Bende Dikkat Eksikliği Var Galiba
-
merhaba arkadaşlar, şuan 23 yaşındayım ve yazılım müh. okumaktayım.
bu yaşıma kadar hiç adam akıllı ders çalışamadım nedenini hep tembel ve üşengeç olmaya bağlıyordum. geçenlerde biraz bu konuyla ilgili araştırma falan yaptım hemen hemen tüm belirtilerin bende olduğunu farkettim. uzun bir yazı okuyunca hemen başka şeylere dalıp yarısında kalıyorum yazının bazen bir yazıyı bir kaç kere okuyunca anlıyorum. biri konuşunca odaklanamıyorum konuşmasına hep aklımdan farklı şeyler geçiyor, sürekli bişeyleri yapmayı erteliyorum. ders çalışmaya başladığımda bir kaç dk da bir başka bişeyle ilgileniyorum nasıl öss yi de 3. senemde kazandım zten. şuanda da finallerim var ve çok kötü gidiyor sınavlar. 3.sınıfa geçememe durumum olabilir. bi doktora falan görünmeyi düşünüyorum. biraz araştırım bu hastalığı ritalin diye bir ilaç varmış genelde bu kullanılıyor galiba bazıları baya abartmış sanırım yok bi ilacı aldıktan sonra tüm sınavları geçtim tarzı şeyler overrated bir ilaç galiba ama yan etkileri de var. bu yaşıma kadar nasıl farkına varamadım bilmiyorum aslında odaklanma problemim olduğunu biliyordum ama o kadar önemli bişey olduğunu düşünmedim hiç son zamanlarda baya etkiledi bu olay beni. böyle yaşamak ilerde çok etkiler sanırım yaşamımı okulu bile bitiremeyebilirim.
-
Bununla ilgili çok konu açıldı, hep aynı şeyleri yazdım. Sana da aynı sorunu yaşamış biri olarak benzer şeyi söyleyeceğim : Sorunun b12 veya demir eksikliğinden kaynaklanıyor olabilir. Bir dahiliye uzmanına görün.
-
Şimdi uzun bir şey yazacaktım sen ona da dikkat etmezsin diye yazmıyorummm
-
Bende de olduğunu düşünmüştüm bir ara.
Ne zaman ders çalışmaya başlasam yada dersi dinlesem, kafam anında dağılıp başka diyarlara gidiyordu. Meslek lisesindeki bilişim derslerine girince gördüm ki sadece bilgisayar derslerinde kafamı odaklayabiliyorum. Neden? Çünkü bilgisayarla ilgili birşeyler öğrenmeye bayılıyorum. Açıkçası ne sayısal ne de sözel hiçbir alan sikimde değil bunu farkettim, benim birşeyler yapmam için bir amaca hizmet etmesi gerekiyor. Sırf sağlıklı olmak için hiç spor yapmadım yada sınav notum süper olsun diye saatlerce ders çalışmadım, çalışamadım. Ama hoşuma giden tuğla gibi bir romanı birkaç saat içerisinde şevkle okuduğumu da hatırlıyorum.
Uzun lafın kısası psikiyatristin söylediği gibi; bu durumu çözmek istiyorsan sıkıldığın bir kitabı 20 sayfa okuyacaksın sonra bi 20 sayfa daha okuyacaksın ve bunu ilerleyen zamanlarda katlayarak götüreceksin.Bahsettiğin ilaçlara gelirsek, kısa vadede süper, mucizevi, insanlıktan çıkartan gibi şeyler olsada uzun vadede nöronlarının amına koyar, ilacı almadan bi daha kafanı toplayamazsın odaklanamazsın. Çok meraklıydım bende bunlara modafinil diye mucizevi bir ilaç keşfetmiştim, sağlık ocağında bile yazdırabiliyordum. En son hatırladığım bu ilaçtan günde 1200 mg kullandığım ve değil odaklanmak uykumun önüne bile geçemiyordu(ki esas pazarlanma amacı narkolepsi hastalarının uyku sorunlarını çözmektir)
-
Psikolog neyse de psikiyatride harcanan zamana acırım. 2004-2005 senesinde hatta 2007'ye kadar envai çeşit ilaç kullandım. Koydukları genel teşhisler, obsesif kompülsif bozukluk, manik depresif, dikkat dağınıklığı, panik atak diye uzayıp gidiyor. Bunun neticesinde de envai çeşit ilaç kullanmış oldum doğal olarak. İlaçların etkileri ciddi anlamda süper.
Mesela bitanesi var ayaklarını yerden kesiyordu bildiğin. Nasıl desem böyle bir dinginlik, bir hafiflik falan. Oldukça hoş bir etkiydi.
Bir tanesi, daha 10 dakika önce bir yakınını kaybetmiş birine ver, 1-2 saat içerisinde nasıl kahkahalara boğulduğunu izle. Öyle deli dolu bir ilaçtı.
Bir tanesi, odaklanmayı arttıyor uyku sorununu ortadan kaldırıyor, uyumadan ve saatlerce elindeki işe odaklanmanı sağlıyordu.
Bu liste böyle uzayıp gider. Ancak kısa bir not düşeceğim bunlar hakkında.
---
Tamam belki ilaçları düzenli olarak kullanmadım, belki de çok saçma bir dönemde tamamen bıraktım ama kullanmaya devam edenlerdeki bağımlılığı da birebir gözlemleyebiliyorum. Mesela babamda ciddi bir bağımlılık söz konusu bu tarz psikolojik ilaçlara dair.
Neyse bıraktıktan sonra neler olduğunu yazayım. Tek sıkıntım odaklanamamaktı. O da @Jilet_Boris müridin dediğiyle aynı şeymiş aslında. Tüm bu ilaç fantazilerinden kurtulduktan sonra uyku düzenim bozuldu. Bazen 2-3 gün uyumasam uykuyu aramıyorum bile. Gecem gündüzüm hep birbirine karışır. 7-8 senedir böyle yani. Ani ruh değişimleri meydana geldi ki, bu ilaçlardan önce bu kadar belirgin bir ruh hali değişimi söz konusu değildi. Daha içe kapanık bir hale soktu.
Sonuç olarak hormonal ve nörolojik sorunları çözmek adına ilaç sanayisine yaptığım katkılar boşa çıktığı gibi bir de ters tepti. Yazıyı biraz uzunca yazdım ama umarım okuyup kendince birkaç sonuç çıkarır ve bu ilaç sevdasından vazgeçersin.
Not: Bu arada o ritalin denen ilaç da kırmızı reçeteyle satılan bir ilaç. En azından öyleydi kullandığım dönemler. Şimdi nasıldır, ne durumdadır bilmiyorum. Kırmızı reçete diyorum bak, devlet kontrolü altında uyuşturucu satın alıyorsun. Extacy'yi eczaneden satın almak gibi düşün. Vaadettiği ne varsa, hakkında okuduğun ne kadar olumlu yorum varsa noktasına virgülüne kadar doğru ama uzun vadede adamın anasını avradını ... diye gidiyor.
İlaçlara sığınmak yerine başka türlü yöntemler keşfedip deneyebilirsin. Sağlık bir defa gidince geri getirmek gerçekten de zor.
-
Bende lise son öğrencisiyim banada 2 sene önce koydular bu teşhisi.
Bende senin gibi yazılım müendisligi istiyorum.
ve bende hiç ders çalışamıyorum.
Bunun bir çözümü var oda şöyle diyen varsa yazabilirmi ?
ilaçtır haptır falanda kullanmak istemiyorum. karaciğere zararlıymış :P
-
bendede var, evde şirket teleffonunu unuttum diye geri dönerim, bu kez anahtarları arabada unuturm eve çıkınca tekrar aşa inerim,
kapıyı açmak için anahtarı elimin ucuna getirmek isterken telefonu düşürrüm. biri ile konuşurken ikinci birşeyi yapamam, gezeleyip dururum, biri ile konşurken sürekli aklmdan başka şeyler geçer, kimseye güvenmem vs. bu geçmez yapıda olan bişeyler sanırım. hiç tedavi olmadım ama bunları anlatsam pskolojik ddiyecekler bende o tür doktorlara gitmek istemem.
geçmiş olsun
-
Az su icenlerdensiniz dimi?
-
god bunu yazdı
Az su icenlerdensiniz dimi?
Ben az su iciyorum, günde bazen 1 bardak içiyorum..
-
aynı sıkıntıdan bende müzdaribim. kahve içmek, dikkati toplamada çok az derecede etkili oluyor ama aşırıya da kaçılmamalı. bildiğim tek şey bu. bunun haricinde her tür çözüm önerilerine açığım.
-
Bende de var aynı durum o kadar olmasada, takipteyim.