Diyafram Ve Enstantane Ayarı.

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ltcelik
    ltcelik's avatar
    Kayıt Tarihi: 11/Mayıs/2007
    Erkek

    zamansehri üstad

    Üstad öğrenciye de kendisini geliştirmesi için yer bırakmak lazım.. Hepsni böyle olacak diye dikte edersek öğrenci ezberci olur... :)

    Burdaki amacım fotoğarafın sıfırıncı ögesi olarak kadrajın fotoğrafı nasıl değiştirebildiğine dair fikir uyandırmaktı.. 

    Basit bir kadraj hareketiyle fotoğraftaki gereksiz , rahatsız edeici unsurlardan kurtulmanın nasıl olabileceğiydi..  dekupe eden fotoğraf makinasını ben kullanmadım şimdiye kadar

    Ona bakarsan resim net bile dğil.. Zibilyon eleştiri getirlebilir..  maksat  ürkütmemek.. yavaş yavaş..

    Sabahın köründe uyku seresemi anca o kadar oluyor ..

    Tabi burda sokak fotoğrafçılığının getirdiği şeyler de var.. Doğru anı kollama, sabır.. Şimdik arkdaki müşteriye "bilader kalk ordan" da diyecek hali yok.. vs vs.

     

    Önceki yanıtımda da bahsettim üstü kapalı.  Fotoğraf gözün ( beynin ) algıladığı şey değil makinenin çektiğidir

    Şimdi arkadaş bir sahne görüyor VAY ÇOK GÜZEL deyip  asılıyor deklanşöre

    Baskıya bir bakıyor fıss alakasız bir şey.. 

    Tabi beyin o aşamada sahnedeki kadrajdaki bir çok kusuru görmüyor .. öyle karar veriyor.. Nerden biliyorsun  dersen ilk başta kendimden..

     

    Nazi_ üstad

    Öncelikle SB biraz zor bir konu .. en azından bana göre..Ben korktum çekmedim çalışmadım SB, 

    Filmle çalışmak da biraz soru işareti , maliyet ve süreç kontrolü açısından ( baskı,  konusu baskıya sen müdahale edemiyorsun)

    Eli yüzü düzgün bir dijital alıp manuel ayarlara kullnıp kendini geliştirmeyi bir düşün.. 

    enstantaneydi net alan derinliğiydi asaydı diyaframdı  bunlar "teknik " şeylerdir .. Bu teknik değişkenlerin fotoğrafa etkilierini bilip bumları fotoğrafik bileşen haline getirip kendi lehine , avantaja çevirmelisin

    Örnek 

    yarışan bisikletlileri çekeceksin pozmetre 1/500  f/5.6 veriyor

    eğer odaklaman doğruysa net bir fotoğraf çıkar , bisiket tüm hatlarıya vardır çünkü film 0,002 sn açık kalmıştır

    buna göre ışık değeri açısından diyafarm açıklık serisi  f/2.8, f/4, f/5.6, f/8, f/11, f/16, f/22. diye gittiğine göre

    1/500  f/5.6

    1/250  f/8 ( enstantaneyi bir stop azalttık, aydınlanma süresi iki katına çıktı fakat diyaframı bir stop kıstık ışık geçiş alanını alanı yarı yarıya düşürdük bunların  hepsi aynı aydınlanma "aynı doğru poz")

    1/125  f/11

    1/60    f/16

    ancak hepsi aynı fotoğraf değildir..

    Enstantaneyi uzattıkça bisikletlerde hız çizgileri ortaya çıkar..bunu fotoğrafik öge olarak kullanabilirsin 

    f/5.6 diyaframda ya da daha açık f/4 1/1000 de diyafarm açıklığın büyük olduğu için net alan derinliğin de düşük olacaktır

    bu da  alan dışındaki objeleri flulaştıracağı için eğer onlar senin için ( fotoğraf için) olmamaması gereken şeyler ise onlaı da görünmez hale getirmiş olabilirsin

    Kamera yarışçıyı izlerse sahnede hız çizgisi , izlemezse yarışçıda.. 

    Nette de bir çok kaynak vardır.. Temel açıdan remzi kitabevinin çok eski bir fotoğrafçılık kitabı vardı onu  bir de yazarını unuttum ama Fotoğrafta Teknik okumalar diye bir kitap  vardı onu da okumanı tavsiye ederim

     

     

     

     

     


    Din Kitaplarını Okuyup Anlayana Ateist, Okuyup Anlamayanlara "dindar" denir... Nikola TESLA.. ben mi? Ne okurum ne anlarım... Kendi kendime de uyuz oluyorum ama olamıyorum.. "Ama efsaneyi çıkarıp atarsan ve yaptıkları eylemlere bakarsan... ..Jedi'ların mirası başarısızlıktır. İkiyüzlülüktür, kibirdir."
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ltcelik
    ltcelik's avatar
    Kayıt Tarihi: 11/Mayıs/2007
    Erkek
    NaZi_ bunu yazdı

     

     

     

     

     

     Fırsatını bulurssan Bu iki fotoğrafı saat 8:00 9:30 10:30 2:30 4:30 6: gibi çekmeye çalış


    Din Kitaplarını Okuyup Anlayana Ateist, Okuyup Anlamayanlara "dindar" denir... Nikola TESLA.. ben mi? Ne okurum ne anlarım... Kendi kendime de uyuz oluyorum ama olamıyorum.. "Ama efsaneyi çıkarıp atarsan ve yaptıkları eylemlere bakarsan... ..Jedi'ların mirası başarısızlıktır. İkiyüzlülüktür, kibirdir."
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    NaZi_
    NaZi_'s avatar
    Kayıt Tarihi: 15/Şubat/2010
    Erkek

    Hocam ben bu hobimi biraz kaplumbağamsı şekilde geliştirme yoluna gittim. İnadına dijital makine almıyorum. İmkanım da var ama bir inat oluştu. Sen değilsin bunun sebebi ama nedense bu ''külüstür'' yaklaşımına karşı bir duruş gibi oldu ve ben ''bu şekilde öğreneceğim'' tarzına büründüm.

    Bahsettiğin değerlerle, çok uclara çıkarak oynuyorum çoğu kez. İşin içinden çıkamayınca hatta bir not defteri aldım ve her çekimin ayarlarını kaydetmeye başladım. Baya yorucu bir eylem aslında. 

    Uzun pozlama bile çalıştım bu makineyle ama tabiki tripodsuz biraz hüsran oldu. Sırf deneyleme yapmak için teleobjektifinden portre objektifine kadar aldım. Zaten hep ikinci el ve evveliyatı olan şeyler. 

    Şimdi bu yazdıklarını da dikkata alarak biraz daha titiz yürürüm, zamanla daha iyi olurum ama bunu benim ihtiyarla yaparım diye umuyorum. Kendime verdiğim sözü de tutmuş olurum.

    He bir de; fotoğrafları çekerken, poz yakaladım, diyerek çekmiyorum aslında. Genelde fotoğraflarımı, baktığım şeyler olarak düşünürüm. Neye, nasıl bakıyorsam, sonuç da o olmalı. Biri bana gülümsememeli mesela, veya biri bana poz vermemeli. En uygunsuz zamanları, gözlerin itiraf edemediklerini çekmeliyim diyerek. Herneyse. Aslında buradan da analog fotoğrafçılığa ilgisi olan birileri olsa hafta sonları paslaşılabilir ama 2 sene önce filan konu açtığımda pek rabet görmedi. Bilgili bir kaç kişi yorumlarını esirgemedi, sağolsunlar, gerisi dijitali savundu ve sakinleştik. :)

    Teşekkür ederim.


    Kendimi bir akşam toplumun ete kemiğe bürünmüş hali ile yemeğe çıkarken hayal ediyorum şimdi; yemekler gelmiş ve çiğnemeye devam ediyoruz. Tam o sırada topluma doğru bakıyorum, ben aseksüel olmaya karar verdim, diyorum ve toplumun yüzü düşüyor. Başlıyor neden ve sonuçlarını sorgulamaya, felaket senaryoları anlatmaya ve yer yer yaftalamaya. Hayal ediyorum, yerimden kalkıyorum ve masanın etrafında bir yarım tur atıyorum, artık toplumun yanı başında, tabiri caizse ensesindeyim. Bir kolumu masaya dayıyorum ve kısa kollu tişörtümden uzanan kollarım yılların emeği sonucu bir kas yığını şeklinde, tam da toplumun bakacağı yerde duruyor. Kulağına doğru eğiliyorum ve şöyle diyorum; desene sen her bi sikimi çok iyi biliyorsun lan ?!
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DrKeworks
    DrKeworks's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Mart/2007
    Erkek

    Bu fotograf isi oldukca eglenceli aslinda ama sahsen birck kisi gibi bu konuda cok cahilim. Enstantane diyince de  bilgilerim dahilinde aklima gelen tek sey, cocukken osurunca sikca kullandigim bir cumle olan, "osturugumdam enstantaneleri dinleyin" cumlesi. Bu fotograf isini ogrenmek lazim. Konu takip :W


    Cigu bigule :(
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ltcelik
    ltcelik's avatar
    Kayıt Tarihi: 11/Mayıs/2007
    Erkek

    Hhaha kardeş ben dijital fotoğrafa 2005 te geçtim anca.. o da mecburiyetten..orta format büyük format  stüdyo makinalarında  ( sinar , hasselblad ).. 10 yaşımdan 35 yaşıma kadar da filmle çalıştım amatör  yarı profesyonel olarak .( fotoğraf için de analog kelimesini kullanmamaya özen gösteririm bu arada .. filimli , klasik, kimyasal kullanmya çalışırım ) 

    Şimdi küçük format makianalr bile nerden baksan 20mpx  çözünürlükte .. bu fotoğraf kötü değil  iyi bir değer.. hem çekim ayarlarını da kaydettiği için exif bilgisine , gelişimin için de faydalı olacaktır diye düşünmüştüm.. 

    en azından pozmetreli bir klasik makina daha iyi olurdu..

    Poz yakaladım konusuna  takılma.. zaten herkes  (sen de Ara Güler de ) o kararı verdiği için deklanşöre basıyor..

    Fotoğraf tabi hem teknik, hem sanat , hem felsefesi yönünden derin bir konu

    Ayrıca dijtal fotoğraf çeken gruplar klasik fotoğrafçıları dövmüyor..  onlarla da tanışıp kaynaşabilirsin bir sürü fotoğraf grubu derneği var istanbulda.. İFSAK a git

     

     

     

     


    Din Kitaplarını Okuyup Anlayana Ateist, Okuyup Anlamayanlara "dindar" denir... Nikola TESLA.. ben mi? Ne okurum ne anlarım... Kendi kendime de uyuz oluyorum ama olamıyorum.. "Ama efsaneyi çıkarıp atarsan ve yaptıkları eylemlere bakarsan... ..Jedi'ların mirası başarısızlıktır. İkiyüzlülüktür, kibirdir."
Toplam Hit: 3086 Toplam Mesaj: 16
analogcamera pentax