Arduino Ve Röle Kullanımı Hakkında Yardım
-
Merhaba müridler. Birkaç gün önce bi projemde kullanabilmek için robotistan.com üzerinden 4lü 12V röle aldım ama bir türlü çalıştıramadım. Ben de bu rölenin teklisi var onu sıkıntısız kullanabiliyorum aynı bağlantı şeklini buna uyarlıyorum ama yanıt alamıyorum. Röle kartının üzerindeki IN1,IN2,IN3 ve IN4 ledleri ben komut verdikçe yanıp sönüyorlar ama 12v elektriği vermiyorlar.
Bağlantı şeklimi şöyle anlatayım resim üzerinde 1 yazdığım yere şerit ledimin + ucunu bağlıyorum hemen yanındaki 2 yazdığım yere 12V luk Adaptörümden gelen + ucunu bağlıyorum ve son olarak ledimin - ucuyla adaptörümden gelen - ucu birleştiriyorum ve komut verdiğim zaman şerit ledi yakmıyor. Yanlış birşey mi yapıyorum müridler yardım edin lütfen

-
2 yerine 3 takarak denedinmi
-
manyetik roleler bunlar sanirim o yuzden acip kapatma sesi duyman lazim hocam. Bu sesi duymuyorsan role acma kapama islemini yaptigin kodda problem var..
Eger ses var ise, o zaman baglantini kontrol etmek lazim.. role icerigine baktim

burada gorulen o ki senin bagladigin yer 1. role oluyor ve en distaki uc NC ucu (normally close) oluyor.
ancak buradaki ornek devreye bakildiginda NO ve Com a baglaman lazim. Yani 2 ve 3. kisima baglaman lazim

bu sekilde dene bakalim..
Eger yine olmuyorsa, verdigin 12 volt kaynagin belki yeterli gucu yok ledleri yakmakta, normal sartlarda yaniyor mu?
bu dediklerimi kontrol et, olmazsa tekrar bakariz..
-
Muridler 2.ve 3. Girislere taktigim zaman led direk yaniyor o girişler bir zaten. @unbalanced hocam no ve com 1.ve 2. Girisler oluyor resimde bende ayni şekilde bağladım ama olmadı. Roleden acma kapama sesi gelmiyor
-
o halde roleleri kontrol edemiyorsun hocam, kodunda problem var, donanimsal bir sey degil.. arduino ile hic calismadim o yuzden donanimi ya da yazilimi hakkinda pek fikrim yok.
-
Hocam benzer bir röle daha var ama o tekli onda direk çalışıyor kodda sıkıntı olsa ondada calismaz diye düşünüyorum. Aklima bide sey geliyor acaba 12 yerine 220 v mu versem girislerine ,ama bu biraz ürkütücü geliyor tabi :):)
-
hocam pardon yeni dikkat ettim, arduino nun verdigi gerilim degeri 5 volt degil mi? senin aldigin roleler 12v o yuzden aktif olmaz.. Eger elindeki tekli role 5 volt ise calisir .. Bir kontrol eder misin voltaj degerlerini.
sanki bunu alman lazimdi http://www.robotistan.com/4-way-5v-relay-module-4lu-5v-role-karti
-
Uzerinde 12vdc yaziyor hocam diger calisan rolenin uzerinde ise 5 vdc yaziyor. Ben bu yazanlari çıkış değerleri diye oyle aldım kontrol voltaji oldugunu bilmiyordum :/
-
o bahsettigin degerler rolenin tetiklenmesi icin gerekli olan degerler hocam. microislemciler de cikis digital (5v) oldugu icin bu sekilde roleyi tetikleyemezsin. O yuzden de aktif olmuyor rolenin cikislari. Roleler genelde sebeke gerilimi kadar destekliyor zaten onda sikinti yok. Tetikleme degeri 5v olan rolelerden alman lazim, yeni aldiysan belki iade edebilirsin
-
Yeni aldim hocam evet iade ederimde simdi adaptorle 12v verdim yine tetiklemedi sanirim rolede bi sıkıntı var
-
Akım yetmiyor olabilir mi?
Önce sadece rölelerden birini sür
ve om metreyle rölenin açıp açmadığına bak
ltcelik tarafından 18/Nis/16 16:41 tarihinde düzenlenmiştir