Cloud (Bulut) Yapısı Ve Türkiye'deki Vehameti
-
Denk gelmişsinizdir, natro dünden bu yana gidip geliyor. Çeşitli webmaster forumlarında konular açılmış durumdadır. Söyleyeceğim o ki, Türkiye'de büyük çoğunluk cloud diye bir mimari üzerine satış yapıyor.
Mesela Cloud VDS, Cloud VPS, Cloud Hosting.. şeklinde uzayan giden hizmet kategorileri mevcut.
Merak ettiğim konu yada ben mi yanlış biliyorum diyerekten sizlere yönelteyim. Cloud hizmeti veriyorsan, çalışan bir web sitesinin makinesinde hata veriyorsa hemen başka lokasyondaki makine devreye girer. En azında birkaç yıldır öyle biliyorum.
Bu konuda Bilal'e anlatır gibi şu konu üzerinde bizleri aydınlatabilecek kişilerin görüşlerini bekliyorum. Bu doğrultularda yakın zamanda öğrenme amaçlı bir çalışma yapıcam.
Teşekkürler.
-
6 yıldır çeşitli bulut firmalarında mimar olarak çalıştım, öncelikle şunu belirtmem lazım bulut dediğin şey aslında bir iş modelidir ve fiyatlandırmayla hizmeti alınmasıyla alakalıdır. Bulut tedarikçilerinin kullandığı hemen hemen her teknoloji sanallaştırma, configuration manager, orchestrator vs vs gibi şeyler zaten daha öncesinde olan ve kullanılan ürünlerdir.
Ota boka millet bulut ismini yapıştırıyor ama bu iş sadece sunucu(IaaS) seviyesinde değil asıl olayı servis seviyesindedir. Mesela senin CRM'e ihtiyacın var bunu online olarak satın alıp sadece kullandığın kadarının ödenmesi(kaç kullanıcı, transaction vs vs), uçtan uca her şeyin otomatik olması gibi şartlar var.
Senin söylediğin şey sanallaştırma mimarilerinde yıllardır olan bir şey eğer shared storage'ın varsa(SAN,NAS,NFS) bir sunucu üzerinde ki fiziksel hatada VM'ler FT domain içerisinde ki başka bir sunucuda açılabilirler.
a.q vmware üzerine iscsi ile her storage bağlayan adam bulut yaptığını sanıyor.
-
çizik.konuya tekrr takip
siyahbereli tarafından 14/Nis/16 12:18 tarihinde düzenlenmiştir -
hem up olsun. hemde şunlar neymiş bakayım.
FT domain içerisinde
shared storage'ın varsa(SAN,NAS,NFS)
CRM'e ihtiyacın var
sunucu(IaaS)
orchestrator
-
HarmOniYaFil bunu yazdıhem up olsun. hemde şunlar neymiş bakayım.
FT domain içerisinde
shared storage'ın varsa(SAN,NAS,NFS)
CRM'e ihtiyacın var
sunucu(IaaS)
orchestrator
Uğraşma açıklayayım
FT(Fault tolerance) domain = genelde üründen ürüne ismi değişsede mantık aynıdır bir çok fiziksel sunucuyu gruplarsın ve içlerinden bir tanesi herhangi bir sebeple hata verirse(fault) üzerinde ki sunucuların başka sunucularda açılmasını sağlar bunun için kapasite planlamanı yaparken mesela tüm kaynaklarımın %10'unu kaybetsemde bunu karşılayacak kaynağım olmalıdır diyip ona göre hesaplama yaparsın(tabii bu kadar basit değil ama temeli böyle). Tabii her FT alanı bir birinden bağımsız olabilir mesela iş kritik uygulamalarının FT oranıyla development ortamının FT oranı aynı değil, bundan dolayıda domainlere(AD ile karıştırılmasın) ayırırsın.
Shared storage = birden fazla sunucunun erişebildiği ve disklerini kullanabildiği ortamdır genelde tüm compute işlemleri(CPU, Memory) hostlar üzerindeyken uzaktaki SAN/NAS cihazlarında diskleri durur. Bunun en büyük avantajı sanal sunucuların fiziksel cihazlardan bağımsız olarak kaydırılabilmesi ve yukarıda ki FT gibi güzelliklere izin vermesidir. NAS ve SAN en çok kullanılan türleridir.
IaaS = Infrastructure as a Service demektir. Alt yapı hizmetlerinin (sunucu, network, storage) bulut ortamından ve servis olarak sağlanmasına verilen genel isim. Alt kırılımları vr (DRaaS, backup as a service.....)
Orchestrator, çok uzun bir konu ama özellikle herşeyin süreçlerine göre workflowlarla otomatikleştirilmesine verilen isim
-
@sandman Orchestrator nedir, açıklar mısınız :/
-
saposcol bunu yazdı
@sandman Orchestrator nedir, açıklar mısınız :/
çok üşeniyorum wikiden bak çözemezsen ara:D
-
ota boka cloud denince, kavram karmaşası çıkması doğal oluyor.
-
@sandman, yukarıdaki terimleri duyduktan sonra "Klasik windows formatı bana kafi" diyesim geldi :).
Peki, mesela bazen facebooka girinci "Avusturya" bazen "İtalya" bazen de "ABD" lokasyonunu göstermektedir. Bu tam olarak nedir? Nasıl yapılır?
-
sandman bunu yazdı
6 yıldır çeşitli bulut firmalarında mimar olarak çalıştım, öncelikle şunu belirtmem lazım bulut dediğin şey aslında bir iş modelidir ve fiyatlandırmayla hizmeti alınmasıyla alakalıdır. Bulut tedarikçilerinin kullandığı hemen hemen her teknoloji sanallaştırma, configuration manager, orchestrator vs vs gibi şeyler zaten daha öncesinde olan ve kullanılan ürünlerdir.
Ota boka millet bulut ismini yapıştırıyor ama bu iş sadece sunucu(IaaS) seviyesinde değil asıl olayı servis seviyesindedir. Mesela senin CRM'e ihtiyacın var bunu online olarak satın alıp sadece kullandığın kadarının ödenmesi(kaç kullanıcı, transaction vs vs), uçtan uca her şeyin otomatik olması gibi şartlar var.
Senin söylediğin şey sanallaştırma mimarilerinde yıllardır olan bir şey eğer shared storage'ın varsa(SAN,NAS,NFS) bir sunucu üzerinde ki fiziksel hatada VM'ler FT domain içerisinde ki başka bir sunucuda açılabilirler.
a.q vmware üzerine iscsi ile her storage bağlayan adam bulut yaptığını sanıyor.
ne isyan etmişsin ya :D
takipteyim... -
ontedi bunu yazdı
@sandman, yukarıdaki terimleri duyduktan sonra "Klasik windows formatı bana kafi" diyesim geldi :).
Peki, mesela bazen facebooka girinci "Avusturya" bazen "İtalya" bazen de "ABD" lokasyonunu göstermektedir. Bu tam olarak nedir? Nasıl yapılır?
Global Load Balancer diyorlar tam detaylarını bende bilmiyorum ama senin istemcin sunucuların ip'leri talep ettiğinde GLB sana en yakın veya en boş veri merkezini gösteriyor.
O networkçülerin konusu temel mantığını biliyorumda otur mimari tasarla desen benim için bir kutudur.