

Bütün Önemli İşleri Mühendisler Yapmasına Rağmen Niye Hep Mimarlar Havalı ?
-
Misal Ørestad - Danimarka diye bir arat bak, birde Toki apartmanlarina bak:D
mimar olmasa muhendis o evi nasil yapiyor anlarsin.
Ornek verdigin fotograf sanirim ic mimar? Ben bir Mimar`in hali ile falan ugrastigini sanmiyorum.
-
Dokuz mimar tanıdım sekizi ibneydi. Rokfor ve ibne adam diyince aklıma akaryakıt istasyonu sahipleri ve mimarlar geliyor.
-
İlginç bir linke denk geldim: https://www.youtube.com/watch?v=vKFWgadJ0SE
-
Muhendis hesaplamazsa bok yapar mimar.
Mimar cizmezse muhendisin yaptigi boka benzer.
garga tarafından 22/Ağu/23 11:06 tarihinde düzenlenmiştir -
garga bunu yazdı
Muhendis hesaplamazsa bok yapar mimar.
Mimar cizmezse muhendisin yaptigi boka benzer.
Meslekleri bu kadar indirgemelerine ayar oluyorum. Hem ressam hem mühendis hem mimar hem doktor olamıyor muyuz ?
-
Benim gözümde mühendis matematiği, fiziği kullanır mimar beynini kullanır...
-
italyan bunu yazdıgarga bunu yazdı
Muhendis hesaplamazsa bok yapar mimar.
Mimar cizmezse muhendisin yaptigi boka benzer.
Meslekleri bu kadar indirgemelerine ayar oluyorum. Hem ressam hem mühendis hem mimar hem doktor olamıyor muyuz ?
Çooookk eskiden oluyormuş öyle. Bazı abilerin wikipediasina bakiyosun ohooo var oğlu var....
garga tarafından 22/Ağu/23 23:45 tarihinde düzenlenmiştir -
futurist bunu yazdı
buradaki mimar arkadaşları kırdıysam kusura bakmayın.
ben meslegi degil meslegin isleyis seklini elestiriyorum. beni zamaninda iyi bir yönlendiren olsaydı kesinlikle mimarlik okurdum. şuan fırsatım olsa yine okurum.
yani benim mesleği yerdigim yok ancak çevredeki bu carpikligin sebebi mimarlardan kaynaklandığını düşünüyorum. eğer ki bilmediğim yanlış anladığım varsa beni düzeltin.
mesela farklı illerde farklı evlere gittim. hepsinin mimarı yapısı aynı ve hepsi kullanışsiz. mesela dış kapının tam karsisina banyo koyan mimari çok merak ediyorum.
uzuuuun bir koridorun en sonuna mutfak koymuşlar. yatak odası ve salon da yan yana... balkonu, mesafesi 1 metre uzakta olan yan apartmana bakar yapmış ön caddeye bakan ferah kısımda hicbirsey yok..
bir yerde okudum. mimar diyor ki "biz müthaaitin istediğini ciziyoruz . bizi meslekten soguttular"
eğer ki doğruysa ve böyle saçma şeylere evet demek kendi mesleğinize ihanet değil mi
sizin gibi donanımlı insanların, ilk okul mezunu kro kaba bir muthaitin elinde istediğini yapan biri olmasını kabul edemem.
Mimar Sinan' dan geldiğimiz nokta bu olmamalı.
gerçekten mimarlığı merak ediyorum. kitap belgesel tavsiyesi alabilirim. mimarlik nedir ne değildir
Giriş kapısının karşısında genelde şu sebepten banyo konuyor. adamın inşaat yapılacak parseli dar girişe en yakın ve güneş almayan kısıma bir ıslak hacim yerleştirmek zorunda.girişe yakın olmalı diyorum çünkü adam eve geldi önce bir elini yıkamalı ya da çişini yapmalı falan. tek ıslak hacimde banyo ve lavaboyu çözmesi lazım ki proje ekonomik olmalı. ıslak hacim hem maliyetli hem tehlikeli bişey her an arıza verebilir. yoksa bir gece koridoru oluşturup yatak odasına yakın banyo ve girişe yakın kısımda lavabo çözmek daha doğru.
proje özelinde incelersek daha net yorum yapabiliriz.
o uzun koridorlar falan genellikle parselin kötü şeklinden kaynaklanıyor. parsel şekli ve daire tipi mesela 1 tane kapalı mutfak 3+1 koyacağın yere 2 tane açık mutfak 2+1 sığdırabilirsin. fakat o bölgede hangi daire tipinin en çok tercih edildiğini bilmen lazım ya da mal sahibinin hangi daire tipini istediği ile alakalı. bölgede üniversite bölgesi ise 1+1 yap 1+0 yap (artık çoğu yerde ruhsat verilmese de)şimdi planı güzel çözülmüş 1+1 ler varken neden adam zorlama çözümlerle uzun koridorlu abidik gubidik 3+1 ler yapıyor adam tek koridorla bütün mekanları birbirine bağlıyor. karanlık koridor olabilir fakat karanlık oda olamaz. (yapılıyor ama fizibil olmaz)
örnek olarak 1+1 yaptığında müteahit inşaat maliyetini atıyorum 50 kişiye yıkmak zorunda ise 3+1 yaptığında yaptığında 20 kişi ile yapıp bitirebilir. önceden bahettiğim gibi bölgede genellikle aileler yaşıyorsa öğrenciye ev yapılmaz (müslüman pazarında salyangoz satarsın). şimdi diyebilirsin ki binaın bir kısmı 3+1 bir kısmı 1+1 olsun o da olmuyor. 1+1 bekar evidir, eskortu gelir, genç adamdır sikişir müzik dinler bunlar aileyi rahatsız eder. asansörde karşılaştıklarında aile çocuğunun gözünü kapatır. o binada huzursuz olur.
bizim şehirlerimiz ve konut parsellerimiz organik yapıda olduğu için standart bir çözüm yaratmak ne yazık ki çok zor.ya abi karışık anlatıyorum umarım anlarsın.

bak burası istanbul taksim meydanı yollar yılan gibi kıvrılıyor. kenarda köşede birsürü abidik gubidik parsel çıkıyor. e taksim meydanı değerli oraya illa bina yapacaz. göt göte dayıyacaz güneş görmeyen yerler olsun sikimizde değil. kaç kata kadar iznimiz varsa kökleriz. maksimum satış metrekarene bakarsın.

bak bura barcelona adam arka bahçe yapmayı zorunlu tutmuş bütün parsellerde arka cepheden de ışık alıyorsun. mis oh. karşılıklı iki bina arası şu kadar olacak demiş caddeleri ne güzel ışık alıyor ağaç bile yetişiyor. güzel güzel yürüyorsun. işyerine giderken güneş görüyorsun sövmüyorsun.

bak paris zafer takının oralar.

coğrafya kader mi peki değil tabi ki de işte götümüzün dibindeki atina yunanistan. oh dümdüz çekmiş ne güzel altından metro da geçer kanalizasyon boruları da mis gibi gider fiber optik kablo hiçbir yerde kırılmaz.
balık baştan kokuyor yani sen kentsel planlama yapmazsan içindeki daire planı bile boktan olur. ha iyi mimar kötü mimar yok mu illa var. ama kent planlı olursa mimar maksimum ne kadar hata yapabilir ki bütün dünyada daire tipleri neredeyse aynı. sen adama konut vermezsen adam gelir oraya plansız bir şekilde gecekonduyu diker. sonra başka bir iktidar gelir o adama o gecekonuyu diktiği parseli verir. abuk subuk parseller abuk subuk yollar oluşturur altından yol da metro da fiber de gitmez. dimdik yokuşlu yollar olur arabanın frenleri kolay eskir yakıt sarfiyatın artar. milli servet hop dışarı akar.
ben konuyu bu şekilde ele alıyorum farklı yorumları olan arkadaşlar da olacaktır.
ya işte bu konut tipi olayı mimarlıkta sadece bir ders bizde bina bilgisinin içinde yer alıyordu. bu konuda kafa patlatmayı seviyorsan uğur hocayı falan dinleyebilirsin.https://www.youtube.com/watch?v=80WWqiEEiDE
ha bu arada burada konuştuğumuz sivil mimari, mimar sinanın yaptığı genelde kamu nun kullanacağı cami su kemer vs vs yapmış adam. o ayrı o ayrı yani.
gibi gibi ya. proje üzerinden konuşalım :)
-
madem mimarlara sövüyoruz le corbusier senin amk gavad yahudi
heryere bakınca gördüğünüz yarak gibi binalar bu orospu evladı yüzünden
öbür dünya varsa ananı siktim corbusier
-
Antikky bunu yazdıfuturist bunu yazdıAntikky bunu yazdı
Lutfen sunu izle
https://www.youtube.com/watch?v=lufVOqRWpLQ
bunun Türkçesi yokmu.
çakma İngilizcem ile 20 dk seyrettim. mimarlik temalı çok birsey yok. Ben mi anlamadım bilmiyorum
bulundukları yeri , oraya nasıl geldiklerini yerlestiklerini karisinin cok sevdigini falan anlatti.
sessizliğin iyi birsey oldugunu
isterse istediği yere 15 dk içinde zaten varabilecegini... .uçağa bindigidinde bile başka ülkeye kolayca gideceğini falan bayginca anlatiyor. videoyu niye önermişti ana tema neydi
Konu yaraticilik meydana koymakla alakali ozellikle bi tip yuksek seviyeli mimarlar icin, bu adamlar hem muhendisligin temel ( ayip olmasin diye temel dedim ama muhtemelen bu tip mimarlar ben muhendisim diyen insaat muhendisi kadar muhendislik biliyordur) bilgilerine sahipler hemde gorsel olarak baktigin zaman hay amk ne guzel yapmis, yada bunu yapan adam nasil yapmis dedigin seylerin `mimarlari`.
Boyayi yapan kimyager, olmasina karsina guzel bir tabloyu yapan ressamdir. Tutupta ulan ne guzel renk yapmis bu boyayi ureten fabrika demiyorsun, ne guzel tablo diyorsun./
Mimarlik temelde sanattir yani, video bu yuzden onemli.
Mimar olmasa munendis tabi evi yapar, bak istanbula pes pese dizilmis zevksiz igrenc gri apartmanlar toplulugu.özet gectigin icin tesekkur ederim. diğer sayfada, arkadaş senin bu mimarın açıklamalı başka bir biyografisini atmış.
haklisin mimarlik tasarim sanatla ic ice bir alan.
meğersem ödüllü dünyaca ünlü bir mimar. yaptıklarına baktım. hepsi birbirinin aynısı kare evler.. tamam teknik guzel detayları var. kendine özgün bir tarzı var . beğendim huzurlu, insanı yormayan bir tarz. o ayrı ama tasarım harikası değil hiçbiri.
biz yapsak millet yüzümüze bakmaz. yabancı biri yapınca yere göğe sığdıramıyoruz. bunları üniversitedeki hocaya ben çizdim desem sınıfta bırakır ama Peter yaptı deyince secdeye kapaniyorlarben bu cifte standarda karsiyim.