Cloud (Bulut) Yapısı Ve Türkiye'deki Vehameti
-
sandman bunu yazdısaposcol bunu yazdı
@sandman Orchestrator nedir, açıklar mısınız :/
çok üşeniyorum wikiden bak çözemezsen ara:D
bak bak artisliğe bak, hayatında kaç kere orchestrator kurdun yönettin :D 2 vmware de sunucu kurmuşsun bi de isyan ediyorsun :p
-
DeepHouse bunu yazdısandman bunu yazdı
6 yıldır çeşitli bulut firmalarında mimar olarak çalıştım, öncelikle şunu belirtmem lazım bulut dediğin şey aslında bir iş modelidir ve fiyatlandırmayla hizmeti alınmasıyla alakalıdır. Bulut tedarikçilerinin kullandığı hemen hemen her teknoloji sanallaştırma, configuration manager, orchestrator vs vs gibi şeyler zaten daha öncesinde olan ve kullanılan ürünlerdir.
Ota boka millet bulut ismini yapıştırıyor ama bu iş sadece sunucu(IaaS) seviyesinde değil asıl olayı servis seviyesindedir. Mesela senin CRM'e ihtiyacın var bunu online olarak satın alıp sadece kullandığın kadarının ödenmesi(kaç kullanıcı, transaction vs vs), uçtan uca her şeyin otomatik olması gibi şartlar var.
Senin söylediğin şey sanallaştırma mimarilerinde yıllardır olan bir şey eğer shared storage'ın varsa(SAN,NAS,NFS) bir sunucu üzerinde ki fiziksel hatada VM'ler FT domain içerisinde ki başka bir sunucuda açılabilirler.
a.q vmware üzerine iscsi ile her storage bağlayan adam bulut yaptığını sanıyor.
ne isyan etmişsin ya :D
takipteyim...adam haklı, ben Türkiyede cloud olduğunu sanmıyorum açıkçası.
-
o dediğin özellik aws'de bile otomatik olarak gelmiyor. özel olarak komut vermen lazım şu node'u belirli aralıklarla takip et, belli bir ulaşamazsan kopyasını tekrardan oluştur gibi. sandman shared storage'dan bahsetmiş ama illa ona gerek var mı bilmiyorum. bi base image varsa ondan da otomatik olarak aynı sunucuyu yaratabilirsin veya stateless bi uygulama çalıştırıyosan (webserver falan gibi) çoğu zaman diske gerek de kalmıyor, webserver uygulamanı yükleyip otomatik olarak çalıştırabiliyosun init script'leri ile.
cloud dediğin şey aslında makinayi istediğin zaman yaratabildiğin / kapatabildiğin ve sadece kullandığın kadar ödediğin mimarinin adı. bu tarz bir sistem varsa cloud denilebilir mimari olarak. ama tüketici tarafında cloud ismi biraz daha farklı konumlandırılmış sıkıntı ordan çıkıyor. SaaS modeli dediğimiz yazılımı servis olarak sunma olayı kullanıcılar için cloud oluyor işte.
-
Yetkili abilere bir soru;
Google Drive, Dropbox gibi servisler Cloud kapsamına girer mi?
-
Buremba bunu yazdı
o dediğin özellik aws'de bile otomatik olarak gelmiyor. özel olarak komut vermen lazım şu node'u belirli aralıklarla takip et, belli bir ulaşamazsan kopyasını tekrardan oluştur gibi. sandman shared storage'dan bahsetmiş ama illa ona gerek var mı bilmiyorum. bi base image varsa ondan da otomatik olarak aynı sunucuyu yaratabilirsin veya stateless bi uygulama çalıştırıyosan (webserver falan gibi) çoğu zaman diske gerek de kalmıyor, webserver uygulamanı yükleyip otomatik olarak çalıştırabiliyosun init script'leri ile.
cloud dediğin şey aslında makinayi istediğin zaman yaratabildiğin / kapatabildiğin ve sadece kullandığın kadar ödediğin mimarinin adı. bu tarz bir sistem varsa cloud denilebilir mimari olarak. ama tüketici tarafında cloud ismi biraz daha farklı konumlandırılmış sıkıntı ordan çıkıyor. SaaS modeli dediğimiz yazılımı servis olarak sunma olayı kullanıcılar için cloud oluyor işte.
Bunu sadece sunucu seviyesine indirmeyelim ben Azure'dan sadece SQL hizmeti alıyorum sunucum yoksa mesela adam diyorki şu kadar IO yaparsan şu kadar ödersin veya AWS'den hadoop hizmeti alıyorum veri başına vs vs ....
Senin bahsettiğin şey daha çok orchestrator/scripting/automation kısımlarını kapsıyor ama benim ERP sunucularım var tekrardan kursam bile verinin sağlamlığını ve erişebilirliği önemli. Shared storage burada devreye giriyor mesela Web uygulamam göçtü üzerinde bir state yok veya değişken veri yok, otomatik bir imajı klonlatıp github'dan uygulamayı çektirebilirim. Peki MsSQL'im var bu durumda ne yapacağım? OS ve MsSQL otomatik kurulsa bile data disklerinin her noktadan erişilebilir bir alanda tutulması önemli.
-
SkynetX bunu yazdı
Yetkili abilere bir soru;
Google Drive, Dropbox gibi servisler Cloud kapsamına girer mi?
Evet, SAAS (software as a service) olarak geçiyor.
Aslınca Cloud dediğin olay = Hizmet - Servis (ne kadar kullan, o kadar öde mantığı var)
Bu, IAAS, PAAS ya da SAAS katmanında oluyor. IAAS en alt katmanda kendin sanallaştırılmış bir makina sahibi olabiliyorken (kullandığın kadar öde), PAAS da ise senin application hazırlaman için platformlar sunan servis. SAAS da ise applicationların için kullanabileceğin software' lerin servisi.
Google üzerinden gidecek olursak, adamların cloud' ı tam olarak bu :
https://cloud.google.com/products/
Burda sundukları tüm hizmetlerin toplamına cloud deniyor.
Yani adam sana diyor ki; (BENİM ANLADIĞIM)
- İstersen sana bi makina vereyim istediğini yap.
- İstersen üstüne makinanı gelen request' lere göre scalable yapalım, Docker sunalım, ya da patlarsa başka yerden devam ettirelim (vs vs).
- İstersen üstüne senin veritabanını ben optimize ediyim, sen keyfine bak.
- İstersen üstüne sen temel işlerle (infrastructure) uğraşma biz sana alt katmanı hazırlayıp verelim, sen sadece application' ını geliştirmekle uğraş. (PAAS)
- İstersen üstüne sen application' ını geliştirirken çok kasma, bizim geliştirdiğimiz metotlardan yararlan, apilerimizi kullan işlerini daha hızlı çöz ya da direk sana sunduğumuz software' leri kullan. (SAAS)
Bir sürü hizmet var, hepsini yazmadım yukarıya ama benim anladığım; olay bundan ibaret.
Ek : Tabi burda üst katmanlara doğru çıktıkca, o cloud' u sağlayan yere dependency' in artıyor.
ozgunlu tarafından 14/Nis/16 15:59 tarihinde düzenlenmiştir -
sandman bunu yazdıBuremba bunu yazdı
Bunu sadece sunucu seviyesine indirmeyelim ben Azure'dan sadece SQL hizmeti alıyorum sunucum yoksa mesela adam diyorki şu kadar IO yaparsan şu kadar ödersin veya AWS'den hadoop hizmeti alıyorum veri başına vs vs ....
Senin bahsettiğin şey daha çok orchestrator/scripting/automation kısımlarını kapsıyor ama benim ERP sunucularım var tekrardan kursam bile verinin sağlamlığını ve erişebilirliği önemli. Shared storage burada devreye giriyor mesela Web uygulamam göçtü üzerinde bir state yok veya değişken veri yok, otomatik bir imajı klonlatıp github'dan uygulamayı çektirebilirim. Peki MsSQL'im var bu durumda ne yapacağım? OS ve MsSQL otomatik kurulsa bile data disklerinin her noktadan erişilebilir bir alanda tutulması önemli.
eğer olayı sunucu olarak değil de veri olarak değerlendireceksek (cloud'un tanımında hangisi daha geçerli ya da ikisi de dahil mi bilmiyorum) iş zaten bambaşka bir hal alıyor. disklerin her noktadan erişilebilir olma işi biraz sıkıntılı, amazon bile bildiğim kadarıyla sadece disk'in bulunduğu region'dan ulaşmaya izin veriyor. mysql falan kuracaksan replication'lı kuruyorsun cross-region ve master node öldüğünde diğerini devreye alıyor otomatik olarak sistem. backup'lar hiçbir zaman en güncel olmadığı için her türlü veri kaybı yaşanıyor dolasıyla replication olayı şart. replication da zaten sunucu seviyesinde bir olay. amazon'daki sunucularda kullandığımız diskler bile bahsettiğin gibi değil yani anlatmak istediğim, o dediğin için hdfs gibi dağıtık bir dosya sistemi gerekli.
-
@ozgunlu;
Eyv. hocam. tişikkirler.
-
Buremba bunu yazdısandman bunu yazdıBuremba bunu yazdı
eğer olayı sunucu olarak değil de veri olarak değerlendireceksek (cloud'un tanımında hangisi daha geçerli ya da ikisi de dahil mi bilmiyorum) iş zaten bambaşka bir hal alıyor. disklerin her noktadan erişilebilir olma işi biraz sıkıntılı, amazon bile bildiğim kadarıyla sadece disk'in bulunduğu region'dan ulaşmaya izin veriyor. mysql falan kuracaksan replication'lı kuruyorsun cross-region ve master node öldüğünde diğerini devreye alıyor otomatik olarak sistem. backup'lar hiçbir zaman en güncel olmadığı için her türlü veri kaybı yaşanıyor dolasıyla replication olayı şart. replication da zaten sunucu seviyesinde bir olay. amazon'daki sunucularda kullandığımız diskler bile bahsettiğin gibi değil yani anlatmak istediğim, o dediğin için hdfs gibi dağıtık bir dosya sistemi gerekli.
Diskin her noktadan erişilebilirliğinden kast ettiğim veri merkezi içerisinden ulaşımı farklı veri merkezlerinden bahsetmedim. Birincisi sanallaştırma ortamında VM'lerin farklı sunuculara taşınabilmesi için shared storage şart, replication veya mirror'in teknolojileri eğer RPO'u tuttursa HA çözümü olarak kullanılabilirler. Sen işe son kullanıcı tarafından bakıyorsun ben veri merkezi tarafından. Genel veri merkezi mimarisi budur, iş görüşmesi için AWS'e ve bir seminer içinde MS'e gittiğimde veri merkezlerini gezdim gayet EMC storagelar var.
Mesela AWS'in redshift'ti sanırım datawarehouse hizmeti var sen sanıyor musun bu adamlar tüm TB'lık verileri tek bir sunucuda tutuyorlar veya dağıtık bir dosya sistemi bunun yerine arkada storage kümeleri var ön tarafta fiziksel hostlar sana hizmeti veriyor. Keza DBaaS hizmetlerinin çoğu bu şekilde adam sen seçmezsen başka veri merkezine replice etmiyor ama sana bir RPO, RTO garantisi veriyor. Replice etmediğine göre ve region dışına çıkartmadığına göre shared storage kullanıyor.
vAir'ın DRaaS adam diyorki senin netapp, EMC, Dell storageların bana direk senkronizasyon yapabilir bende de aynı storagelar var vs vs.
Daha örnekleri artırabilirim.
Ek: Container, hyperconvergence veya mesos gibi teknolojilere bir eğilim var ama şu anda sadece belli bir yüzdeyi hedefleyebilecek durumdalar.
Ek2: AWS her hizmeti için yukarıda saydığım firmaları kullanmıyor kendi çözümleride var mesela EBS/glance için arka tarafta diskleri dağıtan bir yapı var ama bu disklerde aynı fiziksel sunucunun üzerinde durmuyor.
sandman tarafından 14/Nis/16 16:54 tarihinde düzenlenmiştir -
Çalıştığım şirket CRM yazılımı yapmıştı internet üzerinden raporlama vs bildiğimiz internet sitesi db üzerinden akıyor ve cloud teknolojisi olarak nitelendiriyorlardı.