Bash, Windows 10'A Geldi

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Opsiyonel_Bilgiler
    Opsiyonel_Bilgiler's avatar
    Erkek

nikimin kökenini bulana ben de bişey vermek isterim ama ne karar veremedim.

imza mı gelmiş?
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    inside
    anonim6918524
    anonim6918524's avatar
    Banlanmış Üye
    Bilgi/Destek Madalyası Üstün Hizmet Madalyası
    Erkek

Microsoft'un insider build'leri (preview olduğundan haliyle) çok bug'lı olduğundan kurmadım ama yapılan sunumda aktarılanlara göre oldukça heyecan verici görünüyor. Meseleye Bash'tan öte Linux subsystem'ı olarak yaklaşmak lazım. gcc, readelf gibi "user mode" uygulamaları olduğu gibi Windows'ta native olarak çalıştırabileceğiz. Ubuntu system call'ları, Microsoft'un geliştirdiği, (kernel mode'da çalışan) translation layer ile dönüştürülüyor. Yani Linux'ta Wine'ın yaptığı işin benzeri Windows'ta yapılmış olacak. Aynı zamanda oldukça performanslı çalışacaktır.

Bunu gördüğümde, kafamda uyanan soru işaretlerinden birisi 32 bit Linux uygulamaları oldu. Zira system call'lar konusunda 64 bitten önemli farklar bulunmakta. x86 Linux uygulamalarında eskiden kalma int 0x80 ile system call yapılırken yeni x86_64 uygulamalarda çok daha derli toplu bir formatta syscall ile system call yapılıyor.

Microsoft konu hakkında fazla teknik detay paylaşmamış ama üstünkörü bu güncellemenin 32 bit sistemleri desteklemediğini söylemiş. Yani buradan (dolaylı yoldan da olsa) anlayabiliriz ki, bu sistem x86_64 Linux'taki system call mekanizmasına uygun bir şekilde geliştirilmiş. Aslında Microsoft tarafından daha önceden bu adım atılabilirdi ama bu zamana kadar sürmesinin asıl sebebinin bu olduğunu düşünüyorum. x86_64 Linux'ta çok daha derli toplu, güzel ve olması gerektiği şekilde int 0x80 yerine syscall kullanan bir yapı var.

Şahsen bizzat test etmek isterdim ancak dediğim üzere Microsoft'un insider buildleri mide bulandırıcı düzeyde bug'lı oluyor. Bunun için sanal makineyle uğraşacak zaman da yok. Bakalım çıkınca daha detaylı görmüş oluruz. O zamana kadar bu mimariye dair daha fazla teknik detay da Microsoft tarafından paylaşılmış olur.

anonim6918524 tarafından 15/Nis/16 14:46 tarihinde düzenlenmiştir

λ
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RitmFarbRacourci
    RitmFarbRacourci's avatar
    Erkek
    ilginçmis, bir serinin adı olmasıyla beraber, AngloSakson efsanelerin ya mitlerinden birinin adı SandMan`iken, Yunan efsanelerinde Morpheus diye geçiyormuş.

muhtemelen Yahudiler üzerinden mısıra, oradan da yunanlılara geçmiş.

@SandMan sanırım herkese sanal bira ikram edecek :p
    /\ (_)?
    |_|

RitmFarbRacourci tarafından 15/Nis/16 16:32 tarihinde düzenlenmiştir

I'şıkY'ılı;^^`) Zk't^^` RnSySyTk.Ödl.SpRtÇzBşBkYd Kryptia.agogE Sa'd-l'Suûd az.ç'k 'lmyn'Dşn Pnct'tnAnNttn Blgi,YpBlgi 'Ct'nDrm.CmdyDrm.MdrnDrm hRşYdşR ClptcPth'Strsm M'nPhs' Ld,X/Y YrYnZmnGrçklk,AlgBzklğ KrzFrst'tr Tiytr' Pugchv,Jtrn,İmmlmn,FllngLef,Pik' SuprmcySprrty CoBehTh elFnmno:NzrioRonldo AdnKy TkSs,TkHrf(?) .RtNsTk.KvMp.Mk.TrmDyn ScklkNmRzgr ŞkHcBy ccp.kky Snrlr'Çz SnaSnLzmsn 'NsnKsknçtr BgDppr.MagllnCl'ds.S'thCro's Ch'kW'ng CreazioneDiAdamo^^`, Arctrs.Spic' ArcScnd,YySnye TrbProp,TrbJet,TrbFan ~3.10^5km/sn~343m/sn ~900-1240m/snMacH RamJt,ScRamJt Przdi^^' Tbu.XL Prsek MAtv^^` mLAT G'dWllHnting(f). 3id't^^` TareZmenPr ParaMotor TrflrVArsİlşklr (-)+.(/)*,~ ZminŞkil . ..Bu imza @SubZero tarafindan degistirilmistir. "Bu kadar uzun karmakarisik bir imza yapma diye uyardim ama heeheeeey(^^D)_hey kim söylüyor, kim dinliyor." Imzanizi SubZero'ya bilgi vermeden degistirmeyiniz. Tesekkurler...
Toplam Hit: 5338 Toplam Mesaj: 34
ubuntu bash windows 10