Borsa Hakkında Birkaç Soru
-
siyahbereli bunu yazdıCupofcoffee bunu yazdı
Uzun vadeli olarak borsada işlem gören kağıtlardan para kazanma niyetin varsa temettü yatırımcılığı konusunu incele. Temettü verimliliği yüksek olan hisse senetlerinden bir veya bir kaç tanesi ile uzun vadeli 15,20 sene sonunda ikinci defa emekli olursunuz. Çok zahmetli ve sabır gerektiren bi süreçtir elimizdeki hisseyi uzun yıllar boyunca satmamak.
Anladım hocam, bu gün banka hesabından yatırım hesabı açtım, Tüpraştan 30 hisse alım yaparken bir sorayın dedim, almadım. şimdi araştırdım tüpraşta temettü veriyormuş arada bu mu demek istediğin?
birde ben 30 liradan aldığım hisseler, 10 yıl sonra 100 lira oldu diyelim. 10 yıl sonra hem kar etmiş hemde ana paramı korumuş mu oluyorum.
Hocam temettü yatırımında temel mantık şöyle işliyor ;
A şirketi 1 lot için kar payı miktarını açıklıyor atıyorum oda 0,50 kuruş olsun. Siz hissenin dönemsel artış veya azalışıyla hiç ilgilenmeden elinize geçen her fırsatta küçük miktarlarda olsa belirlediğiniz hisseyi biriktirmeye başlıyorsunuz. 1 yıl içinde diyelim ki 1000 lotunuz oldu mayıs ayıyla beraber temettüler dagıtılmaya başladığında 500 lira yatar hesabınıza 1000 lot için. Siz bu 500 lira ile yine hisse arttırmaya devam edersiniz. Uzun yıllar sonra 20 yıl diyelim her yıl aldığınız temettüler ile arttırdığınız hisselerin maliyetleri çok çok ufak bi miktara kadar düşmüş olduğunu ve elinizde de binlerce lot olduğunu göreceksiniz. İsterseniz bundan sonra hisse arttırmayı bırakıp temettüyü harcamaya başlarsınız. 1000 lot için 500 lira 100000 lot için 50000tl yapar ki bu artık sürekli bi yıllık gelir olur size ve çocuklarınıza.
Ama baştada dediğim gibi süreç çok uzun ve kararlılık ile sürdrülmesi gerçekten zor. temettü verimliiği konusu da önemli bazı şirketler her sene temettü veririken 1 sene verip 3 sene vermeyende var. Burada şirket seçimi çok önemli Bunlar ile alakalı güncel konular borsa forum sitelerinde de mevcut benim yazdığım özetin özeti. -
borsa için tek tavsiye hiçbir kağıda aşık olma :) yükselince satacaksın
-
turk telekom a bas geç emekli ol
-
kozaa aklıma geldi 0,70kuruşlardan yakalamıstım tabi acemilik zamanları sonra ne para kaldı ne kağıt :) kozaada oldu 6 küsür lira
-
Aselsanda kisa bir sure once saglam bir silkeleme yaptilar. Yaklasik yarim saatte kagidin degerinin 40% i uctu.
Nacizane tavsiyem spegi bol kagitlara bulasma, hic bir kagidi da ciddi ciddi yukselirken alma. Ote yandan tupras su ara pahali, birkac ayda 30% civari artti.
Boyle konularda bir aliskanlik olarak, YTD.
-
bence borsadan çıkıp döviz veya altın al
geçenlerde ülke gündemi konusunda ekonomi sitesinden alıntıladığım bir görsel eklemiştim 2020 li yıllarda dolar 8 9 tl... -
LhaNeT bunu yazdı
geçenlerde ülke gündemi konusunda ekonomi sitesinden alıntıladığım bir görsel eklemiştim 2020 li yıllarda dolar 8 9 tl...seneye 12 tl göreceğiz 2019 içinde
-
Prometheus bunu yazdıLhaNeT bunu yazdı
geçenlerde ülke gündemi konusunda ekonomi sitesinden alıntıladığım bir görsel eklemiştim 2020 li yıllarda dolar 8 9 tl...seneye 12 tl göreceğiz 2019 içinde
Aynen o yöne doğru gidiyor ama şuanki gerileme 5.50 - 5.85 arası bir rakama gelir ve daha sonra artmaya devam eder diye tahmin ediyorum
umarım birşeyler düzelir de 12 olmaz ama 8 - 10 olacağı garanti gibi
Öbür konuda eklediğim görsel uzun vadeli aylık rakamlardı ama bunu hazırlayanlar muhtemelen pek çok unsuru göz ardı ederek sadece rakamlar üzerinden o fiyatları tahmin etmişti -
Araştırıkça bilgi edindikçe işlerin o kadarda kolay olmadığını anladım. Para, ekonomi finans okudukça günlük jayat keyfimde düşüşler olmaya başladı. Neyse.. şu anda bankaların karma fonları var belirli hisseleri alıyorlar bizim yerimize araştırdıkça ona bile cesaretim kalmadı. Ama büyük ihtimalle, büyük bist 30 gibi şirketlereden 3 er beşer hisse alıp, bir taraftanda büyüyebilecek ama şu an küçük olan şirketlerin mali defterlerini okuyup yorumlamayı öğrenmel istiyorum.
-
siyahbereli bunu yazdı
Araştırıkça bilgi edindikçe işlerin o kadarda kolay olmadığını anladım. Para, ekonomi finans okudukça günlük jayat keyfimde düşüşler olmaya başladı. Neyse.. şu anda bankaların karma fonları var belirli hisseleri alıyorlar bizim yerimize araştırdıkça ona bile cesaretim kalmadı. Ama büyük ihtimalle, büyük bist 30 gibi şirketlereden 3 er beşer hisse alıp, bir taraftanda büyüyebilecek ama şu an küçük olan şirketlerin mali defterlerini okuyup yorumlamayı öğrenmel istiyorum.
örnek bi kaç şirket ver birlikte bakalım hocam 8 yıldır aktif borsanın içinde olan biri olarak sana tek tavsiyem git tarla tapan al tokiye yazıl kira öder gibi ev sahibi ol bulaşma bu işlere sikdir et yok şunu al bunu al diyenlerede inanma detaylı bilgi istersen PM at istedin konuda yardımcı olurum sorun değil ama Tavsiyem UZAK dur 0.070 kağıt alıp 6-7 fırladığını söyleyen çok adam gördüm sonuç okeye dördüncü arıyor :)