folder Tahribat.com Forumları
linefolder Bilim Teknik Teknoloji
linefolder Bütçeye Göre Teleskop Önerisi



Bütçeye Göre Teleskop Önerisi

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Liquid
    Liquid's avatar
    Kayıt Tarihi: 22/Eylül/2005
    Erkek

    Ben de en başlarda hevesle teleskop alıcam diye en yakın göstereni falan olsun, aynası en büyük olsun diye araştırır dururdum. Sonradan okuduklarımdan anladığım kadarıyla teleskop ne kadar uzağı yakın ederse gökyüzündeki görebileceğiniz alan küçülüyor. Çok uzaklardaki nesnelere bakmak istediğinizde o nesneyi bulmak çok zorlaşıyor hatta bunun için motorlu kundak kullanılıyor. İnanın resimlerini gördüğünüz o nebulaları elle tespit etmek o kadar kolay değil. Yani şöyle düşünün ay üzerinde belki de bir ev büyüklüğünde olmayan bir nesneyi bulmaya çalışıyorsunuz. Bu sebeple teleskop aynısı büyür de odak derinleşirse daha büyük gösterir ancak gökyüzünde merceğe düşen alan çok azalır. Bir şeyleri bulmak çok zorlaşır.

    Eğer odak derin olmaz çok yakınlaştırmazsa göze düşen alan büyür ve daha çok nesneyi daha uzaktan izlersiniz. 

    Yani bir metre uzunluğundaki mezuraya dürbün ile bakınca atıyorum 10cm lik alanı görürsün mikroskopla bakınca 1 mikron görürsün. Sana 1.metreden 4. metredeki atıyorum 4.0055 e git dediklerinde o yakınlaştırma ile söylenen uzaklığı bulman dakikalarını alabilir. Bilmem anlatabildim mi?

    O yüzden önce dürbün ile bakılması ve gökyüzünün tanınması önerilir. He ben arkadaştan teleskopu aldım, tripodu yoktu. Kucağıma alıp sağa sola baktım. Ayı bulmak bile ızdırap oluyordu. Göz merceğinin ayarı zaten bozuktu. Kolimator muydu ondan olmadığından elle ayarlamaya çalışıyordum falan filan derken soğudum açıkçası. Bir de gökyüzüne bakınca ışık kirliliğinden simsiyahtan başka bir şey gözükmüyordu. O gördüğünüz resimler gibi apaçık gözükmüyor her şey :D

    O yüzden adım adım gitmek lazım. Benim gibi koşmaya çalışıp erken sıkılarak bırakmayın :) 


    İmzalamazsam ne olcak?
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RitmFarbRacourci
    RitmFarbRacourci's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Mart/2008
    Erkek

    Liquid, dostum, o Kolimatör dediğin, Kolimasyon Ayarı olacak her'âlde. o da, Aynalı Teleskop'larda oluyor. Aynalı Teleskop'ların bir ucu açık oluyor ki bu da gökyüzü'ne bakan tarafı. benim bildiğim, bu kolimasyon ayarı, Aynalı Teleskop'larda tüpün(borunun) dibinde, yeryüzüne yakın olan Ucundaki (parabol'ik)Ayna'ya yapılıyor. 

    muhtemelen bu da, Aynalı Teleskop'un açık ucuna yakın olan Göz Merceği'ne (Parabol'ik)Aynayı odak'lamak için( Optik Ekseni oturtmak için ) ileri-geri veya çanak kenarlarında hafif eğim vermek için yapılan, Ayna Konumlama işlemine verilen ad, sanırım.

     

     

    Mercek'li Teleskop'ların her iki ucu da, kapalı oluyor. İki tarafta da mercek oluyor. içine Hava almıyor. ama Göz Merceği çıkarılabiliyor.

     

    geçen, Kanlı Ay Tutulması sırasında bir çocuğun elinde hobi maksatlı olanlardan(bilindik markalı değildi) bir tane teleskop gördüm, baktım Ay'a, çok puslu görünüyordu, detaylardan yoksun. muhtemelen yağlı elleriyle Göz Merceğine dokundu. 

     

     

    bu arada bize yakın olan, 2 gezegen'e baktım baya bi, çıplak göz ile göremedim. bunlardan biri Venüs(ki buna Sabah(Seher ) Yıldızı, Akşam Yıldızı, Çoban Yıldızı, Çolpan diyorlar sanırım), diğeri de Mars(Merih). lakin, çıplak göz'le göremedim. (bi çoban olamadı.., alüminyum.)

    (şaka maka, bunlara gezegenlere niye Yıldız diyorlar, o da muamma. ^^D` , Yıldız dediğimiz Işık saçar, )

     

     

    bunlar da WordNet sözlüğünden, Venüs ve Mars için alıntılar;

     

    Venus;
    n,
    the second nearest plane't to the sun; it is peculiar in that its rotation is slow and retrograde (in the opposite sense of the Earth and all other planets except Uranus); it is *visible(gerçi aşağıda Mars'da açıkladığı gibi Naked demiyor ama ) from Earth as an early `morning star' or an `evening star'
    "before it was known that they were the same object the evening star was called Venus and the morning star was called Lucifer(^^D`)"
    syn : Venus

     

     

    Mars;
    n,
    a small reddish Plane't that is the 4th from the sun and is "periodically" visible to the *naked eye; minerals rich in iron cover its surface and are responsible for its characteristic color
    "Mars has two satellites"
    syn : Mars, Red Planet

     

    (keyfi yazasım geldi.

    bir de şu twitter'daki @AstronoMystery hanımın paylaşımındaki son teleskop fotoğrafına ve Gülüşüne, hasta oldum. ^^` vay alüminyum.

    https://pbs.twimg.com/media/EMaosE7XkAABNUX?format=jpg&name=medium

    if ever I had any chance, I would say her; my big Sissy, do you want to me to order a cathodionic(?) telescope in place for you, Ablaaouv ^^P` HevHev,hev..  )

     

    yeri gelmişken bir de, Yıldız Kayması diyorlar, Yıldız nasıl kayar, olsa ya Meteor atmosfere girerken Yanması ya da Asteroid kayması, yada yakın yörüngedeyken ışığı yansıtması olur gibi geliyor bana.

     

     

    (bu arada Dürbün de Nem alıyor, askeri amaçlı üretilenlerden almak lâzım her'âlde. dandik bir tane Dürbün almıştım, yere düşürdüm, dağıldı, silindirik çember conta'sını iyi takamadım sanırım.

    sonra bir de içinde Prizma vardı(göz için ince ayar yapıyor (MultiLens değil.)), onu da sileyim dedim, prizma'nın içinde kaydığı kızak(oluk)  bozuldu, optik ekseni kaydı hepten. ^^D` . arada bir sallayınca dürbün'ü , net gösteriyor. ^^`)

     

    RitmFarbRacourci tarafından 31/Ağu/20 23:07 tarihinde düzenlenmiştir

    I'şıkY'ılı;^^`) Zk't^^` RnSySyTk.Ödl.SpRtÇzBşBkYd Kryptia.agogE Sa'd-l'Suûd az.ç'k 'lmyn'Dşn Pnct'tnAnNttn Blgi,YpBlgi 'Ct'nDrm.CmdyDrm.MdrnDrm hRşYdşR ClptcPth'Strsm M'nPhs' Ld,X/Y YrYnZmnGrçklk,AlgBzklğ KrzFrst'tr Tiytr' Pugchv,Jtrn,İmmlmn,FllngLef,Pik' SuprmcySprrty CoBehTh elFnmno:NzrioRonldo AdnKy TkSs,TkHrf(?) .RtNsTk.KvMp.Mk.TrmDyn ScklkNmRzgr ŞkHcBy ccp.kky Snrlr'Çz SnaSnLzmsn 'NsnKsknçtr BgDppr.MagllnCl'ds.S'thCro's Ch'kW'ng CreazioneDiAdamo^^`, Arctrs.Spic' ArcScnd,YySnye TrbProp,TrbJet,TrbFan ~3.10^5km/sn~343m/sn ~900-1240m/snMacH RamJt,ScRamJt Przdi^^' Tbu.XL Prsek MAtv^^` mLAT G'dWllHnting(f). 3id't^^` TareZmenPr ParaMotor TrflrVArsİlşklr (-)+.(/)*,~ ZminŞkil . ..Bu imza @SubZero tarafindan degistirilmistir. "Bu kadar uzun karmakarisik bir imza yapma diye uyardim ama heeheeeey(^^D)_hey kim söylüyor, kim dinliyor." Imzanizi SubZero'ya bilgi vermeden degistirmeyiniz. Tesekkurler...
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ltcelik
    ltcelik's avatar
    Kayıt Tarihi: 11/Mayıs/2007
    Erkek
    RitmFarbRacourci bunu yazdı

     

    yeri gelmişken bir de, Yıldız Kayması diyorlar, Yıldız nasıl kayar, olsa ya Meteor atmosfere girerken Yanması ya da Asteroid kayması, yada yakın yörüngedeyken ışığı yansıtması olur gibi geliyor bana.

     

    Sylvester Stallone ya da  Arnold Schwarzenegger in gençlik filmlerini bulursan anlarsın..


    Din Kitaplarını Okuyup Anlayana Ateist, Okuyup Anlamayanlara "dindar" denir... Nikola TESLA.. ben mi? Ne okurum ne anlarım... Kendi kendime de uyuz oluyorum ama olamıyorum.. "Ama efsaneyi çıkarıp atarsan ve yaptıkları eylemlere bakarsan... ..Jedi'ların mirası başarısızlıktır. İkiyüzlülüktür, kibirdir."
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    iLLuMiNaTi
    iLLuMiNaTi's avatar
    Kayıt Tarihi: 08/Mart/2007
    Erkek

    Konu ile alakalı değil fakat teleskop yerine o fiyata gayet güzel bir mikroskop takımı alın. Mikro dünyanın bir sonu yok. Ve gerçekten en az astronomi kadar heyecan verici. 

  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RitmFarbRacourci
    RitmFarbRacourci's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Mart/2008
    Erkek
    ltcelik bunu yazdı
    RitmFarbRacourci bunu yazdı

    ...

    yeri gelmişken bir de, Yıldız Kayması diyorlar, Yıldız nasıl kayar, olsa ya Meteor atmosfere girerken Yanması ya da Asteroid kayması, yada yakın yörüngedeyken ışığı yansıtması olur, gibi geliyor bana.

    ...

    Sylvester Stallone ya da  Arnold Schwarzenegger in gençlik filmlerini bulursan anlarsın..

    ^^` 

     

    ya, işin aslı, şu an dahi, her bir Yıldız kayıyor'dur da, bizim anladığımız anlamda,hız'da kaymıyor. en azından bizim çıplak gözle, Anlık olarak görebileceğimiz Hız'da değildir, (muhtemelen). (ilk teoriye göre, yön problem, tabii. diğer 2si için birşey diyemeyeceğim. ^^p` (got not exactly. biri Durağan Evren Teorisi, diğeri de enerji ile alâkalıydı sanırım. ))

    yanlış mı yorumladım.

     

    aklıma, "git la bu mahalleden" karikatür'ü geldi. ^^P`

     

     

    ~@~

    mikroskop da ucuz birşey değil ki, en azından bizim ülkemiz için değil. gerçek anlamda bir Işık Mikroskop'u ne kadardır ki.

    Elektron Mikroskop'u filan kullanabilen birileri filan var mıdır acaba?

    Ne bileyim Hücre içi Faaliyetleri, canlı olarak izleyebilsek,izletebilsek  ne şahane olurdu.

    yada derste, mikroskop'u bilgisayar bağlayıp, onu da projektör'e bağlayıp, duvar'a yansıtıp, canlı canlı öğrencilere Hücre Organellerini , dandik bir lazer vasıtasıyla duvar'da işaretleyerek anlatacaksın. 

    yada ne bileyim,

    bu Virüs'leri bir sıvıda sabit'leyip, örnek kültür edilmiş hücrelerin içinde bulunduğu sıvı'lı kaba enjekte edip, virüs'ün hücre'ye girişimi, gelişimini, hücre'yi patlatışını izlettireceksin. ^^` (tâbî Hayat Döngüsü, 20dakika civarı olan bir Virüs olacak. hattâ daha kısa sürede olursa, daha şahâne olur.

    dikkati zor topluyor zaten insan. yavaş gerçekleşen şeyleri, olmuyormuş gibi anlıyoruz, yada ben öyle diyeyim.)

    öyle Canlandırma, Animasyon filan değil. 

     

    yada, istediğin kadar, aktif/pasif, dijital/analog  Elektronik devre elemanları olacak, breadboard'larda dijital/analog radyo alıcısı/vericisi yapacaksın,  Bilgisayara seri/paralel bağlayacaksın, kablosuz metin paylaşımı yaptırtacaksın öğrencilere.

     

    yada katı/sıvı/gaz bütün element'leri uygun şartlarda temin edip, her öğrenciye basit kimya denklem'lerinin  deneyleri, kontrollü ortamda yaptırtacaksın..

     

    naturally, just, in Our Dreams.  as usually, was NeverMore in Our(Tr) public(or state) School, or Education System. sure about that, in Private school with *idealized Teacher.

    However,  it's not different for European Union country, United state, also. beCause they've also Standard^^` or Poor people in wealthy. and again, many of them have not by laboratories enriched schooling.

    as, roman Emperor, Neron said; money money money.,

    just, Money talks, make talks. (cümle kuramadım ya, la. ^^P hep devrik oldu. vv, ). 

    Money Is The only, Emperor.

    (the belt was loosened ^^D` )

    ~@~

     

     

     

    bu arada, kusura bakma @Plevne7501, biraz sohbet, biraz muhabbet. bu teleskop'la ilgili konular hoşuma gidiyor.

    konun da yukarıda kalmış oluyor.

     

    RitmFarbRacourci tarafından 01/Eyl/20 00:40 tarihinde düzenlenmiştir

    I'şıkY'ılı;^^`) Zk't^^` RnSySyTk.Ödl.SpRtÇzBşBkYd Kryptia.agogE Sa'd-l'Suûd az.ç'k 'lmyn'Dşn Pnct'tnAnNttn Blgi,YpBlgi 'Ct'nDrm.CmdyDrm.MdrnDrm hRşYdşR ClptcPth'Strsm M'nPhs' Ld,X/Y YrYnZmnGrçklk,AlgBzklğ KrzFrst'tr Tiytr' Pugchv,Jtrn,İmmlmn,FllngLef,Pik' SuprmcySprrty CoBehTh elFnmno:NzrioRonldo AdnKy TkSs,TkHrf(?) .RtNsTk.KvMp.Mk.TrmDyn ScklkNmRzgr ŞkHcBy ccp.kky Snrlr'Çz SnaSnLzmsn 'NsnKsknçtr BgDppr.MagllnCl'ds.S'thCro's Ch'kW'ng CreazioneDiAdamo^^`, Arctrs.Spic' ArcScnd,YySnye TrbProp,TrbJet,TrbFan ~3.10^5km/sn~343m/sn ~900-1240m/snMacH RamJt,ScRamJt Przdi^^' Tbu.XL Prsek MAtv^^` mLAT G'dWllHnting(f). 3id't^^` TareZmenPr ParaMotor TrflrVArsİlşklr (-)+.(/)*,~ ZminŞkil . ..Bu imza @SubZero tarafindan degistirilmistir. "Bu kadar uzun karmakarisik bir imza yapma diye uyardim ama heeheeeey(^^D)_hey kim söylüyor, kim dinliyor." Imzanizi SubZero'ya bilgi vermeden degistirmeyiniz. Tesekkurler...
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Liquid
    Liquid's avatar
    Kayıt Tarihi: 22/Eylül/2005
    Erkek
    RitmFarbRacourci bunu yazdı

    Liquid, dostum, o Kolimatör dediğin, Kolimasyon Ayarı olacak her'âlde. 

    hocam Islemin adina oyle diyorlar da o ayari yapmak icin kullanilan ve goz mercegine takilan lazerli bi cihaz var ona kollimator deniyor. Goz mercegine takip ayna hizalama yapiyorsun. 


    İmzalamazsam ne olcak?
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ekerci
    Ekerci's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Ocak/2010
    Erkek

    herkes gibi bir ara benimde alıp izleyesim vardı fakat bu işe çok para dökmek gerekiyor. ucuz birşey alınca dürbünden hallice olunca vazgeçtim


    Konu ID: 112846 Konuyu Acan : Ekerci Konu Başlığı : Tahribatın en sevdiği adam ? Silinme Sebebi : 3 sayfadır takip ediyorum beni seven kimse çıkmadı. alacağınız olsun müridler
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ltcelik
    ltcelik's avatar
    Kayıt Tarihi: 11/Mayıs/2007
    Erkek
    RitmFarbRacourci bunu yazdı
    ltcelik bunu yazdı
    RitmFarbRacourci bunu yazdı

    ...

    yeri gelmişken bir de, Yıldız Kayması diyorlar, Yıldız nasıl kayar, olsa ya Meteor atmosfere girerken Yanması ya da Asteroid kayması, yada yakın yörüngedeyken ışığı yansıtması olur, gibi geliyor bana.

    ...

    Sylvester Stallone ya da  Arnold Schwarzenegger in gençlik filmlerini bulursan anlarsın..

    ^^` 

     

    ya, işin aslı, şu an dahi, her bir Yıldız kayıyor'dur da, bizim anladığımız anlamda,hız'da kaymıyor. en azından bizim çıplak gözle, Anlık olarak görebileceğimiz Hız'da değildir, (muhtemelen). (ilk teoriye göre, yön problem, tabii. diğer 2si için birşey diyemeyeceğim. ^^p` (got not exactly. biri Durağan Evren Teorisi, diğeri de enerji ile alâkalıydı sanırım. ))

    yanlış mı yorumladım.

     

    aklıma, "git la bu mahalleden" karikatür'ü geldi. ^^P`

     

     

    ~@~

    mikroskop da ucuz birşey değil ki, en azından bizim ülkemiz için değil. gerçek anlamda bir Işık Mikroskop'u ne kadardır ki.

    Elektron Mikroskop'u filan kullanabilen birileri filan var mıdır acaba?

    Ne bileyim Hücre içi Faaliyetleri, canlı olarak izleyebilsek,izletebilsek  ne şahane olurdu.

    yada derste, mikroskop'u bilgisayar bağlayıp, onu da projektör'e bağlayıp, duvar'a yansıtıp, canlı canlı öğrencilere Hücre Organellerini , dandik bir lazer vasıtasıyla duvar'da işaretleyerek anlatacaksın. 

    yada ne bileyim,

    bu Virüs'leri bir sıvıda sabit'leyip, örnek kültür edilmiş hücrelerin içinde bulunduğu sıvı'lı kaba enjekte edip, virüs'ün hücre'ye girişimi, gelişimini, hücre'yi patlatışını izlettireceksin. ^^` (tâbî Hayat Döngüsü, 20dakika civarı olan bir Virüs olacak. hattâ daha kısa sürede olursa, daha şahâne olur.

    dikkati zor topluyor zaten insan. yavaş gerçekleşen şeyleri, olmuyormuş gibi anlıyoruz, yada ben öyle diyeyim.)

    öyle Canlandırma, Animasyon filan değil. 

     

    yada, istediğin kadar, aktif/pasif, dijital/analog  Elektronik devre elemanları olacak, breadboard'larda dijital/analog radyo alıcısı/vericisi yapacaksın,  Bilgisayara seri/paralel bağlayacaksın, kablosuz metin paylaşımı yaptırtacaksın öğrencilere.

     

    yada katı/sıvı/gaz bütün element'leri uygun şartlarda temin edip, her öğrenciye basit kimya denklem'lerinin  deneyleri, kontrollü ortamda yaptırtacaksın..

     

    naturally, just, in Our Dreams.  as usually, was NeverMore in Our(Tr) public(or state) School, or Education System. sure about that, in Private school with *idealized Teacher.

    However,  it's not different for European Union country, United state, also. beCause they've also Standard^^` or Poor people in wealthy. and again, many of them have not by laboratories enriched schooling.

    as, roman Emperor, Neron said; money money money.,

    just, Money talks, make talks. (cümle kuramadım ya, la. ^^P hep devrik oldu. vv, ). 

    Money Is The only, Emperor.

    (the belt was loosened ^^D` )

    ~@~

     

     

     

    bu arada, kusura bakma @Plevne7501, biraz sohbet, biraz muhabbet. bu teleskop'la ilgili konular hoşuma gidiyor.

    konun da yukarıda kalmış oluyor.

     

    Gök taşlarının Dünya atmosferine girip ısınması Yanması sonucunda ışık yayması durumunda görünür hale gelir. Buna yildiz kayması,  kayan yildiz, akan yildiz vs. Gibi isimler verilir..  


    Din Kitaplarını Okuyup Anlayana Ateist, Okuyup Anlamayanlara "dindar" denir... Nikola TESLA.. ben mi? Ne okurum ne anlarım... Kendi kendime de uyuz oluyorum ama olamıyorum.. "Ama efsaneyi çıkarıp atarsan ve yaptıkları eylemlere bakarsan... ..Jedi'ların mirası başarısızlıktır. İkiyüzlülüktür, kibirdir."
Toplam Hit: 1782 Toplam Mesaj: 19
teleskop