Büyük İnternet Sitelerinin Admin Panelleri Nasıldır?
-
Şunu da eklemek lazım.) Sun olmasaydı google olmazdı ..
Google büyümesi için ilk kurulduğu zaman yatırım sun tarafından yapılmıştır. Bunu zaten google resmi olarak da kendisi açıklamış.
Larry ve Sergey, yarattıkları arama motoruna “Google” adını verdi. Bu kelimeyi, 10 üzeri 100 sayısının matematiksel adı olan “googol”dan türettiler. Google Inc. 1998’de, Sun kurucu ortaklarından Andy Bechtolsheim o zamana kadar var olmayan bu şirkete 100.000 ABD doları tutarında bir çek yazdığında doğdu.
Bknz: https://www.google.com/about/company/
Martech tarafından 04/Kas/12 08:07 tarihinde düzenlenmiştir -
Martech bunu yazdı
Ramler ve donanımları tamamen google özgü üretiliyor fakat bunu nasıl yapıyor dersek şöyle olabilir örnek veriyorum samsung, seagate, wd gibi firmalar tamamen google özel bir model vs gibi şeyler yaptırabilir burasını bilemeyeceğim ama piyasa hard diski kullanmadıkları kesin.)
piyasa harddisklerinden kastını tam olarak anlamadım ama geçenlerde google datacenter'ının görüntülerini paylaştı, bir videoda harddisk parçalanırken üstünde wd (western digital) simgesi vardı. donanımlarının hepsini üretmesine imkan yok zaten cpu ayrı bi derya, ram ayrı bi derya.
ama adamlar 10k tane harddisk alacaksa gidip parakende yerinden almanın bir mantığı yok, wd ile anlaşması vardır direk fabrikasından geliyordur üretim şirketlerinin büyük ihtimal.
-
Google / Youtube / Facebook / Yahoo bunların yönetim panelleri cloud serverlara geçtiklerinden dolayı ana servera veri gidene kadar 3 4 noktada denettleniyor örnek içerik giren yöneticiyi denetleyen sistemler var bunlarda her yöneticiye rapor veriyorlar.
bizde uygulanan yemeksepeti.com un sistemide bunun gibi denetleyeni deneteleyen var .
-
EcHoLL bunu yazdı
Google / Youtube / Facebook / Yahoo bunların yönetim panelleri cloud serverlara geçtiklerinden dolayı ana servera veri gidene kadar 3 4 noktada denettleniyor örnek içerik giren yöneticiyi denetleyen sistemler var bunlarda her yöneticiye rapor veriyorlar.
bizde uygulanan yemeksepeti.com un sistemide bunun gibi denetleyeni deneteleyen var .
yani mod, süper mod, co admin, admin diyebiliriz :P
-
büyüktür
-
FOXXLY bunu yazdıEcHoLL bunu yazdı
yani mod, süper mod, co admin, admin diyebiliriz :P
aynen bu sekil dogru.
facebook dublin de arkadasım daha dogrusu bir abim pazarlama ve reklamcılıkdan sorumlu ortadogu ve polonyanın. mesela büyük sirketlerin panellerini / insights'larını görebiliyorlar. istatistik sonuclarını alabiliyor. reach'leri falan kontrol edebiliyorlar.
özel access'leri var hepsinni amerika tarafından tanımlanmıs. gördüm anlattı ordan biliyorum :D
istedigi sayfaya ulasabiliyor ama profil kısıtlamalarına onlarda takılabiliyor. he istese takılır mı tabi takılmaz :D -
Facebook adminlerinden birisini hackleyen 2 Türkle ilgili bir takım dedikodular duymuştum vaktinde. Elbette bu sitelerin tamamında paneller var ama bunların hepsinin farklı erişim yetkileri vs var. Ayrıca bu iki Türk admini hacklemiş ve adamın panel şifresini almayı başarmışlar ama facebook'un yönetim paneline sadece şirketin iç IP bloklarından erişim yetkisi varmış. Anlayacağınız yememiş.
Bu gibi büyük yapıların tamamında yönetim panelleriyle ilgili bir takım ciddi tedbirler alınıyor elbette. Bunlardan en temel olanlardan bir tanesi erişimi belli fiziksel lokasyonlarla kısıtlamaya çalışmak. Tabi bu tek başına yeterli değil. Sisteme girerken bile bu adamların bir den fazla güvenlik denemesinden geçmesi gerekiyor. Örneğin şuan normal kullanıcılar bile gereken işlemleri tamamlarsa gmail hesaplarına telefonlarına gönderilen bir güvenlik koduyla erişebiliyor.
Diğer konu da facebook ve microsoft'un ortak hesap açma özelliği ne derece aktif oldu bilmiyorum. Yani live hesabı açtığınız zaman otomatik olarak size bir facebook hesabı açmıyor yanılmıyorsam. herşeyi sıfırdan yapmanız gerekiyor.
Ancak bunların haricinde google bu tarz erişimleri kolaylaştırmak adına wave, gmail, youtube vb bazı servisleri arasında bir entegrasyon sağlamayı tercih ediyor. Bunu yapabilmenin bir kaç farklı yöntemi olsada hepsi aynı nokta ve mantığa geliyor, data paylaşımı. Kısaca aklıma gelen 2 mantık iki servis içinde farklı birer kullanıcı veritabanı oluşturup bunların düzenli olarak birbirini replicate etmesi. Ama bu tutulan datanın yerini artırır. Diğeri iki servisinde aynı veri tabanını kullanması. her iki seçeneğinde artı ve eksileri var. Tabi bunlar benim aklıma gelenler. Google bunların dışında çok daha farklı bir yöntemde geliştirmiş olabilir tabi böyle bir olasılık var.
-
Güzel cevaplar var. Bende bir kaç forumda enteresan bilgilere ulaştım. En komiği ise ''facebook adminlerinden birini hacklediğini'' iddia eden ergendi. Vatandaş nasıl bi kafa yaşıyorsa artık; istediği kişinin hesabına erişebileceğini söylüyordu. Verdiği link ise https://www.facebook.com/administrator.php :)
-
onları söyleseler büyük site olmazlardı..
b.force çekerdi millet hocu
-
Hocam birçok marka olan büyük firmada web programcılığı yaptım yada danışmanlık verdim. (Birçoğuna da zamanında bodoslama girdim tabi )
Reklam olsun diye söylemiyorum tahribatın admin paneli çoğundan daha iyidir.
Sebebi ise bu firmalar hep satış amaçlı düşündüklerinden ve genelde paneli kullanacaklar angut olduğundan fazla özenmiyorlar admin paneline düz beyaz arkaplanlı tablolar olan basit sayfalar oluyor.
Bazı firamalarda da hakkaten vasifsiz programcilar calistirmaktan kaynaklanan kullanım zorlukları var. Birçok kere dışarıdan mükemmel görünen sitelerin arkaplanı şaşırtıcı şekilde kötüydü yani