folder Tahribat.com Forumları
linefolder Linux ve Diğer İşletim Sistemleri
linefolder Anadolu Parsı Kükremeye Hazırlanıyor! (Pardus)



Anadolu Parsı Kükremeye Hazırlanıyor! (Pardus)

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    carus07
    carus07's avatar
    Kayıt Tarihi: 03/Ağustos/2011
    Erkek

    TUBİTAK, yeni bir yapılanma süreci içine girdi. Çoğu zaman içine kapanmış bir yapı olmakla suçlanan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu artık bu imajı değiştirmek ve kabuğunu kırmak istiyor. Bunu gerçekleştirmek için de verdiği hizmetler ve ürünlerde de yeni bir yapılanma başlattı.

    TÜBİTAK'ın en önemli ürünlerinden biri olan Pardus işletim sitemi bilişim ve teknolojiyle ilgilenen kesim haricinde malesef çok tanınmıyor. Bugüne kadar hak ettiği yeri alamadığına inandığım PARDUS ile ilgili bugün çok umut verici bir toplantıya katıldım.

    Pardus, 2003 yılında başlatılan, dünyadaki benzer özgür yazılımların ivmesi ve gerekliliğiyle ortaya çıkmış, ülkemizin bilgi teknolojisi alanındaki insan kaynağı, yerel yazılım sanayisinin yetenekleri ve rekabet unsurlarının incelenmesi sonucuna başlatılmış milli işletim sistemi.

    Toplantıda, güncel gelişmeleri basın mensupları ile paylaşmak üzere TÜBİTAK İletişim Müdürü Gökhan Kulaş, ULAKBİM Müdürü ve FATİH Projesi Koordinatörü Dr. Ahmet Kaplan ve Pardus Yöneticisi Abdullah Erol bulunuyordu.

    Daha çok Dr. Ahmet Kaplan'ın hakim olduğu toplantıda şunu gördüm "Anadolu Parsı kükremeye hazırlanıyor".

    "MİLLİ" KELİMESİ GERÇEK ANLAMINA KAVUŞMALI
    Dr. Ahmet Kaplan, daha önce bilişim alanında ABD'de çalışmış, TURKSAT'ta Bilişimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı yapmış şimdi de TÜBİTAK'a bağlı ULAKBİM'in (Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi) müdürlüğünü, FATİH Projesi'nin koordinatörlüğünü yapıyor ve elbette PARDUS projelerinin de yönetiminde. Dr. Kaplan Pardus'un sadece kamu kurumlarının kullanımına sunulan bir işletim sistemi olmaktan çıkıp, halk tarafından da tercih edilen bir sistem olmasını dolayısıyla da gerçek anlamda "milli işletim sistemi" haline gelmesini hedeflediklerini belirtti.

    PARDUS DANIŞMA KURULU İŞBAŞINDA
    22-23 Mart tarihlerinde yapılan Pardus'un Yarını Çalıştay'ında bir PARDUS Danışma Kurulu oluşturulmasına kara verildiğini böylece TÜBİTAK'ın hâkimiyetinin azaltılarak, özel sektörün ve bilişimle ilgili kuruluşların işleyişe dahil edildiğini anlattı 8 üyeli danışma kurulunun sadece 2'si TÜBİTAK bünyesinden oluşuyor, kalan üyeler arasında özel sektör mensupları, yazılım geliştiriciler, STK mensupları ve kamu mensupları var.
    İlk amaçlarının Pardus'u bir TÜBİTAK projesi olmaktan çıkarıp tüm ülkenin kullanabileceği bir işletim sistemi haline getirmek olduğunu özellikle vurguluyor Dr. Kaplan.

    Milli kelimesinin bilişimle birlikte anıldığı bir ortamda elbette ilk akla gelen FATİH (F@tih) Projesi oluyor. F@tih'te 2 önemli proje var; tablet ve akıllı tahta.

    620 BİN PARDUS'LU AKILLI TAHTA!
    Akıllı Tahta projesinin ilk etap ihalesinin Vestel kazanmıştı. İhalenin şartnamesi gereği 85 bin akıllı tahta hem Windows hem de Pardus işletim sistemlerini içerecek şekilde üretildi.
    (Burada bir parantez açıp akıllı tahtaların sadece ders tahtası olmadığını, bir nevi bilgisayar olup işletim sistemi gerektirdiğini belirtmek istiyorum). Vestel'in üretim safhasında uyguladığı tüm testlerden başarı ile geçen PARDUS işletim sistemi sahaya gönderilen tüm akıllı tahtalara yüklenmiş durumda. 85 bin akıllı tahtanın aynı anda kullanıma geçmesiyle  
    Türkiye'deki en yoğun bilişim ağı da aktif hale gelmiş olacak. Pardus'tan memnun kalan ve en başından beri desteğini sürdüren Milli Eğitim Bakanlığı kalan 620 bin akıllı tahtanın sadece PARDUS kullanmasını uygun görmüş ve bundan sonra üretilecek olan her tahtada sadece milli işletim sistemimiz yer alacak. Böylece pek çok öğrencinin hayatında ilk defa karşılaşacağı işletim sistemi PARDUS olacak.

    TABLETLER İÇİN MOBİL İŞİLETİM SİSTEMİ YAZILIYOR
    F@tih projesinin "tablet" kısmı elbette Pardus'un en çok eleştirildiği alanlardan biri. Milli eğitim projesi olan F@tih'te neden yerli işletim sistemi kullanılmadığı sorusu pek çok kez dile getirildi. Dr. Ahmet Kaplan bunun sebebinin Pardus'un tabletlere uygun bir "mobil sürümü" olamaması olarak açıkladı. Elbette henüz tren kaçmış değil F@tih projesi halen devam ediyor ve yapılacak tablet ihaleleri var. Dolayısıyla Pardus'un mobil sürümünü çıkarmak için çalışmalar yapılıyor. Bu çalışmaların tümü TÜBİTAK bünyesinden gerçekleşmiyor, bir eko-sistem oluşturulmuş. TÜBİTAK'ın gereken tüm işgücünün barındırması mümkün olmadığı için firmalarla ortaklık yapılarak geliştiriliyor.
    Bu noktada Dr. Ahmet Kaplan'a sorumu yöneltiyorum:

    S.Z: Sizce TÜBİTAK bu konuda biraz atıl davranıp geç kalmadı mı? F@tih Projesi birden ortaya çıkmadı, uzun süredir konuşuluyordu. TÜBİTAK'ın ve dolayısıyla Pardus'un bir mobil işletim sistemi gereksinimini görüp hazırlanması gerekmez miydi? 

    DR. A.K: Kesinlikle haklısınız ama baktığınızda genel anlamda Linux mobilleşmede geç kaldı. Pardus da bir Linux tabanlı işletim sistemi olarak mobilleşmede geç kaldı. Oysa F@tih Projesi 

    Türkiye'de bilişim için büyük bir fırsat. Bundan sonrası için hazırlıklarımızı devam ettiriyoruz.
    Tablette temelinde Linux gibi açık kaynak olan bir işletim sistemi mevcut, elbette Windows 8'in duyurulmasıyla o da ön plana çıkanlar arasında. 
    Bu anlamda uluslararası piyasadaki tablet üreticileri ile görüşüyoruz. Aynı akıllı tahtada Vestel'le yaptığımız gibi üretim safhasında Pardus'u cihazlara entegre edebilmek ve testlerini sağlamak için. Elbette bu hemen yakın zamanda yani bir kaç ayda gerçekleşmez.

    TÜBİTAK'TAN YAZILIMCI VE BİLİŞİMCİLERE ÇAĞRI
    Ulusal bilişim projeleri sadece akıllı tahtalar ve tabletlerden ibaret değil, yazılım ve programlar da önemli bir yer tutuyor.1511 Programı kapsamında çağrı yapıldı. Çağrı kapsamında TÜBİTAK açık kaynak ve yazılım projelerine her türlü desteği verecek.

    Dr. Ahmet Kaplan konuşmasının farklı yerlerinde özellikle vurguluyor: 1512 Girşimcilik Desteği’ne çok önem veriyoruz. Pardus tabanlı yazılımlar üretilmesi için her tür desteği vereceğiz.

    PARDUS HAREKAT PLANI
    Mevcut Pardus'un güncellenmesi ve yeni sürümünün 1-2 ay içinde sunulması çalışmaları da hızla devam ediyor. 5 binin üzerindeki askeri merkezdeki PARDUS en kısa zamanda güncellenecek.

    1- Türkçe Dil Desteği
    TÜBİTAK, Türkçe dil desteğini artırmak için üniversitelerle ortak çalışmalar yapmak ve onlardan destek almak istiyor. Bu anlamda öğrencilere yönelik bir tema yarışması düzenleyecekler. 
    Dokümantasyon en büyük eksikliklerden birisi, özellikle de eğitim konusunda doküman eksiği var. "Nasıl Kullanırım?" dokümanları hazırlamak için çalışmalar başlayacak.

    Dr. Kaplan Türkçeleşmenin Denetleme Kurulu tarafından gündeme alındığına dikkat çekerek "Pardus'un Türkçeleşmesi bizim için çok önemli. Bunu gerçekleştirmek için üniversitelerle çalışmalar yapacağız. Pardus'un tamamı (menüleri yardım vs) Türkçe olsun istiyoruz.  
    Pardusla birlikte, Libra Office ve Open Office kullanılıyor. Libra kullanım olarak daha ağırlıklı tercih. Bu iki yazılımın da Türkçe dil desteği artırılmak isteniyor." dedi.

    2- Kurumsal Sürüm
    Ayrıca Pardus'un kurumsal mecralarda da yaygınlaşmasını istediklerini belirten Dr. Kaplan tekrar yazılımcılara çağrı yapıyor: ULAKBİM'in tüm imkanlarını geliştiricilere verip onların kullanımına sunmak istiyoruz. KOBİ'lerin ihtiyaçları için Pardus tabanlı ticari yazılımları artırmak istiyoruz.

    Bakanlıklardan, SGK'dan, DDY'den Pardus kullanmak için talep geldi. Kamu kurumlarının çoğu zaten web tabanlı uygulamalar kullanıyor. Dolayısıyla Pardus'a geçişleri de kolay olacak. Bunun dışında kurumsal sürümümüzü de yakında duyuracağız.

    3- Kişisel kullanımı arttırma

    TÜBİTAK bunun için Pardus'un yeni sürümünü mümkün olduğunca kullanıcı odaklı ve alışılmış yazılımlara benzer hale gelmesini hedeflemiş. Yakında tanıtımı yapıldıktan sonra, kullanıcı Pardus'u kullanmak isterse ona 2 seçenek sunulacak:

    1- İnternet sitesinden indirme (hali hazırda sistem)

    2- Talep halinde kullanıcıya DVD ile Pardus'un gönderilmesi

    Yeni sürümün devreye girmesi ile birlikte tanıtımlara da ağırlık verilecek. Tema Yarışması (Arka plan, simgeler, işaretçi grafikleri, renk seçenekleri vs) bu yönde atılacak adımlardan sadece biri. Ayrıca sosyal medya (Facebook, Twitter, bloglar...) vasıtasoyla da tanınırlığı artırmayı planlıyorlar.

    S.Z: Kullandığım laptoplardan birinde Linux kurulu. Ben Ubuntu tercih ettim. Denemek için Pardus'u yğklemeyi düşünüyorum ama yeni sürümden beklentilerinizin yüksek olduğunu gördüm. Sizce beklemeli miyim?

    Dr. A.K: Evet lütfen yeni sürümü bekleyin indirip kurtmak için. Zaten 1 ay en geç 2 ay içinde tanıtımı yapılacak, fazla beklöenize gerek yok. Pardus'a geçiş sonrasında değişiklik nedeniyle hiçbir sıkıntı yaşayacağınızı zannetmiyorum çünkü zaten Ubuntu ile ortak paydaları çok.

    PARDUS SİBER SALDIRILARA KARŞI AVANTAJLI
    Tüm dünyada güvenliği sağlamak için milli yazılımlara kayma söz konusu. Ülkeler milli işletim sistemlerini çıkartıyor, kamu kuruluşlarında bu yazılımların kullanımına geçiyorlar. Bu konu gündeme geldiğinde Dr. Ahmet Kaplan'ın cevabı net: Pardus diğer işletim sistemlerine göre bir virüs veya saldırı söz konusu olduğunda daha avantajlı konumda: Açık kaynaklı yazılımlarda bir sorunun tespiti ve ona müdahale edilmesi çok daha kolay ve çabuk oluyor. Virüs saldırısı gibi problemler gerçekleşmeden bile önlenebiliyor çünkü yazılımdaki açık herhangi biri tarafından fark edilip gerekli tedbir yayınlanarak herkesle paylaşılıyor. Oysa diğer işletim sistemlerinde firmanın sorunu fark etmesini ve müdahale etmesini, gerekli güncellemeyi varsa ek yazılımı çıkarmasını beklemek zorundasınız.

    BİLGİSAYARIN PERFORMANSI PARDUS'LA ARTIYOR
    Dr. Ahmet Kaplan ve Abdullah Eren kullanıcılar bir çağrı yaparak Pardus'u denemelerini tavsiye ediyorlar. Özellikle makinesinin yavaşlığından şikayet edenlere bir önerileri var: Pardus çok minimum düzeyde kaynak kullanıyor. Eğer evde değiştirmeyi düşündüğünü eski bir bilgisayarınız varsa bir de Pardus yükleyip deneyin farkı görün. Pardus performansı %100-%600 oranında artırıyor. Bir anlamda "içine kedi girince makine canlanıyor". Pardus'un sanal makinelerde (virtual machine) açılma süresi 0.8sn yani 1 saniyeden bile az. Normal boot ederek açılan makinelerde da hızı diğer işletim sistemlerine göre 3-4 kat fazla.

  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    heza
    heza's avatar
    Kayıt Tarihi: 01/Haziran/2007
    Erkek

    Harp akademisinde okuyan bir arkadaş(bilgs.mühendisliği eğitm.alıyor) kendilerine ubuntu öğretildiğini ve onu kullandıklarını söyledi neden pardus değil diye sorduğumda o ne dedi? :/ 

    bir an bitecek diye çok korktuk ama yazılanların yarısı gerçekleşirse güzel olur diye düşünüyorum.


    "We think too much and feel too little." By Charlie Chaplin from The Great Dictator.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RockZs
    RockZs's avatar
    Kayıt Tarihi: 30/Haziran/2002
    Erkek

    devlet eliyle kurum, kuruluş ve kişilere "pozitif baskı" yapılsın. yabancı işletim sistemlerine ek vergiler getirilsin. ayrıca F klavye de zorunlu olsun.

  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    slanger
    slanger's avatar
    Kayıt Tarihi: 28/Haziran/2010
    Erkek

    DR. A.K: Kesinlikle haklısınız ama baktığınızda genel anlamda Linux mobilleşmede geç kaldı. Pardus da bir Linux tabanlı işletim sistemi olarak mobilleşmede geç kaldı.

    bu mu şimdi cevap ?

  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    By-alper
    By-alper's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 23/Mayıs/2007
    Erkek

    Pardus Kurumlara Dalmadan önce bi sunucu işletim sitemi yapsında herkes kendi sistemini yönetsin. Benim fabrikamda PC lerin hepsine pardus kuruğumu varsayalım, bilgi işlemimi neyle yöneticem 

    Hadi sunucu bilgisayarlar Microsoft windows server kullansın diyelim, ne anladık biz bu işten bu si...şten

     

     


    Hiç Hata yapmamış bir insan, Yeni bir şey denememiş demektir.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    carus07
    carus07's avatar
    Kayıt Tarihi: 03/Ağustos/2011
    Erkek

    heza bunu yazdı:

    -----------------------------

    Harp akademisinde okuyan bir arkadaş(bilgs.mühendisliği eğitm.alıyor) kendilerine ubuntu öğretildiğini ve onu kullandıklarını söyledi neden pardus değil diye sorduğumda o ne dedi? :/ 

    bir an bitecek diye çok korktuk ama yazılanların yarısı gerçekleşirse güzel olur diye düşünüyorum.


    -----------------------------

    RockZs bunu yazdı:
    -----------------------------

    devlet eliyle kurum, kuruluş ve kişilere "pozitif baskı" yapılsın. yabancı işletim sistemlerine ek vergiler getirilsin. ayrıca F klavye de zorunlu olsun.


    -----------------------------

     Hocam bilgisayar mühendisliği eğitimi alan vatandaşımız demek ki öylesine gidip geliyo yani eğitim almasın daha iyi.

    @RockZs arkadaşımızın dediği gibi kendi yaptığımız işletim sistemini kullanmak daha güzel başka firmaların işletim sistemine maddi yönden kazandıracağımız yerine kendimiz kazanalım yani.

    pardus'un eksik yönleri varsa kapatmaya çalışalım daha güzel ve kullanışlı hale gelsin bir çok vatandaşımız pardus işletim sistemini hiç görmemiş olabilir varda yani pardusun ilerlemesini isterim.

  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    heza
    heza's avatar
    Kayıt Tarihi: 01/Haziran/2007
    Erkek

    carus07 bunu yazdı:
    -----------------------------

    heza bunu yazdı:

    -----------------------------

    Harp akademisinde okuyan bir arkadaş(bilgs.mühendisliği eğitm.alıyor) kendilerine ubuntu öğretildiğini ve onu kullandıklarını söyledi neden pardus değil diye sorduğumda o ne dedi? :/ 

    bir an bitecek diye çok korktuk ama yazılanların yarısı gerçekleşirse güzel olur diye düşünüyorum.


    -----------------------------

     

     Hocam bilgisayar mühendisliği eğitimi alan vatandaşımız demek ki öylesine gidip geliyo yani eğitim almasın daha iyi.

     


    -----------------------------

    benim demek istediğim şey şu eğitim yeri HARP AKADEMİSİ,adamla lisede beraberdik çocuk zaten bildiğin anadolu insanı okul dışında pek pc ile haşir neşir değildi eee lisede ve akademide hocalarda anlatmayınca çocuğun sucu ne hocam akademi zaten kapalı kutu.Benim garipsediğim madem 5binin üzerinden askeri yerde pardus kullanılıyor neden akademi pardus değilde ubuntu öğretiyor ve kullandırılıyor.Arkadaşlar kodda yazıp açık kaynak kod dünyasına katkıda sağlıyorlar ama pardus olmaması sözünün bile edilmemesi tuhaf geldi.


    "We think too much and feel too little." By Charlie Chaplin from The Great Dictator.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Clostridium
    Clostridium's avatar
    Kayıt Tarihi: 18/Ocak/2010
    Erkek

    RockZs bunu yazdı:
    -----------------------------

    devlet eliyle kurum, kuruluş ve kişilere "pozitif baskı" yapılsın. yabancı işletim sistemlerine ek vergiler getirilsin. ayrıca F klavye de zorunlu olsun.


    -----------------------------

    usta şu f klavye zorunlu olsun derken neyi kastettin acaba açıklayabilirmisin ?


    ( tam anlayamadım demek istediğini gerçekten tamamiyle kişisel bir soru :) ) 


    N'oublie pas d'ou tu viens ..
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RockZs
    RockZs's avatar
    Kayıt Tarihi: 30/Haziran/2002
    Erkek

    Clostridium bunu yazdı:
    -----------------------------

    RockZs bunu yazdı:
    -----------------------------

    devlet eliyle kurum, kuruluş ve kişilere "pozitif baskı" yapılsın. yabancı işletim sistemlerine ek vergiler getirilsin. ayrıca F klavye de zorunlu olsun.


    -----------------------------

    usta şu f klavye zorunlu olsun derken neyi kastettin acaba açıklayabilirmisin ?


    ( tam anlayamadım demek istediğini gerçekten tamamiyle kişisel bir soru :) ) 


    -----------------------------

    Neden F Klavye?

    F Klavye'nin ve F Klavye ile 10 parmakla yazmanın bir çok avantajı vardır. İşte bunlardan birkaç tanesi :

    • F Klavye Türkçe'ye uygun olarak hazırlanmıştır. Türkçe'de en çok kullanılan harfler, klavyenin ortasına (en güçlü parmakların bastığı alanlara) dizilmiş, daha az sıklıkla kullanılan harfler kullanım sıklığına göre kenarlara doğru yayılmıştır. Bu şekilde mümkün olan en yüksek yazma hızı sağlanmıştır.

    • F Klavye Dünya'nın en bilimsel klavyesidir. Bu özelliğine Tükçe'nin matematikselliği de eklenince ortaya mükemmel bir klavye çıkmıştır.

    • F Klavye sadece Türkçe değil, İngilizce, Fransızca gibi başka latin dillerinde de hızlı yazmayı sağlayan bir klavyedir. Dünya Şampiyonalarında alınan çok dilli yarış dereceleri ve rekorları bunun kanıtıdır.

    • Türkçe'ye uygun olmayan, hatta İngilizce'ye bile uygun olmayan Q Klavye kullanmanın hiç bir avantajı yoktur. Şimdiye kadar hiç bir İngiliz veya Amerikalı Dünya şampiyonu olamamıştır. Q klavyeyi, bu klavyeyi kullanan uluslar bile beğenmemektedir (Bu nedenle Dvorak Tabanlı denilen ve Q Klavye'nin yerine geçmesi düşünülen klavyeler üzerinde pek çok kişi çalışma yapmıştır). Q Klavye'de harfler kullanım sıklığına göre değil, daktilo makinelerinde harf çubuklarının birbirine daha az takılması amaçlanarak dizilmiştir.

    • Q Klavye'yi bırakmak istemeyenlerin ve savunanların genelde iki mazereti bulunmaktadır. Birincisi Q Klavye ile çok hızlı veya yeterince hızlı yazdıklarını düşünmeleri. İkincisi ise yeni bir klavyeyi öğrenmenin zor olduğu yönündeki düşünceleridir. Gerçekte Q Klavye ile yazan kişilerin (özellikle 2 parmak yazanların ne kadar süratli olurlarsa olsunlar) F Klavyeyi sistemli ve bilimsel bir çalışma ile öğrenen ve aynı sürede klavye kullanmış kişilerin süratlerine yetişmeleri mümkün değildir. F Klavye ile on parmak yazmayı öğrenmek sistemli bir çalışma ile günde yarım saat harcanarak sadece 40 gün sürecektir.

    • F Klavye ile on parmak yazan kişiler iki parmakla yazanların onlarca katı sürate ulaşırlar. Ortalama bir süratte yazan bir on parmak F Klavye kullanıcısı saniyede 6-8 vuruş yapar (İyi derecede klavye kullanan kişiler saniyede 12 vuruşun üzerine çıkabilmektedirler).

    • F Klavye ile on parmak yazmayı öğrenerek yazmaya harcadığınız zamanı %80 azaltabilirsiniz. Böylece kazandığınız zamanı bilgisayarda başka işlerinizi yapmaya, daha hızlı çalışmaya veya öğrenmeye ya da canınızın istediği herhangi bir işe ayırabilirsiniz.

    • F Klavye ile on parmak yazmanın pek çok kişinin dikkatini çekmeyen çok önemli bir avantajı daha vardır. Yazarken düşünebilirsiniz. Böylelikle işlerinizi daha doğru yapabilir, hatalarınızı azaltabilir, daha mükemmel yazılar hazırlayabilirsiniz.

     

    kaynak : http://www.turkegitim.net/FKlavye/Default.aspx?Sayfa=Sayfalar&is=Avantajlar

     

  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    YekteranBaymedir
    YekteranBaymedir's avatar
    Kayıt Tarihi: 10/Temmuz/2009
    Homo

    RockZs bunu yazdı:
    -----------------------------

    Clostridium bunu yazdı:
    -----------------------------

    RockZs bunu yazdı:
    -----------------------------

    devlet eliyle kurum, kuruluş ve kişilere "pozitif baskı" yapılsın. yabancı işletim sistemlerine ek vergiler getirilsin. ayrıca F klavye de zorunlu olsun.


    -----------------------------

    usta şu f klavye zorunlu olsun derken neyi kastettin acaba açıklayabilirmisin ?


    ( tam anlayamadım demek istediğini gerçekten tamamiyle kişisel bir soru :) ) 


    -----------------------------

    Neden F Klavye?

    F Klavye'nin ve F Klavye ile 10 parmakla yazmanın bir çok avantajı vardır. İşte bunlardan birkaç tanesi :

    • F Klavye Türkçe'ye uygun olarak hazırlanmıştır. Türkçe'de en çok kullanılan harfler, klavyenin ortasına (en güçlü parmakların bastığı alanlara) dizilmiş, daha az sıklıkla kullanılan harfler kullanım sıklığına göre kenarlara doğru yayılmıştır. Bu şekilde mümkün olan en yüksek yazma hızı sağlanmıştır.

    • F Klavye Dünya'nın en bilimsel klavyesidir. Bu özelliğine Tükçe'nin matematikselliği de eklenince ortaya mükemmel bir klavye çıkmıştır.

    • F Klavye sadece Türkçe değil, İngilizce, Fransızca gibi başka latin dillerinde de hızlı yazmayı sağlayan bir klavyedir. Dünya Şampiyonalarında alınan çok dilli yarış dereceleri ve rekorları bunun kanıtıdır.

    • Türkçe'ye uygun olmayan, hatta İngilizce'ye bile uygun olmayan Q Klavye kullanmanın hiç bir avantajı yoktur. Şimdiye kadar hiç bir İngiliz veya Amerikalı Dünya şampiyonu olamamıştır. Q klavyeyi, bu klavyeyi kullanan uluslar bile beğenmemektedir (Bu nedenle Dvorak Tabanlı denilen ve Q Klavye'nin yerine geçmesi düşünülen klavyeler üzerinde pek çok kişi çalışma yapmıştır). Q Klavye'de harfler kullanım sıklığına göre değil, daktilo makinelerinde harf çubuklarının birbirine daha az takılması amaçlanarak dizilmiştir.

    • Q Klavye'yi bırakmak istemeyenlerin ve savunanların genelde iki mazereti bulunmaktadır. Birincisi Q Klavye ile çok hızlı veya yeterince hızlı yazdıklarını düşünmeleri. İkincisi ise yeni bir klavyeyi öğrenmenin zor olduğu yönündeki düşünceleridir. Gerçekte Q Klavye ile yazan kişilerin (özellikle 2 parmak yazanların ne kadar süratli olurlarsa olsunlar) F Klavyeyi sistemli ve bilimsel bir çalışma ile öğrenen ve aynı sürede klavye kullanmış kişilerin süratlerine yetişmeleri mümkün değildir. F Klavye ile on parmak yazmayı öğrenmek sistemli bir çalışma ile günde yarım saat harcanarak sadece 40 gün sürecektir.

    • F Klavye ile on parmak yazan kişiler iki parmakla yazanların onlarca katı sürate ulaşırlar. Ortalama bir süratte yazan bir on parmak F Klavye kullanıcısı saniyede 6-8 vuruş yapar (İyi derecede klavye kullanan kişiler saniyede 12 vuruşun üzerine çıkabilmektedirler).

    • F Klavye ile on parmak yazmayı öğrenerek yazmaya harcadığınız zamanı %80 azaltabilirsiniz. Böylece kazandığınız zamanı bilgisayarda başka işlerinizi yapmaya, daha hızlı çalışmaya veya öğrenmeye ya da canınızın istediği herhangi bir işe ayırabilirsiniz.

    • F Klavye ile on parmak yazmanın pek çok kişinin dikkatini çekmeyen çok önemli bir avantajı daha vardır. Yazarken düşünebilirsiniz. Böylelikle işlerinizi daha doğru yapabilir, hatalarınızı azaltabilir, daha mükemmel yazılar hazırlayabilirsiniz.

     

    kaynak : http://www.turkegitim.net/FKlavye/Default.aspx?Sayfa=Sayfalar&is=Avantajlar

     


    -----------------------------

    Bu download manager'ı indirin net hızınız %300 artsın gibi olmuş.

    Kim neyi seviyosa onu kullansın, siz ferrari'ye binin biz hacı muratla mutluyuz :)

  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    AchtunG
    AchtunG's avatar
    Kayıt Tarihi: 30/Nisan/2012
    Erkek

    Geç Kalınmış bir çalışma milletin gerici dediği şeriaatla yönetiliyor dediği iran bile diyorum ki kesinlikle küçümsemek amaçlı değil Ahmedi Nejat çıkıp bundan sonra benim ülkemde hiçbir şekilde yabancı işletim sistemi ( windows, ubuntu vs vs.) kullanılmayacak dedi ve kendi ülkesi için hindistandaki iranlı mühendislerine işletim sistemi yazdırıp onu kullanmaya başladı ki verilebilecek en büyük en iddalı ve en mantıklı kararı verdi ama benim ülkem ellemeyin uğraşsın fetullah gulenle kürtajla baş örtüsüyle birgün gelecek ve tek tuşla tüm işletim sistemleri çalışmaz hale gediğinde yani teknolojik olarak anaası ağlatıldığında anlayacak tenolojinin aslında tüm dünyadaki en güçlü silah olduğunu sana şimdilik iyi uykular türkiye ... 


    BİLGİ PAYLAŞTIKÇA ARTAR..
Toplam Hit: 2471 Toplam Mesaj: 18