[Dokuman] - Laptop‘Un Arızalanan Ekran Kartını Tamir Etmek
-
Renenin Notu : Genellikle ekran kartı yada anakart gibi çok fazla ısınıp soğuyan cihazlarda, soğuk lehimi lehim atması ve ya devre yolu üzerindeki temassızlıkların giderilmesi amacı ile devrenin ısıtılması kullanılan bir yöntemdir. Fakat bu yöntem, kesinlikle bozulmuş bir chipi yeniden tamir etmez, kondansatörü patlamış anakartı geri düzeltmez, işlemin arızayı gidereceğinin bir garantisi yoktur, garantili ürünlere kesinlikle yapılması tavsiye edilmez, cihaz elinizde kaldıysa, başka bir çözüm yok ise, deneyebilirisiniz... Bu iş için genellikle flux denilen sıvı ile devre oksidasyonun temizlenmesi amacı ile ıslatılır daha sonra sıcak hava tabancası ile devre ısıtılır, yada elinizde yoksa fırınlama denen işlem ile fırında 200 derecede 10-15 dakika ısıtılır...
Bunu yazmamdaki amac 3 gün sonra birisi gelip tahribatta gördüm, laptopu ısıttım bozdum demesin diyedir, Tahribat.Com yaptığınız dengesizliklerden dolayı sorumluluk kabul etmez...
---
Merhaba sevgili tbt mürit ve müridiye arkadaşlar. Size bu makalemde GeForce Go 6100 ekran kartının yanan cip setini ufak bir maliyetle (maliyet de eğer elinizde olmayan malzemeden dolayı yapacağınız ödeme için) nasıl tamir edebileceğinizi anlatacağım. Kullandığım makine laptop mega book diye geçiyor msi-1326 modeli. Gerekli olan malzemeler
1-Saç kurutma makinesi (maliyet burada başlıyor. Varsa farklı bir ısıtıcı da kullanabilirsiniz. Markası önemli değil bendeki kumtel markalı Ankara’da GİMSA da almıştım 15 tl)
2-2 adet pet bardak (pet bardak ne yapacağız derseniz tertip düzen çok önemli 1 pet bardağa alt kapaktan söktüğümüz vidaları 2. pet bardağa da soğutucu sisteminden söktüğümüz vidaları koyacağız sonra ustanın iyisi malzeme arttırır demeyin :D)
3-Yıldız tornavida bu atık sizin vidanın yuvası nasılsa düz veya yıldız olarak seçersiniz.
Çip setim nasıl yandı hemen onu anlatayım şimdi internetteyim biraz fazla yüklendik bilmiyorum artık birden ekran bembeyaz oldu kapattım açayım dedim aşağıdaki gibi hiç bişi yok sim siyah ekran

Böyle olunca ki resim tamir aşamasına geçtiğim gün sinirlendiğim an baya oluyor. Çantasına koydum öyle bıraktım. Tornavidam olmadığı için ha bu gün ha yarın getirecem açacam bakacam falan ki bu arada bazı arkadaşlarla bu konu üzerinde yaptığım mülahaza neticesindeki amd-x kardeşimize ayrıca teşekkür ediyorum ısıtınca çalışma imkanı olabileceği hakkında bir bilgi edindik. Sonra en sonunda Beton santralinde çalışan operatör arkadaşımdan aldığım tornavidalarla işe sokulmaya karar verdim. Alt kapağı açıyoruz ve vidaları 1. pet bardağa koyuyoruz. SS2 de ki resim şeklinde:

Sonrada soğutucu sistemini söküyoruz SS3 ve SS4 teki gibi:

Soğutucu sistemini eğer varsa bir kompresörünüz iyice üfletip temizleyin yoksa saç kurutma makinesini soğuk konumunda bir üfleme yaparsanız da olabilir ama varsa bir kompresör daha iyi olacağını düşünüyorum.

Şimdi de saç kurutma makinemizi elimize alıp ayarını 2 ye biraz iyi üfürsün ve iyi ısıtsın diye açıyoruz. Arkadan hava alan yeri de elimizde kapatıp biraz daha sıcak havayı üflemesi için fazla kapatmayın saç kurutma makinesinden olmayın. Fazla tutmanıza gerek yok bir 15 yada 20 saniye tutun elinizle de kontrol edin ısınıp ısınmadığını sınma işlemi tamamsa işlem tamamdır. SS5 te çip setin yeri açıkça belirtilmiştir. O el benim değil bende parmaklar biraz eksik olduğu için arkadaşın elini konu mankeni olarak kullandım

İşlem tamamsa soğutma sistemini takıyoruz. Dikkat edeceğiniz husus burada işlemci ve ekran kartının çip seti üzerindeki vidaları aşırı sıkmayın boşluğunu alıp tekrar hafiften bir sıkın ama fazla bir güç sarf etmeyin. Sonra bilgisayarı açın TATA bilgisayar açılacaktır. SS6 da mutlu sonu görebilirsiniz

Bilgisayarınız açıldıysa ne mutlu bana eğer aşırı fan aşırı çalışıyorsa vidaları bir daha kontrol edin sıcaktan dolayı genleşme (ki insanda da oluyor genleşme olayı) hafiften biraz daha sıkın dikkat edin bilgisayar kapalı olsun fişten çekin elektriği ne olur ne olmaz herhangi bir elektrik kaçağı size veya bilgisayarınıza zarar verebilir. Bilgisayarı kapatıp bir 15 – 20 dakika bekleyin, Varsa pervane ile iyice soğutun soğutma sistemini bir daha açmayı deneyin açılmıyorsa vidaları biraz gevşetiniz çalışacaktır. Saygılar.
Bu tür durumlar için bir soğutucu tavsiye ederim. İyi günler.
-
hocam bu bi çözüm değil teşhistir aslında ısıtılan ekran kartı çalışıyorsa değişmesi lazım demektir kesinlikle kesin bi çözüm olmaz 1 gün ile 120 gün arasında geri dönmesi garantidir. ama yinede zor durumlarda yapılması hızlı bi çözüm güzel döküman :)
-
Benim laptopta cortladi gecen ya. 1 uzun 2 kusa bip verip bekliyo ole mal, ses kartimiydi ekran kartimiydi neyden oluyodu hatirlamiyonda. Acep snn bu yontemi bnm alete bende mi uygulasam :)
-
Masaüstü ekran kartını da bildiğimiz fırına koyup 200 derecede pişirerek tamir ediyorlar. Ciddiyim :)
-
akılda kalıcı ,yararlı , akıcı yazı bu :d teşekkürler
-
Sharp bunu yazdı:
-----------------------------hocam bu bi çözüm değil teşhistir aslında ısıtılan ekran kartı çalışıyorsa değişmesi lazım demektir kesinlikle kesin bi çözüm olmaz 1 gün ile 120 gün arasında geri dönmesi garantidir. ama yinede zor durumlarda yapılması hızlı bi çözüm güzel döküman :)
----------------------------hacım bir gün iki gün 10 gün 100 gün artık kaç gün kurtarır onu bende bilmiyorum ama en azından bir çözüm.
murdery bende teekkür ederim. not: ya konuyu ben açmadım kim açtı ben mail attım sadece?
-
abi telefonda anlattığında saç kurutma makinasıyla yaptığın işleme hem gülmüştüm hemde şaşırmıştım :D
uyarıyıda yapmıştım elinde kalır diye.
ben teşekkür ederim abim ne demek (:
edit : faydalı bir konu olduğunu düşünüyorum ama nasıl derseniz ?
bilgisayarcıya gidip domalmaktansa şansınızı demekte fayda var tabi nasıl ısıttığınızda buna etken, şansınız varsa sistemi çalışır hale getirebilir son kullanıcı bilgilerini kurtarabilirsiniz. ( bu durum genellikle para tuzağına yatkın bilgisayarcılar tarafından uygulanıyor. )
ona ne gerek var hdd'yi sök diyebilirsiniz. evet en mantıklısıda budur tabiki.
çip ısıtmakla pek fazla bir yere varılamaz, bir kaç hafta ya da ay hadi bilemedik yıl sonra tekrarlar.
ısıtmaya bağlı olarak 2 ci seferden sonra pek bir kurtarılma şansı yoktur.
bga makinası bile bazen sönük kalıyor bu durumlar için.
rene @ abi bu dökümana kaldırılmalı, ve site sorumlulugunda olmadığı belirtilmeli. :)
-
:) Bu mu tamir etmek ?
Eğer bu yaptığınız tamir etmek ise ben bu işi bırakırım arkadaş :)
-
swordfish bunu yazdı:
-----------------------------:) Bu mu tamir etmek ?
-----------------------------
abi bu olay, alım gücü ya da yaptırma gücü olmayanlar için evet yapılabilir.sen işi bırakma hele, bize lazımsın.
alternatif çözümler arada lazım olabiliyor.
-
Amd-x bunu yazdı:
-----------------------------swordfish bunu yazdı:
abi bu olay, alım gücü ya da yaptırma gücü olmayanlar için evet yapılabilir.sen işi bırakma hele, bize lazımsın.
-----------------------------Haklısın aslında ama bu yaptığınız işlem en fazla bir kaç hafta daha bilgisayarınızın çalışmasını sağlar.
Ayrıca farkında olmadan anakarta yada diğer elemanlara zarar vererek bir daha aynı arızayı verdiğinde yapılmasını imkansız hale getirecek sonuçlar çıkartıyor.
Bizim servise bu tarz gelen cihazları teslim bile almıyrouz :) Çünkü hem bize zaman kaybettiriyor hemde başarı oranımız düşüyor.
-
swordfish bunu yazdı:
-----------------------------Amd-x bunu yazdı:
-----------------------------swordfish bunu yazdı:
-----------------------------Haklısın aslında ama bu yaptığınız işlem en fazla bir kaç hafta daha bilgisayarınızın çalışmasını sağlar.
Ayrıca farkında olmadan anakarta yada diğer elemanlara zarar vererek bir daha aynı arızayı verdiğinde yapılmasını imkansız hale getirecek sonuçlar çıkartıyor.
Bizim servise bu tarz gelen cihazları teslim bile almıyrouz :) Çünkü hem bize zaman kaybettiriyor hemde başarı oranımız düşüyor.
-----------------------------abi yukarıda belirttim zaten biraz da şans etken buna. ( " bir kaç hafta ya da ay hadi bilemedik yıl sonra tekrarlar. " )
iş prensibi ile ilgili tutumunu çok iyi anlıyorum.. evet, o tür sıkıntılar benim başıma da geldi. ama laptop kıl tüy olduğundan senin gibi ehli olan insanlara bırakmayı tercih ediyorum. bu gibi durumlarda risk almayı pek sevmiyorum.
ha bga kullanımı için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. o makinanın gidişatına bağlı.