Cennette Ölüm-Kıyamet Varmıydı?
-
arkadaşlar bugün bakara suresindeki şu ayeti incelerken aklım bi soruya takıldı.
ayet şu:
30.Hani Rabbin meleklere: "Muhakkak Ben, yeryüzünde bir halife var edeceğim" demişti. Onlar da: "Biz Seni şükrünle yüceltir ve (sürekli) takdis ederken, orada bozgunculuk çıkaracak ve kanlar akıtacak birini mi var edeceksin?" dediler. (Allah "Şüphesiz sizin bilmediğinizi Ben bilirim" dedi.
[/color]
tabi kafamı karıştıran tam olarak bu ayet değil. kuranda anlatılan insanlık öncesi tarihin kronolojik gidişatı...
şimdi sizleri biraz gerilere götürmek istiyorum.hz. Adem ve tabiki insanlık yaratılmadam önceleri Dünya Gezegenindeyiz.
olay1:
Dünyada hakim varlık cinler (bazı tefsircilere göre cinlerin bir çeşit ırkı) ve bunlar azmışlar bozgunculuk v.s. yapıyorlar.
olay2:
İblis komutasında bir melek ordusu Allah tarafından bunları cezalandırmak için gönderilir.savaşı kaybeden cinler dünyadaki adalara ve dağ tepelerine v.s. kaçacak delik ararlar.orduları dağıtılır.
olay3:
Allah cinlerin yerine yeryüzünde halife yaratacağını söyler.(bakara 30. daki olay)
ademi yaratır.meleklere Ademi halife olarak tanımalarını emreder.
ama İblis savaş kazanmanın da verdiği gazla kibirlenir.ve Ademi halife olarak tanımaz.
olay4:
HİCR SURESİNDEN:
29 - Ben, onun yaratılışını tamamladığım ve ona ruhumdan üflediğim zaman, siz hemen onun için secdeye kapanın."
30 - Bunun üzerine meleklerin hepsi toptan secde ettiler.
31 - Yalnız İblis hariç. O secde edenlerle beraber olmaktan çekinmişti.
32 - Allah buyurdu ki: "Ey İblis! Ne oluyor sana da, secde edenlerle beraber olmuyorsun?"
33 - İblis şöyle dedi: "Kuru bir çamurdan, şekillenmiş bir balçıktan yarattığın bir insana secde edemezdim."
34 - Allah şöyle buyurdu: "Öyle ise oradan çık! Sen, artık kovulmuş birisin."
35 - "Kıyamet gününe kadar lanet senin üzerindedir."
36 - İblis: "Rabbim! Öyle ise insanların kabirlerinden kaldırılacakları güne (kıyamete) kadar bana mühlet ver" dedi.
37 - Allah buyurdu ki: "Sen mühlet verilenlerdensin."
38 - "Allah katında bilinen vaktin gününe kadar..."
39 - İblis şöyle dedi: "Rabbim! Beni saptırdığın için, mutlaka ben de yeryüzünde onlara günahları süsleyeceğim ve onların hepsini mutlaka azdıracağım!"
şimdi n son anlatılan olaylara bakarsak:
HZ.Adem yaratılmış (havva nın yaratıl yaratılmadığı net değil) ama cennetten kovulma safhasına daha gelinmemiş.
ama bu durumda iblis kıyamet gününden söz ediyor
bu durumda aklıma bikaç olasılık geliyor:
1:iblis levhi mahvuzu okumuş olabilir (ama tabiki Allah buna izin vermez)
2:Allah iblise kendi olacakları kendi anlatmış olabilir (ama böyleysede iblisin özgür iradesiyle secdeyi reddetmesi çelişki yaratıyor.olamaz.)(çok küçük ihtimal danışıklı dövüş, bncede saçma ama olasılık aklıma gdiği için yazıyorum.)
3:kıyamet günü hem cinler hem insanlar için olduğu için.yani daha insan yaratılmazdan evvel kıyamet günü vardı.
bir farkı nüansla: cinler dünyada. insanlar cennette (kuranda da birden fazla cennetten söz dildiği için.başka bi gezgende de diyebiliriz.belkide dünya ya da hakim konumda olacak bir konumda gezegen olabilir.yada dünyanın belirli bir bölgeside olabilir olasılık olarak) bolluk içinde tabi bir ağaca dokunmadıkları sürece bekleyecklerdi kıyameti
ama olaylar böyle gelişmedi ve insanlar bolluk içinden çıkarıldılar.yaşamak için çalışmak zorundalardı artık.
ancak bu hipotzimde tam olarak sığdaramadığım nokta.Allah madem yeryüzünde halife yaratacaktı.neden başta cennete koydu.
bunuda şöyle açıklıyorum:
HZ.Ademin konulduğu cennet aslında dünyada belli bir bölgede oluşturulmuş bir bolluk bölgesi.veyahut dünyaya yakın seyreden(dünyaya hakim olabilecek) bir gezegen.zaten cennetlerin sayısının birdn çok olduğu kuranda geçiyor.
oh. bitti bi saattir yazıyom be.battlestar galaktica gibi oldu biraz ama neyse konunun özünü anlattığımı düşünüyom.
-
Olaya kökünden bir açıklama getirir mi bilmem; ama Allah katında zaman kavramının olmadığını duymuştum. Mesela Hz. Adem'in yaratıldığı toprak Hz. Muhammed'in toprağıdır deniyor. Mantıken imkansız; ama zaman kavramını göz önünde bulundurmazsan neden olmasın? Verdiğin örnekte de zaman kavramını ortadan kaldırırsan bir sonuca gidersin kolaylıkla. Tabi bu bilginin doğruluğu nedir onu bilmiyorum.
-
ReaL_KurD bunu yazdı:
-----------------------------
Olaya kökünden bir açıklama getirir mi bilmem; ama Allah katında zaman kavramının olmadığını duymuştum. Mesela Hz. Adem'in yaratıldığı toprak Hz. Muhammed'in toprağıdır deniyor. Mantıken imkansız; ama zaman kavramını göz önünde bulundurmazsan neden olmasın? Verdiğin örnekte de zaman kavramını ortadan kaldırırsan ortadan bir sonuca gidersin kolaylıkla. Tabi bu bilginin doğruluğu nedir onu bilmiyorum.
-----------------------------bu senin dediğini kaldırırsam ben ortadan kalkarım.bu senin dediğin zamansızlık kavramı öyle glcğ dönüş gibi bişy değil.aslında öyl ama tam olarak öyle değil yani nasıl anlatsam aslında zaman bir yanılsamadan ibaret.olmayan bizim uydurduğum bişey.
ama bize lazım bişey.yani iblisinde zamanı geçip olcakları bilmesi(levhi mavuzu okuması) olasılıksız.okuduysada biz söylnmsi gerkirdi anlamamız için ayeti.ama söylenmediğine göre yaptığım kronolojik sıralama doğru gibi geliyor şuan bana.yani şuan derken aslında hrzamandan bahsdiyorum ;)
-
iyide hocam zaman kavrami yok gibi desende örnegin meleklerin yeryüzüne inmesi 77 yıl giibi zaman aliyormus ki bu zaman bizim dünyamizin yani bize göreymis. onlarin katinda aninda yapilan bir olaymis. ayni zamanda onlarin kati olan arşin bizim dünyamiza uzakliginida temsil ediyormus. ne denli dogru bilmiyorum ama zaman kavraminin olmayisi kiyametten sonraki sonsuzluk diye tabir edilisindende ortaya cikiyor. tuhaf yani.
İblis şöyle dedi: "Rabbim! Beni saptırdığın için, mutlaka ben de yeryüzünde onlara günahları süsleyeceğim ve onların hepsini mutlaka azdıracağım!"
üsteki cevapta iblis kaderinin Rabbin elinde oldugunu bilmesi ve bu kaderide kullanacagini söylüyor. Rabbimiz istese isyan ettirmezdi.
insan daha yaratilmadan insanlarin ne yapacagini melekler bile biliyormus. ama sunu unutmuyalim Allah yarattıklarinin icinde insani, simdiye kadar yapmis oldugu seyler icin bile kendi katinda yaptigi en iyi sey olarak bize kuranda aktariyor..
-
cagatay09 bunu yazdı:
-----------------------------İblis şöyle dedi: "Rabbim! Beni saptırdığın için, mutlaka ben de yeryüzünde onlara günahları süsleyeceğim ve onların hepsini mutlaka azdıracağım!"
üsteki cevapta iblis kaderinin Rabbin elinde oldugunu bilmesi ve bu kaderide kullanacagini söylüyor. Rabbimiz istese isyan ettirmezdi.
insan daha yaratilmadan insanlarin ne yapacagini melekler bile biliyormus. ama sunu unutmuyalim Allah yarattıklarinin icinde insani, simdiye kadar yapmis oldugu seyler icin bile kendi katinda yaptigi en iyi sey olarak bize kuranda aktariyor..
-----------------------------hayır ya o zaman özgür iradenin ne manası var.kadercilik böyle bişy değil.gelecekte olacaklar belli değil.
Allah ın gelceği bilmesi her ''an''da kuark ve leptonların başka bir kuark ve leptona göre yaptığı tek hareketi o anda bilip hissedip.bir sonraki ''an'' da yani kuark ve leptonların başka bir kuark ve leptona göre yaptığı tek harekette olacak olasılığı hesaplayıp olası her olasılığı görmesidir.ama her anda kuark ve leptonlar kendi kararlarını kendi verir(edit:tabi kndinin bilincide olanlar yani bizler.canlılar ruhu olanlar.diğer maddeler ise newton yasalarına bağlıdır.).ama Allah her hareketi bildiği için gelecek tüm olasılıklarıda görür bu ''kader'' dir
Allahın bu kader bilgisini kullanarak işleyen sisteme müdahale etmesine de ''kaza'' denir.imanın bir şartı dikkat edersniz sadece kadere iman değil kaza ve kadere imandır.ince ama kılıçtan kskin bir nüans bnce.
yani iblisin kıyameti daha Adem cennetten kovulmadan bilmsi senin anlattığın bir durumda Allah ona bildirmeden imkansız.ki bildirirse zaten özgür iradli bir canlı olmaktan çıkar tanrının kuklası olur.tanrınında hem iyi hem kötü olacağını varsayamadığım için senin dediğin gibi.
tanrının iblis olaya sebep olsun diye onu yakacağını sanmıyorum.öyle olursa tanrı hem iyi hem kötü bişey olmuş olur.
o yüzden yorumuna katılamayacağım.
-
Bence fazla kuracalama kafayı yersin. Herşeyi net olarak bilseydik cennetin ve cehennemin sırrı kalmazdı. Bilmemiz gereken şu ; bir ömrümüz var ortalama hatırlayabildiğimiz 70 sene olur en fazla. Ben daha önce ölmedim ve gerçekten ölüp tekrar dirilende görmedim. Bu yaşadıklarımız boşa olamaz. Mutlaka bir gün bu yaşadığımız ortalama 70 yıllık yaşam bitip karşımıza iyilik ve kötülüklerimizle bize hatırlatılacaktır. Kuran'da herşeyin tam olarak açıklanamadığını duymuştum,,aslında olay şuydu biri başka yorumlayıp bir başkasıda başka yorumlayabiliyor,,,tarafsız düşünürsen ikiside olabilir diyorsun.. En başta dediğim gibi Allah'ın varlığına ve yarattıklarına inan,,ibadet et daha fazla düşünme dinden cayarsın..Çok merak ediyorsan bekle nasıl olsa her merak eden ölünce ne nedir diye öğrenecek ;)
-
Berkant bunu yazdı:
Bence fazla kuracalama kafayı yersin. Herşeyi net olarak bilseydik cennetin ve cehennemin sırrı kalmazdı. Bilmemiz gereken şu ; bir ömrümüz var ortalama hatırlayabildiğimiz 70 sene olur en fazla. Ben daha önce ölmedim ve gerçekten ölüp tekrar dirilende görmedim. Bu yaşadıklarımız boşa olamaz. Mutlaka bir gün bu yaşadığımız ortalama 70 yıllık yaşam bitip karşımıza iyilik ve kötülüklerimizle bize hatırlatılacaktır. Kuran'da herşeyin tam olarak açıklanamadığını duymuştum,,aslında olay şuydu biri başka yorumlayıp bir başkasıda başka yorumlayabiliyor,,,tarafsız düşünürsen ikiside olabilir diyorsun.. En başta dediğim gibi Allah'ın varlığına ve yarattıklarına inan,,ibadet et daha fazla düşünme dinden cayarsın..Çok merak ediyorsan bekle nasıl olsa her merak eden ölünce ne nedir diye öğrenecek ;)
-----------------------------ama kuranda demiyo mu biz apaçık ayetler indirdik diy niye yoruma açık olsun ki.bence sabit.
sadece kimse açıp okumadığı için her yoruma inanmakla yetiniyo millet.nasıl rahipler zamanında incili çoğaltmayıp kndi kafalarından dini halka yorumlamışlar.şimdiys elde her imkan var ama millt gne okumuyo
-
Çok kurcala kafayı yemezsin. Zaten düşünmen öğütlenmekte.. :)
Soruna gelirsek Ahmet Hulusinin Bilinci Arınışı kitabını referanslıyım.
Adem, gök yüzünde her hangi bir yerde, her hangi bir yıldızda mı meydana getirildi?... Yoksa, dünya üzerinde mi?.
"İnsan"ın daha önceden "insansı" diye isimlendirdiğimiz hâliyle dünya üzerinde "toprak"dan yaratıldığı yolundaki âyetlerle kesindir!...
İşte bu yüzden, "Halife" ve dolayısıyla da "insan" olarak "meydana getirilen" Adem`in içinde yaşadığı "Cennet" Dünya üzerindeydi!. Dünya üzerinde, Cennet şartlarında yaşanıyordu...
http://www.ahmedbaki.com/turkce/kitaplar/bilinc/
Adem'in Dünyası başlığı..
-
Spacheata bunu yazdı:
-----------------------------Berkant bunu yazdı:
-----------------------------ama kuranda demiyo mu biz apaçık ayetler indirdik diy niye yoruma açık olsun ki.bence sabit.
sadece kimse açıp okumadığı için her yoruma inanmakla yetiniyo millet.nasıl rahipler zamanında incili çoğaltmayıp kndi kafalarından dini halka yorumlamışlar.şimdiys elde her imkan var ama millt gne okumuyo
###açıklanamıyor derken ne demek istediğimi anlattım..bazı ayetler birden fazla şekilde yorumlanabiliyor..İmam Şafi ve İmam Hanefi mesela ;) .. neyse ben sadece şahsi olarak bu konuları fazla takılmaması gerektiğini söyledim..ama yinede senin söylediklerinde tabiki doğru Spacheata...(Yazdıklarım zaman zaman izlediğim din proflarının söylediği şeyler..Yanlış birşey söylediysem önce Allah sonra sizler affedin...saygılarımla...)
----------------------------- -
ReaL_KurD bunu yazdı:
Olaya kökünden bir açıklama getirir mi bilmem; ama Allah katında zaman kavramının olmadığını duymuştum. Mesela Hz. Adem'in yaratıldığı toprak Hz. Muhammed'in toprağıdır deniyor. Mantıken imkansız; ama zaman kavramını göz önünde bulundurmazsan neden olmasın? Verdiğin örnekte de zaman kavramını ortadan kaldırırsan bir sonuca gidersin kolaylıkla. Tabi bu bilginin doğruluğu nedir onu bilmiyorum.
-----------------------------Allah katinda zaman kavraminin farkli olduğunu bende okumuştum. zamn kavrami olsaydi bizdn binlerce yıl evvel ölmüş kabir azabi çeken insanlaara Haksizlik olurdu buna bir kaç örnek daha verecek olursak
dünyanin 6 günde yaradılmasi = bilim adamlari milyarlarca yıldan bahsediyor.
Peygamberimiz'in Miraç'a yükselişi
Allah dostlarinin ayni anda birkaç yerde görülmesi,
Spacheata ;
insanlar cennette bolluk içinde tabi bir ağaca dokunmadıkları sürece bekleyecklerdi kıyameti cennetten sonra tekrar kıyamet olduqunu zannetmiyorum ki ademoğluda zaten dünyaya cenneti kazanabilmek için yollanmadimi :) üniversite sınavi gibide diyebilirizbir üniversite kazanmakiçin sınava girersin kazanirsin biter.
Muhammed bozdağın- sonsuzluk yolculuğu kitabini okumani tavsiye ederim.
-
iblisin kazandığı herhangi bir savaş yoktur dostum:)