Bina Toprak Hattı Hakkında

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    oldwolf
    oldwolf's avatar
    Erkek
    alexelebek bunu yazdı
    oldwolf bunu yazdı

Kaynak: https://www.youtube.com/watch?v=tqClY6PDCW0

Özet: Tesisatta toprak hattı olsa dahi sen elektriğe maruz kaldığında sigortanın izin verdiği ölçüyü aşmadığın sürece(mesela 30A) çatır çatır çarpılmaya devam edersin.

Toprakta mantık; faz akımı başka bir yere kanlize olursa ki bu durumda genelde yüksek akım çekeceği kısadevre gibi durumlar oluyor, hal böyleyken de 30A'lik sigortadan bir anda 50A akım geçmeye çalışınca sigortan atıyor ama dediğim gibi derdin can güvenliği ise çözüm toprak değil her şeyden önce. Sigorta kutuna kaçak akım rölesi eklemelisin 30mA can güvenliği için 300mA yangınları önlemek için standardize edilmiş sınırlardır. Genelde aşağında sigorta kutusunun orada 300mA, daire içinde ise 30mA'lik kaçak akım rölesi kullanılır tesisatta. Evin tesisatı monofaze mi trifaze mi onu tespit edip ona göre cihaz almalısın.

Bu anlattıklarım pek anlaşılır gelmediyse de hiç elini sürme, bir elektrikçi çağır ve "kaçak akım rölesi taktırmak istiyorum 30mA'lik" de, gerisini ona bırak.

0.30 mA ve 0.300mA yazmalisiniz. Arada cok fark var.

30mA

Aynı mesajı Siemens Destek Hattı'na da atabilir misiniz rica etsem?

Metallica Rules
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    oldwolf
    oldwolf's avatar
    Erkek
    NaZi_ bunu yazdı
    torpedo_XL bunu yazdı
    alexelebek bunu yazdı
    oldwolf bunu yazdı

Özet: Tesisatta toprak hattı olsa dahi sen elektriğe maruz kaldığında sigortanın izin verdiği ölçüyü aşmadığın sürece(mesela 30A) çatır çatır çarpılmaya devam edersin.

Toprakta mantık; faz akımı başka bir yere kanlize olursa ki bu durumda genelde yüksek akım çekeceği kısadevre gibi durumlar oluyor, hal böyleyken de 30A'lik sigortadan bir anda 50A akım geçmeye çalışınca sigortan atıyor ama dediğim gibi derdin can güvenliği ise çözüm toprak değil her şeyden önce. Sigorta kutuna kaçak akım rölesi eklemelisin 30mA can güvenliği için 300mA yangınları önlemek için standardize edilmiş sınırlardır. Genelde aşağında sigorta kutusunun orada 300mA, daire içinde ise 30mA'lik kaçak akım rölesi kullanılır tesisatta. Evin tesisatı monofaze mi trifaze mi onu tespit edip ona göre cihaz almalısın.

Bu anlattıklarım pek anlaşılır gelmediyse de hiç elini sürme, bir elektrikçi çağır ve "kaçak akım rölesi taktırmak istiyorum 30mA'lik" de, gerisini ona bırak.

Hayır arkadaşın yazdığı değerler doğru, 0.30 mA ve 0.300mA ne amk.

:D :D :D

Hocam tabiki tam güvenlik için kaçak akım şart ama topraklama da tabiki %100 ölüm riskini ortadan kaldıran bir şey. Sonuçta elektrik akımını kontrol altına almak için karşısına bir direnç koyuyorsun. Topraklama olmayan bir evde carpıldığında vücudun müsade ettiği derece elektrik akımını sınır tanımaksızın alıyor ve anlık bir şey bu. Bu durumu belli bir akımda sabitleme fikri bile insanı bir hak iken, hiç olmaması çılgınlık anasını satayım. :) 

Yani topraklama olan bir evde çarpılırsan tekme itikleme derken kurtulursun. Aksi durumda geçmiş olsun

Söylediğin bilgiler yanlış hocam, araştır. Şu attığım videoyu da konuya ilgin merakın varsa izle, üzerine toprak hattı nedir hangi durumlarda bize fayda sağlar gibi konuları da google'a sorarsan cevaplara ulaşacaksın emin ol.

*Sonuçta elektrik akımını kontrol altına almak için karşısına bir direnç koyuyorsun.
    -Toprak hattının direnci max 30 Ohm olmalı diyor bu kaynak. İnsan vücudunun direnci ise kuru iken 10.000 Ohm, ıslak iken ise 1000 Ohm civarı diyor bu kaynak.

*Topraklama olmayan bir evde carpıldığında vücudun müsade ettiği derece elektrik akımını sınır tanımaksızın alıyor ve anlık bir şey bu. Bu durumu belli bir akımda sabitleme fikri bile insanı bir hak iken, hiç olmaması çılgınlık anasını satayım. :)
    -Elektrik akımını sınır tanımaksızın almazsın voltaj belli direnç belli çekeceğin akım belli(V=IR), toprakla bunun hiçbir alakası yok.

oldwolf tarafından 29/Nis/25 22:01 tarihinde düzenlenmiştir

Metallica Rules
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    NaZi_
    NaZi_'s avatar
    Erkek

Aynı şeyleri teknik olarak açıklıyorsun hocam.

NaZi_ tarafından 30/Nis/25 00:00 tarihinde düzenlenmiştir

Kendimi bir akşam toplumun ete kemiğe bürünmüş hali ile yemeğe çıkarken hayal ediyorum şimdi; yemekler gelmiş ve çiğnemeye devam ediyoruz. Tam o sırada topluma doğru bakıyorum, ben aseksüel olmaya karar verdim, diyorum ve toplumun yüzü düşüyor. Başlıyor neden ve sonuçlarını sorgulamaya, felaket senaryoları anlatmaya ve yer yer yaftalamaya. Hayal ediyorum, yerimden kalkıyorum ve masanın etrafında bir yarım tur atıyorum, artık toplumun yanı başında, tabiri caizse ensesindeyim. Bir kolumu masaya dayıyorum ve kısa kollu tişörtümden uzanan kollarım yılların emeği sonucu bir kas yığını şeklinde, tam da toplumun bakacağı yerde duruyor. Kulağına doğru eğiliyorum ve şöyle diyorum; desene sen her bi sikimi çok iyi biliyorsun lan ?!
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    CEO
    CEO's avatar
    Erkek
    iso bunu yazdı

74 yapımı bi binada oturuyorum, topraklama olmadığına eminim. klimanın elektriğini çekerken, sigorta kutusunun üstündeki kirişin ucundan azcıcık kırıp, oradaki demire bi kablo bağladım verdim klimanın kablosunun toprağına, 2 yıldır çalışıyor bi sorun yaşamadım. evdeki diğer bütün cihazlar çarpıyor:D

Bilader öyle yapana kadar elektriği bagladigin prizin topraklamayi kirişe ver de bütün ev toprakli olsunsana :D

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    NoktaliVirgul
    NoktaliVirgul's avatar
    Erkek
    oldwolf bunu yazdı
    alexelebek bunu yazdı
    oldwolf bunu yazdı

30mA

Aynı mesajı Siemens Destek Hattı'na da atabilir misiniz rica etsem?

Matematik bu konuşmayı terk etti

If my calculations are correct, when this baby hits eighty-eight miles per hour... you"re gonna see some serious shit.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    yunusdogan
    yunusdogan's avatar
    Erkek

dairedeki sigorta kutusunu aç varsa orada topraklama barasını veya ilgili renkli kabloları görürsün.

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    taekwondo
    taekwondo's avatar
    Erkek

topraksız ve kaçak akımsız ev bırakmayın verin parayı yaptırın

cocukken civi sokmuştum prize benimgibi şanslı olmaya bilir.

Belamı bulmusum bulduqum kadar..
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    MhmdAlmz
    MhmdAlmz's avatar
    Erkek

Mutfak ve banyo da topraklama varmış. Diğer odalarda yok topraklama çekilmesi için duvarların kırılması gerekiyor dedi elektrikçi. Bir de yalancı topraklama mı ne varmış onun için duvar kırmaya gerek yok dedi. Bakalım fiyat versin de ne çıkacak görelim :D

Andolsun kuşluk vaktine ve dindiği zaman o geceye ki, Rabbin sana veda etmedi ve darılmadı! Ve kesinlikle senin için sonu önünden (ahiret dünyadan) daha hayırlıdır. ileride Rabbin sana verecek de hoşnut olacaksın! O, seni bir yetim iken barındırmadı mı? Seni, yol bilmez iken (doğru) yola koymadı mı? Seni bir yoksul iken zengin etmedi mi? Öyle ise, sakın yetime kahretme (onu horlama)! El açıp isteyeni de azarlama! Fakat Rabbinin nimetini anlat da anlat!
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    FOXXLY
    FOXXLY's avatar
    Erkek
    MhmdAlmz bunu yazdı

Mutfak ve banyo da topraklama varmış. Diğer odalarda yok topraklama çekilmesi için duvarların kırılması gerekiyor dedi elektrikçi. Bir de yalancı topraklama mı ne varmış onun için duvar kırmaya gerek yok dedi. Bakalım fiyat versin de ne çıkacak görelim :D

topraklama varsa faz nötr ile aynı borudan diğer odalarada çekilir. elektrikçi üşenmiş. yalancı toprak diye nötre bağlıyorlar onu yaptırırsan kaçak akım rolesi çalışmaz. muhtemelen onu ya sökecek ya hiç takmayacak ona dikkat et.

kelimeler albayım bazı anlamlara gelmiyor.
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    GodKlaus
    GodKlaus's avatar
    Erkek
    alexelebek bunu yazdı
    oldwolf bunu yazdı

Hocam selamlar, şu yukarıdaki kalınlaştırılmış mesajın için bi destek olmak istedim.
    https://chatgpt.com/share/681341aa-65c8-8011-94a2-94cba3840184

Müsaitliğinde 2 dakikanı ayırıp şu linke tıklar mısın ? 

BALIK.
Toplam Hit: 868 Toplam Mesaj: 31
topraklama