Başkanlık Sistemi
-
Başkanlık sisteminde halk tek başlılıktn ziyade eyalet sisteminden çekiniyor. Tek başlı olmaktan bir problm gören sayısı sınırlı kalıyor. Eylet sistemiyle kürtlerin kendi devletleşme ve kendi kurumlarını kalkındırma ve ardından iç isyanla devletleşme ihtimali ak partilinin de çekinmesine sebep oluyor. Bu sebepten tayyip ne kadar istese de millet eyalet sisteminin getireceği kaosdan korkuyor.
Bir yandan da merkezi yönetim yerine yereli canlandırmanın gelişmişlikle doğrudan orantılı olduğu teorik bilgiler söz konusu. Bu konuda bolca sosyolojik ama gerçekten bilimsel çalışmalar yapılmalı ve başkanlık olmasa da parlamenter sistemin temsiliyeti ve çalışma hızını iyileştirmek de olsa ne türden bir reformun bu millete faydası olacağı ortaya konmalıdır.
Mesela ben referandumların daha basit olması gerektiğini düşünüyorum. 330 vekil değil de mesela 200 vekil yeterli olabilmeli veya sivil toplum örgütleri 200 bin imzayla kanun teklifi verebilmeli. e-devlet üzerinden oy hakkı tanınmalı vs. Temsiliyet adaleti olursa gerginlikler de azalır. Mesela ben akpye oy veriyorum ama 4 yıl boyunca o adamın yapacaklarına kefil olmamam lazım. Ara sıra yine halka sorulmalı. Vekil maaşlarını halka sorsalar acaba hiç geçebilir mi o kanunlar?
-
SeRDaR bunu yazdıDJ_Alper bunu yazdıSeRDaR bunu yazdı
he öyle chpde aynı kürt sorunu çözümü müzakere gelirsek diyolar bi mhp demiyo
onun için genel seçimlerde bahçeliyi hiç sevmesemde mhp ye oy vereceğim mhp yede oy veririmsem hdp ve diğer illegal partiler dışında vermediğim kalmıyor gibi :)
MHP her daim akp nin dediklerini yapacak onun kuyruğunda kalacak bir parti olarak kalacaktır tıpkı el birliğiyle abdullah gülü cb yaptığı gibi
ne bir halkın arasına karışma ne bir konuda tepki gösterme ekenomik hiçbir çözüm yok sistem yok projesi yok TV programlarına çıkıp konuşmuyorlar bile bir tane adam var sadece konuşan o da oktay vural gerisi yatış
terör sorununa çözümü bile yok
Reis abi hepsi onlar onlar makamlarında otursunlar ne gereği var böyle şeylere
sadece ülke şehit verdiğinde sokaklarda boy göstermeyle olmaz bu işler
Ayrıca CHP ile bana karşılıkörnek vermene şaşırdım CHP nin doğrularını akp ye karşı savunmam beni chp li yapmıyorAlper hocam seninle aynı fikirdeyim :)
Serdar hocam, AKP ve CHP' nin reklam bütçeleri ve medyanın onlara olan ilgisi inanılmaz derecede yüksektir. Oktay Vural bahsetmişti, reklam kaynaklarından..
Aynı gün AKP, CHP, MHP miting yapar. Haberlerde 10 dk AKP görürsün, 5 dk CHP, 1 dk MHP görürsün.. Bu sebepten ötürü, MHP sanki hiç konuşmuyor gibi geliyor olabilir.
Öte yandan, ben Abdullah Gül' ün çok iyi bir cumhurbaşkanı olduğunu düşünüyorum, dönüp baktığında etliye sütlüye bulaşmadan her ne kadar AKP' li olsa da -olabildiğince tarafsız şekilde görevini yaptı.
Ülke şehit verdiğinde, medya ortalığı kızıştırmaya bayıldığı için sürekli kameralarını MHP' ye çeviriyor. Bunlar basit medya oyunları, medyanın da kimin yanında olduğunu unutmayın..
Son olarak, MHP AKP' nin kesinlikle yanında değildir, ayrıca Terörü bitirecek tek partidir. Çözümle olacak işler değil bunlar, adamlar toprak istiyorlar, binlerce şehidimizin kanının karıştığı toprakları AKP ve HDP birlik olup elimizden almaya çalışıyorlar. CHP' de bunlara sesini çıkarmıyor. Neden? Doğudan 3-5 oy alayım diye.
Daha önce de dedim, MHP iktidar olamaz ama bu dönemde ne kadar çok milletvekili sokarsa o kadar kürtlere karşı çıkacak bir partimiz olur..
Bu da MHP, AKP ' nin kuyruğu dediğin için gelsin :)))
https://www.youtube.com/watch?v=e6LkgTDVcf4
Özellikle bunu izlemenizi diliyorum. Başkanlık sistemi ve Tayyip hakkında Sayın Bahçeli' nin görüşleri..
https://www.youtube.com/watch?v=YbhTYl_dk7E
ozgunlu tarafından 28/May/15 15:50 tarihinde düzenlenmiştir -
FireX bunu yazdıAllahinOglu bunu yazdı
bu konuyu daha önce forumda yazmıştım
http://www.tahribat.com/Forum-Baskanlik-Sistemini-Nasil-Karsiliyorsunuz-204912/
sorumluluk tek kişide olsunmuş daha başkanlık sisteminin ne olduğundan haberiniz yok
başkanlık sisteminde checks and balances diye anayasayla güvence altında olan sistem var
kimse gücü eline geçirip istediği gibi at koşturamıyor
ama türkiyede hadi söyleyin polis gücünü eline geçireni kim limitleyecek?Başkanlık sisteminin tek ve belli bir tanımı yok. Monarşiden ayrılan en temel yanı başa gelen kişinin halktan seçilmesi. Tanıma bundan sonra eklenecekler ise ülkenin keyfine kalmış. Paket halinde başkanın yetkileri şöyle olacak, kongre böyle olacak diye bir durum yok. Amerika'da uygulanan haliyle demokratik olabilirken muz cumhuriyetlerinde diktatörlüğe dönüşüyor. Böylece eline gücü alan at koşturuyor. ABD bir istisna denebilir.
Misal, monarşinin de anayasal, parlamentolu varyasyonları var. Ancak sadece o ülkelere bakıp monarşide at koşturulamaz diyemeyiz. Tayyip'in Türkiye'ye getireceği sistemin neye benzeyeceğini kestirmek zor değil. Anayasal güvence, kongrenin durumu bütün bunlar Tayyip'i sınırsız yetkiyle donatacak bir şekilde elden geçirilecektir. Kendisi de, nereden geleceği belli olmayan başkanlık sisteminin düzenlenmiş halini Türkiye'ye getireceğini söylüyor zaten. ABD'ninkini uygulayacaksa en başından bunu söylerdi. Orada beğenilen bir sistem var ve bunu Türkiye'de uygulamak istiyoruz derdi. Niyetinin bu olduğunu hiç sanmıyorum. Zaten oradaki sistemin de doğrudan burada işlemesi beklenemez.
Bu sebeple, tek adam sorumlu olacak ve at koşturacak söylemleri hiç de haksız sayılmaz. Yakında Türkmenistandaki gibi ruhname benzeri bir kitap yazıp onu da okutmaya başlar.farklı ırkları bir arada tutmak için başkanlık sistemi öneriliyor aynı amerikadaki gibi
koskoca türkiye cumhuriyeti gidipte kıytırık diktatörlükle yönetilen ülkelerin başkanlık sistemini halk kabul etmez heralde
amerikadaki başkanlık sistemi bize çok uygun adeta diktatör engelleyici bir sistem diktatör meraklısı türkler için birebir
kongreden yeterli kabulu alamayınca şamarı yiyecek kıçını kırıp oturacak aşağıya gerekirse ülke kepenk kapatacak kitlenecek
o kadar
çok güzel bir sistem ben destekliyorum ama aynı amerikadaki olacak
zor birşey değil zamanında medeni kanunuda isviçreden aldık
başkanlık sisteminide amerikadan alırız -
Başkanlık sistemi ile gelişmişlik arasında doğrudan bağ olduğunu idda edenlere gelsin;
http://www.derginokta.com/baskan-ciplak.html
Üyelerden kimseyi kastetmiyorum. Bu yönde beyanat veren siyasiler ve gazetecileri kastediyorum. Ve onlara inanan vatandaşa üzülüyorum.
Edit:
Ya birde sistemler ile diktatörlük arasında doğrudan bağ kuruyorsunuz ya ne diyim.
En kral sistemi getirin başına tayyip i koyun 10 yil süre verin bak bakalim diktatör oluyor mu olmuyor mu?
Parlementer sistem ve güçler ayrılığı ilkesi diktatörlüğe karşıdır ama 15 yil iktidarda kalınca birde kadrolasinca şu an olduğu gibi her türlü hukuksuzlugu yaparsın. Ic işleri bakanın çıkar ben anayasayi tanımıyorum der. Ve senin mahkemelerin bi halt yapamaz nie? Aksi yönde karar aldığın an hsyk dan çıkan karar ile ihraç edilirsin.
Başkanlık gelince çok mu demokratik olacağız? Şu an yeni yeni sağda solda konuşmaya başlayan bilal efendi saltanatı devrettirince görürüm.
heza tarafından 28/May/15 16:10 tarihinde düzenlenmiştir -

Şahsen RTE 'ye katılmıyorum.
-
AllahinOglu bunu yazdıFireX bunu yazdıAllahinOglu bunu yazdı
sorumluluk tek kişide olsunmuş daha başkanlık sisteminin ne olduğundan haberiniz yok
başkanlık sisteminde checks and balances diye anayasayla güvence altında olan sistem var
ama türkiyede hadi söyleyin polis gücünü eline geçireni kim limitleyecek?Başkanlık sisteminin tek ve belli bir tanımı yok. Monarşiden ayrılan en temel yanı başa gelen kişinin halktan seçilmesi. Tanıma bundan sonra eklenecekler ise ülkenin keyfine kalmış. Paket halinde başkanın yetkileri şöyle olacak, kongre böyle olacak diye bir durum yok. Amerika'da uygulanan haliyle demokratik olabilirken muz cumhuriyetlerinde diktatörlüğe dönüşüyor. Böylece eline gücü alan at koşturuyor. ABD bir istisna denebilir.
Misal, monarşinin de anayasal, parlamentolu varyasyonları var. Ancak sadece o ülkelere bakıp monarşide at koşturulamaz diyemeyiz. Tayyip'in Türkiye'ye getireceği sistemin neye benzeyeceğini kestirmek zor değil. Anayasal güvence, kongrenin durumu bütün bunlar Tayyip'i sınırsız yetkiyle donatacak bir şekilde elden geçirilecektir. Kendisi de, nereden geleceği belli olmayan başkanlık sisteminin düzenlenmiş halini Türkiye'ye getireceğini söylüyor zaten. ABD'ninkini uygulayacaksa en başından bunu söylerdi. Orada beğenilen bir sistem var ve bunu Türkiye'de uygulamak istiyoruz derdi. Niyetinin bu olduğunu hiç sanmıyorum. Zaten oradaki sistemin de doğrudan burada işlemesi beklenemez.
Bu sebeple, tek adam sorumlu olacak ve at koşturacak söylemleri hiç de haksız sayılmaz. Yakında Türkmenistandaki gibi ruhname benzeri bir kitap yazıp onu da okutmaya başlar.farklı ırkları bir arada tutmak için başkanlık sistemi öneriliyor aynı amerikadaki gibi
koskoca türkiye cumhuriyeti gidipte kıytırık diktatörlükle yönetilen ülkelerin başkanlık sistemini halk kabul etmez heralde
amerikadaki başkanlık sistemi bize çok uygun adeta diktatör engelleyici bir sistem diktatör meraklısı türkler için birebir
kongreden yeterli kabulu alamayınca şamarı yiyecek kıçını kırıp oturacak aşağıya gerekirse ülke kepenk kapatacak kitlenecek
o kadar
başkanlık sisteminide amerikadan alırız
Zaten problem olanın kendisi, ABD'de uygulandığı şekliyle düşünülürse, başkanlık sistemi değil. İsviçre'den medeni kanunu aldık iyi güzel de, onu oradan alan Atatürk'tü. Tayyip ile Atatürk dönemi kıyaslanamaz bile. Şayet, Atatürk döneminde Tayyip olsaydı medeni kanunu medeni olmayan ülkelerden almaya kalkışırlardı. Kısaca, medeni kanun diye hilafeti tekrar getirirdi. Bugün Tayyip'in getireceği başkanlık sisteminin de, Tayyip'in en çok işine gelecek şekilde düzenlenmiş ve bir muz cumhuriyetine yakışır bir şekilde olacağına şüphem yok. Güzelce allayıp pullayıp "Yetmez ama evet" te olduğu gibi yedirecekler. "Yetmez ama evet" yüzünden görülmemiş iğrençlikler hukuksuzluklar yaşandı. Güya o sistemde bir sürü denetim mekanizması vardı.Artık "koskoca Türkiye Cumhuriyeti'nde böyle bir durum olur mu?" denilecek günler geçti. Bu ülke sadece son 4-5 senede görülebilecek en mide bulandırıcı olaylara, hukuksuzluklara, yolsuzluklara tanık oldu. Artık kimse bu devletin savcısı, hakimi, anayasası, askeri, polisi var diyemiyor bile.
Tayyip bu sistemi ülkeyi düzelteyim diye getirmiyor. Amacı egosunu tatmin etmek ve diktatörlüğünü kurmak. Daha şimdiden medyayı tehdit etmeye başladı bile. "Başkan olduğum zaman sizin sonunuz gelecek. Bir daha böyle şeyler yazamayacaksınız" diyor.
Türkiye, Mısır gibi 30 yıl Hüsnü Mübarek'in yönettiği bir ülkeye benzeyecek. Bu herifin takıldığı adamlara bakınca Türkmenbaşı gibi kişileri görüyorsun. İleri zamanlarda kendi resimlerini, heykellerini de onlar gibi yaptırıp astıracaktır. Onda şüphe yok.
Halk ise bunları kabullenmez deme. Zamanla toplumlar alışıyor. Basın da güzelce yönlendiriyor. Misal bu kürt açılımı meselelerinden önce selo çıkıp "biz aponun izindeyiz, büyük insanlık kuruyoruz gelin oyunuzu verin" dese bu kadar oy alabilir miydi? Anında o parti kapatılır, bu isimlere karşı halk ayaklanırdı. Ancak bugün halk bırak ampulün yolsuzluklarını, terör örgütünün siyasi uzantısını sindirmiş, kabullenmiş durumda ve onu savunup oy veriyor. Bu adamları barış, insan hakları elçisi ilan etmiş durumdalar.
En basitinden İran'ın nasıl dönüşüme uğradığı ortada. Sırık adam Diyanet İşleri Başkanı'nı şu an Halife ilan etme derdi içerisinde. Daha yeni televizyona çıkıp Diyanet İşleri Başkanı, Türkiye ve İslam cografyasının dini lideridir dedi. Halk bunları zamanla kabullenecek.
Gezi olayları ise ülkenin geleceğine dair umut olmaktan öte bir balondan ibaret. Polis silah kullansaydı, halk hiçbir şey yapamaz, kaçışır giderdi. Bunu engelleyen uluslararası hukuk. Bunlardan uzaklaştıran ise başkanlık ismiyle gidilen diktatörlük olacak. Devlet gücüne karşı halk çaresiz. Bu adamlar protestodan anlamazlar. Ortalık kan gölüne dönmeden gitmezler. Öyle parklara çadır kurmakla, gaz maskesi takıp polise pet şişe atmakla diktatörlük yıkılmaz.
Adam geçen yıl A diyor, bu sene B diyor. Söylediği yalanın haddi hesabı yok. Ülkenin şu anki durumuna bakarsın AB'ye yakınlaşıyorlar çok abartılacak bir durum yok dersin ve desteklersin. Yarın adam ortaya çıkar der ki, "Eyyy AB siz bizimle oyun mu oynuyorsunuz? Biz koskoca Türkiye Cumhuriyetiyiz. Sizi bundan sonra tanımıyoruz." Bir bakmışsın Türkiye uluslararası platformlardan bu tür bahanelerle çekilmeye, ambargo sallamaz bir ülke haline gelmeye başlamış. Bir yandan da diktatör kırmalarının yönettiği doğu bloğu ve araplarla daha fazla iş yapmaya başlamış. Çark elbet bir şekilde döner. Bugün Kuzey Kore bile baktığında bir şekilde yuvarlanıp gidiyor. Üstelik nükleer füzesi, iyi kötü askeri araçları da var, bu görünüşte savunma sanayii ve bilim devrimi yaşayan ülkelerin.
Bunlar hayal değil. Biz konuşuruz onlar yapar.
anonim6918524 tarafından 28/May/15 17:06 tarihinde düzenlenmiştir -
Firex hoca
Atatürk ün zamaninda tayyeep olaydi
Para karsiligi amerikan mandasi altina girerdi
Canakkaleye cikan anzaklara van munut derdi
-
türkiye gibi kutuplaşmış toplumlarda başkanlık sistemi topluma toptan ötenazi yapmaktır. Sen daha iki ideolojiyi barıştırmamışın, A ideolojisinin önderi çıktığında B'yi gömecek. B ideolojisi seçildiğinde A'yı gömecek. Bu da bizdeki parti temsiliyeti eksikliği sebebiyle Türkiye'nin son 50 yıllık siyasi tarihine baktığımızda açıkca görünüyor. Ya birlikte yaşamayı öğreneceksin ya da öğreneceksin başka yolu yok. Yoksa böyle her seçimde herkes bıçak bilenir, herkes kendi adamını oraya buraya yerleştirir kadrolaşma hat safhada olur. Alın size güncel türkiye örneği; kamu üst düzey görevliler sıfır nitelikli, tam yandaş insancıklarla dolu.
Bizdeki bu siyasal durum başka ülkelerde yaşanmadı mı sanıyorsunuz, Almanya, Fransa 50, 60larına bakın tablo benzerdir. Bizim ülkemizde sosyal devlet felaket durumda, öncelikle geliştirilmesi gereken de budur. Tek çözüm parlamenter sistemin devamlılığı, ancak parlamento toplumun çok kesiminden temsiliyet almış olmalıdır, 2 parti yetmez. Baraj saçmalığı en asgari düzeye düşürülmeli ve toplumun daha büyük çoğunluğu parlamentoda temsil edilmelidir ağalar. Öyle 1500 sene önceki türk hanlarına, osmanlı'daki monarşiye bakıp da bizim toplumumuz başkanlık sistemine uygun demek saçmalıktır, vizyonsuzluktur. Biz bir emirden buyruk almayı bekleyen sikik bir arap ülkesi değiliz, çünkü bu coğrafyada bir başkanlık sistemi bunu hazırlar. ABD, Güney Amerika vs bu ülkelerin sosyolojik yapısı bizimkiyle çok ama çok alakasız. Bu toplum da sosyal devrimi, aydınlanmayı hakediyor. Bir kez daha düşünün.
-
Daft bunu yazdı
Firex hoca
Atatürk ün zamaninda tayyeep olaydi
Para karsiligi amerikan mandasi altina girerdi
Canakkaleye cikan anzaklara van munut derdi
Hoca onda zaten şüphe yok. Tayyip dönemi, Atatürk dönemi şeklinde İsveç Medeni Kanunu'nun alınması konusuna indirgenmiş bir kıyas. Diğer yandan Tayyip'in kurtarıcı olarak orada bulunması ve ülke kurucusu pozisyonunda yer alması zaten saçma. Tayyip dönemi denilen bir dönem zaten hiç yaşanmaz, devlet yıkılmış ve bütünüyle işgal edilmiş olurdu.
anonim6918524 tarafından 28/May/15 17:23 tarihinde düzenlenmiştir -
FireX bunu yazdıAllahinOglu bunu yazdıFireX bunu yazdıAllahinOglu bunu yazdı
o kadar
başkanlık sisteminide amerikadan alırız
Zaten problem olanın kendisi, ABD'de uygulandığı şekliyle düşünülürse, başkanlık sistemi değil. İsviçre'den medeni kanunu aldık iyi güzel de, onu oradan alan Atatürk'tü. Tayyip ile Atatürk dönemi kıyaslanamaz bile. Şayet, Atatürk döneminde Tayyip olsaydı medeni kanunu medeni olmayan ülkelerden almaya kalkışırlardı. Kısaca, medeni kanun diye hilafeti tekrar getirirdi. Bugün Tayyip'in getireceği başkanlık sisteminin de, Tayyip'in en çok işine gelecek şekilde düzenlenmiş ve bir muz cumhuriyetine yakışır bir şekilde olacağına şüphem yok. Güzelce allayıp pullayıp "Yetmez ama evet" te olduğu gibi yedirecekler. "Yetmez ama evet" yüzünden görülmemiş iğrençlikler hukuksuzluklar yaşandı. Güya o sistemde bir sürü denetim mekanizması vardı.Artık "koskoca Türkiye Cumhuriyeti'nde böyle bir durum olur mu?" denilecek günler geçti. Bu ülke sadece son 4-5 senede görülebilecek en mide bulandırıcı olaylara, hukuksuzluklara, yolsuzluklara tanık oldu. Artık kimse bu devletin savcısı, hakimi, anayasası, askeri, polisi var diyemiyor bile.
Tayyip bu sistemi ülkeyi düzelteyim diye getirmiyor. Amacı egosunu tatmin etmek ve diktatörlüğünü kurmak. Daha şimdiden medyayı tehdit etmeye başladı bile. "Başkan olduğum zaman sizin sonunuz gelecek. Bir daha böyle şeyler yazamayacaksınız" diyor.
Türkiye, Mısır gibi 30 yıl Hüsnü Mübarek'in yönettiği bir ülkeye benzeyecek. Bu herifin takıldığı adamlara bakınca Türkmenbaşı gibi kişileri görüyorsun. İleri zamanlarda kendi resimlerini, heykellerini de onlar gibi yaptırıp astıracaktır. Onda şüphe yok.
Halk ise bunları kabullenmez deme. Zamanla toplumlar alışıyor. Basın da güzelce yönlendiriyor. Misal bu kürt açılımı meselelerinden önce selo çıkıp "biz aponun izindeyiz, büyük insanlık kuruyoruz gelin oyunuzu verin" dese bu kadar oy alabilir miydi? Anında o parti kapatılır, bu isimlere karşı halk ayaklanırdı. Ancak bugün halk bırak ampulün yolsuzluklarını, terör örgütünün siyasi uzantısını sindirmiş, kabullenmiş durumda ve onu savunup oy veriyor. Bu adamları barış, insan hakları elçisi ilan etmiş durumdalar.
En basitinden İran'ın nasıl dönüşüme uğradığı ortada. Sırık adam Diyanet İşleri Başkanı'nı şu an Halife ilan etme derdi içerisinde. Daha yeni televizyona çıkıp Diyanet İşleri Başkanı, Türkiye ve İslam cografyasının dini lideridir dedi. Halk bunları zamanla kabullenecek.
Gezi olayları ise ülkenin geleceğine dair umut olmaktan öte bir balondan ibaret. Polis silah kullansaydı, halk hiçbir şey yapamaz, kaçışır giderdi. Bunu engelleyen uluslararası hukuk. Bunlardan uzaklaştıran ise başkanlık ismiyle gidilen diktatörlük olacak. Devlet gücüne karşı halk çaresiz. Bu adamlar protestodan anlamazlar. Ortalık kan gölüne dönmeden gitmezler. Öyle parklara çadır kurmakla, gaz maskesi takıp polise pet şişe atmakla diktatörlük yıkılmaz.
Adam geçen yıl A diyor, bu sene B diyor. Söylediği yalanın haddi hesabı yok. Ülkenin şu anki durumuna bakarsın AB'ye yakınlaşıyorlar çok abartılacak bir durum yok dersin ve desteklersin. Yarın adam ortaya çıkar der ki, "Eyyy AB siz bizimle oyun mu oynuyorsunuz? Biz koskoca Türkiye Cumhuriyetiyiz. Sizi bundan sonra tanımıyoruz." Bir bakmışsın Türkiye uluslararası platformlardan bu tür bahanelerle çekilmeye, ambargo sallamaz bir ülke haline gelmeye başlamış. Bir yandan da diktatör kırmalarının yönettiği doğu bloğu ve araplarla daha fazla iş yapmaya başlamış. Çark elbet bir şekilde döner. Bugün Kuzey Kore bile baktığında bir şekilde yuvarlanıp gidiyor. Üstelik nükleer füzesi, iyi kötü askeri araçları da var, bu görünüşte savunma sanayii ve bilim devrimi yaşayan ülkelerin.
Bunlar hayal değil. Biz konuşuruz onlar yapar.
ben amerikadaki federal yapıyı ayrı devletler olmasını başkanlık sistemini destekliyorum
ha sistemi chp-mhp getirip kurmasını umuyorum tabii ki, bu hırsızlar kanunlaştırırsa başkanlığı tabii kafalarına göre düzenlerler
niye çünkü amerikadaki sistemin aynısı uygulanırsa tayyib gibi niceleri devletin kurumlarını ele geçiremeyecek
amerikadaki gibi kurumlar bağımsız ve ayrı devletlere sahip olursak güç tek adamda toplanmamış olur
ayrıca şuanda bile ben chp-mhp varken türkiyenin kralın ülkesi olacağını düşünmüyorum böyle birşeye kimse izin vermez
sen bakma chp-mhp gençliği birleşse bunların *nalarını sikerler ama ülkeyi kaosa sürüklemek istemiyorlar muhtemelen
ama sandıkta olmazsa işi kaosa götürürler çünkü biz daha fazlayız %60-65 biz daha fazlayız çoğunluktayız
balon ise akp niye çünkü anapın doğruyolun devamı bunlar onlarında nasıl ertesi seçimlerde tepesi takla geldiğini gördük akpde aynı olacak kaçınılmaz son
proje partisi bunlar kimlerin akpyi kurmak için beyaz saray ankara arasında mekik dokuduğunu biliyoruz
amerikanın ingilterenin ekonomiden sömürecekleri birşey kalmadığında destek bitecek ki bitti zaten yolun sonu işte
önemli olan türkiyenin çıkarlarını koruyacak bir ekibin türkiyeyi yönetmesi siyasetçiler satılık köpekler olmasa herşey farklı olur
ama bazıları bunun farkına vardı artık bir daha kimse bu irtica faaliyetlerine izin vermez
yani meseleler senin düşündüğün gibi değil hoca bi dönemdi geldi geçti işte daha öncede aynısı olmuş menderes özal vs
tarihin çöplüğüne gitti hepsi buda gidecek