Alınabilecek En Fazla Emekli Maaşı Nedir?
-
zeybekustasi bunu yazdımkyb bunu yazdı
Hocam seninle aynı yaştayız. 30-35 senen var siktir et. Biz emekli olana kadar sistem 30-35 sefer değişir.
O değilde 2012 de liseden mezun olmuşsun benden 2 yaş küçük olmana şaşırdım ben seni 40+ sanıyordum
-
her ay sigortaya fazladan vermeyi düşündüğün parayla bitcoin al hocam, 25 seneye kral gibi emekli olursun.
-
guncel aldigi maasin 5de 2.5/3 unu alir genelde.
Tr de emeklilik parasi icin cabalamak havanda su dovmeye benzer.(enflasyon,devalüasyon,ic siyahi gundem,gecim sikintilari,dirzolarla muhattap olmak)
ailemden biri yaklasik 30 sene memur hayati yasamis aldigi zar zor 20k...asgari ucret bile degil.
Devir tr de yasayip dovizle gelir elde etme devri(ticaret,bilisim,satis) veya yurt disina tasinip (1.dunya ulkeleri) tecrube kazanip ve para kazanma devri. -
E devlete gir emekli olduğumda ne kadar maaş alırım yaz belli pirim günü üzeri gösteriyor
emekli maaşının üst limiti mevcut 1M ödeyeyim yüksek alayım yok.
Emeklilik Dönemlerine Göre Aylık Bağlama Oranları
1.
8 Eylül 1999 Öncesi
- İlk 5000 gün için ABO: %60
- 5000 günden sonraki her 240 gün için ABO %1 artar.
- 9000 gün prim ödeyen bir sigortalının ABO’su yaklaşık %76 olur.
2.
8 Eylül 1999 – 30 Nisan 2008 Arası
- İlk 3600 gün için ABO: %35
- Sonraki 5400 günün her 360 günü için ABO: %2
- 9000 günden sonraki her 360 gün için ABO: %1,5
- Toplamda 9000 gün prim ödeyen bir sigortalının ABO’su yaklaşık %65 olur.
3.
1 Mayıs 2008 Sonrası
- Her 360 gün için ABO: %2
- 9000 gün prim ödeyen bir sigortalının ABO’su %50 olur.
- ABO, %90’ı geçemez.
🧮 Emekli Maaşı Hesaplama Formülü
Emekli maaşı, aşağıdaki formülle hesaplanır:
Emekli Maaşı = Ortalama Aylık Kazanç × Aylık Bağlama Oranı (ABO)
Ortalama aylık kazanç, sigortalının prime esas kazançlarının, emeklilik talep tarihine kadar güncellenmesiyle elde edilir.
🔍 Örnek Hesaplama
Bir sigortalı, 25 yıl (9000 gün) prim ödemiş ve tüm çalışma süresi 1 Mayıs 2008 sonrası döneme denk gelmişse:
- ABO: 25 yıl × %2 = %50
- Ortalama aylık kazanç: 20.000 TL
- Emekli maaşı: 20.000 TL × %50 = 10.000 TL
ℹ️ Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Çalışma süresi birden fazla dönemi kapsıyorsa, her dönem için ayrı ABO hesaplanır ve sonuçlar birleştirilir.
- ABO, emekli maaşının en önemli belirleyicisidir; prim gün sayısı ve prime esas kazançlar bu oranı doğrudan etkiler.
- Emekli maaşınızı detaylı hesaplamak için e-Devlet Kapısı’ndaki 4A Emekli Aylık Bilgisi Hesaplama hizmetini kullanabilirsiniz.
Emeklilik planlaması yaparken, prim gün sayınızı ve çalışma dönemlerinizi göz önünde bulundurarak en doğru hesaplamayı yapmanız önemlidir.
-
@eengineer sen kesin muhasebecisindir :D net bir şekilde çok güzel açıklamışsın. en sonda demişinya;
"Emeklilik planlaması yaparken, prim gün sayınızı ve çalışma dönemlerinizi göz önünde bulundurarak en doğru hesaplamayı yapmanız önemlidir."
benim planım böyle kaza yap malulen emekli falan değildi tabi ama yine de hatırlıyorum o zamanlar sgk primimi en düşüğünden ödüyordum emekli olduğumda da en düşük emekli maaşını kabullenmiştim ama gel görkü durumuma bak kabul ben istisnayım :D
-
eengineer bunu yazdı
E devlete gir emekli olduğumda ne kadar maaş alırım yaz belli pirim günü üzeri gösteriyor
emekli maaşının üst limiti mevcut 1M ödeyeyim yüksek alayım yok.
Emeklilik Dönemlerine Göre Aylık Bağlama Oranları
1.
8 Eylül 1999 Öncesi
- İlk 5000 gün için ABO: %60
- 5000 günden sonraki her 240 gün için ABO %1 artar.
- 9000 gün prim ödeyen bir sigortalının ABO’su yaklaşık %76 olur.
2.
8 Eylül 1999 – 30 Nisan 2008 Arası
- İlk 3600 gün için ABO: %35
- Sonraki 5400 günün her 360 günü için ABO: %2
- 9000 günden sonraki her 360 gün için ABO: %1,5
- Toplamda 9000 gün prim ödeyen bir sigortalının ABO’su yaklaşık %65 olur.
3.
1 Mayıs 2008 Sonrası
- Her 360 gün için ABO: %2
- 9000 gün prim ödeyen bir sigortalının ABO’su %50 olur.
- ABO, %90’ı geçemez.
🧮 Emekli Maaşı Hesaplama Formülü
Emekli maaşı, aşağıdaki formülle hesaplanır:
Emekli Maaşı = Ortalama Aylık Kazanç × Aylık Bağlama Oranı (ABO)
Ortalama aylık kazanç, sigortalının prime esas kazançlarının, emeklilik talep tarihine kadar güncellenmesiyle elde edilir.
🔍 Örnek Hesaplama
Bir sigortalı, 25 yıl (9000 gün) prim ödemiş ve tüm çalışma süresi 1 Mayıs 2008 sonrası döneme denk gelmişse:
- ABO: 25 yıl × %2 = %50
- Ortalama aylık kazanç: 20.000 TL
- Emekli maaşı: 20.000 TL × %50 = 10.000 TL
ℹ️ Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Çalışma süresi birden fazla dönemi kapsıyorsa, her dönem için ayrı ABO hesaplanır ve sonuçlar birleştirilir.
- ABO, emekli maaşının en önemli belirleyicisidir; prim gün sayısı ve prime esas kazançlar bu oranı doğrudan etkiler.
- Emekli maaşınızı detaylı hesaplamak için e-Devlet Kapısı’ndaki 4A Emekli Aylık Bilgisi Hesaplama hizmetini kullanabilirsiniz.
Emeklilik planlaması yaparken, prim gün sayınızı ve çalışma dönemlerinizi göz önünde bulundurarak en doğru hesaplamayı yapmanız önemlidir.
Ne güzel anlatmış.