Borsa Hakkında Birkaç Soru

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Cupofcoffee
    Cupofcoffee's avatar
    Erkek
    siyahbereli bunu yazdı
    Cupofcoffee bunu yazdı

Uzun vadeli olarak borsada işlem gören kağıtlardan para kazanma niyetin varsa temettü yatırımcılığı konusunu incele. Temettü verimliliği yüksek olan hisse senetlerinden bir veya bir kaç tanesi ile uzun vadeli 15,20 sene sonunda ikinci defa emekli olursunuz. Çok zahmetli ve sabır gerektiren bi süreçtir elimizdeki hisseyi uzun yıllar boyunca satmamak.

Anladım hocam, bu gün banka hesabından yatırım hesabı açtım, Tüpraştan 30 hisse alım yaparken bir sorayın dedim, almadım. şimdi araştırdım tüpraşta temettü veriyormuş arada bu mu demek istediğin?

birde ben 30 liradan aldığım hisseler, 10 yıl sonra 100 lira oldu diyelim. 10 yıl sonra hem kar etmiş hemde ana paramı korumuş mu oluyorum.

Hocam temettü yatırımında temel mantık şöyle işliyor ; 

A şirketi 1 lot için kar payı miktarını açıklıyor atıyorum oda 0,50 kuruş olsun. Siz hissenin dönemsel artış veya azalışıyla hiç ilgilenmeden elinize geçen her fırsatta  küçük miktarlarda olsa belirlediğiniz hisseyi biriktirmeye başlıyorsunuz. 1 yıl içinde diyelim ki 1000 lotunuz oldu mayıs ayıyla beraber temettüler dagıtılmaya başladığında 500 lira yatar hesabınıza 1000 lot için. Siz bu 500 lira ile yine hisse arttırmaya devam edersiniz. Uzun yıllar sonra 20 yıl diyelim her yıl aldığınız  temettüler ile arttırdığınız hisselerin maliyetleri çok çok ufak bi miktara kadar düşmüş olduğunu ve elinizde de binlerce lot olduğunu göreceksiniz.  İsterseniz bundan sonra hisse arttırmayı bırakıp temettüyü harcamaya başlarsınız.  1000 lot için 500 lira 100000 lot için 50000tl yapar ki bu artık sürekli bi yıllık gelir olur size ve çocuklarınıza. 

Ama baştada dediğim gibi süreç çok uzun ve kararlılık ile sürdrülmesi gerçekten zor. temettü verimliiği konusu da önemli  bazı şirketler her sene temettü veririken 1 sene verip 3 sene vermeyende var. Burada şirket seçimi  çok önemli Bunlar ile alakalı güncel konular borsa forum sitelerinde de mevcut benim yazdığım özetin özeti.

Gerçek bir akıl, yalanlar ve yanılsamaların arasından kaybolmadan yolunu bulur. Gerçek bir kalp ise zehir dolu nefrete zarar görmeden dokunabilir. Bu zamanın içinde karanlık büyümeye devam etse de, her zaman aydınlığın etrafı arıtması için eğilmeyi de bilir.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SSH
    SSH's avatar
    Erkek

borsa için tek tavsiye hiçbir kağıda aşık olma :) yükselince satacaksın

sırıtma la.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Bosluk
    Bosluk's avatar
    Erkek

turk telekom a bas geç emekli ol 

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    umit
    umit's avatar
    Erkek

kozaa aklıma geldi 0,70kuruşlardan yakalamıstım tabi acemilik zamanları sonra ne para kaldı ne kağıt :) kozaada oldu 6 küsür lira

le le le sakine
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    gkhn
    gkhn's avatar
    Erkek

Aselsanda kisa bir sure once saglam bir silkeleme yaptilar. Yaklasik yarim saatte kagidin degerinin 40% i uctu.

Nacizane tavsiyem spegi bol kagitlara bulasma, hic bir kagidi da ciddi ciddi yukselirken alma. Ote yandan tupras su ara pahali, birkac ayda 30% civari artti.

Boyle konularda bir aliskanlik olarak, YTD.

I am free of all prejudice. I hate everyone equally
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    2021 Talihlisi
    LhaNeT
    LhaNeT's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

bence borsadan çıkıp döviz veya altın al 
    geçenlerde ülke gündemi konusunda ekonomi sitesinden alıntıladığım bir görsel eklemiştim 2020 li yıllarda dolar 8 9 tl...

Büyüklük odur ki hiç kimseye iltifat etmeyeceksin, hiç kimseyi aldatmayacaksın, memleket için gerçek ülkü neyse onu görecek, o hedefe yürüyeceksin. Herkes senin aleyhinde bulunacaktır. Herkes seni yolundan çevirmeye çalışacaktır. İşte sen bunda karşı koyuşları yok eden olacaksın. Önüne sayılamayacak güçlükler yığacaklardır. Kendini büyük değil küçük, zayıf, araçsız, hiç sayarak, kimseden yardım gelmeyeceğine inanarak bu güçlükleri aşacaksın. Ondan sonra sana "büyüksün" derlerse, bunu diyenlere de güleceksin. Atatürk'ün Söylev ve Demeçleri, s. 112 - Zafer, zafer benimdir diyebilenindir. - Mustafa Kemal Atatürk 1881 - ∞
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tekken'deki Eddy
    Prometheus
    Prometheus's avatar
    Homo
    LhaNeT bunu yazdı

geçenlerde ülke gündemi konusunda ekonomi sitesinden alıntıladığım bir görsel eklemiştim 2020 li yıllarda dolar 8 9 tl...

seneye 12 tl göreceğiz 2019 içinde

________ inspired by love and guided by knowledge _______
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    2021 Talihlisi
    LhaNeT
    LhaNeT's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek
    Prometheus bunu yazdı
    LhaNeT bunu yazdı

seneye 12 tl göreceğiz 2019 içinde

Aynen o yöne doğru gidiyor ama şuanki gerileme 5.50 - 5.85 arası bir rakama gelir ve daha sonra artmaya devam eder diye tahmin ediyorum
    umarım birşeyler düzelir de 12 olmaz ama 8 - 10 olacağı garanti gibi
    Öbür konuda eklediğim görsel uzun vadeli aylık rakamlardı ama bunu hazırlayanlar muhtemelen pek çok unsuru göz ardı ederek sadece rakamlar üzerinden o fiyatları tahmin etmişti

Büyüklük odur ki hiç kimseye iltifat etmeyeceksin, hiç kimseyi aldatmayacaksın, memleket için gerçek ülkü neyse onu görecek, o hedefe yürüyeceksin. Herkes senin aleyhinde bulunacaktır. Herkes seni yolundan çevirmeye çalışacaktır. İşte sen bunda karşı koyuşları yok eden olacaksın. Önüne sayılamayacak güçlükler yığacaklardır. Kendini büyük değil küçük, zayıf, araçsız, hiç sayarak, kimseden yardım gelmeyeceğine inanarak bu güçlükleri aşacaksın. Ondan sonra sana "büyüksün" derlerse, bunu diyenlere de güleceksin. Atatürk'ün Söylev ve Demeçleri, s. 112 - Zafer, zafer benimdir diyebilenindir. - Mustafa Kemal Atatürk 1881 - ∞
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    siyahbereli
    siyahbereli's avatar
    Erkek

Araştırıkça bilgi edindikçe işlerin o kadarda kolay olmadığını anladım. Para, ekonomi finans okudukça günlük jayat keyfimde düşüşler olmaya başladı. Neyse.. şu anda bankaların karma fonları var belirli hisseleri alıyorlar bizim yerimize araştırdıkça ona bile cesaretim kalmadı. Ama büyük ihtimalle, büyük bist 30 gibi şirketlereden 3 er beşer hisse alıp, bir taraftanda büyüyebilecek ama şu an küçük olan şirketlerin mali defterlerini okuyup yorumlamayı öğrenmel istiyorum. 

Yapmadıklarınıza pişman olmaktansa, Yaptıklarınıza pişman olun...Yapın pişman olun, yada yapmayın yine pişman olun.
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Gececi
    NighT_JudGe
    NighT_JudGe's avatar
    Erkek
    siyahbereli bunu yazdı

Araştırıkça bilgi edindikçe işlerin o kadarda kolay olmadığını anladım. Para, ekonomi finans okudukça günlük jayat keyfimde düşüşler olmaya başladı. Neyse.. şu anda bankaların karma fonları var belirli hisseleri alıyorlar bizim yerimize araştırdıkça ona bile cesaretim kalmadı. Ama büyük ihtimalle, büyük bist 30 gibi şirketlereden 3 er beşer hisse alıp, bir taraftanda büyüyebilecek ama şu an küçük olan şirketlerin mali defterlerini okuyup yorumlamayı öğrenmel istiyorum. 

örnek  bi kaç  şirket  ver  birlikte  bakalım  hocam   8  yıldır  aktif  borsanın  içinde olan biri olarak  sana  tek  tavsiyem  git tarla  tapan al   tokiye yazıl   kira  öder  gibi ev sahibi ol bulaşma  bu işlere  sikdir et  yok şunu  al bunu  al diyenlerede  inanma detaylı bilgi istersen   PM  at istedin konuda yardımcı olurum sorun değil ama  Tavsiyem  UZAK  dur  0.070 kağıt  alıp  6-7  fırladığını  söyleyen  çok  adam  gördüm  sonuç  okeye  dördüncü  arıyor :)  

Cahildim Dünyanın Rengine Kandım
Toplam Hit: 4757 Toplam Mesaj: 48
borsa