Cumartesi İşgünü İçerisinde Midir ?
-
bazı yerlerde eğer o şirket cumartesi günleri çalışıyorsa sayılır bazılarında iş günü sayılmaz diyor. hangisi doğru ? cumartesi ne olursa olsun işgünü müdür ?
-
yasa gereği değildir
-
şirketin izni var ise pazar bile iş günüdür. Yada ben öyle biliyorum çünkü tam oturduğum masanın arkasında pazar günü çalışabilirlik belgesi duruyor
-
Ne için soruyorsun???
İş gününden sayılmaz.Öyle hatırlıyorum.
4857 nolu İş Kanununu incele belki yardımı dokunur.
-
AnaMuhalefet bunu yazdı:
-----------------------------
Ne için soruyorsun???
-----------------------------garanti ürün değişimi için soruyorum.
---
ayrıca
şu konuda ;http://forum.donanimhaber.com/m_31478503/mpage_1/key_//tm.htm#31478503
-
sayılmaz
-
bugax bunu yazdı:
AnaMuhalefet bunu yazdı:
Ne için soruyorsun???
-----------------------------garanti ürün değişimi için soruyorum.
---
ayrıca
şu konuda ;http://forum.donanimhaber.com/m_31478503/mpage_1/key_//tm.htm#31478503
-----------------------------yetkili servisler haftasonunu iş günündn saymıyor yanlış bilmiyorsam.
Edit : Cumarteside sayılıyormuş :D
-
Forum donanım haberdeki konuda "5 inci maddesindeki “…Çalışma süresinin haftalara tam olarak bölünemediği hallerde, çalışma süresi iş günü üzerinden ve her iş günü 7,5 saatlik iş süresi kabul olunmak suretiyle hesaplanır"
yazan kısmı neresinden uydurmuş bilmiyorum.
Hangi kanunda var onu da bulamadım; ne İş kanununda, ne Tüketici k. kanununda böyle bir 5. madde yok.
( Olsa da çok önemi yok zaten. Haftalık çalışma saati limitiyle, hafta tatil gününün bir alakası yok! )
Edit: ( Yönetmelik mi, Tüzük mü ne çıkarmış Çalışma Bakanlığı onda varmış bu metin.)
Alakasız olarak bağlamış konuları, daha önce dediği yerde haftalık çalışma saati limiti anlatılmış hangi günün tatil olduğu değil.
İş kanununda "hafta tatili" işçiye en az aralıksız 24 saat dinlenme fırsatı verilir gibisinden bir cümle geçiyor.
(Konuyla alakalı başka madde göremedim, yok )
Buna göre mantık yürütürsem 6 iş günü olabilir bir haftada engelleyici başka bir kanun madde yoksa.
Yani 6 iş günü* 7,5 saat= 45 saat haftalık çalışma + 24 saat haftalık tatil olabilir.
İşveren isterse haftada 5 iş günü* 9 saat = 45 saat haftalık çalışma + 48 saat haftalık tatil olabilir.
Haliyle iki türlü de yorumlayabiliyorum kıt hukuk bilgimle, yani iş yerinin çalışma stiline göre cumartesi iş günü sayılabilir de sayılamayabilir de...
Maddelere göre böyle yorumlayabiliyorum, konuya daha hakim avukat falan varsa başka maddelere kanunlara dayandırarak belki olayı net olarak aydınlatabilir.
-
ssk lı calısan ise cumartesi gunu iş gunudur. gunde 9 saat hatanın 6 gunu calısma mecburiyeti vardır. (mecburiyet derken şöyle; benim iş yerim var sen calısanımsın. normalde senin haftada 6 gun calısman lazım ama ben cumartesi gunu calıstırmıyorum seni.) tamamen iş yeri yonetiminin insiyatifine kalmıs bi durum diyebiliriz. ama taseron firmada calısıyosan (kurumsal bi yerde) cumartesi gunu calısma mecburiyetin vardır.
-
isterse haftanın 7 günü iş günü olur kanun saat bazında alıyo
-
Garanti için diyorsan değildir.