folder Tahribat.com Forumları
linefolder Derin Konular
linefolder 27 Mayıs 1960 - " Adnan Menderes" - Genel Tartışma Konusu

27 Mayıs 1960 - " Adnan Menderes" - Genel Tartışma Konusu

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RETRET
    RETRET's avatar
    Erkek

C_e_Z_a bunu yazdı:
    -----------------------------

Tarantula bunu yazd

Hacı ne haddini bilmezler geldi geçti bu memleketin başından. Hiçbirini asmadıkta sıra Adnan Menderes'e gelince niye böyle bi karar alındı anlamış değilim. O dönemki olayları çok detaylı bilmem, kabaca bilirim. Haklı veya haksız demiyorum. İstediği kadar haksız olsun asılması haksızlıktır diyorum. Hele bir de haklı olduğunu düşünmek istemiyorum.

Bu, demokrasiyi savunan ve yaşatmaya yüceltmeye çalışan bir hamle değildir, kesinlikle olamaz! Bunu yapanların demokrasi ile alakası olmadığı açıktır. Örtülemeyecek bir ayıptır. Her ihtimalde bu ülkemizi senelerce geriye götüren bir zihniyetttir ve bir hamledir. Hukuk devleti olacaksın sonra da işine gelmeyeni asacaksın! Yok öyle şey. Kimse kusura bakmasın. Ben ne sağdan ne soldan yanayım. Yalnızca haksızlığa karşı tarafım.

Hocam tarafsızlığının farkında olsamda, "Darbe Karşıtlığı" bir tutum içerisinde olduğun belli oluyor. Darbe, aslında sağ iktidarların ve bazı sol ( bölücü fikir taşıyan) siyasilerin bir tasarımıdır. Darbe yoktur, askerin yönetime el koyması , o anki belirsiz ve güvensiz ortamın Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından , sadece Türkiye Cumhuriyeti'nin çıkarları için el konularak değiştirilmesidir.

Kanlı veya kansız, Türkiye'deki her darbe - siyasi iradenin 15-20 yıl aralıklara; dış mihrakların yönlendirmeleriyle çıkan siyasi veya ideolojik çatışma ve kargaşa, siyasi ve iktidar çıkarları, kişisel varlık edinme hırsı gibi durumlardan dolayı yapıldı.

Durduk yere, hiçbir şekilde TSK yönetime el koymadı - ülke çıkarlarını tehlikeye atan hiç bir durum vuku bulmadıkça, siyaset içerisinde düşüncelerini dahi dile getirmedi.

İşine gelmek veya gelmemek deyimi, sadece Ordu için kullanılıyorsa yanlış!
    İşine gelmeyen muhalif sesleri susturan, işine geldiği gibi devlet imkanlarını kullanan sivil yönetimleride göz önüne al hocam :)

Bunlardan ziyade, inatla savunduğum bir nokta var; bir lider, bir yurttaş - eğer vatan hainliği yaptıysa - o kişi idam edilmelidir.

hojam yalnız atladığın bir nokta var :) 1980 darbesi sscb'nin yönlendirmelerine yönelik veya sağ sol çatışmalarına yönelik yapılan bir müdahale değildi, doğrudan abd destekli ve tasarımlıydı bu yüzden fettullah hoca da 80 darbesini öven konuşmalar yapmıştır, 80 darbesi ülkeyi dış unsurlardan kurtarmamış aksine daha fazla dışa bağlamıştır, işçi sınıfını tamamen ezmiş bakir bir ekonomiyi kontrolsüz şekilde vahşi dış kapitalizme açmıştır. sonuçları da ortada herşey ithal, kimse kendi mesleğini icra etmiyor, komple politikaya endeksli bir hayat sürüyoruz, trt'nin yarısı imam :) herşey çorba.

ulan hepiniz yaşlanmışlınız size inat ben yaşlanmayacam saç da ektirecem pilates de yapacam, götümü yiyin.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    C_e_Z_a
    C_e_Z_a's avatar
    Erkek

IRET bunu yazdı:

C_e_Z_a bunu yazdı:

Tarantula bunu yazd

Hacı ne haddini bilmezler geldi geçti bu memleketin başından. Hiçbirini asmadıkta sıra Adnan Menderes'e gelince niye böyle bi karar alındı anlamış değilim. O dönemki olayları çok detaylı bilmem, kabaca bilirim. Haklı veya haksız demiyorum. İstediği kadar haksız olsun asılması haksızlıktır diyorum. Hele bir de haklı olduğunu düşünmek istemiyorum.

Bu, demokrasiyi savunan ve yaşatmaya yüceltmeye çalışan bir hamle değildir, kesinlikle olamaz! Bunu yapanların demokrasi ile alakası olmadığı açıktır. Örtülemeyecek bir ayıptır. Her ihtimalde bu ülkemizi senelerce geriye götüren bir zihniyetttir ve bir hamledir. Hukuk devleti olacaksın sonra da işine gelmeyeni asacaksın! Yok öyle şey. Kimse kusura bakmasın. Ben ne sağdan ne soldan yanayım. Yalnızca haksızlığa karşı tarafım.

Hocam tarafsızlığının farkında olsamda, "Darbe Karşıtlığı" bir tutum içerisinde olduğun belli oluyor. Darbe, aslında sağ iktidarların ve bazı sol ( bölücü fikir taşıyan) siyasilerin bir tasarımıdır. Darbe yoktur, askerin yönetime el koyması , o anki belirsiz ve güvensiz ortamın Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından , sadece Türkiye Cumhuriyeti'nin çıkarları için el konularak değiştirilmesidir.

Kanlı veya kansız, Türkiye'deki her darbe - siyasi iradenin 15-20 yıl aralıklara; dış mihrakların yönlendirmeleriyle çıkan siyasi veya ideolojik çatışma ve kargaşa, siyasi ve iktidar çıkarları, kişisel varlık edinme hırsı gibi durumlardan dolayı yapıldı.

Durduk yere, hiçbir şekilde TSK yönetime el koymadı - ülke çıkarlarını tehlikeye atan hiç bir durum vuku bulmadıkça, siyaset içerisinde düşüncelerini dahi dile getirmedi.

İşine gelmeyen muhalif sesleri susturan, işine geldiği gibi devlet imkanlarını kullanan sivil yönetimleride göz önüne al hocam :)

Bunlardan ziyade, inatla savunduğum bir nokta var; bir lider, bir yurttaş - eğer vatan hainliği yaptıysa - o kişi idam edilmelidir.

hojam yalnız atladığın bir nokta var :) 1980 darbesi sscb'nin yönlendirmelerine yönelik veya sağ sol çatışmalarına yönelik yapılan bir müdahale değildi, doğrudan abd destekli ve tasarımlıydı bu yüzden fettullah hoca da 80 darbesini öven konuşmalar yapmıştır, 80 darbesi ülkeyi dış unsurlardan kurtarmamış aksine daha fazla dışa bağlamıştır, işçi sınıfını tamamen ezmiş bakir bir ekonomiyi kontrolsüz şekilde vahşi dış kapitalizme açmıştır. sonuçları da ortada herşey ithal, kimse kendi mesleğini icra etmiyor, komple politikaya endeksli bir hayat sürüyoruz, trt'nin yarısı imam :) herşey çorba.

Evet, son yazdığın konuda hemfikiriz hocam. 1980 darbesi Kenan Evren ve Arkadaşları tarafından A.B.D. desteği ile yapıldı. Hatta, A.B.D Dışişleri Bakanı ( tam emin değilim. ) " Tamam sorun yok, bizim çocuklar bunlar." demiştir  haber A.B.D.'ye ulaşınca.

Fakat, şunu unutmamak lazım - 1970 - 1978 ve 1979 ( Öğrenci Ayaklanmaları, Sağ Sol Çatışmalarından dolayı yaşanan, Kahramanmaraş, Çorum katliamları, Sendika Ayaklanmaları vs...) yıllarında olan olayların sence sebebi kimdi?

Siyasi iktidar(sız)lar değil mi?

1974'te Türkiye Kıbrıs'a çıkarma yaptı diye "Ambargo" koyan A.B.D, 1980'de "Kendi Komutanları" ile darbe yaptı! O komutanlar bence yargılansın. Ama, öncesinde yaşanan olaylara sebep veren zihniyet ve siyasi irade malumdur.

Bence; sırf A.B.D iştirakıyla darbe yaptığı için, ülke çıkarlarına değilde A.B.D çıkarlarına uyan "Kenan Evren ve Arkadaşları" şuan asılmalıdır. Ama, bu olay Türk Silahlı Kuvvetleri'ne mal edilemez!

Makaleyaz.Net - Türkiye'nin Makale Alım-Satım Platformu
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    musty28
    musty28's avatar
    Erkek

hiç bir mantıklı açıklamaya dayanmayan bazı kişilerinin keyfi için yapılan şerefsizce bi darbedir.. o zamanın darbe destekcileriyle şimdinin darbe destekçileri aynıdır !!!

Ses Etme Hallederiz
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    C_e_Z_a
    C_e_Z_a's avatar
    Erkek

musty28 bunu yazdı:

hiç bir mantıklı açıklamaya dayanmayan bazı kişilerinin keyfi için yapılan şerefsizce bi darbedir.. o zamanın darbe destekcileriyle şimdinin darbe destekçileri aynıdır !!!

:) :) Hocam üstün körü bir laf etmektense ben olsam yerinde, lafımı açıklarım.

Bak, darbe dediğin olay keyfi yapılmadı - bunu Türk Tarihi yazıyor.

Lütfen hocam, bir kaynak bul ve 1950 - 1982 yılları arasında, 1960 ve 1980 yılları öncesini bir araştır ve müdahale zemini "siyasi" iktidarlarca nasıl hazırlandı bir gör , lütfen  üşengeçlik etme.

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    musty28
    musty28's avatar
    Erkek

C_e_Z_a bunu yazdı:

musty28 bunu yazdı:

Lütfen hocam, bir kaynak bul ve 1950 - 1982 yılları arasında, 1960 ve 1980 yılları öncesini bir araştır ve müdahale zemini "siyasi" iktidarlarca nasıl hazırlandı bir gör , lütfen  üşengeçlik etme.

tmm da kardeşim merak etme gerekli araştırmaları yaptık ama darbe yapmak için bi şart oluşmamış ki. ülke içinde bi karışıklık yok ekonomik bi buhran yok en önemlisi ülkenin bütünlüğünü tehdit eden bi durum yok. yanlış hatırlamıyorsam seçimlerde yüzde 57 oy oranı almış bi hükümete yapılan bi darbe. halkın çoğunluğuna yapılan bi darbe.

Ses Etme Hallederiz
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tarantula
    Tarantula's avatar
    Erkek

C_e_Z_a bunu yazdı:

Tarantula bunu yazd

Bunlardan ziyade, inatla savunduğum bir nokta var; bir lider, bir yurttaş - eğer vatan hainliği yaptıysa - o kişi idam edilmelidir

Doğru söylüyorsun. Eğer vatan hainliği varsa bence de idam edilmelidir. Lakin ayırt etmeksizin. Bir hain menderes mi çıktı 80 yılda? Hayır. Menderes hain diye demiyorum, varsayıyorum. Diğer hainler es geçildi, çaldı çırptı, yaktı, böldü, kırdı vesaire yaptı. Her nedense asılmadı. Kim bu diğer hainler hepimiz biliyoruz. Biliyoruz derken siyasi olarak değil, kesinlikle. Türkiye açısından, devlet ve milletin ortak menfaatleri açısından bakınca hain olanlar. Mesela terör örgütü. Yoksa kendi içimizde ince 2-3 ayrıntıyı farklı hesaplayan kişiler değil. Elbette fikir ayrılıkları olur. Bunlara hoşgörü gösterilir.

Ayrıca, güzel bir teşhis koymuşsun, ben adını koyamamıştım demin. Ben darbe karşıtıyım! Niye mi? Ülkem için. Ne siyaset için ne de iktidar için değil! Bana bir örnek gösterin ki darbe (ya da her ne şekilde adlandırılıyorsa o şey) yapılınca ülkem adına milletim adına ilerleme olsun, yarar sağlasın. Herkesin ortak fikri darbelerin ülkeyi hem madden hem de manen birkaç yıl geriye götürdüğüdür. Siyasetçilerin değil, komutanların ülkeyi daha iyi yönettiği bir gerçek olsaydı zaten bunca dünya ülkesi "demokrasi" diye kıvranmazdı. Yanlış mıyım?

Olmayacak şeyler tasarlıyorum, işim bu..
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sezoo
    sezoo's avatar
    Erkek

destanition bunu yazdı:

ceza sen ne diyorsun ?

ezanı arapçaya çevirdi evet rahatsız mı oldun ?

evet muhafazakardı dindardı sağcıydı rahatısz mı oldun ?

imzanda zaten karakterini de kişiliğini de belli etmişsin. bugün taksimde 27 mayıs darbesini kutlayanlar vardı yoksa onlardan biri de senmiydin ?

ben Türk siyasetinde 4 vatan evladı tanırım

1- Adnan menderes

2- Turgut Özal

3- Recep Tayyip Erdoğan

4- Abdullah Gül

gerisi hikaye..

Tanıdıgın adamlar güzelmiş hacım:)

yurdun emekçisine ananıda al git der!

mehmetçiğimize KELLE der!

Vatan topraklarını ÖZELLEŞTİRME adı atında bir bir gavurlara satar.

BEBE katiline SAYIN der!

ERMENİLERE OLDUKÇA YAKINDIR. Bakınız EKÜMENİK http://www.cnnturk.com/2010/dunya/05/14/basbakan.erdogandan.ekumenik.cikisi/576288.0/index.html

V.S V.S uzar gider.

Menderesin asılması bencede isabet olmuş. Kaldıki Şuan RTE nin yaptıkları ve yapmaya çalıştıkları için ugraşmış birisi. Vatan hainligi yapanın sonu kesinlikle yağlı ilmek olmalıdır.

*** Kaldıki REFERANDUMDA milletimize oylattırmak istedikleri GEÇİCİ 15. MADDEyide zamanında MENDERESin idamının kendisinede yapılmaması için oldugu ortada!

Bilmeyenler için GEÇİCİ 15. MADDE

GEÇİCİ 15. MADDE
    ”Ekonomik ve Sosyal Konsey” Anayasa kapsamına alınacak.

12 Eylül dönemindeki Milli Güvenlik Konseyi üyeleri ile bu dönemde kurulan hükümetler ve Danışma Meclisi’nde görev alanların yargılanmasını önleyen geçici 15. maddesi yürürlükten kaldırıldı.

EDÜT : Bu maddenin kaldırılması o zamanki konseyin yargılanmasını saglamaz. Konsey üyeleri zaman aşımından paçayı kurtarmışlardır. Zaman aşşımı 20 yıldan 30 yıla çıkarıldı.Ancak RTE nin amacı Kenan evreni yargılatmak (yargılatmak isterse İTALYA gibi zaman aşımını kavramını kaldırıp yine yapar) degilse geriye bir tek düşünce kalıyor aklımda 15 nci madde öne sürülererek diger maddeleri arka planda tutmak için referandum tarihinide 12 eylül günü seçilmiş gibi geldi bana.

Dövme Yapılır Mekan ANTALYA-ALANYA
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    husnuweb
    husnuweb's avatar
    Erkek

ülkede amma moron var arkadaş.

adamı dinden çıkartır bu moronlar.

He is finding himself.
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tarantula
    Tarantula's avatar
    Erkek

sezoo bunu yazdı:

destanition bunu yazdı:

ceza sen ne diyorsun ?

ezanı arapçaya çevirdi evet rahatsız mı oldun ?

evet muhafazakardı dindardı sağcıydı rahatısz mı oldun ?

imzanda zaten karakterini de kişiliğini de belli etmişsin. bugün taksimde 27 mayıs darbesini kutlayanlar vardı yoksa onlardan biri de senmiydin ?

ben Türk siyasetinde 4 vatan evladı tanırım

1- Adnan menderes

2- Turgut Özal

3- Recep Tayyip Erdoğan

4- Abdullah Gül

gerisi hikaye..

Tanıdıgın adamlar güzelmiş hacım:)

yurdun emekçisine ananıda al git der!

mehmetçiğimize KELLE der!

Vatan topraklarını ÖZELLEŞTİRME adı atında bir bir gavurlara satar.

BEBE katiline SAYIN der!

ERMENİLERE OLDUKÇA YAKINDIR. Bakınız EKÜMENİK http://www.cnnturk.com/2010/dunya/05/14/basbakan.erdogandan.ekumenik.cikisi/576288.0/index.html

V.S V.S uzar gider.

Menderesin asılması bencede isabet olmuş. Kaldıki Şuan RTE nin yaptıkları ve yapmaya çalıştıkları için ugraşmış birisi. Vatan hainligi yapanın sonu kesinlikle yağlı ilmek olmalıdır.

*** Kaldıki REFERANDUMDA milletimize oylattırmak istedikleri GEÇİCİ 15. MADDEyide zamanında MENDERESin idamının kendisinede yapılmaması için oldugu ortada!

Bilmeyenler için GEÇİCİ 15. MADDE

GEÇİCİ 15. MADDE
    ”Ekonomik ve Sosyal Konsey” Anayasa kapsamına alınacak.

12 Eylül dönemindeki Milli Güvenlik Konseyi üyeleri ile bu dönemde kurulan hükümetler ve Danışma Meclisi’nde görev alanların yargılanmasını önleyen geçici 15. maddesi yürürlükten kaldırıldı.

Hacı konuyu bölüp Tayyip'e getirmeyin eninde sonunda. Bunlar yıllar önce sayfa sayfa ttartışıldı. Gene tartışmak istiyorsanız da yeri bura değil. Yeni bi konu açın Tayyip'i seven sevbmeyen diye orda tartışırız.

Konuya dönün!

Olmayacak şeyler tasarlıyorum, işim bu..
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    C_e_Z_a
    C_e_Z_a's avatar
    Erkek

musty28 bunu yazdı:

C_e_Z_a bunu yazdı:

musty28 bunu yazdı:

tmm da kardeşim merak etme gerekli araştırmaları yaptık ama darbe yapmak için bi şart oluşmamış ki. ülke içinde bi karışıklık yok ekonomik bi buhran yok en önemlisi ülkenin bütünlüğünü tehdit eden bi durum yok. yanlış hatırlamıyorsam seçimlerde yüzde 57 oy oranı almış bi hükümete yapılan bi darbe. halkın çoğunluğuna yapılan bi darbe.

:) :) Hocam sen Türk tarihini araştırdın eminsin değil mi?

Birlik ve bütünlüğü tehdit eden bişey olmadı ki diyorsun ;

26 Nisanda İstanbul Üniversitesi öğretim üyeleri ve 28 Nisanda da öğrenciler merkez binada bir toplantı düzenlediler ve güvenlik güçlerinin toplantıya müdahale etmesiyle çıkan olaylarda 1 ögrenci hayatını kaybetti. 

Olaylar nedeniyle Ankara ve İstanbul'da sıkıyönetim ilan edildi ve gece sokağa çıkma yasağı kondu, ancak öğrencilerin gösterileri durmadı.

DP yönetimi, 5 Mayıs günü saat 5'te , Ankara'da Kızılay Meydanı'nda bir gösteri düzenlemeye karar verdi. Buna göre iktidar partisine mensup gençler, Kızılay Meydanı'nda , Meclisten çıkıp Çankaya 'ya gidecek olan Celal Bayar ve Adnan Menderes'i alkışlayıp destekleyeceklerdi. 21 Mayısta bu kez Ankara'daki Harp Okulu öğrencileri iktidarı protesto için bir gösteri yürüyüşü düzenlediler.

Ekonomik buhran yok diyorsun; Adnan Menderes'in 10 yıllık Başvekillik döneminde Türkiye'nin Gayri Safi Milli Hasılası yılda ortalama %9 oranında büyüdü.Ancak devam eden yıllarda alınan borçların geri ödenememesi ve dış ticaret açığının çok artması yüzünden 1958 yılında Türkiye Ekonomisi iflas etti.

Lütfen yukarıdaki olayları dikkatlice oku ve yararlandığın kaynakları tekrar gözden geçir.

Toplam Hit: 6271 Toplam Mesaj: 45