Anakartta Bi Tane, Yerinden Çıkarınca Beş Tane - Kafayı Sıyıracam Birazdan !!!
-
hafta sonu dvd yazıcımı takmak için kasayı açtım ve aklım şöle bişey geldi. “acaba ben bu parçaları tamamen söküp takabilir miyim?” önce bi kasanın içine baktım. hangi kablo nereden geliyor ve nereye gidiyor. aslında göründüğü kadar karışık değil dedim. çünkü birinin takıldığı yere zaten öteki takılmaz diye duymuştum. yani her kablonun kendine has bi yeri var denmişti. peki ben ne yaptım? başladım sökmeye. önce eski cd romu çıkardım. hardın ve disket sürücünün kablolarını söktüm. güç kaynağının anakartla olan bağlantısını kestim. ardından ses kartı, ekran kartı modem filan derken bide baktımki her parçayı sökmüşüm ve sadece bi, tane kablo kalmış. hani şu power ve reset düğmesinden gelen kablo varya işte o. oraya kadar her şey çok güzeldi. tüm parçaları bilinçli olarak sökmenin verdiği rahatlıkla power kablosunu çektim ve elimde bir olan kablo sayısının 5 olduğunu görerek önce bi ilk şok yaşadım. “lan bunlar da nereden geldi” dedim. kabloların üzerinde şunlar yazılı:
- power sw (ikili uc)
- power led (üçlü uc)
-reset (ikili uc)
-hdd (ikili uc)
-bi şey yazmıyo (dörtlü uc)
anakart üzerindeki kablo yerleri şöle:
http://www.resimload.com/141107/cy5_power.bmp
anakart üzerinde de resimde görüldüğü gibi sadece 2 kablonun yeri adam gibi verilmiş. (power sw ve reset) diğerleri nereye takılacak bilemiyorum. şimdilik bilgisayar açılıyo ve resetleniyo ama ne bi ışık yanıp sönüyor, nede ses filan geliyo. (açılışta dit dit diye sesler gelir ya…) ben bu geriye kalan 3 kabloyu nasıl takacam? mesela üçlü ucu olan yada dörtlü ucu olan kablolar nereya takılacak? hardın işlem yaptığını yanan ışıktan anlıyordum şimdi ise ışık filan yanmıyor. yardımlarınızı bekliyorum.
-
anakartın kitapçığına bak derim, online kitapçıkta bulabilirsin..
eğer yoksa deneme-yanılma ile işini hallet, önce küçük hoparlör için dene sonra reset sonra hdd lambası falan, tek tek deneyeceksin -
anakartı iyice incele bi köşede o pinlerin yerleri şemayla anlatılmıştır.büyük ihtimalle vardır yoksa anakartın kitapçığın mevcuttur.olmazsa anakartın resmini bul yolla belki gösterebilirim yerlerini.kolay gelsin ;)
-
anakartın üstüne dikkatli bak. o ledlerin takılacağı yerler o pinleri hemen altında veya yanında yazıyordur.
-
anakartta bi tane, yerinden çıkarınca beş tane
Arabada 5 evde 15 gibi bi cümle olmuş dai (: -
:D bende denediydim ilk pc de işlemci fanının kablosunu takmayı unuttum bilin bakalım nolllduuuuu
-
1-2 dk takılı değilse yanar elbet :)
-
yok hoca yok... son 3 gündür kabloları sırayla denemekten midem bulandı walla. sadece power sw ve reset işe yarıyo. diğerlerini ne kadar denediysem olmuyo. aslında olmuyodan öte ben yapamıyom desem daha doğru olur. en iyisi zaten ömrünü dolduran bu bilgisayarı değiştirmek. (amd 800, 256 ram) hani şu bi ara veezy go kampanyası vardı ya. o bilgisayarlardan biri işte...
her neyse. kasanın içine bakıp küçük küçük yazıları okuyamıyom artık. yarın bizim bi arkadaş var. olmazsa ona bi göstereyim. bunun işlemciside bi acayip. şu atari kasetleri varya onlara benziyo :) -
o zaman gıt bilen birini caar ondan hem orenmıs olursun bı dahada sokme len kasayı falan :)
-
valla ben onları daha doğrusu benim ilk pezevenk patron bağırsak olarak tanımlıyodu bendede öle kaldı.Nese onlar renk renk zaten takmazsan onları çalıştıramazsında yani çalışırda belkim anla işte sen :D onlar renk renk zati 3 tane renk olması lazım.Renklere göre kombinasyonu dene olmadı ana kartın kitapçığına bak olmadı sadece power kablosunu prize tak sora kontrol kalemini al tek tek ledleri kontrol et elektrik olan powerlardır.Geriye kaldı 3 yada 4 tane ana karta göre değişiyor turuncu olanın hdd olması gerek olmadı işte onlarıda deneyeceksin yada seninkiyle anakartı aynı olan bi makina bulabilirsen ordan incele başka yolu yok
-
ana kartın marka ve modeline göre google da arayarak user"s guide"ını bulabilirsin. deneme yanılma olayıyla tutturman çok zor çünkü dik takılabildikleri gibi paralel olarakta takılanları var arada
yani oradaki pinleri şu şekilde düşün "::::::" buraya kimisi ":" şeklinde takılıyor kimisi ".." şeklinde
bilmem anlatabildim mi? :)
bide unutmadan eğer işlemciyide söktüysen takarken termal macun sürmen gerekiyor!
Toplam Hit: 3810 Toplam Mesaj: 17