Biri Bana E=M.C2 Deki C2'nin Nasıl Alakalı Olduğunu Açıklayabilir Mi?
-
Hacı bunu öğrenince ne olacak köy am*ona :)
Meselaa yani bende merak ettim ilk video yu izliyorum.
-
Anlaşılan o ki anlayabilmek için çok ekmek yemek lazım :D
adamgibi tarafından 18/Oca/21 21:17 tarihinde düzenlenmiştir -
hypnot1c bunu yazdı
Bu durum hemen anlaşılmayabilir. bazı Temel Kavram'ları yani Temel Fizik bilgisi ve Formül'lerin bilinmesi lazım. Paylaşılan Video da aslında Formüllerle ve Düşünce Deneyiyle güzel aktarılmış.
kitabın Ortasından okumaya başlamış gibi oluyorsun. bazen Formülleri gündelik hayatta gözlemlediğimiz Deneylerle görselleştirerek anlatabilmek zor oluyor. bana göre öncellikle sorucağın Sorular şunlar olmalı :
E=m.c^2 deki E : Enerji nedir ? enerji Dönüşebiliyor mu ? dönüşüyorsa Çeşitleri nedir ?
E=m.c^2 deki m : Kütle nedir ? Kuvvet nedir ? Temel Kuvvet tipleri var mı ? momentum nedir ? Newton Yasaları ne der ?
E=m.c^2 deki c : Işık nedir ? Işık bir Enerji midir ? Işık Hızı neden Sabit ? Işık Hızı azalabilir mi ? zaman nedir ? Genel Görelilik kuramı nedir ?
videodaki Doppler Etkisi nedir ? Red Shift, Blue Shift bağlantısı ne ? sonra Relativistlik Doppler etkisi ? ......... vb.
Bunlardan sonra kafanda, formüllerle-bağlantılarla birşeyler canlanır (kafanda).
aradığın Cevabı, Doğrudan olarak bulamayacaksın ama, fikir vermesi açısından Bebar Bilim kanalı'ndaki videoları izlemeni tavsiye edebilirim.
Farklı farklı konulardan oynatma listesi varmış hepsi izlenebilir :
https://www.youtube.com/watch?v=KpXicDtupo8&list=PLdbeYAM5mGiQH4UQZGJjghqpx5rrOuuuw
bu Momentum'da, Dönme veya Dönme'nin Yönünün bir önemi yok değil mi? sadece Kütle ve kütle'nin Hızı'nın (ve K'nin Doğrultusu'nun) mu önemi var?
Hmm, nasıl anlatsam, madde, Hareket yönünde ilerlerken(herhangi bir aracın Tekerleği gibi, Öne veya Arkaya, yada {bowling topu gibi} saat yönünde veya s.y'nün tersine de dönmesinin) moment üzerine bir etkisi var mı?
bu Doppler'in olayı nedir? nerelerde kullanılıyor? tıp'da, görüntüleme'de kullanılıyor sanırım..
Red Shift ve Blue Shift tamlamaları(dilin kendisinden mi kaynaklanıyor bilmiyorum {bulunma,yönelme,uzaklaşma}) anlamlarını ifade etmekte sıkıntı, gibi.
Red Shift yani, Kırmızı'ya doğru Kayma mı, yoksa Kırmızı'dan Uzaklaşma anlamında Kayma mı? yani "To Red Shift" demek, daha mantıklı gibi. yada "shift to red", yada " from red shift" , yada " shift from red " .
bunu Blue Shift için de düşünebiliriz.
özel'de, Momentum ile Doppler konusundaki yorumunu merâk ettim.
video'lara bakmadım, sonra bakacağım.
~@~
KonuDışı..
^^` ilginç, Href etiket'i düzelmiyor. ^^` yapıştı kaldı.
RitmFarbRacourci tarafından 18/Oca/21 23:29 tarihinde düzenlenmiştir -
Fizikte bir taşi ayni koşularda bir yere firlatildiğin da hep ayni sonucu verir kuatum fiziğin de bir nütronu ayni koşularda firlatsan hep farkli sonuçlar verir. Burda kuauntum fiziği ile modern fizik birbiriyle ayni davraniş sergilemiyor. Yani acaba senin sorun da kuantuma mi giriyor.
C² işiğin karesi burda bir suru da goremiyorum. İzafiyet özel görecelidir yani ne bilim iki kişi için zaman farkli olabiliyor veya iki gözlemci için gözlenen cisim farkli olabiliyor. Demek istediğim derinlere daldiğin bir çelişki yok.
-
Realseyler bunu yazdı
Fizikte bir taşi ayni koşularda bir yere firlatildiğin da hep ayni sonucu verir kuatum fiziğin de bir nütronu ayni koşularda firlatsan hep farkli sonuçlar verir. Burda kuauntum fiziği ile modern fizik birbiriyle ayni davraniş sergilemiyor. Yani acaba senin sorun da kuantuma mi giriyor.
C² işiğin karesi burda bir suru da goremiyorum. İzafiyet özel görecelidir yani ne bilim iki kişi için zaman farkli olabiliyor veya iki gözlemci için gözlenen cisim farkli olabiliyor. Demek istediğim derinlere daldiğin bir çelişki yok.
Anlamadığım için belki çelişki geliyor bana videolardan alıntıladığım örnekler de c2 nin konuyla alakasını anlamaya yaklaşabilmiş bile değilim çünkü c nin yani ışığık hızının karesi gerçekte olmayan bir şey ise gerçekte olmayan bir şeyi almanın mantığını çözebilmiş değilim ama bak şunu deseler anlarım mesela atıyorum hızın formülü ne abi alınan yol/zaman o halde buradan da zaman=alınan yol x hız dır yani zamanın doğası gereği alınması gerkeen bir yol ve söz konusu bir hızda bişey vardır ben hareket etmesembile beni oluşturan atomlar ya da bir fotoğrafta hareket söz konusu olmasa bile fotoğrafı oluşturan atomlarda hareket daha doğrusu bir hız söz konusu olduğu için var olan her şey zamana tabiidir. ama olmayan bir şey (c2) olan bir şey üzerinde nasıl etkilidir?
-
sıcak çay soğuk çaydan daha ağırdır (4:25)
Burada ki mantık şudur diye fikr ediyorum soğuk tutum hızı ile kütle oluşturur sıcakta ise titreşim ile kaynama uygular bu yüzden ki enerji fazlalığı kütlesel olarak ağırlaşır yada suyun ölüm ile alakalı olabilir japon bir bilim insanı her suda farklı araştırmalar yapmış derede akan su kuyu suyu gibi bir çok su üzerinde araştırma yapmış kuyu suyu çok ağır olurken derede akan suyun yumuşak ve ph daha yüksek seviyelere eriştiğini fark etmiş doktor aidin salih hanımın kitabına bakarsan su konusuna daha iyi anlarsın
-
Hıza göre türevinin alınması gerekiyor olabilir hocam. Kinetik enerji formülü olan 1/2m.v^2'nin hıza göre türevini aldığında 2 x 1/2m.v = m.v momentumu vermesi gibi. Ya da konum, hız ve ivmenin yanında jerk (sarsım) hesabı yaparken konumun zamana göre birinci türevinin hız, ikinci türevinin ivmeyi vermesi gibi.
-
T3HLIK3 bunu yazdı
Burada ki mantık şudur diye fikr ediyorum soğuk tutum hızı ile kütle oluşturur sıcakta ise titreşim ile kaynama uygular bu yüzden ki enerji fazlalığı kütlesel olarak ağırlaşır yada suyun ölüm ile alakalı olabilir japon bir bilim insanı her suda farklı araştırmalar yapmış derede akan su kuyu suyu gibi bir çok su üzerinde araştırma yapmış kuyu suyu çok ağır olurken derede akan suyun yumuşak ve ph daha yüksek seviyelere eriştiğini fark etmiş doktor aidin salih hanımın kitabına bakarsan su konusuna daha iyi anlarsın
Benim anladiğim; orada soylenen ağırlık farki piko-gr in da altinda bir fark. ISI enerjisinin de bir kütlesi var gibi düşüne bilirsin. (aslında kendi kütlesi değil, kütleye etkisi)
adamgibi bunu yazdıAnlaşılan o ki anlayabilmek için çok ekmek yemek lazım :D
ben hep enerji oranlari karesi ile doğru orantılı diye kısa kesiyorum düşünürken ama nedenini açıklayamıyorum :(
undefined-01 tarafından 19/Oca/21 14:11 tarihinde düzenlenmiştir -
rakkoc bunu yazdıT3HLIK3 bunu yazdı
Benim anladiğim; orada soylenen ağırlık farki piko-gr in da altinda bir fark. ISI enerjisinin de bir kütlesi var gibi düşüne bilirsin. (aslında kendi kütlesi değil, kütleye etkisi)
adamgibi bunu yazdıAnlaşılan o ki anlayabilmek için çok ekmek yemek lazım :D
ben hep enerji oranlari karesi ile doğru orantılı diye kısa kesiyorum düşünürken ama nedenini açıklayamıyorum :(
Kütledeki enerji diye biliriz o zaman? Rakkoc ?
T3HLIK3 tarafından 19/Oca/21 14:20 tarihinde düzenlenmiştir