Bina Toprak Hattı Hakkında
-
grpngy bunu yazdı
prizlerden birisini ac icinde 3 adet kablo varsa toprak vardir.
velevki yok dogalgaz borusuna bagliycaksinya kabloyu :) butun prizlerden siva ustu kablomu cekicen boruya.
topraklama denilen sey en basta temel demiri dosendikten sonra bakir baralarla temelin icinde dosenir.
sonradan yapilacaksa binanin gucu hesaplanarak 1 veya daha fazla bakir cubuk topraga cakilir. tum tesisat yenilenir. oyle prizlerden yok kolon kir demiri bul. yok su borusuna bagla yok dogalgaz borusuna bagla olmaz oyle.
illa boruya baglayacaksan doglagaz borusu olmasin. cunku siva ustu cekilir o hat. ama sihhi tesisat veya kalorifer hattin siva alti gidiyorsa ve metal boru ile cekildiyse bir nebze biraz daha guclu bir topraklama olur.
Prizde 3 kablo olabilir. Kablonun ucu sigorta kutusuna kadar da gidebilir. Ama ucu bağlı olmayabilir.
Yeni aldığımız evde mutfak bacasının çekmediğini düşünüp inceledik. Bacanın üstü kapalıydı. Mutfağın köşesine 2 tane baca tuğlası sabitleyip baca süsü vermişler. Ama ucunda baca deliği yok :D
Elektrik kablosu da bu şekil olabilir.
Bizim evdekinde prizlerin içinde 3 kablo var ama sarı/siyah yok. Siyah, Mavi, Kahve olarak 3 kablo var. Biz kaçak akım rölesi bağladık. Siyahı toprak yapmışlardır diye düşündük. Kaçak akım rölesi sürekli atıp durdu. Faz dışında kalan kabloların yerini değiştirdik. Artık sorun yok.
Buat karışık geldi. tüm prizlerin içindeki kabloları değiştirmeyi tercih ettim bende
-
CEO bunu yazdıNaZi_ bunu yazdıCEO bunu yazdı
Her binanın doğalgazında topraklama var zaten.
Herhangi bir pirizin topraklamasini doğalgaz borusuna bağla olsun bitsin hocam.
Bu teyitli bilgi midir hocam ?
Yağlı boyanın üzerine sarmakla olmaz o iş. Spirali alıp dogalgaz borusuna da dalamazsın vesselam..
Bu iş zil teli tesisatı işine benzemez. Ölçmek teyit etmek gerekir.
Bence bilen bir el gelip bakmalı, değerlendirmeli.
Teyitli bilgi hocam.
Cihazların hepsi çarpıyordu, guyya binada topraklama vardı.
Elektrikçi geldi, topraklama var dedi ama cihazlar hala carpiyordu.
Doğalgaz borusunun boyasını kazıyıp telefon kablosuyla pirizin birinin topraklamasini oraya bağladık.
O gün bugündür hiçbir cihaz elektrik çarpması, elektronik cihazlardaki çarpma da geçti.
Dene gör hocam, zaten doğalgaz borusunda tipraklama mecburi onu yapmadan igdaş doğalgazı açmıyor.
Hocam yapmayın öyle şeyler. :)
Yani sonuçta topraklama senin yegane güvenlik önlemin. Bir cihazı alternatif yollar ile çalıştırmak değil bahsettiğin. Standart güvenlik prosedürünü kendine göre yorumlayamazsın.
Bu ülkede millet sulama kanalında yüzünü yıkarken, yolda karşıdan karşıya geçerken çarpılıp hayatını kaybediyor. Bunların nedeni işte tam da bu bilinçsizliklerden kaynaklanıyor.
Şimdi sana nedenlerini teknik olarak sıralayıp burada kafa açmak istemiyorum ama hiç hayırlı bir iş değil bahsettiğin uygulama. Bir an önce işini bilen bir teknik servis ile topraklama tesisatınızı kontrol ettirin.
Sağlıcakla.
-
Evinizde topraklama ile ilgili endişeleriniz var ise ve bu endiseden kurtulmak için yaptığınız kontrollerden de sonuç alamadiysaniz (buat içi kabloların aynı renk olması veya karışık gelmesi vs.) Boya badana yapacağınız tarihte bir elektrikçi çağırın ve tesisatınızı yeniletin. Boya badana diyorum çünkü özensiz yapılan işlerde uygulanan kılavuz borular da boktan oluyor. Mecburen duvarda kırım yapılıp yeni kılavuz boru konuyor. Badana harici bu durum can sıkar ve kamufle etmek zor olur. O nedenle badana öncesi yapın kurtulun.
-
Kaynak: https://www.youtube.com/watch?v=tqClY6PDCW0
Özet: Tesisatta toprak hattı olsa dahi sen elektriğe maruz kaldığında sigortanın izin verdiği ölçüyü aşmadığın sürece(mesela 30A) çatır çatır çarpılmaya devam edersin.Toprakta mantık; faz akımı başka bir yere kanlize olursa ki bu durumda genelde yüksek akım çekeceği kısadevre gibi durumlar oluyor, hal böyleyken de 30A'lik sigortadan bir anda 50A akım geçmeye çalışınca sigortan atıyor ama dediğim gibi derdin can güvenliği ise çözüm toprak değil her şeyden önce. Sigorta kutuna kaçak akım rölesi eklemelisin 30mA can güvenliği için 300mA yangınları önlemek için standardize edilmiş sınırlardır. Genelde aşağında sigorta kutusunun orada 300mA, daire içinde ise 30mA'lik kaçak akım rölesi kullanılır tesisatta. Evin tesisatı monofaze mi trifaze mi onu tespit edip ona göre cihaz almalısın.
Bu anlattıklarım pek anlaşılır gelmediyse de hiç elini sürme, bir elektrikçi çağır ve "kaçak akım rölesi taktırmak istiyorum 30mA'lik" de, gerisini ona bırak.
-
oldwolf bunu yazdı
Özet: Tesisatta toprak hattı olsa dahi sen elektriğe maruz kaldığında sigortanın izin verdiği ölçüyü aşmadığın sürece(mesela 30A) çatır çatır çarpılmaya devam edersin.Toprakta mantık; faz akımı başka bir yere kanlize olursa ki bu durumda genelde yüksek akım çekeceği kısadevre gibi durumlar oluyor, hal böyleyken de 30A'lik sigortadan bir anda 50A akım geçmeye çalışınca sigortan atıyor ama dediğim gibi derdin can güvenliği ise çözüm toprak değil her şeyden önce. Sigorta kutuna kaçak akım rölesi eklemelisin 30mA can güvenliği için 300mA yangınları önlemek için standardize edilmiş sınırlardır. Genelde aşağında sigorta kutusunun orada 300mA, daire içinde ise 30mA'lik kaçak akım rölesi kullanılır tesisatta. Evin tesisatı monofaze mi trifaze mi onu tespit edip ona göre cihaz almalısın.
Bu anlattıklarım pek anlaşılır gelmediyse de hiç elini sürme, bir elektrikçi çağır ve "kaçak akım rölesi taktırmak istiyorum 30mA'lik" de, gerisini ona bırak.
0.30 mA ve 0.300mA yazmalisiniz. Arada cok fark var.
-
alexelebek bunu yazdıoldwolf bunu yazdı
Hayır arkadaşın yazdığı değerler doğru, 0.30 mA ve 0.300mA ne amk.
-
74 yapımı bi binada oturuyorum, topraklama olmadığına eminim. klimanın elektriğini çekerken, sigorta kutusunun üstündeki kirişin ucundan azcıcık kırıp, oradaki demire bi kablo bağladım verdim klimanın kablosunun toprağına, 2 yıldır çalışıyor bi sorun yaşamadım. evdeki diğer bütün cihazlar çarpıyor:D
-
Şu duvarda elektrik delikleri var plastikler kapatılıyor üstü kapak gibi bir şey. Onu çıkardım 3 tane kablo vardı kahve rengi, siyah ve mavi şeklide. Pek de çözemedim muhabbeti aradım elektrikçi gelsin baksın ölçmek vs gerekiyor anladığım kadarıyla. Adam sadece gelip bakmaya 1000 TL para istedi. İş olursa fiyatı konuşur anlaşırız ayrıca ona para alırım dedi. Servis bile 250-300 TL ye geliyor. Ne yapsak istifa edip usta mı olsak anlamadım ki :D
Edit: görseli unutmuşum :D Görsel
-
alexelebek bunu yazdıoldwolf bunu yazdı
mA cinsinden vermiş hocam rakamlar doğru. Sizin dediğiniz Amper verseydi olurdu ancak şöyle bir matemetiksel sorun var, 0.3 = 0.30 = 0.300 :)
-
torpedo_XL bunu yazdıalexelebek bunu yazdıoldwolf bunu yazdı
Hayır arkadaşın yazdığı değerler doğru, 0.30 mA ve 0.300mA ne amk.
:D :D :D
Hocam tabiki tam güvenlik için kaçak akım şart ama topraklama da tabiki %100 ölüm riskini ortadan kaldıran bir şey. Sonuçta elektrik akımını kontrol altına almak için karşısına bir direnç koyuyorsun. Topraklama olmayan bir evde carpıldığında vücudun müsade ettiği derece elektrik akımını sınır tanımaksızın alıyor ve anlık bir şey bu. Bu durumu belli bir akımda sabitleme fikri bile insanı bir hak iken, hiç olmaması çılgınlık anasını satayım. :)
Yani topraklama olan bir evde çarpılırsan tekme itikleme derken kurtulursun. Aksi durumda geçmiş olsun