Bankalar Neden Faiz Verir?
-
s.a arkadaşlar hep kafamda takılı olan bi soruydu google de bulamadım,bankaya bir miktar para yatırdığımızda ona aylık faiz veriyorlar. neden bu peki, bankaların kærı ne oluyo? beni aydınlatırsanız sevindirik olurum !
-
Zeitgeist izle.
-
o parayı değelendiriyorlar(yani kullanıyorlar)
kısacası başkasına kredi olarak veriyorlar :D
-
senin paranla başkalarına kredi veriyor. bundandır diye düşündüm ben
-
3 e alıp 5 e satıyo paranı
-
piyasada az olan şey her zaman kıymetlidir.Günümüz ekonomisinin maalesef temel taşı olan bankacılık sistemi paradan para kazanmaya dayalı bir sistemdir.Paradan para kazanılan bir sistemde de her zaman büyük bir kısım fakirleşirken küçük bir kesimde zenginleşir.Onların sana verdiği faizi eline elma şekeri tutuşturulup benimle gel diyen adama benzetebiliriz.O faiz her zaman o küçük kesime dönüyor aslında nasıl mı oluyor dersen sadece Zeitgeist Addendum'u izle..
-
diyelim sen 100 ytl verdin ve banka sana aylik 1 ytl faiz veriyor yani bi ay sonra 101 ytl alabilirsin senin o 100 ytl ni banka baskasina veriyor ama daha yuksek faizle orneyin 100 veriyor bi ay sonra ise 3 fazla istiyor kari ise 2 ytl senin paranla kazaniyor yani bide miletin buyuk bi kismi bankadan kredi aldigini dusunursek en cok kazanan banka oluyor sonra milet bankanin esiri oluyor sonra devlet vs.. bu boyle uzuyor :)
-
senin paranla yatırım yapıyor her alanda her yerse seninparanı işletiyor belki sana verdiği faizin 2-3mislini kendi kazanıyor sanada o 3 de birini veriyor gerikalan kendi cebine
-
senin bankada 3 liran var. banka bu parayı birine kredi olarak veriyor. bu kişidende uzun vadede 5 lira olarak geri alıyor. seninde bankada 4 lira paran oluyor. aradaki 1 lira bankada. yani en kısa bu şekilde özetleyebildim :D
-
itfaiyeciTBT bunu yazdı:
-----------------------------
senin paranla başkalarına kredi veriyor. bundandır diye düşündüm ben
-----------------------------Aynen böyle. Mesela bir bankadan aynı anda veya aynı gün içinde tüm müşterileri paralarının tümünü çekmek isterse o bankadan o kadar para çıkmaz. Çünkü senden aldığı parayı başkasına veriyor, başkasından aldığı parayı da sana veriyor faiz diye :) Yani paralar sürekli dönüyor. Bankanın cebinden hiç para çıkmıyor.
-
yatırdığın fona göre kullanım alanı değişir. senin yatırdığın parayla bankanın gayrimenkulleri artar
mesela sen 6 ay vadeli bir para yatırdın senin o paranı banka 6 ay boyunca kredi verir borsada geçişler yatırım yapar yani senin paranla para kazanır
bunun neticesindede yaptığı kardan az bişi de sana verir :D