




Benim Diplomam Senin Diplomanı Döver ( Mİ )?
-
MhmdAlmz bunu yazdı
Bence bu soruyı neden sorduğunu araştırarsak daha mantıklı olur.
Bir üstteki mesajda arkadaşım belirttiği gibi insanların kendi amaçları dışında meslekler edinmesi. Eğitim sisteminin saçmalıkları bence.
Şahsen yazılım mühendisi olarak temel bilgisayar bileşenleri dışında bize sürekli dil öğretiliyor. Yazılım mühendisliğinde tek seçilmeli ve o dil üzerinde tüm eğitimler verilmelidir kanımca. Eğitimlere bakıyorsun. Bilgisayar mühendisliğinden mevzun da web sitesi yapıyor yazılım mühendisliğinden mevzun da 2 yıllık mevzun da. Durum kişinin kendini ne kadar geliştirdiğine bağlı. Şahsen ben bir proje yapacaksam en iyi bileni işe alırım. Birde eğitim seviyesine bakarım. X bir mühendislik bölümünden mevzun yazılım ı iyi bilen biri her türlü yazılım şirketinde çalışır benim görüşüm.
Çoğu insan yanlış meslek seçim ile hedeflerini değiştirmesinden bence piyasa saçma bir durumda. Ve birde eğitim sistemine her meslekten Biraz anlatmak gibi. Gıda mühendisliğinde C anlatmak gibi.
Buradaki amaç şu : herkes hayalini idealini biliyor zaten .yeni amaç ideal bulmuyorum. HAYALİMDEKİ İŞLER için HANGİ BÖLÜM uygun ? Sorusuna cevap aramak ?
Senin dilinden sorayım mesela
Ben akıllı ev otomasyonu yapmak istiyorum. Bir kumandayla bazi mekanik ve elektronik cihazları çalıştırmam lazım bunun için sensörleri, wifi, iot teknolojisi, yapay zeka, elektrik .makine ...bilmem lazim ama bunlari bana en verimli hangi mühendislik öğretir gibi ???
Anlatabildim mi böyle
İş belli o işi kim öğretecek o belli değil?
Diyeceksin ki komik hepsini kimse öğretmez. :) Bunu bende biliyorum. İşte hangisinin hangi konuda ağırlik merkezi ne?
futurist tarafından 26/Eyl/17 14:22 tarihinde düzenlenmiştir -
çevre mühendisiyim, makine üzerine bir işyerinde çalışıyorum, web tasarım-yazılımdan ve bilgisayardan anlıyorum. soruları alayım.
not: çiçek dikmiyoruz, buraya bir fıskıye mi yapsak nasıl olur, buraya ne ekelim yaw tarzı işler yapmıyoruz. 2 yıllık MYO'daki peyzaj bölümü ile karıştırmayın.
---
-
İşe göre, sektöre göre değişir.
Örnek vereyim anlayacaksınız,
Deterjan, Lastik, klima, fırınlı ocak, araba jantı vs vs.
Hiçbir okulda bunların yapımı, argesi anlatılmaz. Okul yapmayı bilse zaten gider yapar. Her bir alanı da okulda anlatacak değiller.
Haliyle bu işleri yapan şirketler, bu ürünleri geliştirecek adamları kendileri yetiştiriyor. Satış mühendisleri vs için de aynı şey söz konusu. Bir elektrik elektronik mühendisine de sensör satmak anlatılmıyor okulda.
Bu büyük firmalar peki elemanları nasıl seçiyor?
Diyorlar ki ulan benim argeye alacağım adamın zeki, çalışkan olması lazım.
Adam ODTÜ, İTÜ, BOĞAZİÇİ bitirdiyse zaten iyidir. Seçilmiş adamdır. Alayım bunu yetiştireyim.
Sütçü imam'dan mezun olmuş bir adamı yetiştirmek üzere almazsınız.
Diploma ne zaman geçerli olmaz??
Sütçü imamdan mezun olmuş adam öğrenciyken de mezuniyetten sonra da eşekler gibi çalışmıştır. Kendini geliştirmiştir.
Kimse ona nereden mezun oldun diye sormaz bile.
Piyasada 5 basamaklı maaş alan onlarca alanı dışında iş yapan insan var.
-
8 9 ayni. Sadece isim farkli. Sebebi itu nun ingilizce adi turkcelestirmesi ve ytu nun tamamen turkce bir isim kullanmasi. Eskiden ikiside jeodezi ve fotogtometriydi. Hicbir farki yok.
-
futurist bunu yazdıMhmdAlmz bunu yazdı
Buradaki amaç şu : herkes hayalini idealini biliyor zaten .yeni amaç ideal bulmuyorum. HAYALİMDEKİ İŞLER için HANGİ BÖLÜM uygun ? Sorusuna cevap aramak ?
Senin dilinden sorayım mesela
Ben akıllı ev otomasyonu yapmak istiyorum. Bir kumandayla bazi mekanik ve elektronik cihazları çalıştırmam lazım bunun için sensörleri, wifi, iot teknolojisi, yapay zeka, elektrik .makine ...bilmem lazim ama bunlari bana en verimli hangi mühendislik öğretir gibi ???
Anlatabildim mi böyle
İş belli o işi kim öğretecek o belli değil?
Diyeceksin ki komik hepsini kimse öğretmez. :) Bunu bende biliyorum. İşte hangisinin hangi konuda ağırlik merkezi ne?
Benim de söylemek istediğim X bir bölümden mevzun olmak yetecektir. Gerisi sana ve işverene kalıyor (Benim görüşüm böyle).
Çevrem büyüklerimden edindiğim bilgiler doğrusunda fikirlerim bu yönde.
Zaten hepsi hemen hemen aynı şeyleri baz alıyor sadece tek bir dersi biraz daha yoğun alıyor. Sonuçta çoğuna temelden bir giriş yapıyorsun.
Gerisi sana kalıyor bence :/
-
futurist bunu yazdıLeveragEffect bunu yazdı
Endüstri Yüksek müyendisiyim, soruları alayım :)
Ben derslerine baktim gayet güzel ancak malumunuz özellikle makine muh. Başta olmak üzere hepsi gömmüş sözlükte olsun diğer forumlarda da. Çöp mühendislik diyenler geleceğin meslegi diyenler...
Endüstri muh ile endüstriyel tasarım mühendisi arasindaki fark ne?
Ve şurdaki mühendisin dedikleri de çok ilginç geldi bu meslekle ilgili. Fikriniz nedir?
https://endustrimuhendisiyim.com/endustri-muhendisligini-secmeli-miyim/
Yani ben açıkçası bir disiplindeki bireyin diğerini neden gömdüğünü mantıklı anlamda pek anlayabilmiş değilim. Yaşadığı travmalara [ilgili bölümü kazanamama, iş hayatında üssünün assının yada yataydaki iş arkadaşının (bunlar sevmediği, nefret ettiği)] bağlıyorum. Geleceğin mesleğini ben başlarken de diyorlardı, şimdi de diyorlar, göreceli bir kavram. Bunu da es geçttikten sonra biraz da doğrulardan söz edelim.
Zamanında makine ve yönetim derslerinin (1980ler) yaklaşık 240 kredi alınmasıyla olunan mühendisliktir. Ancak gerek sanayide yönetimdeki insanların basiretsizliği (sürekli lokal düşünerek stratejik kararlarda bodoslamaları) gerekse yine aynı piyasanın "ya kardeşim ben makine müh istiyorum, sen bu dersleri okusan ne olacak" etiketciliği vb. örnekler sebebiyle makine dersleri çıkartılmaya başlanarak yerine ekseriyetle analiz, ekstra olarak programlama tabanlı dersler eklendi. Bu değişimlerle beraber şu an konuşulan
Big Data
Industry 4.0
Yalın üretim
merkezli çalışmaların birçoğunda end mühendislerinin katkıları ve araştırmaları vardır.
Ancak başka mühendisliklerle karşılaştırma yapılamayacak kadar sığ bir tartışmadır bu. Benim sidiğim seninkinden uzaa gidiyordan öte bir entellektüel katkısı yok.
Şu an dünyada hiç bir katma değerli iş aynı disiplin içerisinde takılı kalamayacak kadar entegre ve karmaşık. Bu düzende her branşın belli görevleri var. Endüstri müh. görevi üretim için konuştugunda tardiness 'ın minimize edilmesi (yeri gelmişken bazılarının tam Türkçelerini yazamayabilirim), bitiş zamanlarının aşılmaması, stoktur sudur budur derken bir üretim merkezinin standartlaştırılması ve bunun sonucunda var olan sapmaların engellenmesi yada standarta yaklaştırılması, sonra standartın geliştirilmesidir. Bu da hat dengelemelerinden tutun işçi makine iş atamalarına kadar uzun bir süreçtir. Yalın üretimdir, toyota geleneğidir falandı filandı.
Biz genel olarak hitaplara, ünvanlara takılıp kaldığımız için arkasındaki dünyanın farkına varamıyoruz. Belli başlı okullardan çıkanlar oranın kültürünün ve marka değerinin de etkisiyle (kendi birikimini saymıyorum bile) yurtiçi/yurtdışı olarak genelde istedikleri işte çalışırlar. Ancak burada değinmek istediğim nokta, bu arkadaş makinede okusa aynı, endüstri de, tarih de. Demekki olay okuduğumuz bölümlerde değil, bizim kendimizi ne kadar geliştirdiğimizde ve bu gelişim sürecinde okulun imkanlarından ne kadar fazla yararlandığımızda.
Sonuç olarak, bir diplomanın diğerini dövdüğü yıllar Türkiye için 30 yıl öncesinde kaldı. Artık insan kaynağının inanılmaz bir arza ulaştığı ve talebin kat kat üstünde olduğu bir dönemdeyiz. Hangi disiplinden gelirsek gelelim, kendi branşımızda diğerlerinin (ortalamanın) üzerinde olmak gerekiyor. Ortalama demişken, bu durumu şöyle açıklayalım. Bill Gates bir gün bir barın kapısından içeri girmiş ve bardaki ortalama milyoner sayısı bardaki insan sayısı kadar olmuş.
Çok geniş bir soruya cevap vermeye çalıştım ancak yazdıklarıma göz gezdirince hiç kimseye yardımcı olacağını düşünmüyorum. Belki daha özele inmiş sorularda yardımcı olabilirim.
-
Ticaret yap :)
-
Berber olsaydım dediğim zamanlar olmuştur bı gibi sanatlarada yönelmelisiniz
-
Maden mühendisi olduğum için şanslıyım sanırım
Maden varsa maden mühendisi şart alternatif yok
-
Hukuk hepsini döver. Ama hukuk okumayın,avukat olmayın. Özel üniversitelerde paralı hiç okumayın, çok pis laf sokuyoruz.