folder Tahribat.com Forumları
linefolder Database - Veritabanı
linefolder Bi Veri Tabanı En Fazla Kaç Kayıt Taşıya Bilir?

Bi Veri Tabanı En Fazla Kaç Kayıt Taşıya Bilir?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Erkek

Geçenlerde aklıma geldi site aldım paralı accesste kalsam bi kaç binden sorna cozutmaya başlaya bilir.Mysql yada mssql daha dayanır diyorum.

Fakat google gibi, mynet gibi çok fazla bilgi saklayan sistemler nasıl saklıyor bu verileri ?

Yani iki sorum oluşuyor :D

1-büyük siteler verileri nasıl saklar
    2-mysql,mssql, access en fazla ne kadar kayıta dayanabilir, performans zorluğu çekmeden.

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Emrow
    Emrow's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

Mynet,Facebook vs;

Örnek: sql-1.facebook-sql-server.com , sql-2.facebook-sql-server.com sql-3.facebook-sql-server.com sql-4.facebook-sql-server.com

vs...

Bilmem cileli.com ' u takip eder misin ama;

PHP 5 ile gelen SQLite en hızlı ve en basit kullanıma yönelik veritabanı,

MySQL orta hızlı ve orta kullanıma hitab eden veri tabanı ,PostgreSQL ise yavaş ve komersiyal alana hitab eden bir veritabanıdır.

Kapalı kaynakta ise lider Oracle,Microsoft SQL .. diye gidiyor

Microsoft SQL ise aşağı yukarı MySQL 'e eşit konumda sayılır.

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    All hail to Tux
    sandman
    sandman's avatar
    Erkek

Performans sorunun çözümü çok geniş katmanlıdır öncelikle stored procedure'lar Triggerlar View'ler kullanarak veritabanına gidip gelen veriyi azaltabilir işlemleri kısaltabilirler.Bunun yanında veritabanına gelen yükü hafifletmek için loadbalancer ve kümeleme sistemleride kurulabiliyor.Limit kısmına gelince bu işin bir standartı yoktur acıkcası sadece MySQL ve PostgreSQL gibi çözümlerin 4 TB ve üstünde bilgilerde performans kaybının Oracle ve MsSQL'e göre daha yüksek oldugunu biliyorum.

Accesste yukarda yazdıgım bir çok özelligin olmaması ve indexleme tekniginin MsSQL yada diger DBMS farklı olmasından bir yavaşlık söz konusu diye biliyorum

Mühendis kahveyi projeye dönüştüren bir insan evladıdır.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Antikky
    Antikky's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası Üstün Hizmet Madalyası
    Erkek
    Mssql,mysql le değil oracle kapışır,kaldıki mssql ms yasakladığı için public performans sonucu yayınlanamıyor.
    Access aynı anda 21 kullanıcı bağlanabiliyor.
    Bu konuda çok fazla spekilasyon ve test sonucu var bu budur demek çok yanlış.
    Ama uzun vadede mysql kullanmak akıl karı,hem ücretsiz hem sql server olarak sağlam bir sistem.

Umursamaz Tavrımın Hastası Olunuz.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    All hail to Tux
    sandman
    sandman's avatar
    Erkek

Antikky bunu yazdı:
    -----------------------------
    Mssql,mysql le değil oracle kapışır,kaldıki mssql ms yasakladığı için public performans sonucu yayınlanamıyor.
    Access aynı anda 21 kullanıcı bağlanabiliyor.
    Bu konuda çok fazla spekilasyon ve test sonucu var bu budur demek çok yanlış.
    Ama uzun vadede mysql kullanmak akıl karı,hem ücretsiz hem sql server olarak sağlam bir sistem.
    -----------------------------

Haklısın ama biz clusster sorunları yaşadık aynı zamanda bazı konularda benim gördügüm MsSQL ve Oracle'ın gerisinde tabii hosting yada orta ölçekli projeler için bencede en ideali ama bilemiyorum nedense MsSQL her zaman daha çekici gelmiştir.

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Erkek

abi nickmator.com ufak bi proje idi.Yani hem eğleneyim hem öyle ufak hizmet versin gibi birşeydi.Fakat hem milletle konuşunca hemde bir iki araştırma sonucu böyle birşey olmadığını gördüm.

İlerleye bilir.E ilerlerse 2-3 sene içinde 200 bin civarı kayda ulaşabilir.Çünkü ingilizceyede çevireceğim.

Bu durumda ufak access snaıyorum yetersiz gelecek.Kaldı ki ilerde kendi serverımı kurmak istersem linux oalcaktır.Bu yüzden php ile yazacağım nickmatoru.Yani asp.net te olabilir fakat bilgisayarlara işletim sistmei kurp windowsa verecek çok param yok.

Linux kurarım diye dğüşünüyorum.Neyse bunlar sonraki karışık adımlar.Düşüncem şu 200 bin kayda 3 senede ulaşırsa günde hiç değilse 100-150 arası nick sorgusu olsun (gerçi şimdi ortalama 20-30) yada biraz abartladım günde 200-300 tane sorgu olsun.

Hem binlerce kayıt hem binlerce update, şu bu.Access zaten kaldırmaz.Zaten access diye diretmyiorum.Mysql düşünüyordum.Mysql ne kadar kapasitededir büyük siteler mysql mu kullanıyor diye soracaktım.Fakat genelleme yaptım.

Yani mynet asp kullanıyor fakat php olan wiki, google falan mysql mu kullanıyor ?

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    All hail to Tux
    sandman
    sandman's avatar
    Erkek
    Şimdi direk şu veritabanının kapasitesi şudur demek yanlış tutabilicegi maksimum veri senin fiziksel sınırınla çizilmiştir(Ram ve harddisk).Dedigim gibi MySQL için 4 TB altındaki verilerde gösterdigi performans gayet tatmin edici bulunur.Büyük sitelerin veritabanında ne kullandıgı her zaman acıksecik söylenmez kullandıkları sistemlerinde öyle normal oldugunu düşünmüyorum mutlaka üstünde oynanmıştır.Birde uzun yıllar mühendislik çalışması yapınca üstüne dogal olarak yavaş yavaş gelişiyorlar.Eger bu konuda akademik bilgi istersen bana ulaş :)

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ~$
    ComputerWolf
    ComputerWolf's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası
    Erkek

DB tasarimi,normalizasyonu cartu curtu yani temelde performansi etkileyen ana faktor tasarimdir.

Veri buyudukce dbms nin farki ortaya cikar.

Buyuk dusunuyorsan Oracle ve MsSqlserver on plana cikiyor.

Tabi yahoo'nun mysql kullandigini unutmamak gerek :D Yani buyumek sadece veri boyutunun artmasi demek degil.

Hep denedin. Hep yenildin. Olsun yine dene , yine yenil ama daha iyi yenil !
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    FOXXLY
    FOXXLY's avatar
    Erkek
    facebook mysql kullanıyor ve 2 milyon kayıt olduğu söyleniyor. gerisini sen düşün...

kelimeler albayım bazı anlamlara gelmiyor.
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SharpShooter
    SharpShooter's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

hocam o senin yeteneğine kalmış

şimdi2 kişi mssql veritabanı yapıyor düşünelim

ilk kişi:normalizaysan,index,trigger vs vs kullanmıyor adam sada düz mantık gidiyor bunları kullanmadan bir veritabanı en fazla 1.000.000 kayıttan sonra şişecektir :)

fakat bir diğer adam

trigger'ı doğru yer,index yapısına,normalizasyonu güzel bir şekilde yapıyor ve adam çabasının karşılığını alıyor belkide veritabanından 500.000.000 kayıt saklayabiliecek

veritabanlarının sınırı yoktur :) sadece performans açısından bir karşılaştırma yapılır :)

bir mssql'ci olarak gurur duyuyorum :P

- xx yerde hata var. - ya aslında kod şöyle sanıyor olabilir bla bla bla - olm kendine gel kodlar düşünmez - ...
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    renegadealien
    renegadealien's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası Savaş Madalyası Başarı Madalyası Üstün Hizmet Madalyası Developer Madalyası
    Erkek

Veritabanlarında sınır yoktur...

Mssql mysql e milyonlar kayıt ekleyebilirsin...

Fakat, accesi bu yukarda sölediklerimin içine sokma, access kayıt sayısı ortalama 50-60000 i geçinse sıcıyo, db boyutu 60 70 mb ı geçince sıcıyo :)

Bizzat tahribatta denenmiştir :)

10.05.2013 tarihli google arama sonucu : Aradığınız - "herşeyin hayırlısı rampanın bayırlısı" - ile ilgili hiçbir arama sonucu mevcut değil. Kendi özlü sözümdür, kaynak belirterek kullanınız.
Toplam Hit: 7686 Toplam Mesaj: 18