folder Tahribat.com Forumları
linefolder Bilim Teknik Teknoloji
linefolder Dublex Ev İçin Kombi Kontrol Ünitesi Fikir Teatisi-Kombi Konusunda Uzman Arkadaşlar

Dublex Ev İçin Kombi Kontrol Ünitesi Fikir Teatisi-Kombi Konusunda Uzman Arkadaşlar

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ehlikeyif
    ehlikeyif's avatar
    Erkek

merhabalar tarikat ehli;

şöyli bir sorun var  dublex dairede tek kombi her kata ait oda termostatı var. 

Oda termostatı katta bulunan konvertöre bağlı elektrikli vanayı kontrol ediyor. 

alt kattada böyle üst kattada böyle. kombiyi direk kontrol eden termostat yok. kombiyi yüksek derecede yakarsan çok fatura geliyor.

nasıl bir düzenek kurmalayım ki, her iki katta istenilen sıcağa geldiğinde kombi çalışmasın devre dışı kalsın. katlardan birinde sıcaklık düşerse kombi tekrar devreye girsin. 

yurt dışında hub controler diye bir araç bu işi sağlıyor. burada en ekonomik şekilde sorunu nasıl çözebilirim.

yardımcı olabilene şimdiden teşekür ederim.

Ben Sana Mecburum Bilemezsin...
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    NoktaliVirgul
    NoktaliVirgul's avatar
    Erkek

Ben evdeki kombiyi akıllandırırken şöyle yaptım:

1 adet röle - kombiyi devreye almak/çıkartmak için

1 adet - zigbee sıcaklık ölçer

sıcaklık ölçeri evin ortasında bir yere koydum, home assistant üzerinden sistemi kurdum. 21,5'a gelince 22 dereceye gelene kadar kombi rölesi sayesinde kombiyi açık tutuyor.

---

Seninki gibi dublesk ve çok odalı yerlerde daha fazla noktaya sıcaklık ölçer koyup, tüm sıcaklık ölçerlerin ortalamasını alan bir yardımcı oluşturup yukardaki mantığı uygulayanlar oluyor.

veya

her odaya bir sıcaklık ölçer koyup, her odanın vanasını akıllandırıp, oda veya kat bazlı vanalara aç kapat yaptırabilirsin. Bu yöntemin işleyişinde çıkacak sorunlar ve/veya avantajları konusunda bir fikrim yok.

If my calculations are correct, when this baby hits eighty-eight miles per hour... you"re gonna see some serious shit.
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Velespit Kampçısı
    ruhi
    ruhi's avatar
    Erkek

role ve  zigbee sıcaklık ölçer bağlantısını herkes yapabilir mi hocam. apartman dairesi için olabilir mi 

teşekkürler

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    taekwondo
    taekwondo's avatar
    Erkek

Daikin ndj kombi mevcut dış hava sensorü takılı ek olarak , kışın 35 getip calistiriyoruz kendisi ayar veriyor gündüz güneşli günde calisip rahatsizlik vermiyor 

Belamı bulmusum bulduqum kadar..
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ehlikeyif
    ehlikeyif's avatar
    Erkek
    NoktaliVirgul bunu yazdı

sıcaklık ölçeri evin ortasında bir yere koydum, home assistant üzerinden sistemi kurdum. 21,5'a gelince 22 dereceye gelene kadar kombi rölesi sayesinde kombiyi açık tutuyor.

---

Seninki gibi dublesk ve çok odalı yerlerde daha fazla noktaya sıcaklık ölçer koyup, tüm sıcaklık ölçerlerin ortalamasını alan bir yardımcı oluşturup yukardaki mantığı uygulayanlar oluyor.

veya

her odaya bir sıcaklık ölçer koyup, her odanın vanasını akıllandırıp, oda veya kat bazlı vanalara aç kapat yaptırabilirsin. Bu yöntemin işleyişinde çıkacak sorunlar ve/veya avantajları konusunda bir fikrim yok.

Dediğim gibi alt ve üst katta iki kollektör ve bunların girişinde elektrikli vanalar var. Elektrikli vana da kablolu oda termostatına bağlı. İki ayrı kat iki ayrı tesisat gibi düşün. Ama kombi tek. Kombiyi durdurmak için bağlantı yok 

Her iki kata ayrı ayrı 1 er adet daha  kablosuz oda termostatı takıp alıcısını da kombiye bağlasam. Kombi de bu iki kablosuz oda termostatını paralel bağlasam sorun çözülür mü?

Ev kendi evimiz değil kira, o yüzden fazla masraf yapmakta istemiyorum.

ehlikeyif tarafından 07/Oca/25 12:19 tarihinde düzenlenmiştir

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    NoktaliVirgul
    NoktaliVirgul's avatar
    Erkek
    ehlikeyif bunu yazdı
    NoktaliVirgul bunu yazdı

---

veya

Dediğim gibi alt ve üst katta iki kollektör ve bunların girişinde elektrikli vanalar var. Elektrikli vana da kablolu oda termostatına bağlı. İki ayrı kat iki ayrı tesisat gibi düşün. Ama kombi tek. Kombiyi durdurmak için bağlantı yok 

Her iki kata ayrı ayrı 1 er adet daha  kablosuz oda termostatı takıp alıcısını da kombiye bağlasam. Kombi de bu iki kablosuz oda termostatını paralel bağlasam sorun çözülür mü?

Ev kendi evimiz değil kira, o yüzden fazla masraf yapmakta istemiyorum.

Mantıken olması lazım.

Her kata ayrı termostat, her termostat ilgili katın vanasını kontrol edecek. Termostatlar kombiye paralel bağlanacak. 

Ben evet diyorum.

ruhi bunu yazdı

role ve  zigbee sıcaklık ölçer bağlantısını herkes yapabilir mi hocam. apartman dairesi için olabilir mi 

teşekkürler

apartman dairesindeyim, herkes yapabilir.

röle, zaten sonoff'un rölesi. ancak dikkat edin: sonoff'un bazı röleleri direk 220v çıkış veriyor. kombiye 220v vermeyin. kuru kontak çıkış veren rölelerinden olması lazım. Yani Basic r2 yada r4 alıp direkt olarak bağlamak işinizi görmez.

Ben elimdeki r2'nin entegresindeki ilgili yerleri yok edip kuru kontak haline çevirdim. öyle kullanıyorum. bunu direkt olarak wifi'den kullanabilirsiniz.

-

zigbee sıcaklık ölçer kablosuz olduğu için tercih ettim.

zigbee kullanınca ya zigbee hub gerekecek yada zigbee dongle gerekecek. home assistant olduğu için dongle aldım

-

(zigbee oda termostatı + zigbee hub + zigbee kuru kontak röle) sayesinde bilgisayarsız da yapılabilir.

If my calculations are correct, when this baby hits eighty-eight miles per hour... you"re gonna see some serious shit.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Liquid
    Liquid's avatar
    Erkek

Ben de kombiyi akıllı priz ile kontrol ediyorum. Prizin rölesini kabloyla dışarı aldım. Kombi termostatını röleye bağladım. Normalde röle 220v çıkış vermek için kurulmuş ancak kart üzerinden söküp dışarı alınca kombi termostatını açıp kapatmak için işimi gördü.

Kombiyi kapatmak mesele değil de alt kat üst kat ne kadar aynı sürede ısınıp soğuyor? Yani alt kat yeterli sıcaklıkta iken üst kat ısınması gerekiyorsa kombi yine çalışacak. Yani her iki kat ısınmasına rağmen kombinin sürekli çalıştığı süre oluyor mu?

Mantıken alt ve üst kata ayrı iki tane termometre koyarsın. Tuya veya zigbee ya da tplink(tapo) da olabilir. (Tabi bunlar genelde hub ile çalışır). Kombiye de benim yaptığım gibi termostat girişine röle bağlarsın. Sonra uygulamadan her iki termometre de belirlenen sıcaklığı geçince kapat, biri dahi belirlenen sıcaklık altına düşerse çalıştır gibi uygulama yapabilirsin.

Termometre olayını denedim ama verimli sonuç alamadım. Sıcaklık çok artıyor ya da ev çok soğuyordu. Düzen kuramayınca sadece saat ayarı yapıp bıraktım. Zamana zaman kombiden elle sıcaklık artırıp azaltıyorum. Sabah 8 de kombi kapanıyor akşam gelmeye yakın açılıyor. Senin iki katlı evinde farklı sıcaklık durumuna göre kombiyi aç kapa olayı zor gibi.

İmzalamazsam ne olcak?
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    vukuat
    vukuat's avatar
    Erkek

kombi  dönüş suyu sıcaklığını yakaladığı anda zaten kensini kapatır sadece sirkilasyon devam eder. Elektrikli vanaların 3 yollu mu on of mu? on of ise balans vanasıda yoksa  sistem geri dönüş suyunu görmez ve kendi kendine çalışır durur kollektör ve kombi çılış kollektör forografı atarsan nasıl bir otomasyon yapman gerektiği konusunda fikir verebilirim.

yunusozturk.com
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tekken'deki Eddy
    Prometheus
    Prometheus's avatar
    Erkek

çok ilgisi yok ama şöyle birşey sorayım ben de ; camlar boydan boya, ne deniyordu bilemiyorum. haliyle çok soğuk geliyor dışarıdan. bunu kesmenin ne gibi yolları var? 

________ inspired by love and guided by knowledge _______
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ehlikeyif
    ehlikeyif's avatar
    Erkek
    vukuat bunu yazdı

kombi  dönüş suyu sıcaklığını yakaladığı anda zaten kensini kapatır sadece sirkilasyon devam eder. Elektrikli vanaların 3 yollu mu on of mu? on of ise balans vanasıda yoksa  sistem geri dönüş suyunu görmez ve kendi kendine çalışır durur kollektör ve kombi çılış kollektör forografı atarsan nasıl bir otomasyon yapman gerektiği konusunda fikir verebilirim.

Cevap verenlere teşekkür ederim.

Vanalar on/of moduyla çalışıyor. Çıkışıda balans kontolü yok. Normal kollektörün çıkışında elektrikli vana var.

11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ehlikeyif
    ehlikeyif's avatar
    Erkek
    Prometheus bunu yazdı

çok ilgisi yok ama şöyle birşey sorayım ben de ; camlar boydan boya, ne deniyordu bilemiyorum. haliyle çok soğuk geliyor dışarıdan. bunu kesmenin ne gibi yolları var? 

Çift cam yaptırabilirsin, eğer göze batmaz dersen strafor döşersin yaza doğru çıkartırsın. Alt kata strafor döşe, üstüne de güzel bir manzara resmi koy.

Toplam Hit: 3110 Toplam Mesaj: 16
kombi temostat