Çözümsüz Bir Şekil Problemi
-
geçen sene çözmüştüm amelelik gibi gelio bana onu yapmak
-
telekom bunu yazdı:
-----------------------------:D assdfghjklşi
üstad büyüksün. :)
wert bunu yazdı:
-----------------------------
kurtarmazmı bu ki bildiğim kadarı ile bu sorada şekil vermemen gerekir :( gösterdiğin şekilde çözümü yok sanırım

----------------------------------------------------------
hacı bunda olay 2 boyutlu düşünmemen gerek 3 boyut düşünmen gerek
yan yana 3 tane eve doğalgaz su elektrik bağlayacaksın bu hatların birbirini kesmemesi gerekiyor
ve en kısa olacak şekilde halletmen gerekiyor bunun gibi bişeydi sorunun orjinali hatırlamıyorum şimdi :D
şekilde her ne kadar belli olmasada onu anlatmaya çalıştım :D
-
bunun gibi bir soru daha var uzun zaman oldu uğraşıyordum, unutmuştum artık. böle sorular gelince aklıma geliyor...
Soru şu
20 koyunun var ve bir hafta süren var hergün koyunlardan sayıları tek olmak üzere kesip 1 haftanın sonunda bitirmen gerekiyor
1.gün 1 tane veya 3 tane vs 2tane olmaz 4 tane olmaz
2.gün bunu gibi
3.gün
....
hergün kesmen gerekiyor
Yok çıkmıyor ama bu soruyu soran arkadaşım sorunun cevabı kesinlikle var diyor ve dürüst bir arkadaşım ona inanıyorum...
Varmıdır bu soruyu çözebilecek babayiğit -
Mali bunu yazdı:
-----------------------------bunun gibi bir soru daha var uzun zaman oldu uğraşıyordum, unutmuştum artık. böle sorular gelince aklıma geliyor...
Soru şu
20 koyunun var ve bir hafta süren var hergün koyunlardan sayıları tek olmak üzere kesip 1 haftanın sonunda bitirmen gerekiyor
2.gün bunu gibi
3.gün
....
hergün kesmen gerekiyor
Yok çıkmıyor ama bu soruyu soran arkadaşım sorunun cevabı kesinlikle var diyor ve dürüst bir arkadaşım ona inanıyorum...
Varmıdır bu soruyu çözebilecek babayiğit
olmaz o iş. 7 tane tek sayı toplayacaksın, çift etmez. 2 tek sayıyı toplarsan sonuç çift olur, bir çift bir tek sayıyı toplarsan sonuç tek olur.
1.gün tek + 2. gün tek = 1&2 çift. 3.gün tek + 4. gün tek = 3&4 çift. 5.gün tek + 6. gün tek = 5&6 çift.
1&2 çift + 3&4 çift + 5&6 çift = 123456 çift.
123456 çift + 7 tek = tek sayı.
Şöyle de ispatlayalım:
Her gün tek sayı kesilecek koyunları şöyle ifade edelim (a,b,c,d,e,f,g işlemlerin sonucu 20'yi aşmayacak şekilde rastgele negatif olmayan tamsayılar):
Pazartesi: 2a+1
Salı: 2b+1
Çarşamba: 2c+1
Perşembe: 2d+1
Cuma: 2e+1
Cumartesi: 2f+1
Pazar: 2g+1
hepsinin toplamı = 20 = 2a + 1 + 2b + 1 + 2c + 1 + 2d + 1 + 2e + 1 + 2f + 1 + 2g
2(a+b+c+d+e+f+g) = 15 eşitliği sağlanamayacağından soru cevaplanamaz. -
Mali bunu yazdı:
bunun gibi bir soru daha var uzun zaman oldu uğraşıyordum, unutmuştum artık. böle sorular gelince aklıma geliyor...
Soru şu
2.gün bunu gibi
3.gün
....
hergün kesmen gerekiyor
Varmıdır bu soruyu çözebilecek babayiğit
-----------------------------Bi gün yemediği varsayılırsa yani 0 ki çift sayıdır sonuç çıkar diğer türlü imkansız.
-
1ci yöntem =))2inci

-
TBT seviyorum ya :D adam 3 boyutlu çözmüş.. diğer arkadaş daha fena elektirik tesisatı gibi çözmüş :D
wert bunu yazdı:
kurtarmazmı bu ki bildiğim kadarı ile bu sorada şekil vermemen gerekir :( gösterdiğin şekilde çözümü yok sanırım

-----------------------------YasamaK bunu yazdı:
1ci yöntem =))2inci

----------------------------- -
@Reberals
Çözdüğünü şuraya koyda madem görelim. -
Nerden buldunuz bunu, geçen öğrencilerim sordu bana da yapamadım :) Niye gündem oldu bu :)
-
ulan bir kisi cikipta matematiksel olarak iki boyutta imkansizligini aciklamamis bu olayin, iki boyutta ben yaptim diyenlerde salliyor...