Banka Faiz Oranları Ve Sistemi?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    AllahinOglu
    AllahinOglu's avatar
    Erkek
    AnaMuhalefet bunu yazdı

Faizlerin o kadar yüksek olması iyi değildir hocam.

Bu konuda Akp'nin bir yanlışını görmedik. 

Arkadaşın sorusuna gelince 100 liraya yüzde 7 den yılda 7 lira kazanırsın ( 7 liranın yüzde 15 ini de vergi olarak keserler ). 

Gayet basit bir hesap, "evde duracağına banka da dursun"dan başka bir mantığı yok yani, para kazandırmaz beklediğin gibi.

hem anamuhalefet hem akp nin yanlışını görmedim bsg hoca

dalgamı geçiyon bu akp gelmeden önce millet %130-150 faiz alıyordu aldığı faiz parasıyla ev satın alıyordu

bu şerefsizler seneler içinde faiz oranlarını böyle %4 e 5 e kadar çekti hepsi akpnin suçu!

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SpArK
    SpArK's avatar
    Erkek
    tosun bunu yazdı
    PanxeR bunu yazdı

enpara.com finansbank %10 faiz

ing bank turuncu hesap %9 faiz

ziraat bankası %5.5 gibi birşey

enpara ya 3.000 TL koysan ayda 25 TL yapar

Enpara %10 faiz oluyorsa

3000 tl koyunca aylık 30tl bırakmaz mı

O %10 dedikleri, yıllık faiz oluyor. Yıl 3k TL koyunca, yılın sonunda 30TL kazanıyorsun. Nominal olarak 10/12 = 0.83 faiz alıyorsun aylık, ya da efektif mi oluyor tam bilemiyorum, hep karıştırdım bu konuları mühendislik ekonomisinde zaten :)

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    AnaMuhalefet
    AnaMuhalefet's avatar
    Erkek

Sakin ol hoca.

Enflasyon ve faiz konusu Akp lehine gözüküyor.  

Ondan öncekinin Ecevit olduğu ve Türk Lirasının bir gecede yarı yarıya değer kaybettiği günler düşünülürse, savunduğun yüzde yüz otuz faiz ve enflasyonun nasıl bir şey olduğunu herkes bilir. ( Ekonomik kriz vs cabası )

Bir de o yıllarda ana paranın yıl sonunda 2 katına çıktığını düşünüyorsun hissi uyandı bende, yanılıyorsun rakamsal olarak 2 katına çıkmış olsa bile değer olarak 2 katına çıkması asla mümkün değildi, zaten para değerini yitiriyordu (enflasyon) alım gücü olarak.

[ O yıllarda 100 liran var diyelim , ihtiyaçlarını 50 liraya karşılıyordun diyelim. 1 yıl sonra:

200 liran var, 110 liraya ihtiyaçlarını karşılıyorsun.

Şimdi 100 liran var, 50 liraya ihtiyaçlarını karşılıyorsun diyelim. 1 yıl sonra:

110 liran var, 60 liraya ihtiyaçlarını karşılıyorsun. Kabaca böyle ]

Eğriye eğri doğruya doğru. Ben şikayetçi değilim malum partinin faiz politikasından.

AnaMuhalefet tarafından 04/Oca/13 23:18 tarihinde düzenlenmiştir

Bir işi: " BİLMEYEN " ELEŞTİRİR, " AZ BİLEN " AKIL VERİR, " YAPAMAYAN " ÇAMUR ATAR, " BİLEN " YAPAR.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    AllahinOglu
    AllahinOglu's avatar
    Erkek
    AnaMuhalefet bunu yazdı

Sakin ol hoca.

Ondan öncekinin Ecevit olduğu ve Türk Lirasının bir gecede yarı yarıya değer kaybettiği günler düşünülürse, savunduğun yüzde yüz otuz faiz ve enflasyonun nasıl bir şey olduğunu herkes bilir. ( Ekonomik kriz vs cabası )

Bir de o yıllarda ana paranın yıl sonunda 2 katına çıktığını düşünüyorsun hissi uyandı bendi, yanılıyorsun rakamsal olarak 2 katına çıkmış olsa bile değer olarak 2 katına çıkması asla mümkün değildi, zaten para değerini yitiriyordu (enflasyon) alım gücü olarak.

Eğriye eğri doğruya doğru. Ben şikayetçi değilim malum partinin faiz politikasından.

hoca sikmişim türk lirasının değerinden banane ben akp öncesi bankadan faizimi %130-150 alıyomudum? alıyodum. bitti. bu paralarla millet 1 evi varsa 2. 3. evini satın alıyordu. ya şimdi ne oldu milletin alım gücünü düşürdü bu akodumun partisi!

gelmişin burda akpnin faiz politikasını beğeniyom meğeniom dion

banane türkiyenin prestijinden değerinden halk cebindeki parayı düşünür!

bence düşüncelerinde nickin hiç uyumlu değil hoca...

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    manyax_gokhan
    manyax_gokhan's avatar
    Erkek

bankalar da vadeli hesap açım alt limiti 500tl dir. 500 tl altına vadeli hesap açamazsın. 500 tl lik bi hesaba da tutup da şu naki faiz oranlarında % 7-8 vermezler tabela faizi üzerinden %5.5 gibi bi oran verirler. bunu da en az 32 gün vadeli açman gerekir. Bİrikim yapmak istiyosan da para yatırmak için vade sonunu beklemen lazım vade gününden önce para yatırırsan vadesi bozulur aradaki günler için faiz alamazsın. 

Bide yukardaki faiz oranları hep brüt üzeriden söylenir % 5,5 orandan elde ettiğin getiriden devlet %15 gelir vergisi keser.

Vadesiz hesaplarda tutarsan da hesap işletim ücreti keserler birikim yerine zarar edersin 

Sana tavsiyem B tipi likit fonlardan alman olur B tipi fonlar risksizdir vade günü derdi yoktur. alt limiti de yoktur. Ama getirisi cüzidir.

A tipi fon dersen zarar etme iihtimalin vardır ama piyasanın durumu iyi giderse borsa fırlarsa getiri potansiyeli de yüksek olur.

Saygılarımla

Kasabın mesleğini bilmezsen, beslediği kuzuya şefkatini sevgisinden zannedersin. Her başını okşayanı dost her başını ağrıtanı düşman bilme...
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    coLin
    coLin's avatar
    Erkek

Ulan ben 15.000 TL paranın yıllık faizinden "0" TL para almış adamım. :) Sen 100 tl`den mi faiz bekliyorsun?

Yolun açık olsun, yapı krediye bulaşma bu konuda...

edit;

He ekliyeyim dedim, "o senin salaklığınmış" diye düşüncelere dalanlara selam ederim. Konunun detayına girmek istedim sadece.

coLin tarafından 04/Oca/13 22:27 tarihinde düzenlenmiştir
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    AnaMuhalefet
    AnaMuhalefet's avatar
    Erkek
    DaveReed bunu yazdı
    AnaMuhalefet bunu yazdı

Sakin ol hoca.

Bir de o yıllarda ana paranın yıl sonunda 2 katına çıktığını düşünüyorsun hissi uyandı bendi, yanılıyorsun rakamsal olarak 2 katına çıkmış olsa bile değer olarak 2 katına çıkması asla mümkün değildi, zaten para değerini yitiriyordu (enflasyon) alım gücü olarak.

hoca sikmişim türk lirasının değerinden banane ben akp öncesi bankadan faizimi %130-150 alıyomudum? alıyodum. bitti. bu paralarla millet 1 evi varsa 2. 3. evini satın alıyordu. ya şimdi ne oldu milletin alım gücünü düşürdü bu akodumun partisi!

gelmişin burda akpnin faiz politikasını beğeniyom meğeniom dion

banane türkiyenin prestijinden değerinden halk cebindeki parayı düşünür!

bence düşüncelerinde nickin hiç uyumlu değil hoca...

Ben Akp'nin faiz politikasını beğeniyorum her şeyiyle katılıyorum demedim, öncekiler düşünülerse faiz politikasından şikayetçi değilim dedim.

Ekonomi politikası falan deseydin onu beğenmiyorum derdim bak.

Faiz ve alım gücü konusunda anlaşamıyoruz. Sen faiz iyidir sonucunu çıkarıyorsun, o öyle değil, en basitinden bu kadar çok parayı malum kan emici bankacılar maksimum kar hedefleriyle nasıl verebiliyor-du diye düşünürsen bir nebze anlayabilirsin diye umuyorum. Faize yatırmandaki ana amaç paranı daha değerli yapmaktır. Faiz yüzde binde olsa, enflasyon da o oranda artıyorsa ya da daha fazlaysa çok da bir anlamı yoktur.

Not: Nick "AnaMuhalefet" ; Anamuhalefet Partisi değil :)

AnaMuhalefet tarafından 04/Oca/13 23:14 tarihinde düzenlenmiştir

Bir işi: " BİLMEYEN " ELEŞTİRİR, " AZ BİLEN " AKIL VERİR, " YAPAMAYAN " ÇAMUR ATAR, " BİLEN " YAPAR.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    AllahinOglu
    AllahinOglu's avatar
    Erkek
    AnaMuhalefet bunu yazdı

Ben Akp'nin faiz politikasını beğeniyorum her şeyiyle katılıyorum demedim, öncekiler düşünülerse faiz politikasından şikayetçi değilim dedim.

Ekonomi polikatası falan deseydin onu beğenmiyorum derdim bak.

Faiz ve alım gücü konusunda anlaşamıyoruz. Sen faiz iyidir sonucunu çıkarıyorsun, o öyle değil, en basitinden bu kadar çok parayı malum kan emici bankacılar maksimum kar hedefleriyle nasıl verebiliyor-du diye düşünürsen bir nebze anlayabilirsin diye umuyorum. Faize yatırmandaki ana amaç paranı daha değerli yapmaktır. Faiz yüzde binde olsa, enflasyon da o oranda artıyorsa ya da daha fazlaysa çok da bir anlamı yoktur.

Not: Nick "AnaMuhalefet" ; Anamuhalefet Partisi değil :)

hoca sen neyin peşindesin anlamadım amk ben akp öncesi halkın alım gücü vardı halk banka faizlerinden canlıyı götürüyordu bu pezevenkler başa geldi faizleri düşürdüler küçük esnafı bitirdiler zengini daha zengin yaptılar sen gelmişin yok kan emici memici banane onlardan halk ihya oluyordu eskiden diyorum banka faizlerinden!!! sen halk düşmanı mısın anlamadım. hayır açık açık söyle ben bu hacı hoca ibnelerin politikalarını savunuyorum de anlayalım.

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    AnaMuhalefet
    AnaMuhalefet's avatar
    Erkek

Gayet net yazıyorum katıldığım ve katılmadığım yanlarını. 

Küçük esnaf bitti, zengin daha zengin oldu. + Bir hiç olanlar da zengin olmakla kalmayıp zenginliğine zenginlik kattı.

"Halkın alım gücü vardı ve faizler ihya ediyordu" konusuna katılmıyorum. O zamanlar da güllük gülistanlık değildi.

Bugün mü daha iyi o gün mü çok değişkenli tartışmaya açık bir konu.

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    chelishky
    chelishky's avatar
    Erkek

Hesaplamalara biraz açıklık getireyim biraz da dilim döndüğünce bilgilendireyim. Şimdi öncelikle enpara.com 10.0 faiz oranı vermekte fakat vadeye göre verdiği faiz oranı değişebiliyor. 32-45 gün aralığında 10.0 faiz oranı alabilirsiniz. Overnight bağlarsanız (her gün temdit edecek şekilde 1 günlük bağlarsanız yani) yine 10.0 veriyor fakat 33-96 aralığında 9.75  veriyor. Max faiz getirisi aynı faiz oranında overnight şekilde bağlarsanız elde edersiniz.

Diğer bir konuya gelecek olursak burada bahsi geçen faiz yıllık brüt faizdir. Brüt faiz üzerinde 15% devlete stopaj ödenir, bunu banka sizin adınıza keser. Yani enpara'da 10 faiz oranı ile bakiye bağlarsanız net faiz oranı 8.5 oluyor. Hesap da şu şekilde yapabilirsiniz.

(Anapara * faiz oranı * gün sayısı) / 36500

Bankalar mevduatlarda gün sayısını 365 (artık yıllarda 366) hesaplar kredilerde ise 360 gün olarak hesaplar. Dolayısı ile 10 gün 100.000 TL vadeli mevduat bağladığınızda 10 günün sonunda elde edeceğiniz faiz getirisi (brüt faiz oranı 10 olduğunda, net faiz oranı 10*0.85 = 8.5 olacağından);

(100.000 * 8.5 * 10)/36500 = 232.87 TL olur.

Eğer para ekleye ekleye bir birikim yapmak istiyorsanız, arada ben o parayı kullanmak da istiyorum diyorsanız Finansbank'ın çift sarılı hesabı var tavsiye ederim. Vadeli hesaba para yatırdığınızda vadeden önce hesabı kapattığınızda faiz kaybı yaşarsınız fakat çift sarılı hesapta gün sonunda kalan bakiye vadeliye bağlanır, sıkıntı yaşatmaz.

chelishky.wordpress.com|| Büyük devrimlere gereksinimin kalmayacak kadar devrimci kal yeter!
Toplam Hit: 3650 Toplam Mesaj: 26