folder Tahribat.com Forumları
linefolder İş - Güç, E-Ticaret, Alışveriş
linefolder BES Bireysel Emeklilik Sistemi Neden Çıktı Neden Zorunlu Tüm Faydaları Ve Zararları



BES Bireysel Emeklilik Sistemi Neden Çıktı Neden Zorunlu Tüm Faydaları Ve Zararları

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PanxeR
    PanxeR's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Ekim/2007
    Erkek

    Öncelikle devletin bireysel emekliliği neden zorunlu olarak ( her ne kadar çıkışı serbest olsada çoğunluk çıkmayacak ) çıkarttığını açıkayalım. Devlet senin benim karakaşıma karagözüme yapmıyor bu güzelliği.

    Öncelikli hedeflerden biri kıdem tazminatını kaldırmak. Bugün kıdem tazminatı insanlar için namus gibi birşey ve kaldırmaya kalsanız patlamalarda savaşlarda sokağa dökülmeyen halk sokağa dökülebilir, fakat bundan 3-5 yıl sonra hükümet devlet kadrolarında (memurlarda) ve özel sektörde kıdem tazminatını kaldıracak bir çalışma yaptığında size diyecekki kardeşim sana mis gibi bireysel emeklilik veriyorum utanmıyormusun da aç gözlümüsün de fazlasını istiyorsun ? zaten paran birikiyor neden iş verenine yük oluyorsun. Bunun sonucundada kıdem tazminatı işverenin insiyatifine bırakılacak veya tamamen kaldırılacak. Kıdem tazminatı ve besin karşılaştırmasını az aşağıda görebilirsiniz. İkinci sebebi ise SGK nın yükünü azaltmak. Şuanda ülkede oluşturulacak bireysel emeklilik sisteminin gelişmesi ile sürekli zarar eden sgk nın yükü ilerki yıllarda azaltılabilir mevcut şartlarda bes gerçek bir emeklilik sunmasada primi yükseltilerek veya sgk yükü ile pay edilerek hükümetin yükü düşürülecek. BES üzerinden ne verirseniz onu biçersiniz SGK da ise verdiğinizin 3 katından fazlasını yiyorsunuz ve sizin emekliliğiniz için sizin gibi çalışan 3 kişi daha lazım buda sürekli nufus artışına veya gelir artışına dayalı. Ekonomide dönen para azalır iş gücü azalır veya bunların hepsi birden olursa hükümet maaşları ilaç paralarını ödeyemez şimdiden bunu düzeltmek için temel atıyorlar. 

    BES BİZİM İÇİN NEDEN KÖTÜ ( önce kötüden başlayalım ) 

    -En ama en önemli sebebi bes'in gerçek bir emeklilik olmaması , bes biriktirdiğiniz parayı belirli kesintilerle ( erken ayrılma halinde ) veya kesintisiz toptan para olarak ( emeklilik yaşınız geldiğinde faiz devam ederken veya faiz devam etmeden paranın tamamını çekme hakkınız var) paranın size geri ödendiği bir sistem.  Evet toplu çekme gibi avantajları olsada parayı 8 yıldada yeme durumunuz var sgk da ise bir kere emekli olduğunuzda ölene kadar borcunuz yoksa aç kalmayacağınızı bilirsiniz bunda o para bir gün bitecek.

    - Birikimin TL ile yapılması ve TL nin her yıl değer kaybetmeye devam etmesi. Evet bir AB üyesi olsaydık maaşımızı euro ile alsaydık ve birikimi euro ile yapsaydık üstüne devlet teşviki ve faiz hesapladığınızda gerçekten emeklilikte güzel bir para sizi bekliyor olabilirdi ancak günümüz türkiyesinde TL nin değeri sürekli düştüğünden devlet ne kadar teşvik verirse versin siz sürekli eriyen bir dağa kar atıp duruyor olacaksınız evet işin sonuna geldiğinizde o dağın üstünde birşeyler olacak ancak büyük bir kısmı da eflasyon yüzünden erimiş olacak. 

    - Erken çıkma durumunda neredeyse hiç kâr ettirmemesi. Evet şuandaki bes sitemi yerine paranızı enpara cepteteb ing turuncu hesap gibi gecelik faiz veren yerlere yatırsanız ve her yıl banka değiştirerek her sene hoşgeldin faizi alsanız BES den daha fazla para kazanmış olursunuz. Ama yinede unutmayın türkiyede banka faizlerinin yüksek olmasının sebebi paranın sürekli değer kaybetmesi. Mülk araç gibi malların ise değer kazanması yani para biriktirmek yerine krediye girip ev alsanız ve sabit faiz ile o evin kredisini ödesniz 5-8 yıllık bir ödeme planından sonra gerçekten kâr etmiş olabilirsiniz.  Unutmayın TL aşağı yönlü mülk yukarı yönlü ilerliyor son 80 yıldır.

    - Kıdem tazminatında kovulduğunuz yada emekli olduğunuz andaki SGK priminiz üzerinden kıdem tazminatınız hesaplanırken BESLİ emekli durumunda biriktirdiğinizi yiyor olacaksınız. Yani 40 yıl 300 tl koysanız son 1 yıl 1000 tl koysanız çok büyük bir fark yaratmayacak. ( bu kıdem tazminatının kalkacağını ön gördüğüm için yazdıgım birşey. ) 

     

    BES NEDEN BİZİM İÇİN FAYDALI ( iyi yanı yokmu ? )

    - Para biriktirmeyi bilmiyorz. Ülke olarak hükümet olarak şahıs olarak tasarruf yapmayı ve bir köşeye gerçekten ilerisi için para ayırmayı bilmediğimiz için devletin bunu zorunlu hale getirmesi bir yandan iyi. Mebla çok büyük olmadığından büyük bir eksikliğini hissetmeyeceğimiz maaşımız daha yatmadan kesilecek bir bes yapılandırması gerçekten sağlıklı ( Keşke euro veya dolarla kazansakta öyle biriktirsek diyorum tekrar ) Zorunlu bes ile istesekte istemesekte emeklilikte veya 10 yıl sonra çekebileceğiniz güzel bir para olacak hesapta. İster hepsini çekip tatil yapın isterseniz çocuklarınız okuldan mezun olana kadar onların eğitimine harcayın karar sizin. 

    - Kıdem tazminatının aksine BES işten istifa etseniz de işlemeye devam eder tabiki primi tekrar ödenmeye başladığında. 9 yıl bir şirkette canını dişine sıkarak çalışan bir kişi artık o işi yapmak istemeyip istifayı bastıgında kıdem hakkından tamamen mahrum kalıyor ve yıllarca verdiği emek boşa gidiyor. Zorunlu besli olsaydı 9 yıldır parası birikiyor olacaktı ve istediği zaman iş verenine ***** çekebilecekti. Bir anlık sinirle bir a4 kağıdına atılan imza ile bir çok kişi işinden olmakta ve  yıllaraca verdiği emek bir dakika içinde sönüp gitmekte. İstifa sonucu işsizlik maaşı alması da karambole girmekte.

    - Toplu para alma seçeneği. Yıllarca çalıştıktan sonra üç kuruş emekli maaşı size yeterli gelmez veya büyük meblada harcama yapmanız gerekirse BESinizi istediğiniz zaman bozdurabilir ve paraya çevirebilirsiniz. Tabiki erken bozdurmak devlet desteğini eritecektir. SGK emekliliği aksine anlık ihtiyaç halinde toplu para çekebilme seçeneği güzel bir özgürlük. Kredi ihtiyacınızı daha ortaya çıkmadan yok edebilir.

    - 3 Defa emekli olabilme özgürlüğü.  Bir BES iniz var diyelim. Birde SGK var birde zorunlu bes çıktı , primlerini düzenli ödemeniz halinde emeklilik yaşınız geldiğinde 3 maaş birten bağlatabilirsiniz. Yatırdıgınız ve kazandıgınız primler kadar emekli maaşı alacaksınız evet 2 maaş bir süre sonra bitecek evet ancak normal emeklilerin aksine 3 maaş birden ( isterseniz daha fazla bese başvuru mümkün ) hak etmiş olacaksınız. Tekrar ediyorum BES emekliliği gerçek emeklilik değildir hastalığı karşılamaz ilaçları karşılamaz ölene kadar yatmaz. Biriktirdiğiniz para siz maaş alırkende faiz işlemeye devam eder ancak eksile eksile gider. Bittimide biter. 

     

    Sonuç olarak eğer çok düşük maaş almıyorsanız şuanda benim durumum gibi aylık 100 tl bile sizin için hayati değil ise BES ek para biriktirme seçeneği olarak faydalı birşey ancak bes i gerçek emeklilik veya bir yatırım fonu gibi düşünmemek para biriktirmenin başka bir yöntemi gibi düşünmek lazım. BES te para biriktirmek yerine altın veya döviz hesabı açmak veya ona vereceğiniz para ile emlak veya araç yatırımı sizin için daha kârlı olacaktır amaç kâr etmek değil sadece birikim ise bes iyidir. Kâr etmek ise değildir.

  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PanxeR
    PanxeR's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Ekim/2007
    Erkek

    Söz ettim ancak ekmek istediğim ve ayrı olarak yazmak istediğim birşey var , zamanla gerçekten ülkemizdeki bireysel emeklilik sisteminin SGK altarnatifi olacağını düşünüyorum. Eğer döviz hareketliliği çok yüksek seyretmez bu kriz meseleleri biterse bankalarda daha yüksek yatırım maliyeti ile ilaç masraflarını da karşılayan özel sağlık sigortası da içeren ve ölene kadar ödeme yapan bir fon oluşturabilirler. Gelecekte kesinlikle olacak ancak biz görürmüyüz bilmiyorum. 

  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Pikacu
    Pikacu's avatar
    Kayıt Tarihi: 15/Temmuz/2009
    Erkek

    Bilen bilir bir zamanlar KEY denen bir olay vardı. Ne oldu hiç oldu. Bununda akibetinin öyle olacağını düşünüyorum. Yanılıyorsam şey ettirin. 

  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Muhalif Yorumcu
    SeRDaR
    SeRDaR's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 09/Kasım/2003
    Erkek

    özel emekli sandığına bağlı çalıştığım için benim için zorunlu değilmiş ne sevindim bu işe 



    Emekçiler ekmeklerini, emeklerinin karşılığı olarak ve önlenemez tarihi sürecin sonucu olarak mutlaka kazanacaklardır. Şüphesiz bu, zorlu bir dönemdir kısa vadeli ve göreceli yenilgilerden geçer.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    LynXMaSTeR
    LynXMaSTeR's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Temmuz/2003
    Erkek

    işin özeti şu;

    sürekli eriyen bir dağa kar atıp duruyor olacaksınız


    goo.gl/qBNZmW
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Hermes
    abdullahazad
    abdullahazad's avatar
    Kayıt Tarihi: 21/Mayıs/2007
    Erkek

    butce acigini kapatmak icin devlet kendine kaynak yarattı. anafikir bu bes'in.


    az insan çok huzur.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SUPERBICO
    SUPERBICO's avatar
    Kayıt Tarihi: 13/Haziran/2008
    Erkek

    Hem bütçe açığı hem de kgfye teminat sağlaması amacıyla oluşturuldu. Bence mantıklı, zorla yapıldığına kızsam da buna ihtiyacımız var. Tüketim toplumundan sıyrılıp tasarruf etmeyi becerebilmeliyiz ki ucuz kredi alabilelim, 10 yıl ev araba ödemesin kimse. Kızdığım noktası zaten insanların vergilerle gelirlerinin kuş kadar kalması o kuşun da bununla beraber artık tüylerinin de yolunduğunu göreceğiz. Kısa vadede sıkıntılı uzun vadede mantıklı bir icraat olarak görüyorum.

  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Caliber
    Caliber's avatar
    Kayıt Tarihi: 18/Aralık/2009
    Homo
    SUPERBICO bunu yazdı

    Hem bütçe açığı hem de kgfye teminat sağlaması amacıyla oluşturuldu. Bence mantıklı, zorla yapıldığına kızsam da buna ihtiyacımız var. Tüketim toplumundan sıyrılıp tasarruf etmeyi becerebilmeliyiz ki ucuz kredi alabilelim, 10 yıl ev araba ödemesin kimse. Kızdığım noktası zaten insanların vergilerle gelirlerinin kuş kadar kalması o kuşun da bununla beraber artık tüylerinin de yolunduğunu göreceğiz. Kısa vadede sıkıntılı uzun vadede mantıklı bir icraat olarak görüyorum.

    Ama unutma ki tasarruf gelirin bir fonksiyonudur. İnsanların gelirinden kısarsan tasarruf etmelerini bekleyemezsin.

    Ayrıca Keynes der ki: "Uzun vadede hepimiz ölüyüz."


    Tedbirsiz abdest bozmaya oturan, domala domala taş arar.
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    2021 Talihlisi
    joe_black
    joe_black's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Ocak/2006
    Erkek

    zorunlu olarak bu ay kesecekler. 2 ay içinde çıkabiliyomuşuz.

    anında çıkmayı düşünüyorum şimdilik.

    beraber çalıştığım 22 kişi de aynı fikirde.

    kısa süreli bi kaynak sağlamak amacıyla yapıldığını düşünüyorum.

  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    antivirus
    antivirus's avatar
    Kayıt Tarihi: 18/Eylül/2006
    Erkek

    bizzat ben avivasadan besim var ve başlayalı şimdiden 1 seneyi geçti para biriktirme konusunda çok işe yarıyor  ablamında vardi 10 yılı doldu bizim yatırdıgımız 6-7 bin tl iken şu anda biriken para 15 bin civari.

    10 yıl göz açıp kapayıncaya kadar geçiyor bence güzel bi sistem para biriktiremeyenler  için ayrıca 100 tl kesinti ile kimse fakir olmaz gibi geliyor bana.

    bence yaptırmakta fayda var ben çevremede tavsiye ediyorum .

    hatta ablamıda teşvik eden eski patronuydu ki adamın fabrikaları vardı hiç bi şekilde paraya ihtiyacı olmayan adam bile  geleceği düşünerek hareket ediyordu ki iflas etti fabrika sonrasını bilmiyorum ama demek istediğim

    fabrikası olan yatları katları olan bi insan bile bu işe giriyorsa geleceği için bu işde bi fayda var demekki çünkü yarın başına ne iş geleceğini bilemezsin 10 yıl sonra elinde 15-20 bin tl olacak araba alırsın ev  peşinati yaparsin vs.

    ben şu an 250 tl yatırıyorum ve 300 yapmayi bile düşünüyorum  1 aylık sigara paranız bundan feragat edersnz birikim yaparsanız . devletin kendi çıkarı oldugunu düşünebilirsiniz ama ne olursa olsun o para sizin paranız.

    o şekilde düşünün ödemezsen bişey olmaz yani ödersen birikir ödemezsen bekeyen bi sistem kredi gibi bi olay degil yatırdıgın para ile BES şirketi senin adına paranı değerlendiriyor atıyorum fon alıp satıyor vs.

    bundan kendi payını da alıp geri anaparadan bi kısmıda senin hesabına ekleniyor yine.


    Nev-i Şahsına Münhasır.
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    piradomim
    piradomim's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Temmuz/2009
    Erkek
    joe_black bunu yazdı

    zorunlu olarak bu ay kesecekler. 2 ay içinde çıkabiliyomuşuz.

    anında çıkmayı düşünüyorum şimdilik.

    beraber çalıştığım 22 kişi de aynı fikirde.

    kısa süreli bi kaynak sağlamak amacıyla yapıldığını düşünüyorum.

    hocam her firma bu ay başlamayacak , Firmalardaki çalışan sayılarına göre başlıyacak.

    yanılmıyorsam çalışnı 50den az olan firmalardaki çalışanların zorunlu besi seneye başlayacak

Toplam Hit: 3874 Toplam Mesaj: 29
sgk aşk bes hayat para aşk emeklilik zorunlu bes