Anormal Derecede Fazla Tuz Tüketmek
-
Bu dürümün içine tuz katma mevzusu bendede var:)
Millet yemeğin tadına bakıp öyle tuz atar,ben bakmadan tuz atıyorum:) -
Hocam, benim peder deli gibi margarin ve tuz tuketirdi, Suan 70 yasinda ve neredeyse Allah'in her gunu hastanede.
Bazen ambulansla goturuyorlar, hiper tansiyonu var, damarlarda sertlesme var, kalp carpintisi var... var oglu var.
Son 7 yildir neredeyse hic tuz kullanmiyorum, tereyagi haric baska yagida cok az kullaniyorum.
-
Bende çok tüketiyordum. Sonra özellikle aksamları uzağı görmekte zorlanmaya başladım, bunu da tuza bağladım ve azalttım. Yine biraz tuzlu yiyorum ancak eskisi gibi gereksiz kullanmıyorum. Tuzun göze zararlı olduğunu düşünüyorum. Gözlerinin sağlığı için gayret et.
-
Tuz cuvalina gir. 1 hafta tuz tuket surekli. Sonra tiksinir birakirsin belki.))
Bir de yemek kültürümüzden dolayi fazla tuz tüketiyoruz. Olmadi tuzun az kullanildigi ulkelere tasin.))
-
vücuda giren fazla tuzu ter yoluyla atsak ödeşmezmiyiz?
-
DestinatioN bunu yazdı
vücuda giren fazla tuzu ter yoluyla atsak ödeşmezmiyiz?
Yazin zaten fazla terledigimiz icin bir miktar tuz tuketmek gerekli ancak sen terle sadece tuz atmiyorsun zararlinin disinda faydali seyleri de atiyorsun
hepsini yerine koymak gerekli.
Cocuklugumdan beri limon ve tuzu asiri severdim ama oyle boyle degi tuz manyagi idim. Sonucu asiri kasinti kizariklik oluyordu.
simdi yemeklere neredeyse hic tuz atmiyorum zaten yiyeceginiz besinin icinde kendi tuzu ve sekeri var. Bunu aliskanlik edinmelisin
bence birakacaksan birden birak . yemegin gercek lezzeti ile tuket evet tuzun cok buyuk farki oluyor ama en buyuk zararlilardan da biri.
Acisi ilerde cikar. Ben yillardir az tuz tuketiyorum ve simdi kiz arkadasima biraktirmaya calisiyorum ben eskiden nasilsam oda suan oyle
tuzlu birseye bile tekrar tuz atiyor benim icin zor ugras ugras oyle seviyor ama zararli iste kazanicam gibi bu savasi.
Hergün ortalama 10 gram tuz tüketiyoruz. Oysa bu miktarın yarısı bile vücudumuz için yeterli. Özellikle dışarıda yemeyi alışkanlık haline getirmiş kişilerde, günlük tuz tüketimi bu miktarın çok üzerine çıkabiliyor. Çünkü tadı daha lezzetli olsun diye restoranlar tuzu oldukça bol kullanıyorlar. Günlük ihtiyacımızı karşılamak için, yaptığımız yemeklere konan tuzun yanında, besinlerin kendisinde bulunan tuzların oranlarını da ayarlamalıyız. Bunun için bazı besinlerde daha dikkatli olmalı, bazı besinleri ise hayatımızdan çıkarmalıyız. İşte size birkaç küçük örnek:
Tüketeceğimiz besinler: Bezelye, bal, yumurta, lor peyniri, lahana, patates, taze meyve, kabak, zeytinyağı, şeker, makarna, pirinç, et ve balık.Azaltacağımız besinler: Meyve suyu, kakao, reçel, kuru meyveler, sakatat, ıspanak, enginar, havuç, şarap, deniz kabukluları.
Yememeniz gereken besinler: Patates cipsleri, füme yiyecekler, salam ve diğer türdeş besinler, paketteki etsuları, konserve yiyecekler.
Bu arada vücudunuzda meydana gelecek tuz kayıpları da oldukça önemli; eğer yeme alışkanlığınız çok zengin değilse ve de tuz kaybınız ter, mide bulantısı, kusma, ishal gibi nedenlerden dolayı çok fazlaysa, çeşitli rahatsızlıklar meydana gelebilir. Bu rahatsızlıklara iştahsızlık, yorgunluk, mide bulantısı, kas krampları, ani tansiyon düşmesi ve bayılmalar örnek gösterilebilir. Genellikle bu rahatsızlıklar, 2-3 saat içinde meydana gelen tuz kayıplarında görülüyor. Ayrıca dikkat isteyen ve uzun süren spor karşılaşmalarında tuz kaybı yüksek oluyor.
İki kat fazla tuz tüketiyoruzTürkiye'de 13 milyon kişinin yüksek tansiyon hastası olduğu belirtilirken, tansiyonda tuz perhizinin çok önemli olduğu vurgulandı. Hipertansiyonla Mücalede Derneği Başkanı Prof. Dr. Remzi Önder, yüksek tansiyonu olan hastalarda tuzun kısıtlanmasının kan basıncını düşüreceğine dikkat çekerek, "Tansiyon düşürücü ilaç kullanan hastalarda tuz kısıtlaması ilaca olan ihtiyacı azaltır" dedi. Bu arada ABD'nin önde gelen sağlık kuruluşlarından Mayo Clinic uzmanlarının yaptığı araştırmaya göre de; insanların günlük tuz tüketimlerinin iki katını kullandıkları belirlendi. Normal bir kişinin günde 2 bin 400 miligram yani 1,5 çay kaşığı tuz tüketmesi gerekirken, 5 bin miligram tuz aldığını belirten uzmanlar, besinleri hücrenin içine taşımaya yardımcı olan, vucudun sıvı ayarını düzenleyen hatta tansiyonu ayarlayan tuzun vücut için vazgeçilmez bir ihtiyaç olduğu belirtiliyor.
Tuzun azı zarar mı
Genel olarak fazla tuz tüketiminin kalp krizi ve beyin kanamasına yol açtığına inanılıyordu. Ancak New York'taki Albert Einstein Tıp Koleji tarafından yapılan araştırma bu inanışın fazla güvenilir olmadığını ortaya çıkardı.
Lancet Tıp Dergisi'nde yayınlanan araştırmaya göre salgın hastalıklar profesörü Michael Alderman ve ekibi, 1971 yılında başlayan 1'inci Ulusal Sağlık ve Beslenme Araştırması'na katılan 11 bin kişinin yeme alışkanlıkları analiz ettiler. Az tuz yemenin sağlıklı olduğu yolunda bir bulgu elde edemediklerini söyleyen Alderman, ‘Az tuz tüketmenin tansiyonu düşürdüğü doğru, ancak bu herkes için geçerli değil. Ayrıca, tüketilen sodyumun azaltılması zararlı da olabilir’ diyor.
Sağlığınız için tuza ve yağa dikkat edin
Tuz ve sodyum alımının da kısıtlanması gerektiğini vurgulayan uzmanlara göre, sodyum alımının 1,5-2,5 gram (4-6 gr tuz) olması, ayrıca yoğurt, peynir gibi tuz oranı düşük yağsız veya az yağlı süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi gerekiyor.Kullanılan yağın türüne dikkat edilmesini ve zeytinyağı, ayçiçeği, mısırözü yağı gibi yağların tercih edilmesini tavsiye eden uzmanlar, şu uyarılarda bulunuyor:Posa tüketimini artırın. Haftada her gün 4-6 porsiyon (400-500 gr) çeşitli taze sebze ve meyve yiyin.
Kurufasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagillerin tüketimine özen gösterin.
Alkol kan basıncını yükseltir.
Stresten oldukça uzak durun.
Düzenli sağlık kontrolünüzü yaptırın.
Sınırlı Tuz Tüketimi ile Kadınlar Daha Sağlıklı
Journal of the American College of Cardiology’nin Ağustos sayısında yer alan bir araştırmaya göre orta yaşlı kadınların tuz tüketimini azaltmaları onların sağlıklarını olumlu yönde etkiliyor.
Bu araştırmaya katılan kadınlar bir çay kaşığı tuz tükettiklerinde tansiyonlarında da 16 puanlık bir azalma kaydetmişler. Ayrıca menopoz sonrası, 35 systolic tansiyonu olan kadında da tuz tüketiminin azaltılması tansiyonlarda da azalmaya neden olmuş.Uzmanlar egzersizin de çok büyük yararları olduğunu söylüyorlar. Ayrıca günlük olarak tüketilen bir çok yiyecekte sodyum bulunuyor. Bunun için de tansiyon problemi olanlar dikkat etmek zorunda.
Tuz tüketimini azaltmak için:
- Yemekleri tuzsuz pişirip sofrada kontrollü olarak tuz ekin.
- Tuz yerine çeşitli baharatlar ya da limon suyu kullanın.
- Paketlenmiş soslarda, çorbalarda, ve pişirilmiş gıdalarda tuz oranlarına bakın.
- Cips ve benzeri tuzlu yiyeceklerden uzak durun.Uzmanlar tuz tüketiminin kontrol altında tutulmasının tansiyonu düşürdüğünü ve kalp krizi riskini azalttığını söylüyorlar.
Bazı İnsanlar Tuza Karşı Daha Hassas
Amerikalı bilim adamlarınca yapılan araştırmalar bazı insanların vücudunun tuza karşı, ani ölümlere neden olabilecek kadar hassas olduğunu göstermiştir. 'Tuza hassasiyet' denen bu durumda olan kişiler, vücutlarındaki tuz oranına bağlı olarak kan basınçları yükselmektedir. Hipertansiyonu olan kişilerin tuz alımında daha dikkatli olmaları gerektiği belirtilirken, dikkat etmedikleri taktirde, gelecek 25 yıl içinde hayatlarını kaybetme riskinin daha fazla olduğunu belirtilmektedir. İnsanda tuza hassasiyetin olup olmadığının belirlenmesi oldukca zor ve zahmet isteyen bir iştir.Amerikalı uzmanların açıklamalarına göre dünyanın her yerinde insanlar çok fazla tuz tüketmekte. Bu oran vücudun ihtiyacından 50 kat daha fazla olarak belirtilmiştir. Uzmanlara göre herkes tuz alımını üçte bir veya yarı yarıya azalttığı taktirde hiper tansiyon riskide yarı yarıya azalacaktır.
Bunun için kişilerin ilk adımlarının yemek yerken tuz ekleme alışkanlıklarından vazgeçmeleri olmalıdır diyen uzmanlar, pek çok kişinin yemeğin tadına bile bakmadan direk tuz eklediğini belirtiyor. Oysa araştırmalar pek çok besin maddesinin tuz içerdiğini ve hatta bu tuz oranının bile vücudun ihtiyaç duyduğundan daha fazla olduğunu göstermektedir. Bu besin maddeleri içlerinde gereğinden daha fazla tuz içermelerina rağmen tatlarından bu anlaşılamamakta ve hatta tuzsuz bulunarak artı ekleme yapılmasına neden olmaktalar diyen uzmanlar piyasada az miktarda tuz ekli besin maddesi bulabilmenin nerde ise imkansız olduğunu belirtmekteler.
Gıda Endüstrisinde Çok Fazla Tuz Kullanılıyor...
İngiltere'de FSA (Food Standards Agency) adlı kuruluş, gıda üreticilerini çok fazla tuz kullanarak insanların sağlığını tehlikeye attığını iddia ediyor.İngiltere'de ekmek sanayii son üç yıl içinde kullandığı tuz miktarını oldukça azalttı. FSA, ekmek sanayiine övgüler yağdırarak bütün gıda üreticilerinin ekmek yapımcılarını örnek almasını istiyor. Diyette sodyum miktarını azaltmak, koroner kalp hastalığı riskini azaltmanın temel yöntemlerinden biri. Koroner kalp hastalığı ise bütün dünyada en çok ölüme yol açan hastalıklardan biri.
FSA İngiltere'de en çok kullanılan beş ekmek tipini inceledi ve bunlardaki tuz miktarının üç yıl içinde %20 oranında azaldığını belirtti. Bunun sonucunda, Britanya’da bir kişi yılda 13.5 çay kaşığı daha az tuz almış oluyor.
Bu azalmaya rağmen Britanyalılar günde 1.5 çay kaşığı tuz tüketiyor. Halbuki önerilen maksimum düzey, günde 1 çay kaşığı.
İngilizlerin tükettiği ekmek miktarı, kişi başına günde üç dilim. Oysa bu oran ekmeksever Türkiyede oldukca fazla. Bu demek oluyor ki Türk halkı gereğinden kat kat daha fazla tuz tüketmekte.Tuz, inme ve kalp krizlerinin en önemli risk faktörlerinden biri.
Yapay tuza DİKKAT!
Uzmanlar yapay tuzun yüksek tansiyona sebep olduğunu açıkladı. Erişkin insanların yüzde 25’inde yüksek tansiyona rastlandığını kaydeden Türkiye Hastanesi’nde görevli doktorlardan Doç. Dr. Sabahattin Gül, tansiyon hastalarının kullandığı yapay tuzun bu hastalığı daha da artırdığına dikkat çekti. Doç. Dr. Gül, yüksek tansiyon hastalarının tuzla birlikte beslenme ve hayat tarzlarına da dikkat etmeleri gerektiğini kaydetti. Tansiyon hastalarının uyması gereken kuralları da açıklayan Doç. Dr. Sabahattin Gül, bu konuda tedbirleri şöyle sıraladı:
¥ Gıdalarla birlikte alınan tuzu azaltın
¥ Fazla kilolarınızdan kurtulun
¥ Sigarayı mutlaka bırakın
¥ Alkolden uzak durun, düzenli spor yapınTuzsuz Beslenmenin Sağlığa Faydası Yokmuş
Kısa süre önce yayınlanan bir araştırma tamamen tuzsuz beslenmenin sağlığa bir katkısı olmadığı sonucunu ortaya çıkarırken, bazı uzmanlar ise bu araştırmanın sonuçlarına katılmadıklarını bildiriyor.Gün geçmesin ki, beslenme konusunda yeni bir araştırma yapılmasın ve diyetlerimiz değişmesin Tuzun az da olsa kullanılması gerektiği neredeyse hiç bir zaman gündeme gelmemişti. Bunun tam tersi diyetlerimizde asla tuzun yer almaması gerektiği defalarca vurgulanır.
New England Journal of Medicine dergisinde yayınlanan bir araştırma raporu, tuz kullanımına tamamen farklı bir boyut getirdi. Raporda, tuz kullanımından tamamen vazgeçmek yerine dengeli beslenmeyle birlikte az da olsa tuz kullanıldığı taktirde tansiyonun dengede olabileceği açıklanıyor. Diğer yandan bir çok bilimadamı tansiyonu yüksek olsun olmasın tüm insanların tuz kullanmasının sakıncalı olacağını savunuyor.
Chicago Northwestern Üniversitesi Tıp Fakültesi profesörü Jeremiah Stamler kendisinin oldukça uzun süredir tuz kullanmadığını ve yemeklerde kullanılmasının gereksiz olduğunu savunurken Harvard Diyetoloji ve Tıp doçenti Frank Sacks tuzun az da olsa kullanılmasının bir zararı olmadığınu aksine yararı olabileceğinin, araştırma sonuçlarına dayanarak söylenebileceğini görüşünde.
Tuz kullanılması gerektiğini savunan bilimadamları tansiyonu sürekli düşük tutmak yerine dengede tutmanın daha sağlıklı olduğunu, tuzu kullanmamanın da sağlığa zararlı olduğunu düşünüyorlar. Bilimadamları sağlıklı beslenen insanların tuz oranının bir önemi olmadığını da vurguluyor. Meyve, sebze. süt ürünleri ve az yağ tüketimi olduğu taktirde tuzun az veya çok olmasının önemi kalmıyor..
Uzmanlara gore tuz ve yüksek tansiyon arasındaki ilişkinin yanlış yorumlandığını, doğru yorum yapıldığında diyetlerde tuz oranının önemsenmeyecek.