Dilinden Utanma! (Türkçemizin Matematiği)
-
babamız güzel yere parnak basmış yararlı olucağı kanısındayım güzel bir yazı.
türkçe kadar asil bir dil yoktur yazıldığı gibi okunur kelimelerin anlamları müthiştir. arada lastik gibi uzasada türkçeyi seviyorum aşığım
-
Türkçenin eksiği yok, onu kullananların eksiği var, bilim adamları üretmiyor, üretilenlerde yabancı dillerle adlandırılıyor. Bir internet sayfası HACK'lendiğinde "Hacked by bilmem_ne" yazmak türkçenin kullanımını azaltmakla kalmıyor aynı zamanda bazı soysuzların dillerinden utanmasına bile sebep oluyor... Bunun asıl sebebi ise HACK olayını bizim bulmamış olmamızdan kaynaklanıyor. Tamam diyelimki biz bulmadık ama niye kendi dilimize çevirmiyoruz? Bilgisayar, yazılım, donanım, fare, ekran.... bunların hepsi bir gecede bir ünüversite öğretmeni sayesinde ortaya çıkmış kelimelerdir. Ama tüm türkiyede bunlar kullanılmakta, çünkü ilk duyulan budur.
O halde herşeyin başında olan şey buradada karşımıza çıkıyor:
1- ÜRETİM
2- ÜRETİLEN ile birlikte DİLSEL üreme
3- Üretilenleri yeniten ADLANDIRMA
Türkçe türeme kabiliyeti en yüksek dillerden biridir. Örneğin arapça belli başlı kalıplardan oluşur K..T...B gibi ve bunun dışına çıkamaz kelimeler (Kitap, kütüp, Katip....) gibidir, İngilizce ise tamamen birleşmelerden oluşur bu yüzden ömrü tükenmiş bir dil konumundadır (Türkçeden çok daha yeni bir dil olmasına rağmen). Artık ingilizce sözcükler birleşerek bile anlam ifade edemez bu yüzden RAM(Random Access Memory) gibi sözcükler ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu durumda yazdığımız programlar, ürettiğimiz mallar hepsinde türkçe kullanmaya özen göstermeliyiz.
Birkaç çok kullanılan sözcüğün türkçe halleri. Açtığınız sitelerde yazdığınız programlarda kullanmaya çalışın.
İnternet ---> Örütbağ
Menü ------> Dizelge
robot ------> Yaşamsal
Hack -------> Bişey bulamadım
Ha bişey daha, bu konuda Prof. Dr. Oktay SİNANOĞLU'nun tüm kitaplarını ve Dr. Hikmet KIVILCIMLI'nın(Türkçenin Üreme Yolları ve "dil devrimciliğimiz") kitaplarını şiddetle öneriyorum.
-
siananoğlu hocamızı tavsiye ederim her türk geninin her bir kitabını 5 kere okuması gerekir.
-
adam cok acık anlatmıs ne anlamıs oluyor bizim ozenti turkler okey ve yes kelimeleri kaldırması lazım gerçi benim nickim ingiglizce olsada :D
-
bu harika birşey, teşekkürler paylaştığınız için
bir dilci olarak bunları bilmiyodum :$
-
paylaşım için çok teşekkürler tuğrul baba
bunları bilmiyordum vallaha iyi oldu...
-