Başbakan’Dan Uyarı: Aman Hoca Dikkat!
-
Beş gün önce YÖK Başkanlığı koltuğuna oturan Prof. Yusuf Ziya Özcan’ın dün ilk gündemi rektörlerleydi... YÖK Başkanı Prof. Özcan’ın talebi üzerine ” tanışma amaçlı “ gerçekleştirilen Rektörler Komitesi, Hacettepe Üniversitesi Kültür Merkezi’nde saat 09.30’da toplandı. Sabah önce Rektörler Komitesi’nin toplantısına giderek rektörlerle tanışan YÖK Başkanı’nın rektörlerle tanışma toplantısı beklenenin aksine oldukça kısa sürdü. Basına kapalı gerçekleşen toplantı 15 dakikada sona erdi. Prof. Özcan’ın toplantıda 15 dakika kalması rektörler tarafından şaşkınlıkla karşılandı. YÖK Başkanı’nın toplantıda özgeçmişini okuduğu, akademik kariyeri ve çalışmalarıyla ilgili kısa bilgi verdiği belirtildi. YÖK Başkanı Özcan, toplantı çıkışında gazetecilerin soruları üzerine, ” İstediğiniz kadar bilgiyi daha sonra vereceğim“ diyerek kültür merkezinden ayrıldı.
Samimi diyalog
Rektörler Komitesi toplantısından ayrılırken kameralar önünde açıklama yapmak istemeyen Özcan, saat 14.00’de de Meclis Başkanı tarafından kabul edildi. Toptan’ın Meclis’teki makamında gerçekleşen görüşme yaklaşık yarım saat sürdü.
Basına kapalı gerçekleşen görüşme öncesinde basının fotoğraf ve görüntü almasına izin verildi. Bu sırada Toptan ile Özcan arasında ilginç bir diyalog gerçekleşti. Toptan, ”Eleştirilere karşı açıklama yapıp yapmama “ konusu gündeme getirdiğinde, YÖK Başkanı hem Cumhurbaşkanı Gül’ün hem de Başbakan Erdoğan’ın kendisini ” dikkatli konuşma “ konusunda uyardıklarını söyledi. Bu sırada Kanal D kamerası çekimde olduğu için kameranın tepe üstü mikrofonu bu diyaloğu kayda geçirdi.
Kanal D editörlerinin çözümledikleri Toptan ile Özcan arasındaki ilginç diyalog şöyle:
* Toptan: Arada sırada bu konularla ilgili katılım için cevap da vermek lazım.
* Özcan: Aynısını konuştuk bunların. Sayın Cumhurbaşkanı tavsiye etti. Başbakan ’Aman hocam’dedi. ’Dikkat’dedi, ’Bir şey söylersin, ipimizi çekerler’.‘Rektörleri serbest bırakalım yasaklar kendiliğinden kalkacak’
YÖK Başkanı Prof. Yusuf Ziya Özcan, Meclis Başkanı Toptan’ı ziyaretinden 1 saat sonra Anadolu Ajansı’na konuştu, üniversitelerde yasaklardan bahsedilirken sadece “başörtüsü ve katsayı sorunun” anlaşıldığını belirterek, “Ben farklı şeylerden bahsediyorum, konu sadece başörtüsü ve türban değil” dedi. Prof. Özcan, şöyle dedi:
* Bilmeden konuşuyorlar: Bilmeden konuşuyorlar. Ben oldukça demokrat bir adamım. Benim hakkımda her şeyi konuşabilirsiniz. Yeterki terbiye sınırları aşılmasın. Herkes, herkes hakkında konuşsun, bunda bir zarar yok. Birbirimizin kafasına tabanca dayayıp zorlamadıktan sonra her şey konuşulmalı. Benim üniversiteler için istediğim de bu. Herkes konuşsun ama bu, terbiyeyi aşmasın. Birbirimize zarar vermeyecek şekilde tartışalım. Bu, demokratik bir bağımsız üniversite demektir. Bunun özlemini duyuyor, onun için çalışıyoruz.
* Farklı şeylerden bahsediyorum: Üniversitelerdeki yasaklardan bahsedilirken yalnızca başörtüsünden bahsediliyor. Hiç alakası yok. Ben farklı şeylerden bahsediyorum. Üniversitelerin özgürlüğünden bahsediyorum. Üniversitelerdeki özgürlük kavramının içi doldurulmak isteniyorsa, çok farklı şeylerle doldurulabilir. Sadece bir şekilde (başörtüsü) değil, buna dikkat etmek lazım. Benim bağımsızlıkla ilgili bir çok fikrim var. Bu idari, mali bağımsızlık olabilir. Bilimsel bağımsızlık olabilir. İçini doldurmanın bin yolu var.
* Kimse o işlerle uğraşmayacak: Konu sadece başörtü ve katsayı değil. Bu, üniversiteleri serbest bırakarak sağlanabilir. Bu, serbestlik ortamı yaratarak, rektörleri soruşturmaya tabi tutmayarak, küçük nedenlerden dolayı onları baskı altında tutmayarak, onları kendi hallerine bırakarak sağlanabilir. Rektörleri kendi hallerine bırakarak mükemmel işler yapacaklarını düşünüyorum. Konu edilen yasaklar da kendi kendine ortadan kaldıracaklardır. Hiç kimse o işlerle (türban ve katsayı) uğraşmayacak.
* Bakış meselesi: Başörtüsü sorununun çözümünde Anayasa Mahkemesi kararlarına gerek yok. Onların savlarını biliyorum. Bunlar, üniversitenin dışında konmuş yasaklardır. Mahkemelerle ilgilidir. Bu bakış meselesidir. Öyle bir kural olabilir. Ama siz onu önemli görmeyebilirsiniz, bir sürü insanı rahat ettirirsiniz. Biz öyle bir sonucun çıkacağını ümit ediyoruz.
* Olayın algılaması iyi: Göreve geleli 4 gün oldu. 4 günde çok fazla bir şey öğrenemedim. Öğrenme süreci biraz uzun sürer. Öğrendikçe kanaatim değişecek. Şimdi çok memnunum. Olayın algılanması iyi. Beni iyi karşıladılar. Beni destekleyenler, eleştirenlerden daha fazla. Sivri olarak eleştiren birkaç eski YÖK Başkanı ve onun etrafındaki bir kaç kişi var. Ama tanıdıkça onlar da vazgeçecekler diye düşünüyorum.
hocalar bu yök baskanını sankı tayyip le gül elinde oynatıyor gibime geldi:(Rektörler: Türban yasağını uygularız
Rektörler, Üniversitelerarası Kurul toplantısından önce gazetecilerin sorularını yanıtladılar...
* Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Süleyman Okudan: Yasalar değişmediği müddetçe türban yasağını uygularız. Biz kamu görevlisiyiz, yasaları uyguluyoruz.
* Üniversitelerarası Kurul Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Mustafa Akaydın: Bizim gündemimizde bu konu yok. Gündeme geldiği zaman tavrımızın ne olacağını daha önce beyan etmiştik. Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Kadri Yamaç: Üniversitelerde herhangi bir şeyin uygulanması yasalarla belirlendi. Kişisel uygulamalarımız söz konusu olamaz.
* Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Nusret Aras: YÖK Başkanı, çok açık ve şeffaf bir yönetim sergileyeceğini söyledi. Türban yasağına ilşikin konu toplantıda gündeme gelmedi. Bizim üniversitemizin tavrı bu konuda açıktır. Türkiye Cumhuriyeti’nin bütün yasalarını, mahkemelerin kararlarını sonuna kadar uygularız.
* İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Fatih Hilmioğlu: Şu ana kadar YÖK Başkanı’nın katılmadığı bir ÜAK toplantısı hatırlamıyorum. Türban yasağını kaldırmaya hiç kimsenin gücü yetmez.
* ODTÜ Rektörü Prof. Ural Akbulut: Üniversitelerde yasakların kalkmasında fayda olacak, ancak burada türban kastediliyorsa bu hassas ve tehlikeli bir konu olur. -
kaynak arayanlar AKŞAM gazetesinin 12. sayfasına bakabilir:D
-
edit: yök başkanı ne güzel demiş. ben demokratım isteyen istediğini söylesin :)
inönü üniversitesine burdan diyorumki hastirlan salak . TBMM den daha mı üstünsün
yök başkanını ve rektörleri cumhurbaşkanı atar.
-
hacılar ilk metnin sonlarındakı şu konuşmaya dikkat çekersek sevinirim :(
Bu sırada Kanal D kamerası çekimde olduğu için kameranın tepe üstü mikrofonu bu diyaloğu kayda geçirdi.
Kanal D editörlerinin çözümledikleri Toptan ile Özcan arasındaki ilginç diyalog şöyle:
* Toptan: Arada sırada bu konularla ilgili katılım için cevap da vermek lazım.
* Özcan: Aynısını konuştuk bunların. Sayın Cumhurbaşkanı tavsiye etti. Başbakan ’Aman hocam’dedi. ’Dikkat’dedi, ’Bir şey söylersin, ipimizi çekerler’ -
bende burdan yorum yapan bütün üniversitelere; "yürüyün be aslanlarım" diyor ve kutluyorum...
inşallah inönü üniversitesi dediğinde haklıdır; sevindim dediklerine....
-
şu türban yasağı kalkarda inşallah insanların eğitim hakları elinden alınmamış olur böylece
-
jannissary bunu yazdı:
-----------------------------
şu türban yasağı kalkarda inşallah insanların eğitim hakları elinden alınmamış olur böylece
hacı adamın dediği bir söz wardı nette bulamıyorum aksam gazetesinde war o"türbanı görmezden gelebilirsiniz " die bir söz kullanmış işde bunu arıyorum ama bulamıyorum. warsa bu günün gazeteleri ordanda bulabilirsiniz kanımca :)
-
Rektörler çaputu üniversitelere sokmayacak gibi.Umarım başarılı olurlar...
-
HolySeclorum bunu yazdı:
hacı zati rektörler sokmicak o "çaputu" direk tayyip sokcak o "çaputu" hacı haberi tam okursanız sevinirim.adam yetkileri direk tayyipden alıyor gibi me geldi amk -
hojalar bence hiç böle dediğim dedik gibi konuşmasınlar. şuanki hükümete kim zıt giderse hemen aşağı alıyorlar ve kendi adamlarını yerleştiriyorlar. ordu bi ara çok karşı geliyordu bakın şimdi hiç sesi çıkmıyo. cumhurbaşkanı hep ters gitti onuda götürdüler, yök'le uzun zamandır çarpışıyorlar ve yine götürdüler. o zıt yorum yapan üni. rektörlerininde sonunu hiç iyi görmüyorum (:
ve birde bizim bilmediğimiz, duymadığımız yerlerede kendi adamlarını koymuşlardır...
-
HeadBanger bunu yazdı:
HolySeclorum bunu yazdı:
hacı zati rektörler sokmicak o "çaputu" direk tayyip sokcak o "çaputu" hacı haberi tam okursanız sevinirim.adam yetkileri direk tayyipden alıyor gibi me geldi amk
-----------------------------aynen düşündüğün gibi...bana da ondan alıyor gibime geliyor...