Allah İle Beyin Arasındaki İlişki!
-
n2 bunu yazdı:
-----------------------------mide birşeyler sindirmek için tasarlanmıştır ama elma da bu ihtiyacı karşılar bok da, ikisini de yiyince doymuş olursunuz.
sadece bok yiyenler 'bunu yiyince doydum demekki acıkanlar bok yemeli' diye düşünürler, elma yiyenler de 'demekki acıkan elma yemeli' diye düşünür.
hangisinin daha iyi bir yiyecek olduğunu, "açlığı giderme" faydası belirlemez.
-----------------------------
ama bok yiyen insanlar rahatsız olacaklardır ve er geç elmanın daha faydalı bir yaklaşım olduğunu görür uygularlar.. Allah'tan başka şeylere inanmak ya da hiçbişeye inanmamak gibi durumlar er geç insana faydasızlığını ve hatta zararlılığını kanıtlayacaktır. sadece önyargılardan uzak olarak gözlemlemek , bunu görmeye yeterlidir. -
hacktorx bunu yazdı:
"elma" ve "bok" örneklerini vermemdeki amaç hangisinin daha faydalı/zararlı olduğunu anlatmak değil, "açlık" ihtiyacını gideren herşeyin (en iyisinden en kötüsüne kadar) "doyurucu" olduğunu göstermekti. yeryüzünde zibilyon çeşit yiyecek var. insanların "birşeyler yeme ihtiyacı"nın olması, elmanın tek ve en doğru yiyecek olduğu anlamına gelmez. hangi tür yiyeceğe ihtiyaç duyuyorsan onu yemeyi seçersin (sulu, tatlı, ekşi, tuzlu) ve teoride bunların hiçbirinin birbirine üstünlüğü yoktur çünkü hepsi seni doyurur.
n2 bunu yazdı:
-----------------------------mide birşeyler sindirmek için tasarlanmıştır ama elma da bu ihtiyacı karşılar bok da, ikisini de yiyince doymuş olursunuz.
sadece bok yiyenler 'bunu yiyince doydum demekki acıkanlar bok yemeli' diye düşünürler, elma yiyenler de 'demekki acıkan elma yemeli' diye düşünür.
ama bok yiyen insanlar rahatsız olacaklardır ve er geç elmanın daha faydalı bir yaklaşım olduğunu görür uygularlar.. Allah'tan başka şeylere inanmak ya da hiçbişeye inanmamak gibi durumlar er geç insana faydasızlığını ve hatta zararlılığını kanıtlayacaktır. sadece önyargılardan uzak olarak gözlemlemek , bunu görmeye yeterlidir.
----------------------------- -
n2 bunu yazdı:
hacktorx bunu yazdı:
n2 bunu yazdı:
ama bok yiyen insanlar rahatsız olacaklardır ve er geç elmanın daha faydalı bir yaklaşım olduğunu görür uygularlar.. Allah'tan başka şeylere inanmak ya da hiçbişeye inanmamak gibi durumlar er geç insana faydasızlığını ve hatta zararlılığını kanıtlayacaktır. sadece önyargılardan uzak olarak gözlemlemek , bunu görmeye yeterlidir.
-----------------------------"elma" ve "bok" örneklerini vermemdeki amaç hangisinin daha faydalı/zararlı olduğunu anlatmak değil, "açlık" ihtiyacını gideren herşeyin (en iyisinden en kötüsüne kadar) "doyurucu" olduğunu göstermekti. yeryüzünde zibilyon çeşit yiyecek var. insanların "birşeyler yeme ihtiyacı"nın olması, elmanın tek ve en doğru yiyecek olduğu anlamına gelmez. hangi tür yiyeceğe ihtiyaç duyuyorsan onu yemeyi seçersin (sulu, tatlı, ekşi, tuzlu) ve teoride bunların hiçbirinin birbirine üstünlüğü yoktur çünkü hepsi seni doyurur.
evet farkettim dostum demek istediğini. ancak benim iafedemdeki iki kişi daha çok inanan ve inanmayan(!) ların durumu :) zaten konudaki gizli mesaj, inanma ihtiyacının varlığı idi :) biraz daha özelleştirirsek zaten iki inanç arasındaki farkı da bu benzetmelerle ifade edebiliriz diye düşünüyorum :) -
Anlatamadım Galiba, Elbetteki Bebekler Müzik Sesine Hassastırlar ve Hoşnutda Kalırlar. Ancak Allah Cümlesi Geçen Kelimeler Olan İlahi Benzeri Ninnilemeler Daha Belirgin bir Hoşnutluk Yaratıyor Bebekte...
O Kadarki Hiç bir Hoşnut Kaldıkları Musiki Eserindeki Örneğin Cümleyi Taklit Etme Meyiline Rastlama mama Rağmen Allah Kelimesinde Belirgin bir Algılama Ve Söyleme Arzusu Gözlemledim. Yanılma ihtimalim olacağını Zannetmiyorum ama Sanırım Yaşamak gerek. Bazı şeyleri Anlatarak İzah edemiyoruz Malesef. Örneğin Elmanın Tadını Hiç Elma Yememiş Birine İzah etme Güçlüğü gibi...
-
xz bunu yazdı:
-----------------------------neymiş bu i-doze google'dan türkçe sayfalarda i-doze diye aratınca bu sayfa çıkıyo :)
-
TekBuluT bunu yazdı:
-----------------------------xz bunu yazdı:
-----------------------------neymiş bu i-doze google'dan türkçe sayfalarda i-doze diye aratınca bu sayfa çıkıyo :)
-----------------------------Ben bişey anlamadım.?
-
hacktorx bunu yazdı:
-----------------------------Önyargılarla hareket eden bilim değil, dindir.. (:
-
Ortaçağ Avrupası da bir toplu iğnenin ucuna kaç tane melek sığacağını tartışırdı; sonradan, özellikle, kuramsal bakımdan teorik fiziğinde neredeyse temeli sayılabilecek bu tartışmalar Avrupa Rönasansının ve Reform hareketlerinin oluşacağı geleneğe temel oldu. Ama Avrupa bunun bedelini çağlar boyu süren cehaletle ödedi. En iyi ihtimalle bu sonuca ulaşsa bile bunu tartışıyor olmak... Önümüzde yılar boyu sürecek cehalet devri var demektir.
Başka bir husus da her bilimsel olduğu söylenen çalışma bilimsel olmak bir yana aslında ortada olmayan, hayali, bir çalışma dahi olabilir. Hakikat, sayılarla, istatistiklerle veya daha bilimsel bir ifadeyle tümevarımla söze gelecek bir şey değil. Olsa olsa belli fiziksel olguları neden öyle oldukları bakımından bir açıklama çabasıdır. Bu çaba sonuca ulaşmazsa bilimadamı o teoriyi bırakır başka bir teoriye geçer.
Bence en kötüsü bizim kendi kültürümüze olan böylesi yabancılık. İngilizcede 'gönül' kelimesinin, kavramının yani, karşılığı yoktur. Çağdaş Avrupa, her konuyu bilimle veya ikiyi ikiyle toplayarak açıklama eğilimindedir hep. Ama bu topraklar Yunus Emre'lerin, Aşık Veysel'lerin, Mevlana'nın toprakları. Eğer Allah'ı MR makinasıyla beynin içinde aramaya başladıysak (!) vay halimize. Bilime, tekniğe bir katkımız yok; bir de sahip olduklarımız elimizden gidiyor.
-
ShockMan bunu yazdı:
-----------------------------Evet Bebek İlahi Dinleyince Daha Huzurlu Görünüyor, Kendim Deneyimledim, Her 4 Çocuğumda Deneyimledim, Ninniden daha Etkili.. İçinde Allah İsmi Geçen İlahi Yada Söz Cümleler ile Ninni Saydırınca Bebeğin Hoşnut Olduğunu Gözlemledim. Enteresan.
Burada Yeni Bebeği Olanlar Deneyimleyebilir. 3 Yaşına Kadarda Bu Eğilimlerinde Azalma Olmadığını Farkettim. İlk Çocuğum İster inanın İster İnanmayın Söyleyemediği Allah Namesini Ağzıyla Söyleme Çabasına Girerek uyurdu. Beşik Sallanırken Allah Allah Allah Anlamında Aaaa aaaa aaaa Derdi.. Bizim Söylememizi En Çok İsterdi, Çünkü Biz Söyleyince Susardı. Gerçekten Enteresan.
-----------------------------bebekler, hayvanlar ve bitkiler müzikteki kelimelerin yada parçanın ne anlam içerdiğine değil, ritm ve ahengine tepki verirler . hiç bir ilahide death metal tarzında olmayacağına göre, huzur ve rahatlama telkin eden ezgilerdir. müzik sözsüz iletişimdir, müziğin yada ritmin frekansının insan beyni üzerinde açık bir etkisi vardır. mesela i-doze diye bir program var sadece ritmi dinleyerek kafayı bulabiliyorsun, birde brainwavegen diye diğer bir program da rahatlaman , dikkat toplaman yada ne moda girmek istiyorsan ona uygun frekans üretiyor .
klasikmüzik dinletilerek yetiştirilen sebzeleri düşünebilirsin yada tekno / metal gibi irrite edici müziklerin çaldığı evlerde çiçeklerin solması örnek gösterilebilr.
allah yada başka bir tanrı ile beyin arasında bir ilişki yoktur, bu anne ile beyin arasındaki ilişki gibidir, anneye addo diyor olsaydın şu an addo kelimesinin ifade ettiği anlamsızlık anne için geçerli olacaktı. yani tamamen sonradan öğrenilmiş ve psikolojiktir. allah kelimesinin bir anlam ifade etmediği yüzyıllarda örneğin 2bin yıl önce de insan beyni vardı, ozamanki insanların beynide mitra, baal , zeus kelimelerine tepki gösteriyordu mesela.sözcüklerin , isimlerin kökenden gelen bir anlamı olduğunu düşünmek anlamsız sözcüklere anlam yükleyen şey insanların günlük yaşamda onları nasıl kullandıklarıdır. allah * el ilah yani tek ilah kelimesinden meydana gelir ozaman ilah kelimesinin de bir anlam ifade ediyor olması gerekirdi. ancak müziğin yani frekansın / ritmin kökenden gelen bir değiştirici modu tüm insanlar ve canlılar için ortak bir anlamı olduğu ileri sürülebilir. savaş tamtamlarının , mehter takımının tüm canlılar üzerinde adrenalin pompalamaya yol açan bir etkisi olduğu gibi
bu iddianın çürüklüğünü, kıçtan uydurulukluğunu görmek için gidip danimarka, belçika, fransa gibi islamın pek tasvip edilmediği ülkelerdeki bebeklere allah kelimesini dinletirsen , sanki şeytan, iblis! denmiş gibi tepki verdiklerini görmen gerekir ancak hiç bir tepki vermezler. yalnızca yetişkinlerin öğrenilmiş bir düşmanlık sonucu allah kelimesinin geçtiği cümlelerde bir an gözleri pörtler belki tahayüllerinden şalvarlı terörist , canlı bomba geçer