların ön yüzünde  ay-yıldız motifinin içindeki kupür değerini gösteren ibare ile holografik şerit folyo üzerindeki dikdörtgen şeklin alt ve üst kenarındaki “TCMB” ibaresi mikro yazılıdır.

9 UV Işık Altında Görülebilen Özellikler:
    • Banknot kağıdında bulunan ve normalde görülmeyen kılcal lifler UV ışık altında mavi ve kırmızı renkte parlama verir.
    • Atatürk portresi üzerinde kupür değeri ve “TL” harfleri belirerek kırmızı renkte parlama verir.
    • Emniyet şeridinde 5 - 10 TL için mavi, 20 - 50 TL için kırmızı, 100 – 200 TL için kırmızı renkte parlama görülür.
    • “Kırmızı” seri ve sıra numarasında “canlı ve parlak kırmızı”, “siyah” seri ve sıra numarasında “sarımsı yeşil” parlama görülür.
    • Banknot kağıdı UV ışık altında parlama yapmaz.

10 Mini Yazı: Banknotların ön ve arka yüzünde mini yazılar bulunmaktadır.

11 Banknotlar Arasında Boyut Farkı: Farklı değerdeki 6 banknot, 6 farklı boyuttadır. Uzun kenarlarında 6 mm, kısa kenarlarında ise ikili grup olarak 4 mm fark bulunmaktadır.

12 Renklendirilmiş Banknot Kağıdı: Banknotlarda beyaz kağıt değil, kupürün hakim renginin çok açık tonu bir renkte kağıt kulanılmıştır.

13 Görme Engellilere Yönelik Özellik: Banknotlann ön yüzünde, filigranın sol üst kenarında, her kupürde o kupürün değerini gösterecek şekilde farklı olmak koşuluyla, dokunulduğunda hissedilen kabartma baskı “nokta”lar bulunmaktadır. Bu noktalar görme engellilere yönelik Braille alfabesinden yararlanılarak oluşurulmuştur.

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HaYVaN
    HaYVaN's avatar
    Erkek

10 Türk Lirası (64 x 136 mm)

10 Türk Lirası’nın ön yüzünde Atatürk’ün, 1927 yılında Ethem Tem tarafından çekilmiş fotoğrafından yararlanılarak oluşturulmuş bir portresi bulunmaktadır.

Arka yüzünde ise Ordinaryüs Prof. Dr. Cahit Arf’ın portresi yer almaktadır. 1910 – 1997 yılları arasında yaşamış ve Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli matematikçilerden biri olan Cahit Arf, kendi adıyla bilinen birçok teoremi ile dünya çapında tanınmıştır. Cahit Arf’ın “Arf Değişmezi”nden alınan bir kesitin yanı sıra “aritmetik diziler, abaküs, sayılar ve bilgisayar teknolojisinin temeli olan sayısal sistemi belirten ikili (Binary) sayı sistemini ifade eden rakamlar” gibi matematik ile ilgili motifler 10 Türk Lirası’nın arka yüzünde yer alan diğer unsurlardır.

Valla en güzelide bu xD

Tam unutulmak üzere Cahit Arf. Türk matematikçilerin gelmiş geçmiş en iyisi. Arf Kanununun efendisi xD Tuttum bunu... Paranın üzerinde Toplam Sembolü var xD Super bişe.

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Kreston
    Kreston's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası
    Erkek
    Yenilikler güzel ama tasarımları pek hoşuma gitmedi. Atatürkün resimlerini direk atmışlar. Halbu ki şuan kullandığımız paralarda öyle değil. 

Zimbabwe
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Armigerovs
    Armigerovs's avatar
    Erkek

Liramızın nesnel kalite değeri artmış gibi görünüyor.kagıt kalitesi yani.

ayrıca Türkiyenin yetiştirdigi öenmli şahsiyetlerin unuttulmaması Liramızın manevi doygunlugu acısından önemli bi unsur teşkil etmekte..

umarım hayırlı olur vatanıma insanıma halkıma... İNSALLLAH .amin.

Lay lay lay lay lay OOOOOOOOOOOO Türkiiiiiiiiyeeeeeee/CELEBRATE ORGINALITY
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DEVSIRME
    DEVSIRME's avatar
    Erkek

http://www.ntvmsnbc.com/modules/habervideo/video.asp?CatID=40&cbVideo=7542&cbQuality=1

video linki...

bu arada bu paraların sahtesi çok ama çok zor yapılır :D hatta yapılmaz diyebiliriz.

benim çok hoşuma gitti kolyeksyonunu yapmak istiyorum :)

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sirpence
    sirpence's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek
    güzelmiş güzel...
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tekken'deki Eddy
    Prometheus
    Prometheus's avatar
    Erkek
    Atamın resmini kaldırmasınlar da Yunus'u Mevlana'yı koysunlar tabi.

________ inspired by love and guided by knowledge _______
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    amele_2
    amele_2's avatar
    Erkek

o kadar bıdı bıdı ettiğinize ( onlar kendileri biliyolar :))) değmemiş be.

duruyo Ata'mızın resmi de parada. :D 

Ardından yüz köpek havlamayan kurt, kurt sayılmaz..
Toplam Hit: 5359 Toplam Mesaj: 41