Dünanın İlk Balistik Füzesi Vergeltungswaffezwei 2 (V2)
-
Nazi Almanyası V 2 Roketleri
1. vergeltungswaffezwei.. intikam silahı 2.. alman'ların 1944-45'te kullandığı saldırı roketi..scud 'in öncülerinden..
2. vergelten : karşılık vermek, mukabele etmek
waffe : silah
Hitler'in ölümcül V 2 silahı. menzili uygun yerden atılırsa londra'ya dek uzanabilen bir roketti. Dönemi için bu silahı fiilen kullanan Hitler'den başka diğer devletler silahın hayalini bile kuramıyordu. keşif fotoğraflarında gördükleri bazı roketlerin fonksiyonel olmadıklarını, maket olduklarını düşünüyorlardı. Silah orta Almanya'daki bir kasaba olan nordhausen kasabasında, bir madenden genişletilmiş yeraltı tesisinde üretiliyordu. Gestapo tesisin inşası ve v2 üretimi için binlerce savaş esirini akıl almaz şartlarda çalıştırdı. Üzeri genelde dama tahtası gibi kırmızı beyaz boyanırdı. Menzili 300 km. idi. fiziken 14 m uzunluğunda, 1.5 metre çapındaydı. Tarihte ilk kez sıvı yakıtla çalışıyordu. Nerede ise tamamen kör bir silahtır. Koskoca Londra şehrini bile bulduramayanları çok olmuştur. Tamamen manuel hesaplar ve açılandırma ile, yere dik rampalardan atılırdı. Ancak rokette o dönem için başka bir devrim olan 1 dakikalık radyo kontrolü vardır. Kalkıştan sonra yaklaşık 1 dakikalık süre boyunca roket karadan belli miktarda yönlendirilebilirdi. Günümüz balistik roketlerinin atası olarak bilinmesi aslen en çok bu özelliğindendir. Guided missile uygulaması sayılır.Yanında duranlar bunun uçabilen birşey olduğuna bile ihtimal vermezdi. Ağırlığının çok büyük kısmı yakıttı, kalkışı yavaştı, yakıt tüketildikte hızlanır, az miktarda savaş başlığı taşıyabilirdi. O yüzden de içindeki yakıt tamamen bitmeden patlayacak menzillerden atılırdı. Ayda yaklaşık 600 adet üretilebiliyordu. V2'ler seri üretilebildikleri tarihten itibaren yaklaşık 8 ay boyunca müttefik hedeflere ölüm kustular. Aslında bu dönemde Alman anakarası üzerinde bile hava hakimiyeti müttefiklerce ele geçirilmişti. Silahı durduramadıklarından, silahın üretimini durduracak bombardımanlar planladılar. Ancak nerede üretildiğini dahi bilmiyorlardı. İstihbarat servislerinden gelen raporlara göre roketin tasarımcı ve üretici beyin takımının saklandığı kasabaları vurmaya çalıştılar. V2'ler gezici rampalardan atılabiliyordu. Bu da roketleri kalkmadan vurmalarını tesadüflere bırakıyordu. Bu anlamda v2'yi de, üretimini de durduramadılar.
Savaşın sonlarında Amerikalı askerler silahın üretildiği nordhausen kasabasına girdiler. Çok ciddi bir direniş ile karşılaştılar. Oysa burasını da işgal edilecek sıradan bir alman kasabası sanıyorlardı. Kasabaya girip, yeraltına inşa edilen tesisi bulduklarında, gözlerine inanamadıkları teknoloji ile karşılaştılar. 10 yıl sonraki teknoloji hemen önlerinde duruyordu. üretimde kullanılan esir köle işcilerden sağ bulduklarını kurtardılar ve v2 ile ilgili her döküman, bitmiş roket ve parçayı Amerika'ya taşıdılar. Bu miktar binlerce tona varıyordu.
Roketin ve v2'nin babası alman mühendis Wernher von braun'u da başka bir yerde ele geçirdiler. Onu da Amerika'ya götürüp kendi roket programlarını başlattılar. Ele geçirildiğinde von braun'un sol kolu kırıktı ve alçıdaydı.
V1 ve v2 gibi fonksiyonel başarılar üreten nazi roket programı bir askeri fiyaskodur. Almanlar roket programına milyarlarca mark yatırdılar. Hem de sıkışık savaş ekonomisi esnasında. Ancak roketlerinden askeri anlamda, silah olarak, kesinlikle savaşın kaderini değiştirecek verimli sonuçlar alamadılar. V2, ileriki uzay ve balistik roket programlarına yapılmış bir yatırım olarak havacılık tarihinde yerini aldı.
Amerikalılar savaştan 10 yıl kadar sonra bile v2'nin temel alındığı yeni roketler ile uğraşıyordu. Wernher von braun ise aslında en başından beri hayali olan şeyin, uzay yolculuğunun peşine Amerika hesabına düştü. İlk başarılı fırlatmayı sağlayan atlas roketini dizayn etti.
-
yav cahilliğme verin anlamam bu top tüfekten bombadan felan balistlik füzenin normal füzeden farkı ne?
yazı uzun olunca okuyamadımda :|
-
jannissary bunu yazdı:
-----------------------------yav cahilliğme verin anlamam bu top tüfekten bombadan felan balistlik füzenin normal füzeden farkı ne?
yazı uzun olunca okuyamadımda :|
-----------------------------
Balistik füzenin farkı gelişigüzel bi hedef ve fırlatmadan ziyade belirli hedeflere gönderilmesidir hocam..gönderilen nokta belirlidir..atıyorum herhangi bir bölgenin stratejik alan noktaları vs. -
bulutbey bunu yazdı:
-----------------------------konuya girince nazi almanyası yazısını görünce bu lemura dedim :D:D
hacı senin bu nazi almanyası hayranlığın nerden geliyo ?
yada nazi almanyası ilgin ? başlangıç nokta nere ?
ayrıca füze için yorumum
way a.q
ben ayrıca Golden Age döneminede meraklıyım Atlantis,Lemuria gibi bu yolun sonu nazilere çıktı..ayrıca silah delisiyim savaş ve tarih meraklısıyım ...bunlarda Nazi'lerde mevcut...ilk olarak Odessa ve Thule örgütü ilgimi çekmişti..ardından nazilerin günümüzde bile yapılması imkansız sayılacak projelerinide görünce yaklaşık 4 yıl önce filan başladım araştırmaya okumaya vs. ..yani ulan adamlara bak helal olsun herkesi öldürmüşler mantalitesi ile başlamadı sempatim .. onların hakkındaki yüzeysel ve kültleşmiş kalıplaşmış safsatalara inanmayacak kadar konu hakimiyetimden dolayıda mükemmel bi derecede hayranlık duyuyorum..ne olursa olsun değişmiicekte. -
fasist fasist. bir millet idealleri ile fasistligi birlestirirse onunde kimse duramaz!!!!
-
zaten süper fikirler, projeler hep böyle "uç" ülkülerden çıkıyo. hatalıysam düzeltin...
-
baştan aşağıya kadar 2 kere okudum...resimlerinide ayrı ayrı üşenmeden inceledim...Paylaşılan bilgilerin devamını isterük :D
Sonuçta burada mesele bu projenin faşistlere ait olup olmaması değil...bilim adına..teknoloji adına atılan...atılmaya çalışılan adımlardır...Yani insanlık adına...
tebrik eder..devamını bekledigimi hatırlatmayı borç bilirim ;)
-
bence geçmişe bağlı kalmamak gerekir, önemli olan ilk balistik füze deil son balistik füzenin kime ait olduğudur :)
tabi bu benim görüşüm :)
edit: @esat; insanlık adına he? :D
insanlık adına balistik füze :C
-
cold-m4 bunu yazdı:
-----------------------------bence geçmişe bağlı kalmamak gerekir, önemli olan ilk balistik füze deil son balistik füzenin kime ait olduğudur :)
Fatihin döktürdüğü toplar sonucunda;insanlık adına bir çağı kapatıp başka bir çağın başlangıcı olabiliyor...Bu insanlık adına bir oluşum değilmi ?İnsanlık adına dendiğinde illa hayır kurumları gelmesin aklına cold'cum ;)
-
ingilizlerin az amına koymadılar :| saol lemuria
-
lordvader89 bunu yazdı:
cold-m4 bunu yazdı:
-----------------------------bence geçmişe bağlı kalmamak gerekir, önemli olan ilk balistik füze deil son balistik füzenin kime ait olduğudur :)
Fatihin döktürdüğü toplar sonucunda;insanlık adına bir çağı kapatıp başka bir çağın başlangıcı olabiliyor...Bu insanlık adına bir oluşum değilmi ?İnsanlık adına dendiğinde illa hayır kurumları gelmesin aklına cold'cum ;)
-----------------------------Amma velakin insanlar, Savaşmadan, birbiri ile iyi geçinmenin bir yolunu bulmaya mecburlar. Yada artık bu mecburiyet kesinlikle olmazsa olmaz mecburiyettir. Nihayetinde Dünyayı yokedecek güce ulaşıldı. Globalleşecen dünyada Artık Savaşlara Dr demenin vakti geldi de geçiyor.

Alkolün yakılması için lüzumlu oksijen – 183 derece ila –152derece arasında bir ısısal durumda bulunur.Alkolün tam yanması için ağırlığının iki misli oksijene ihtiyaç vardır.Petrol için 3, hidrojen için 8 misli oksijene ihtiyaç olduğunu burada kaydedelim.Bu sebeple alkol kullanılması ile oksijen depolarının hacmi küçültülmüş olur; bu kazanç eksoz sür’ati tezayüdünden daha kıymetlidir.