folder Tahribat.com Forumları
linefolder Bilim Teknik Teknoloji
linefolder Aranızda Tornacı Var Mı Versiyon 2

Aranızda Tornacı Var Mı Versiyon 2

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    renegadealien
    renegadealien's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası Savaş Madalyası Başarı Madalyası Üstün Hizmet Madalyası Developer Madalyası
    Erkek

Selam Millet,

Önceki konuyu biraz karmaşık olduğunu düşündüğüm için sildim. Bunu daha düzgün bir şekilde açıyorum.

Öncelikle önceki konuda beni yönlendiren tornacı hocalarıma teşekkürler :) Kendilerine buraya da bekliyorum :)

Şimdi düşündüklerimi maddeler halinde sıralayım :)

1. Hobi maksatlı tornacılık işine girmek istiyorum. İş çok zevkli görünüyor ama pratiğim malesef yok. Her boku yemiştim, bi bu kalmıştı. Bu noktada amacım ürün üretmek satmak vs değil, dolayısı ile 3D printer vs değil, bildiğin eski usul torna işi yapmak istiyorum. Bazı arkadaşlar manyak mısın ne yapacaksın diyorlar, herşeyi yapacam hocam, hobi değil mi zevk alıyorum amk :)

2. Bu noktada yurt içi yada yurt dışından giriş-orta seviye hobi torna setleri var onlardan almayı düşünüyorum, özellikle ilerde CNC eklentiside yapılabilen torna tezgahlarından olabilirse daha iyi olacağı kanaatindeyim. Örnek olarak bulduğum ürünler

- http://www.thecooltool.com/produktgruppe.php?language=d&pg_id=7
    - http://www.optimum-machines.com/products/lathes/
    - http://www.lathemaster.com/

gibiler. Ama hangisi türkiyeden alınabilir, hangisini yurt dışından almam gerekir, nerede ucuzdur nerede pahalıdır bilmiyorum. Örneğin derseniz ki ben CoolToolun Ultimatını kullandım daha önce beğendim, yaz tatilinde gidip almanya ya alacam o derece :)

3. CNC işine girdiğimde, bana gerekli olabilecek hangi yazılımlar var. örneğin SolidWorks mü öğrenmek lazım CadMaster mı öğrenmek lazım, Catia mı öğrenmek lazım onu bilmiyorum.

4. Modelcilikden geldiğim için elimde miktometrelerden kumpaslara her türlü ek aparat var, sadece tezgah yok :(

5. rockes hocamın dediği üzere işi sıkılıp sıkılmayacağımı kestirebilmek için öncelikle bi tornacının yanında çalışabilirim güzel olur :)

6. Tornayı CNC işine cevirme işi aklıma şuradan yattı, Ultimat ML'nin eklentisi var CNC için, alınca CNC yapabiliyorsun aleti, böyle olursa önce normal torna işiyle uğraşır, üstüne yazılımlarıda öğrenir CNC ye yatay geçiş yaparım diye düşünüyorum.

Bu yukardaki bilgilere münhasıran aşağıdaki sorulara cevap verebilirseniz cok sevineyeceğim.

Anlayacağınız, bu noktada hevesliyim ama nereye yönleneceğimi bilmiyorum, bi el atıverin :)

a) Ürünleri almadan önce pratik yapabilmek için tanıdık, Cumartesi-Pazar günleri yanında çıraklık yapabileceğim, bana işi öğretecek Ankara'da Tornacı ustası var mı? Gerekirse paraylada alırım eğitimi. Kısaca Cıraklık yapacak Usta arıyorum :)

b) Model tornaları konusunda kullandığınız var mı? Hangisini tavsiye edersiniz?

c) İşi CNC tarafına döktüğümüzde, hangi yazılımları öğrenmem lazım, bunları öğrenebileceğim bildiğiniz Ankara'da kurs var mı? Bu noktada Persebar hocam yardımcı olursan sevinirim :)

d) Bu konu ile ilgili elinizde döküman - kitap vs var mı? Paylaşır mısınız?

mod not: kendi belirlediğiniz kurallarda da yazdığı gibi konu başlıklarına :) gibi smiley koymayınız :D

10.05.2013 tarihli google arama sonucu : Aradığınız - "herşeyin hayırlısı rampanın bayırlısı" - ile ilgili hiçbir arama sonucu mevcut değil. Kendi özlü sözümdür, kaynak belirterek kullanınız.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Weldox
    Weldox's avatar
    Erkek

CNC için bir çok yazılım mevcut fakat CNC ekseni belirtmende fayda var 3 eksen birşey için Hops, artcam, hatta autoCad bile yeterli fakat iş 4-5 eksene girerse Type3 ArtCAM öğrenmen lazım. Tornadan CNC geçerken G code larla hiç çizim yapmadan direkt de mamül çıkartabilirsin.

Yaptık bişiler.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    gestapo26
    gestapo26's avatar
    Erkek

hocam tornacılık zevkli bir iştir birşeyler üretmeye başlayınca daha çok zevk almaya başlarsın yaptıkça daha çok şeyler yapmak isteyebilirsin program olarak kolaya kaçmak istemiyorsan tezgahla gelen programı kullanabilirsin yani kodları falan kendin yazarak üretim yaparsınki bu işin eğlenceli kısmı bununla ilgili temel cnc kodlarını bulabilirsin internette diye düşünüyorum veya dediğin gibi birinin yanına gidipte küçük notlar tututp öğrenebilirsin ama ben kodla uğraşamam dersen solidworks işini görür 

sen vaktinden sonra gelen sevdalı bir çiçeksin
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    attackatak
    attackatak's avatar
    Erkek

devletin açtığı çıraklık okulları var. staj yapacağın yerleri de onlar bulup senin için ayarlıyor. yaş seviyesi vb.. düşüktür ama bekli işine yarar.

onun dışında yine devlete ait ve yaş seviyesinin yüksek olduğu meslek edinme kursları var.

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    csr288
    csr288's avatar
    Erkek

http://www.hamitarslan.com/cnc-program-kodlari.html

hocam öncelikle bu sitede işine yarar şeyler bulabılırısn benım ısıme yaradı , ayrıca ArtCam var Cnc için felan ıse ıcınde similasyon olayı yaparsın yanı mamulu sanal ortamda oluştrabılrısın . bu Artcam cad programlarını desteler zaten oradakı dosyası atarsın programa o yapar ısı senın bu olayda dıkkat edecegı husus çakı olayıdır . çakı seçimin önemlidir her zaman onun dısında Cnc ve artcam ( gibi programlar ) arasında bir ara program vardı hatırlayamadım sımdı ama ufak bıse .

dokuman konusunda ise eğitim videoları vardı olmadı hocadan alırım Hdd yanmıstı zaten banada yedek olur onuda yandex e kayıt ederım bugun bı okula ugrıcam zaten edit yaparım .

edit 1  : hocam burada kodlar var G ve M kodları bence onları kafana cok takma o eskı bi uygulama pc de halledıyosun onları eskıden Msdos tarzı şeylerde kullanılırdı bu kodlar 

csr288 tarafından 06/Oca/14 08:55 tarihinde düzenlenmiştir

Bu site bağımlılık yapıyor şimdi fark ettim tarih 1 haziran 2011 saat 00:02
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tarikat Şeyhi
    HolyOne
    HolyOne's avatar
    Erkek

Abü rahat mı batıyor, soldiworksde tasarımı öğren, gerekirse gcode falan da öğren, sanayide ürettir ne istiyorsan.

Sonra elini parmaini kaptiracan, o şeyin alet edevatı almakla da bitmez, sanayi sitesine çevirecen evi yenge seni koyar kapıya cnc tezgahinla birlikte =)

Bildiklerimi cevapliym

Catia ve Solidworksu aynı firma üretiyor bildiğim kadarıyla. Catia çok daha eski, arayüzü son derece dinazor ama çok kapsamlı ve daha detaylı, küçük ölçülü ve çok parçalı modellerle çalışmana izin veriyor. Boeinge motor falan üretmiyorsan son derece gereksiz.

HolyOne tarafından 06/Oca/14 10:15 tarihinde düzenlenmiştir

Nush ile uslanmayanı etmeli tekdir, Tekdir ile uslanmayanın hakkı kötektir!
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    acemi-webci
    acemi-webci's avatar
    Erkek

adamın hobisi bile karmaşık :/ saygılar hocam takipteyiz.

...
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DrKill
    DrKill's avatar
    Erkek

bende bağlama öğrenmek istiyorum. Hobi işi güzelde vakit ayırmak mesele.

DrKill tarafından 06/Oca/14 10:48 tarihinde düzenlenmiştir

Bu imzayı her gördüğünüzde 4gb kotanızın 0,00000358559191226959228515625 azalmaktadır. Bilerek ve istenerek bu imza yapılmıştır. Amaç kotanızı sömürmektir
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    renegadealien
    renegadealien's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası Savaş Madalyası Başarı Madalyası Üstün Hizmet Madalyası Developer Madalyası
    Erkek

Hoca evde eksik 2 malzeme kaldı, 

Bunlardan birisi kompresor, ikincisi torna tezgahı, bunlarıda tamamlarsam eksiksiz bir atolyeye kavuşacağım, dolayısı ile bırakmak yok yola devam

Staj yapılacak tornacı aranıyor, konu up

10.05.2013 tarihli google arama sonucu : Aradığınız - "herşeyin hayırlısı rampanın bayırlısı" - ile ilgili hiçbir arama sonucu mevcut değil. Kendi özlü sözümdür, kaynak belirterek kullanınız.
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    dead_march
    dead_march's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek
    renegadealien bunu yazdı

Hoca evde eksik 2 malzeme kaldı, 

Bunlardan birisi kompresor, ikincisi torna tezgahı, bunlarıda tamamlarsam eksiksiz bir atolyeye kavuşacağım, dolayısı ile bırakmak yok yola devam

Staj yapılacak tornacı aranıyor, konu up

hocam sen hobi olarak yapıcam demişsin ama diyelimki hobi larak deilde ürün yapıp satıcan bunun için yapılması gerekenler nedir maliyet nedir gibi konularda azçok bilgi verirsen gerçi yeni başlıon ama tecrübelendikçe paylaşırsın bişiler artık

bundan sonra oy kullanmayacağım eğer bir kişi bile gelip oy kullanmak vatandaşlık görevidir felan derse çıkarır kimliğimi götüne sokarım
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Fotografci
    DarkSkull
    DarkSkull's avatar
    Erkek

Saraykent yakın mı sana? Amcam orada tornacı konuştum tamam dedi. Hatta bu aralar ben de 1-2 günlüğüne gelirim belki gelirsem birlikte gideriz.

Toplam Hit: 4931 Toplam Mesaj: 32