Bilinen, Az Bilinen, Bilinmeyen Dolandırıcılık Yöntemleri?
-
Deminki telefon dolandırıcılığı konusundan aklıma geldi. Böyle bir konu zannedersem yok. Bugüne kadar nasıl dolandırıcılık türleriyle karşılaştınız? Gerek internette, gerek telefonda, gerekse yüzyüze? Bilinen bilinmeyen bütün yöntemleri paylaşalım ki, her ne kadar çoğunlukla bilgi sahibi de olsak boşluğumuza geldiğinde bu tuzaklara düşmeyelim.
Başınızdan geçen ilginç olayları bekliyorum.
-
1- Telefon Dolandırıcılığı Yöntemleri:
Konular:
a) 4 Büyük Takım Forması Kazandınız.
b) Size Özel Kampanya
c) Hediye Kazandınız
d) Kredi kartınızdaki Bonus Puanlar
e) Bilmem ne Terör Örgütüyle İlgili Bağlantılarınız Var
----
İlk üç konuda size durduk yere bir şeyler vaad edilir. 4. konuda da aslında olmayan bir şey varmış gibi anlatılır. Bir kampanyaya katılmışsınızdır mesela. Karşıdaki kişi öyle emin konuşur ki, iç sesiniz yemin olsun böyle bir kampanyaya katılmadım dese de, içten içe meraklanırsınız. Aradan bir kaç dakika geçti, adam hararetli bir şekilde konuşuyor ve aklınızı iyice bulandırıyor. Bu dakikaya kadar hayır istemiyorum demediyseniz yandınız. Çünkü konuşmanın en sonunda cüzi bir miktar kargo parasına karşılık hediyeyi almayı kendinize borç biliyorsunuz. Eğer ki karşınızdaki insana hayır diyemiyorsanız bu görüşmeyi cevaplamamanız en hayırlısı.
Kredi kartındaki bonus puanlar demiştik. Dediğim gibi aslında sahip olmadığınız bir şeyden bahsediliyor burada. Bazen 30 liralık bonus puanınız oluyor bazen 60 liralık. Kişiden kişiye değişiyor o. Aktif etmek için sizden bazı bilgileri vermenizi istiyorlar. Örn: Kredi kartınızın ön yüzünde görmüş olduğunuz 16 haneli numaranızı söyler misiniz?
Sıra geldik son bağlantımıza. Bu ülkede nedense hemen herkes bir terör örgütüyle bağlantılı. Bu zokayı yutanlar içerisinde savcılar da var, profesörler de... Kişi kendini zaman zaman emniyet amiri, komutan, savcı vb niteliğinde kurbana tanıtıyor. Arka planda telsiz sesleri, size dikte eden, üstünlük kurmaya çalışan bir kişi... Gerek kişinin üslubundan, gerek arkaplan seslerinden, gerekse size belirtmiş olduğu kimliğinden ya da bunların tümünün birleşiminden dolayı kurban kişi ister istemez bir panik havasına bürünüyor. Halbuki 155 haftada 1 kere polis, savgı, asker sizden para istemez diye mesaj atsa da, konuşma esnasında vücut tarafından salgılanan adrenalin sağlıklı düşünmenize engel oluyor. Kişi size terör örgütüyle bağlantınız varmış dediğinde, karşıdaki kişiyi sorgulamak yerine tanıdığınız konuştuğunuz kişileri aklınıza getirmeye başlıyorsunuz acaba kim diye. İşte bu saatten sonra hazır olun. Dolandırılmanız çok yakın.
2- Yüzyüze Dolandırıcılık Yöntemleri:
Konular:
a) Havaalanı Parfümü Satıcısı
b) Kargo Firması Çalışanı
c) Dilenci
d) Sinyalci
a) Bu ülkede çok büyük bir kesim havaalanında çalışıyor sanırım. Yaka kartını hemen gösteren bu kişiler havaalanında çalıştığını, ya bir mağazaya getirdiği ürünlerden elinde sipariş fazlası olduğunu ya da kendi şahsına oldukça uygun fiyata alıp üç beş ekmek parası çıkardığını ifade eden bu kişiler orijinal şişesi 200 lira olan parfümün onlarda sadece 50 lira olduğunu söylerler. Biraz mızmızlanınca "hadi size bir güzellik yapayım 30 lira olsun, buyur bu benim kartım en az 1 hafta kalıcılığı var, eğer dediğim gibi çıkmazsa gel paranı iade edeyim." laflarını sıralarlar ardı sıra. Aman tuzağa düşmeyin, aman satın alayım demeyin. Pişman olursunuz.
b) Bu yönteme hiç denk gelmedim. Ancak elbette ki gelenler olmuş. Onların deneyiminden ötürü o da bu başlıkta yerini hakediyor. Kişi kargo firmalarından bir şekilde elde ettiği boş kargo kutusunu ya da poşetlerini saçma sapan şeylerle doldurup, üzerine de sizin adınızı yazıp size ulaşıyor. Kargonuzun olduğunu, ödemeli olduğunu ve 10 lira vermeniz gerektiğini dile getiriyor. Alıcı adına bile bakmıyorsunuz. Belki de hakikaten beklediğiniz bir kargoydu. Parayı verip kargonuzu alıp uzaklaşıyorsunuz. Umarım 10 liraya satın aldığınız şeye değmiştir.
c) Bu ülkede haddinden fazla dilenci var bence. Hayır yani, hakikaten ihtiyaçları olsa amenna. Kendi şahsım adına konuşmak gerekirse, birinden borç para isterken bile iki büklüm oluyorum. Eğer cidden ihtiyacım varsa dilenmek en son uğraşım olur. Yani ilk 10-20 alternatif bile denk gelmeyecek de anca öyle. Yine de bunu bilip başımın gözümün sadakası olsun diye para verenler var. Yapmayın, etmeyin. Günde en az 100 kişi sizin gibi başımın gözümün sadakası olsun diyerekten veriyor bu paraları. Deyim yerindeyse gerçekten de yattığı yerden para kazanıyor bu insanlar hiç emek vermeden.
d) Sürpizlerle dolu bir insan grubu var burada. Bunların başına her şey gelmiş olabiliyor. Kimisi yolda kalmıştır, kimisi cüzdanını çaldırmıştır vs. Üstelik geri ödeme yapmak için hesap numaranızı veya telefon numaranızı isteyenler bile var bu grupta. Kanmayın. Zaten eminim ki, karşıdaki kişi sizden istediği 10-20 lira karşılığında bir de hesap numarası istiyorsa -hiç tanımadığınız biri bu- aman lafı mı olur diye geçiştiriyorsunuz karşınızdaki. Emin olun, sizden önce 20-30 kişiden de aynı yöntemle para aldı.
--- DEVAMI GELECEK --
1049 tarafından 09/May/14 21:10 tarihinde düzenlenmiştir -
-
Mustafa bunu yazdı
Bu konuyu görmemişim :) Neyse burası karman çorman zaten. Modlar silmezse bu konuyu, verdiğin linki derleyip 2. mesaja ekleyeyim.
-
Yok hocam olur insanlık hali.Şu yöntem efsanedir ve en kolay yapılıp, en kolay yenen yöntemdir :
Kargo şirketlerinin bürolarından naylon kargo poşetleri alınır.İçinde boş bir cd koyulup dolandırılacak adama göre doldurulur.Sonra sazana gidilir.Kargonuz var ücreti alıcıdan tahsil 10 lira.Günde 10 kişiden temiz 100 lira.
-
Mustafa bunu yazdı
Yok hocam olur insanlık hali.Şu yöntem efsanedir ve en kolay yapılıp, en kolay yenen yöntemdir :
Kargo şirketlerinin bürolarından naylon kargo poşetleri alınır.İçinde boş bir cd koyulup dolandırılacak adama göre doldurulur.Sonra sazana gidilir.Kargonuz var ücreti alıcıdan tahsil 10 lira.Günde 10 kişiden temiz 100 lira.
vay mantıklıymış ama iyi çalışmak gerek kıyafet kimden geldiği gibi
-
Mustafa bunu yazdı
Yok hocam olur insanlık hali.Şu yöntem efsanedir ve en kolay yapılıp, en kolay yenen yöntemdir :
Kargo şirketlerinin bürolarından naylon kargo poşetleri alınır.İçinde boş bir cd koyulup dolandırılacak adama göre doldurulur.Sonra sazana gidilir.Kargonuz var ücreti alıcıdan tahsil 10 lira.Günde 10 kişiden temiz 100 lira.
benim gibi birine gelirse ümmüğünü sıkarım
tip belli eşgal belli kimisinin güvenlik kamerası olur filan falan
-
Nigerian scam yaklaşık yüz yıldır var, hala yenen bir şey. Güzel de geliştirdiler, egzotik hayvan sektörüne girdiler, organ mafyası gibilerinden dünyaya burun uzattılar. Kıta aşıp Bulgarlara bile güzel sesli hatunlarla Türkleri kandırttılar, en favorim odur (:
Onun dışında yeni sayılabileceklerden eterli parfüm satan taksiciler, toksik kartvizitliler falan var. Çaba/getiri ekseninde onları da yaratıcı ve emek verilmiş buluyorum.
"Üyeliğiniz 60 lira karşılığında yenilenecektir, iptali için 2 tl karşılığında bize HAYIR mesajı atın." konseptini de başarılı buluyorum.
Aaa Ponzi'yi unutmuşum başıma taş yağacak. Bir de reverse pyramid var, Ponzi'nin iki seçeneklisi. Gelmiş geçmiş en başarılılardan, hala yenenlerden. Ponzi'ye en güncel örnek, MegaHolding zımbırtısı.
izzmarit tarafından 09/May/14 22:12 tarihinde düzenlenmiştir -
Game of Thrones'dan bi alıntı vereyim;
"Eğer ünlü bir kaçakçıysan, işini yanlış yapıyorsun demektir." -
Hey Allahım :-D bunlar ne laYyyn.
-
Nick ve konu basligi uyumu enteresan...
