Akılcı Düşünme Yeteneği
-
hacı 5 makine 5 vidayı 5 dk da üretiyorsa
1 makine 1 vidayı 1 dakikada üretir ya da benim mantığım bozuk :D
edit: acilen bi psikolog çağırın hayatının fırsatı olurum o adamın :D -
Orantı yapıcaksınız işte 5 dk 5 vida 5 makine
x dk 100vida 100 makine :D
Kıreyzinin cevaplar doğru :W
-
Hocalar şaka maka bi yana cidden biriniz yardıme tsin deminden beri düşünüyorum ve içinden çıkamadım şöyle izah edeyim ;
Gerçek: Ben matematiğin M'sinden anlamam
Mantık: 5 makine 5 vidayı 5 dakikada basıyorsa sadeleştirdim makineden kaç çıakrdıysam haliyle zamandan ve vidadan aynı rakamı çıkardım hepsinden 4 neden birim'i bulabilmek için.Bu sadeleştirme olmayabilir dediğim gibi matematiğin m sinden anlamam sadece mantık olarak yaptım..
Şimdi 1 makine 1 vidayı 1 dakikada üretiyorsa 100 makine 100 vidayı yine bir dakikada üretir çünkü makine sayısı arttığı için zaman artmaz hepsi ayrı ayrı dakikada bir tane basıyor zaten 100ü aynı birim zamanda 100 tane basar.
Benim şüphelendiğim; 5 makine 5 vidayı nasıl 5 dakikada basabiliyor ? Sorudaki koşulda saklı sır sanki..Soruyu soran adam gerçek olamayacak bir koşul sunarak mantık yürütmemizi istiyor.. Denklem nedir ? mantık işi. gerçek olamayacak bişey denkleme dökülebilir mi ? Şimdi matematik mi yanlış yoksa benim mi matematiğim yanlış lütfen birisi seviyeme inerek izah etsin,lütfen ! -
Nikoteen bunu yazdı:
-----------------------------
Hocalar şaka maka bi yana cidden biriniz yardıme tsin deminden beri düşünüyorum ve içinden çıkamadım şöyle izah edeyim ;
Gerçek: Ben matematiğin M'sinden anlamam
Mantık: 5 makine 5 vidayı 5 dakikada basıyorsa sadeleştirdim makineden kaç çıakrdıysam haliyle zamandan ve vidadan aynı rakamı çıkardım hepsinden 4 neden birim'i bulabilmek için.Bu sadeleştirme olmayabilir dediğim gibi matematiğin m sinden anlamam sadece mantık olarak yaptım..
Şimdi 1 makine 1 vidayı 1 dakikada üretiyorsa 100 makine 100 vidayı yine bir dakikada üretir çünkü makine sayısı arttığı için zaman artmaz hepsi ayrı ayrı dakikada bir tane basıyor zaten 100ü aynı birim zamanda 100 tane basar.
Benim şüphelendiğim; 5 makine 5 vidayı nasıl 5 dakikada basabiliyor ? Sorudaki koşulda saklı sır sanki..Soruyu soran adam gerçek olamayacak bir koşul sunarak mantık yürütmemizi istiyor.. Denklem nedir ? mantık işi. gerçek olamayacak bişey denkleme dökülebilir mi ? Şimdi matematik mi yanlış yoksa benim mi matematiğim yanlış lütfen birisi seviyeme inerek izah etsin,lütfen !
-----------------------------bi tane makina tek basına çalıştıgında 5 dakikada 1 tane vida üretiyo..
o makina gibi 4 makina daha bulduğunu düşün, 1 vidayı 5 dakkada üreten. ne olacak?
beşi yan yana çalısıyo her biri kendi içindeki malzemeler ile bi vidayı yapmaya calısıyo 5 dk sonunda hepsi bi tane üretmiş oluyo ayrı ayrı..
yaniii 5 makina 5 dk da 5 tane vida üretiyo
aynı makinadan yan yana 1000 tane koysanda 100 tane koysanda bu makinalar 1 vidayi 5 dakikada yapıcaklar ( çünkü hepsi bi vida üzerinde çalışmıyor )
haa nolur.. makinan ne kadar coksa 5 dk sonunda o kadar çok üretim elde etmiş olursun..
5 makinan varsa 5 dk sora 5 vidan olur
500 makinan varsa 5 dk sora 500 vidan olur
-
Zachariah bunu yazdı:
crafty bunu yazdı:
Mylitta bunu yazdı:
1-Tenis raketinin ve topunun toplam fiyatı 1.10 TL’dir. Raket, toptan 1 lira daha pahalıdır. Topun fiyatı nedir?
2- 5 makine 5 dakikada 5 vida üretiyor. 100 makine 100 vidayı ne kadar zamanda üretir?
3- Bir gölde nilüferler bir araya gelerek küçük bir adacık oluşturur. Her gün bu adacığın alanı ikiye katlanır.
Bu adacık 48 günde tüm gölü kaplar. Bu nilüfer adası gölün yarısını kaç günde kaplar?"
1. raket fiyatı=x topun fiyatı=y x=y+1000 ve x+y=1100 ise 2y+1000=1100 den y=500 olur yani topun fiyatı 0.5 liradır.2. 5 makine 5 dakikada 5 vida üretiyorsa 1 makine 5 dakikada 1 vida üretiyor demektir. 100 makine 100 viydayı yine 5 dakikada üretir.
3. tamamı 48 günde kaplanıyorsa bir önceki gün yarısı kadar olacağından 47 günde kaplar...
-----------------------------bende böle buldum
-----------------------------1- 0.5 lira demek: 1 liranın yarısı demek oluyor. 0,05 lira olacak.
-
çok basit sorular
-
infernaL bunu yazdı:
Kreyzi bunu yazdı:
infernaL bunu yazdı:
1-10
2-5
3-47
-----------------------------1 ve 3 yanlış
top eğer 1 lira ise raket 1.1 lira olur :W toplamı 1.2 olar :W
edit: 2. cevapta yanlış doğru cevabı 100 bi makina 1 vida üretiyor 5dk içinde ...
edit:3. soru doğru :F
-----------------------------biraz hava al sigara felan içiyorsan sigara iç ok?
-----------------------------eleman hepsini dogru bilmiş.sen sigara falan içiyorsan bırak derim :)
-
Thunder hocam teşekkürler açıkladığın için ama benim anlatamadığım bişey var hani şimdi sen dedin ya;bi tane makina tek basına çalıştıgında 5 dakikada 1 tane vida üretiyo..
5 makine 5 dakikada 5 vida üretiyor cümlesinden senin baktığın açı çıkartılmaz demiyorum evet bu da olabilir ama 5makine 5 dakikada 5 vida üretiyorsa burdan 1 makine demek ki 1dakikada 1 vida ürertior yorumu neden yapılamaz ? sen mesela vidayı üreten tek bir makine olmadığını izah etmişsin halbuki bu senaryo ve yaratıcılığını gösteriyor ama soruda böyle bir bilgi verilmiyor o zamanda bende diyorum ki bir vidayı tutmasıyla kesmesiyle birden fazla makine uğraşmıor olsun her bir makine tek başına vida üretiyor olsun haliyle 5 i 5 dakikada 5 vida üretemez,25 üretir hımm tamam şimdi anladım olayı ama sen bu boyuttan baktıktan sonra 5 inin 5 dakikada 5 vida üretmesinin mümkün olmaycağını düşünmüşmüydün ? işte bu yüzden geç sürdü anlamam Teşekkürler açıklama için delirmemiş olduğuma kanaat getirmemi sağladın :)) -
tomannie bunu yazdı:
infernaL bunu yazdı:
Kreyzi bunu yazdı:
infernaL bunu yazdı:
1-10
2-5
3-47
-----------------------------1 ve 3 yanlış
top eğer 1 lira ise raket 1.1 lira olur :W toplamı 1.2 olar :W
edit: 2. cevapta yanlış doğru cevabı 100 bi makina 1 vida üretiyor 5dk içinde ...
edit:3. soru doğru :F
-----------------------------biraz hava al sigara felan içiyorsan sigara iç ok?
-----------------------------eleman hepsini dogru bilmiş.sen sigara falan içiyorsan bırak derim :)
-----------------------------OK
-
Nikoteen bunu yazdı:
Thunder hocam teşekkürler açıkladığın için ama benim anlatamadığım bişey var hani şimdi sen dedin ya;bi tane makina tek basına çalıştıgında 5 dakikada 1 tane vida üretiyo..
5 makine 5 dakikada 5 vida üretiyor cümlesinden senin baktığın açı çıkartılmaz demiyorum evet bu da olabilir ama 5makine 5 dakikada 5 vida üretiyorsa burdan 1 makine demek ki 1dakikada 1 vida ürertior yorumu neden yapılamaz ? sen mesela vidayı üreten tek bir makine olmadığını izah etmişsin halbuki bu senaryo ve yaratıcılığını gösteriyor ama soruda böyle bir bilgi verilmiyor o zamanda bende diyorum ki bir vidayı tutmasıyla kesmesiyle birden fazla makine uğraşmıor olsun her bir makine tek başına vida üretiyor olsun haliyle 5 i 5 dakikada 5 vida üretemez,25 üretir hımm tamam şimdi anladım olayı ama sen bu boyuttan baktıktan sonra 5 inin 5 dakikada 5 vida üretmesinin mümkün olmaycağını düşünmüşmüydün ? işte bu yüzden geç sürdü anlamam Teşekkürler açıklama için delirmemiş olduğuma kanaat getirmemi sağladın :))
-----------------------------ilk başta ilk 1. için uğraşıyolar sonra 2. için ugrasıyorlar sonra 3. diye gidersen yanılırsın işte.. sanki biri bitmeden diğerine başlanmıyormuş gibi :P
aynı anda çalışıyor 5 makina farklı vidalar için :)
aldatmacalı sorular işte, ilk anda aklına gelen kesin yanlış oluyo :)
zuhahah bide akılcı düşünme yeteneği ne demek oluyosa artık :D