Amerikada Kültür Bakanlığı Neden Yok?
-
Küçük yaştan itibaren teşvik lazım hocam. Arz talep meselesi birazda.
-
husnuweb bunu yazdıEcHoLL bunu yazdı
amerikan kültürü patlamış mısır sosis hamburger pizza cola onun içinde bakanlık açıcak değillerya kızıl derelileri nasıl kestiklerinimi anlatıcaklar
bu bakış açısındaki birisinin kültür bakanı olma olasılığı olmasın diye.
yeni doğmuş bir çocuğu düşün.kültür genetikle aktarılmayan birşey olduğu için yaşadığı çevrenin olaylarıyla,olgularıyla büyüyecek.şimdi Amerika'nın kültürünü düşün.yüzlerce farklı ırktan insan,farklı renkler.çocuk zenci bir ailedense zenci kültürünü,asyalı bir ailedense asya kültürünü vs.. öğrenicek.hükümet hangi bir kültürün sözcülüğünü yapıcak ? sen o arkadaşa yüklenmişsin biraz ama onunda haklılık payı var.
-
Kutikula bunu yazdıhusnuweb bunu yazdıEcHoLL bunu yazdı
amerikan kültürü patlamış mısır sosis hamburger pizza cola onun içinde bakanlık açıcak değillerya kızıl derelileri nasıl kestiklerinimi anlatıcalar
bu bakış açısındaki birisinin kültür bakanı olma olasılığı olmasın diye.
yeni doğmuş bir çocuğu düşün.kültür genetikle aktarılmayan birşey olduğu için yaşadığı çevrenin olaylarıyla,olgularıyla büyüyecek.şimdi Amerika'nın kültürünü düşün.yüzlerce farklı ırktan insan,farklı renkler.çocuk zenci bir ailedense zenci kültürünü,asyalı bir ailedense asya kültürünü vs.. öğrenicek.hükümet hangi bir kültürün sözcülüğünü yapıcak ? sen o arkadaşa yüklenmişsin biraz ama onunda haklılık payı var.
Adam zenciyse afrika kökenli Amerikalı derler.
Çinliyse Çin kökenli Amerikalı derler aga bu bu kadar basit.Ona bakarsan Amerikalıların hangi ırk olduğu belli değil.İngilizi,iskoçu,ispanyolu,meksikalısı,irlandalısı,italyanı falan gelmiş ülke kurmuş orda.
-
aslında bu olayaa şu bakış açısıyla bakmak gerekir diye arkadaşllar yazmış.
bizde var ve ne işe yarıyor.
demokrasinin ve ilkelerinin tam oturmadığı ülkelerde bu tür bakanlıkların ve çeşitli kültür muhafazası yapan müzelerin bulunması birşeyleri değiştirmiyor.
örneğin: kültür bakanlığı musiki kültürün folklör külltürünü koruyabilmek için çeşitli şubeler, çeşitli yapılanmallar içerisine giriyor ancak iş siyasi mevzulara dönüşerek işini yapan değil siyasette önde olan borusunu öttürüyor ve istenen performans sağlanamıyor.
amerika ise kabullenmemiz gereken bir kaç mevzu var, orada torpil denen şey neredeyse yok denecek kadar az ve gerçekten işini yapabilen şahıslar geliyor, işini yapamayanı sistem kendiliğinden bitiriyor.
ayrıca o kütüphanelerin çoğundaki belgeler oradan şuradan buradan toplamadır, isal arap müziğiyle bizans müziğiyle türk müziğiyle alakalı çoğu belgeyi insanlar amerikadaki bilmem hangi kütüphaneden getiriyor. amerikanın politikası her açıdan aynı yönde işlemekte.ve başarılıda oluyorlar.
mevzu niçin kültür bakanlığı olmadığının mevzusuydu:
aslında bütün insanların bildiği şey patates kızartması, hamburger gibi fast food yiyecekler. kültür yemekten ibaret değil.
çeşitli eyaletlerde çeşitli kültür biçimleri mevcut ama 500 yıllık bir tarihte nasıl bir kültür oluşabilir yeni keşfedilmiş bir yerde herşey nasıl baştan yazılabilir düşünmek gerek.
bu amerikanın politikalarının aynını bizimm ülkede zamanında uygulamaya kalktı. farklı şeyleri, bizim külltürümüzden uzak şeyleri kafamıza şak diye aşılamaya çalıştı. bu aşılama sistemi insan oğlunun doğasına aykırı olduğundan ötürü kabullenenler şuanda sert bir biçimde izlenen plitikaları savunmakta ve karşı görüşleri keskin bir şekilde reddetmekdedir.
son olarak parmak basmak istediğim bir nokta daha var. adamların kültürlerinin tam olarak oturmaması yahut bulunmaması bir şeyleir değiştirmiyor. kendilerine dair herşey koruma içgüdüsündeler. bizde o bile yok.
adam türk sanat müziği dinliyor, halk müziği dinliyor, ebru yapıyor, hat yapıyor, yada osmanlıca farsça çağatayca biliyor diye eleştirilliyor.
halbuki amerikanlarda ve diğer avrupa ülkelerinde ne olursa olsun adamlar kendi tarihlerine sahip çıkıyorlar...
evet... öldürdükleri kızılderilileri bile savunabiliyorlar...
ama bizimkiler?
herşeye bir kılıf uydurabilmek için osmanlıcaya gelince, zaten arapça farsça karışımı saçmasapann bir dildi... diyerek pişkin pişkin sırıtıyorlar. bırakın bu ayakkkları, etrafınıza bir bakın yahu. siz nerden gellmişsiniz, size insanlar neyi aşılamaya çalışıyor...
not: özet geç vs diyecek olanlar alt+f4 basabilirler. okuyan çıkmaz ama deşarje olabilmek için yazdım bişeyler.
-
trampfd bunu yazdıEcHoLL bunu yazdı
amerikan kültürü patlamış mısır sosis hamburger pizza cola onun içinde bakanlık açıcak değillerya kızıl derelileri nasıl kestiklerinimi anlatıcaklar
Koçum benim!
Avrupalılarda zaten helayı bile bizden öğrendi.
Diyelim helâyı bizden öğrenmedi peki aşağı kalır yanımı var ?
Taharretten haberlerimi var ?
Klozet adabı sal çayıra yukardan aşağı işiyor alayı. Pislik işi, ama sorsan medeniler, tekonolojiyle medeniyet arasını hiç bir zaman kuramayan ülkemin insanları bayılıyorum onlara. -
Zeytun-i bunu yazdıtrampfd bunu yazdıEcHoLL bunu yazdı
Koçum benim!
Klozet adabı sal çayıra yukardan aşağı işiyor alayı. Pislik işi, ama sorsan medeniler, tekonolojiyle medeniyet arasını hiç bir zaman kuramayan ülkemin insanları bayılıyorum onlara.Demekki o adamların hayatta sıçtığı boku düşünmekten daha önemli işleri var, mesela en azından boku medeniyetle bağdaştırıp götüyle övünmekten daha fazlası var adamların yaşam felsefesinde demekki.
Teknoloji boklu götlülere göre üretmek, bizim temiz götlülere göre de onların ürettiğini kullanmaya çalışmak ve bu kafayla da klozete, medeniyete methiye düzmek.
Kültür mü? la o ne ki?
Bayılıyorum size ülkemin insanları.
(bkz: bakış açısı)
-
trampfd bunu yazdıZeytun-i bunu yazdıtrampfd bunu yazdıEcHoLL bunu yazdı
Koçum benim!
Klozet adabı sal çayıra yukardan aşağı işiyor alayı. Pislik işi, ama sorsan medeniler, tekonolojiyle medeniyet arasını hiç bir zaman kuramayan ülkemin insanları bayılıyorum onlara.Demekki o adamların hayatta sıçtığı boku düşünmekten daha önemli işleri var, mesela en azından boku medeniyetle bağdaştırıp götüyle övünmekten daha fazlası var adamların yaşam felsefesinde demekki.
Teknoloji boklu götlülere göre üretmek, bizim temiz götlülere göre de onların ürettiğini kullanmaya çalışmak ve bu kafayla da klozete, medeniyete methiye düzmek.
Kültür mü? la o ne ki?
Bayılıyorum size ülkemin insanları.
(bkz: bakış açısı)
Kaldı ki adamın taharetten haberi olmasa bile tuvalet kağıdından haberi var.Sıç,kaldır donunu git değil.
-
İntirisan bir Muhabbet Dönüyor buralarda... :)
Kültür Bölgesel Farklar Gözetir, Bir Kültür bakanına ihtiyaç bence yoktur. Kimseye Kültür aşılama güdüsü içinde olmamalıyız, Kültür farkları zenginliklerimiz olarak, Bölgesel Keyif Alma Aracımızdır. Bunun Zevkini yaşayabilen yaşayabilecek Pek az insan vardır...
Tek tip yaşamaya alıştırılmış Bir toplum idik. Sanırım Açıldık artık... Açılımlar la.
-
1) adamlar bazi milletler gibi koyun degil.Kendi kendilerini yonetebiliyorlar.Gudulmeye ihtiyac yok.
2) Herseye bakanlik yok ama belediye bakiyor kutuphaneye ve masraflarina.
3) Bizim milletin baska bir ozelligi de,hayatinda 1 tane ecnebi ile 24 saat yasayip gozlemlememistir ama onlara pis der.
4) Egitim hacim egitim.(okula gitmek degil,beyinsel egitim,kulturel egitim).Cahil heryerde var ama bizdeki gibi %50si degil.
5)Adamlar yilda $100bin $150bin yapiyor olmasina ragmen gidip $15`a kitap almiyor gidip kutuphaneden 20 gunlugune ucretsiz alip kitabi sonra iade ediyor.
6) Bizim devlet sosyal devlet degil.O yuzden.Sosyal seyleri pek sallamaz.Bizim devlet tiyatro kapatir.Muze kapatir.Tiyatro sanatcilari ac gezer.
Bi de Amerikan dusmani olan arkadaslara sorarlar,Turkiye de kultur bakanligi var da noluyor ?
cordelian tarafından 08/Şub/13 23:42 tarihinde düzenlenmiştir -
takipteyim.
Turk kurt catismasini beklemedeyim:)