Bir Liselinin Ağzından Liseli Gençlik..
-
Hayatın ya tamam ya devam kısmı lise sıralarından geçiyor. İyi bir gelecek hedefliyorsanız, iyi bir lisede olmalı ve iyi bir eğitimden geçmelisiniz. Liseye kadar okuyup gelebilmek için sadece çaba sarf etmek gerekiyor. Kimileri için hayata yönelik önemli bir geçiş noktası ve atlama taşı olan lise çağı bazı gençler için hayatın kararmaya başladığı dönem olabiliyor. Çünkü, günümüzdeki lise ortamı çok farklı ve bambaşka.
Aslında çocuklar aynı çocuklar, öğretmenler de aynı öğretmenler; ama zihinler, beklentiler, umutlar, hayaller ve o hayallere ulaşma tercihleri o kadar karışık ki. Ya çalışıp çok başarılı okuyup hayatta bir yere geleceksiniz ya da çevrenize bakıp “bazı ödünler” vererek “bir anda” o yere gelmeye çalışacaksınız.
Öğrenci bir yandan dersi kırıp arkadaşlarıyla “ortam yapma” merakında, diğer yandan da devamsızlık yaptıkları gün sayısı arttıkça stresi artıyor. Bir de öğretmenlerin sürekli hatırlattığı o büyük sınav, yani ÖSS sıkıntısı var. Eğer o gence otokontrol ve hedef duygusu verilmemişse maalesef devam da ÖSS de ikinci planda kalıyor. Kendilerine o kadar çok “ortam” yapıyorlar ki; ama yine de şu zihinlerini kurcalayan sorulardan kurtulamıyorlar. “Onunki...” olmak, “bırakılmak”, “terk edilmek”, “ex” olmak anlam dünyalarını darmadağın ediyor. Mesela, daha bu yıl başında bir liseli arkadaşımız intihara teşebbüs etti. Eğer babası yakalayamamış olsaydı şu anda aramızda değildi belki de. “Neden?” diye sorduğumuzda ise cevap gayet kendinden emin ve net: “Beni kimse anlamıyor!”. Ama senin konuştuğun “dil”i zaten kimse anlamıyor ki, seni birileri anlayabilsin! İntihardan sonra ise alkol ve sigaraya yöneliyor. Bunları henüz lise birinci sınıftaki bir kız yapıyor.
Okula girişte saçı, makyajı ve garip kıyafeti yüzünden kenara çekilen o kadar çok kız ve erkek öğrenci var ki. Öğretmenler, yukarıya, yüzlerini yıkattırıp; saçlarını “normalleştirip”; eteklerini eski boylarına getirip yolluyorlar. Fakat öğrenciler makyaj eşyalarını da, saçlarını yapabilmek için gerekli toka ve malzemeleri de, eteklerini kısaltabilmek için gerekli iğneleri de yanlarında taşıyorlar. Abartmadan söylüyorum çantasında elektrikli saç kıvırma aleti olan bile var!
Erkeklerde ise saçlardan kıyafetten daha önemli şeyler var onlar için. Mesela okula arabayla gelmek gibi. Eğer bir erkek öğrenci, kravatını düzgün bağlamışsa, birkaç düğmesini açmamışsa diğer arkadaşları tarafından aşağılanıyor. “Batak” kavramına son zamanlarda alkol, sigara ve uyuşturucu ile birlikte evli erkeklerle beraber olmak da katılmış durumda. Bunun için okuldan atılmış bir arkadaşımız bile var! Alkol ve sigara başta olmak üzere “arkadaş tavsiyesiyle”, özentiyle alınan zararlı maddeler de giderek yayılıyor.
Magazin programları gençlerin kafasını karıştırıyor
* Tabii ki sadece okumak isteyen, yanlış yollara sapmamaya çalışan öğrenciler de var. Fakat onların normal kıyafetleriyle dalga geçiliyor. Hatta bazıları dışlanmamak için kendine söylenenleri yapıyor.
* Artık kız-erkek ilişkileri saklanmıyor. Hatta olmayanlara “eş” aranıyor. Zaten kafalarımızı karıştıran yeteri kadar şey varken bir de bunlara diziler, magazinler, dergiler ekleniyor. Sanki bütün bunlar lise gençliği hedeflenerek çıkarılıyor.
* TV dizileri çok etkiliyor. Şu aralar moda olan töre dizileri sonucu kendine “ağa” arayan kız arkadaşlarımız var mesela.
* O kadar çok insan var ki bu koridorlarda yürüyen. Birinin hikâyesi şöyle mesela: Küçükken abisi ve kendinin gözü önünde babası, annesini öldürmüş. Bu kız gerçekten insanın gözünün içine farklı bakıyor. Bir arkadaşı var. Onun babası ise onları bırakıp Almanya’ya gitmiş. Bir daha da görmemiş babasını. Birbirlerini anladıklarını sanıyorlar. İkisi de hayata kaşları çatık bakıyor ve aralarına kimse giremiyor.
* Bir arkadaşımız var. Babası kanserden vefat etmiş. Ama o onlar gibi değil. Onu tanıdım tanıyalı doktor olmak istiyor. Kanser hastaları için.
* Kızlar burunlarını, dudaklarını, kaşlarını deldirme hevesine girmişler. Erkekler de kızlar gibi okul dışına çıktıklarında küpelerini takıveriyorlar.
not:alıntıdır. umarım okursunuz çok çarpıcı bir yazı :|
-
Güzelmiş...
Not:Bunu Anadolu Lisesine Derece İle Girmiş Ve O Liseden Uzaklaştırılmış Biri Olarak Söylüyorum!
Vede Kız Arkadaşı Bu Yüzden Onu Terkeden Biri Olarak....
-
bir sene kaldım bidaha kalcam galiba öyle gözüküyor
-
liseye giden genç arkadaşlar her şeyi bir tarafa bırakıp okuyun karizma kız ortam hepsi bir gün yapılır ama okumak her zaman yapılmıyor kaçan fırsatlar ah geri gelse keşke dememek için okuyun.(2000 yılında liseden uzaklaştırılmış bir genç)
-
böyle ibret dolu yazılar yazıpta veya söylemlerde bulunupta gençlerin (ki bizde öyleyiz) ders almasını beklemek bence saçma. Kaçımız bugüne kadar bize denen şeyleri hoşumuza gitmiyorsa dinledi? Uyguladı? Burnumuzun dikine gitmedikmi? Buna rağmen başarılı olan çevresine uymayan eğitimini başarıyla sürdürenlerimiz yokmu? Var. Varsa bu başarıyı kaydedemeyenler olduğu gerçeğinide kabul etmek gerekir. Şu açıdan gereklidirki herkes başarılı olursa refah seviyesi düşer.Evet gerçekten düşer, çünkü herkes başarısına oranla kazanmak ister. Bu da mümkün olmayacaktır. Bize ara elemanlarda lazım, onlarda buralardan çıkıyor. Hangimiz zorda kalmadığı müddetçe düşük ücretli işlerde çalışmak isterki heleki üniversite mezunuysa. Bence bu tür gençlerin şunu yapmaları gerekli. .Okuldan atılabilirsin, uzaklaştırılabilirsin sorun değil.Açık liseye gir sonra lise mezunu ol lisedeykende kopmamak için bir işe gir dersane parasını biriktir üniversiteye hazırla kendini.Bu süreçte kimisi zaten çalışmayı sevecek okumayacaktır. Okuyanlarda hayata tutunup devam edeceklerdir.İlerdede hiç zorluk çekmeden üniye gelen ve mezun olanların önüne geçeceklerdir.Çünkü onlar yaşam nedir, zorda kalmak nedir daha iyi kavrayacaklardır.Şu anda çevremdeki insanlar yada okul çevrem diyeyim 30 - 35 ytl için bir günde 10 - 15 saat çalışmayı kabul etmiyor.Hiçbir kalifikasyonları yok sadece diplomalarına güveniyorlar.Bence öğrenciyken bazı gerçeklerin farkına varılmalı.Genç yaşta yaşanılan deneyimler ilerisi için çok daha anlamlı.
-
iyide abi bizde lisede okuduk ben hiç öyle ortam falan bilmedim şimdi ünideyim yine ortam yok demekki herkes içinden geldiği gibi yaşıyo.Yani birisi senin kravatın aşağıda değil diyipte dalga geçtiğinde onlara özenipte benzemeye çalışıyosan bu senin kişilk problemin.Biri benle öyle dalga geççek onun amkorum..
-
öss sınavına girmeme bir buçuk sene var anadolu lisesi öğrencisiyim gömleğim kendimi bildim bileli dışarda kıravatımda hiç yukarılara tırmanamadı
hoca kızıpta çıkarttığım zamanlar hariç :) iyi bi arkadaşlık ortamımız var sınıfımızda herkes birbirini sever bi ruhumuz var sınıfta
ama inek die adlandırılmaya başlandım ki derslerim iğrençti taki bu seneye kadar kafama dank etti anlayacağınız herşeyi boşverdim ders çalışıyorum
ailem böyle daha mutlu annem kızlardan uzak durup ders çalışınca daha mutlu oluyo bende derslerimde bişiler başarınca mutlu oluyorum
sonuç olarak giyim kuşam önemli deil nasıl giyindiğin ne yaptığın ve bilinç önemli ...
muhtemelen bu son yorumum çünkü birazdan banlanacam ders çalışmak için :)
kendinize iyi davranın
-
ilk satırlar beni anlatıyor gibi :) yorum yazan arkadaşlarınkinideitinayla okudum. rbtx senin yazdıklarını çoğunluğuna katıloıyroum kardeş. ancak şöyle kendimide katmadan edemiyeceğim. yaşım şu an 22. açıköğretim okuyorum sözde 4 yıldır 1. sınıftayım ne kadar güzel değilmi :( lise 2 nin 2. döneminden okulun sonuna kadar ailevi problemlerle uğraştım ve liseden mezun olalı 5 yıl oldu ve hala aile problemlerimi çözemedim o dönemden bu döneme kadar hala neredeyse aynı sorunlarla boğuşuyorum ve elimde olan sadefce kocaman bir HİÇ. ne yapabilirdim. üniversiteyi kazanıp bu bulunduğum ortamdan uzaklaşabilir ve kendime bir yön verebilirdim ama yapmadım kimin derdi benim derdim benim suçum. liseden ayrıldıktan sonra 1 yıl dersaneye gidip sınava hazırlandım ve ömrümde 2 kere üniv sınavına girebildim. kimseyi suçlamadım gene kendi suçum. burda küçüklerime ve onlardan yaşça büyük olduğum için bi abi gibi kendilerine bir şey söyleyeyim. EĞER GERÇEKTEN HAYATINIZDA NE YAPTIĞINIZI BİLMEZSENİZ ELDE ETTİĞİNİZ SONUÇLAR HEP AYNI OLACAKTIR. BU YÜZDEN KENDİNİZİ BENİM GİBİ BENİM DÜNYAM DEDİĞİM BİR ODAYA HAPSEDİP YANLIZ BAŞINIZA VE SADECE GECELERE MAHKUM ETMEYİN İNANIN BANA BUNU İSTEMEZSİNİZ İLK BAŞLAR ÇOK TATLI GELİR AMA SONRA ÇOK PİŞMAN OLURSUNUZ. CANINIZ AŞK YAŞAMAK VE KIZLARLA EĞLENMEK Mİ İSTİYOR BUNU ZAMANINDA YAPIN AMA DERSLERİNİZİDE AKSATMAYIN. KIZ ORTAMININ VE AŞK IN İNCELİKLERİNİ ÜNİVERSİTEDE YAŞAYABİLİRSİNİZ ÇÜNKÜ O ZMAAN ÖNÜNÜZDE SADECE DERSLERİNİZ VE ONLARIN SIJNAVLARI VAR ÖSS GİBİ Bİ BELA YOK O ZAMAN HAYATA DAHA Bİ GÜZEL BAKARSINIZ. KENDİNİZİ UMUTSUZLUĞA DEĞİL UMUDA İTİN. BAŞKALARININ SÖYLEDİKLERİ ŞEYLERE ALDIRMAYIN BAKIN DÜN Ü YAŞADINIZ BİTTİ GİTTİ İLERİSİDE OLACAKTIR VE SİZ Bİ YERLERE GELDİĞİNİZDE SİZİNLE DALGA GEÇENLERİNDE KAFAYA ORDA DANK EDER. RBTX İN DEDİĞİ GİBİ LİSEDEN ATILMAK PROBLEM DEĞİL DEVAM EDEBİLİRSİNİZ. SİZE TAVSİYEM BU KONUYU BENCE BÜYÜK ADMİNİMİZ OLAN RENEGADEALİEN ABİMİZİNDE KONUŞMASIYLA SÜSLEMESİ DİR. ÇÜNKÜ KENDİSİ 2 ÜNİVERSİTEYİ BİTİRMEK ÜZERE VE O SİZE NASIL YAŞADIĞINI VE NELER YAPTIĞINI NEDEN ÇALIŞTIĞINI ANLATIRSA O ZMAN NE DEMEK İSTEDİĞİMİZİ ÇOK İYİ ANLARSINIZ...
-
Liseye başladığımda ingilizce hazırlık ve birinci sınıfta tamamen kopmuştum, tam anlamıyla gençliğimin verdiği hezeyanlarla zevk-ü sefa sürüyordum..
sonra lise 1'de sınıfta kalınca ve de devam edip bir alt sınıfa geçnce çeşitli sebeplerle aklımm başıma geldi..
şimdi üni inş. bi şeklde okuyacağım.. şu anki halimle lise 1 deki halimi karşılaştıramıyorum bile..
ALLAH'ıma binbir şükürler olsun bugün gerçekten bulunduğum konum binlerce yaşıtımın kıskaçta olduğu yerden çıktı..
, ALLAH herkese doğruyu göstersin. ..
-
Cold-m4 hocam gerçektende çarpıcı bir konu,paylaştığın için teşekkür ederim.
NOT:Konunun açılması iyi oldu,biz,yaşça küçükler için faydalı olacağına eminim....
-
bende bir lise öğrencisiyim...ve öncelikle "kimse beni anlamıyor" kısmına deyinmek istiyorum...
*ya ben hayatımda bu kadar sacma bişi duymadım...bu cumleyi kuruyorsan sende onları anlamıyorsun demektir !
ikinci olarak kılık kıyafet meselesine gelmek istiyorum...*anasını siktiğimin sacma sapan lise dizilerini yayınlıyor sırf para kazanmak için bizim bu televizyonlarımız...götlerinden cıksın kazandıkları para...daha kişilik arayışındaki genclere sacma sapan bir örnek arz ediyorlar...
onun dışında okuldan atılmalara gelelim
*rbtx'inde soylediği gibi herkes muhendis olcak hekres doktor olcak die bişi yok.. bu ulkenin işçiyede otobus soforunede tornacıyada hatta copcuyede ihtiyacı var...son olarak olarak öss'ye geliyorum
*abuk subuk bir sistemle yargılanıyoruz... örneğin ben meslek lisesi okuyorum...iyi bir uni'nin bilgisayar öğretmenliğine girmek için mat dışında en az 27 türkçe ve 20 fen yapmalıyım(birinci bölüm için)... benim girmek istediğim bölümle ne alakası war alla aşkına...kaldıki.. felsefe görüoz din görüoz bilmem ne görüoz... ne bokuma yarıcak ? :S sanki unutmucam aq ! :S...zaten öss baskısı ayrı bişi aile baskısı okul baskısı cevre baskısı bilmem ne ! :S anasını satayım... hipodromun ortasındayız sanki.. yarış atı gibi koşuoz.. kenardan bağırıolar koş! koş! kopta gel! ayrılda gel ! ....hadi ben umursamıyorum...benim sikimde olmaz bu tip baskılar...ama herkes oyle değil...
sonuc olarak:
durum boktan.. herkes kabul ediyor... evli adamla ilişkisi olan kızdan bahsediodu metinde... bu ülkenin orospuyada ihtiyacı war...oda gitsin orospu olsun.. kendini öldüren kızmı ? öldürsün ondan cok war....cokta tın ! şimdiki genclik yarının yetişkinleri yoneticileri yani yarının türkiyesi kimse bunu idrak edemio...demekki bu ülke batak ! bunu tespit etmek cokda zor değil... cokda sikimdede değil acıkcası.. yapıcak bişeyim yok seyretmekten başka... cocuk yapmam olur biter ! bu siktiri boktan ülkede cocuk yapıpta yakmam garibimin başını....