Dünya Da (Grafik ) Tasarim Mesleği? Nedir Ne Degildir?
-
Aslinda özellikle grafik sorsamda butun tasarim alanlari icinde sorulabilir
Grafik tasarim aslinda genis bir alana hitap eden bir bölüm ama isin icine girdikce daha farkli seyler görüyorum.
Yani ne umdum ne buldum
Misali bir şekle döňüşüyor. tasarimdan cok kisitli bir alanda musterinin yazilarini yazan bir makineye dönüsmüs. Daha acisi bunu normalmis gibi kabullenen kisiler...
Bu beni bazi seyleri sorgulamaya itti.
Merak ediyorum yurt disinda nasil bir is hayati var?
Grafik nedir ?
Ne degildir?
-
Yurt dışından tanıdığım bazı grafikerler var.
Gerçekten işlerinde çok iyiler.
Dünya çapında ünlü birçok diziye grafik, logo, duvar boyası yapan adamlar.
Mesela adama gıda ambalajı tarif ediyorum, tariften kastım şöyle mesela.
Üzerinde çilek resmi olsun, çocuklar için. 100mm boyunda, 80mm genişliğinde. Şunlar yazsın.
A'dan Z'ye, baskıya hazır bir şekilde veriyor.
Adam bunun triplex yapıda PE/ALU/PET olması gerektiğini biliyor, baskıdaki layerları cartları curtları biliyor.
Kaç renk kullanılacağını, fleksoda mı rotogravürde mi vs vs..sfgssdfs
Direkt nokta atışı.
Mobil program için logo ve arayüz istiyorum. Basitçe kağıda çizip atıyorum whatsapp'dan, adam muazzam özgün işler çıkarıyor.
PSD'lerini, yazı tiplerini her bokunu püsürünü de veriyor.
TR'de çalıştıklarım ise,
Parasını vermeme rağmen tasarım dosyasını vermez, istediğin kalitede pdf vereyim, png vereyim der.
Tasarımları genelde çalıntıdır, iyi arama yapınca nerden çalıntı olduğu bile bulunabilir.
Renklerin ve yazı tiplerinin anlamlarını bilmezler, güzel görünüyor der geçerler.
Baskı hakkında 0 bilgiye sahiptirler, gradient tasarımlar yaparlar, bunun matbaada nasıl basılacağı hakkında en ufak fikirleri yoktur.
Onlara göre iş mükemmeldir.
Kısaca burda CorelDraw, Photoshop, Freehand öğrenenler grafikerim der.
TR'de çalıştıklarımdan iyileri de var mı? Tabi ki var.
Onların da sorunu,
1 hafta sonra teslim ediyorum der, 2 ay sonra alırsın.
Ararsın telefonunu açmaz.
Müşteri kaan ne yaptın diye sorar bana, arıyorum telefonumu açmıyor diyemem tabi ki. Bu sebeplerden ötürü...
5 katına da mal olsa yabancıyla çalışıyorum, kafam rahat ediyor.
Freelancer.com
Peopleperhour.com
Kaan tarafından 28/May/15 23:12 tarihinde düzenlenmiştir -
Kaan uzun uzun yazmişsin
Sagol sen müşteri gözüyle bir degerlendirme yapmışsin. O kadar bilemiyorum. Ben aslinda çalışan isi yapan gözüyle olani da merak ediyorum nasil bir müşteri kitlesi istenenler neler gibi.
-
Kaan bunu yazdı
Üzerinde çilek resmi olsun, çocuklar için. 100mm boyunda, 80mm genişliğinde. Şunlar yazsın.
Adam bunun triplex yapıda PE/ALU/PET olması gerektiğini biliyor, baskıdaki layerları cartları curtları biliyor.
Direkt nokta atışı.
Mobil program için logo ve arayüz istiyorum. Basitçe kağıda çizip atıyorum whatsapp'dan, adam muazzam özgün işler çıkarıyor.
TR'de çalıştıklarım ise,
Parasını vermeme rağmen tasarım dosyasını vermez, istediğin kalitede pdf vereyim, png vereyim der.
Tasarımları genelde çalıntıdır, iyi arama yapınca nerden çalıntı olduğu bile bulunabilir.
Renklerin ve yazı tiplerinin anlamlarını bilmezler, güzel görünüyor der geçerler.
Baskı hakkında 0 bilgiye sahiptirler, gradient tasarımlar yaparlar, bunun matbaada nasıl basılacağı hakkında en ufak fikirleri yoktur.
Onların da sorunu,
Müşteri kaan ne yaptın diye sorar bana, arıyorum telefonumu açmıyor diyemem tabi ki. Bu sebeplerden ötürü...
Freelancer.com
Peopleperhour.com
hocam hindistanlılar piyasanın 5 katı altına yapmıyorlar mı o sitelerde bu işleri?
-
U235 aklimdan cikmis hindistanlilar o sefalette nasil boyleler bilmiyorum ama dehsetler.satranc oynuyorum hemen anliyorum hindistanli oldugunu.
-
Photoshop bilen herkes grafikerdir. Wordpress editleyebilen herkes coderdır. Piyasa böyle. Site yapıyorum, adam benden logosunu neden yapmadın diye hesap soruyor. Grafiker değilim ben diyorum. Olur mu öyle şey iş bilmiyorsun sen diyor. ne yapayım ben bu adama? Yapıyorum bir logo vector şekilde beğenmiyor. Basıyorum gradienti bayılıyor. Sonra diyorki kart bastıralım. photoshopda yüksek dpida verip geçiyorum logoyu artık basan adam küfür ediyordur arkamdan kesin.
Grafikerim diyenler de genelde reklam ajansı açıyor, matbaacılıkla uğraşıyor. Hep aynı tasarımlar. Rakip firmaların broşürlerine bakıyorum birebir aynı hatta bir keresinde bir firmada rakip firmanın dükkanının resmini gördüm o derece kolpa iş yapıp geçmiş :)
-
futurist bunu yazdı
U235 aklimdan cikmis hindistanlilar o sefalette nasil boyleler bilmiyorum ama dehsetler.satranc oynuyorum hemen anliyorum hindistanli oldugunu.
Aynen bende soruyom 'where u from?' Diye hintliler çok çıkıyor
-
Tasarim ya da grafik tasarim cok genis bir dunya..
Ilk olarak 2ye ayrilir: basili isler ve dijital isler. Basili isler de icinde ayriliyor. Ama dijital isler daha cok dallanip budaklaniyor. Mobil, web ve isin icine 3d girdigindede dijital tasarim statusune girmis oluyorsun.
Avrupada bayadir bilinen, turkiyede ise son 5 yildir parlayan UI ve UX metodolojileri gelisti.. Bu ikisi "tasarim' olgusunun en temel unsuru oldu artik.
Turkiyede guzel isler yapan var ama tutup hollanda, avusturyaya falan kiyaslarsak avrupa daha basarili.
Mesala internette dolasan tonlarca ucretsiz vektorler, web templateler falan yani daha dogrusu envato, graphicriver, videohive va hep avusturyadan cikma. Onun disinda eger behance.net gibi networklerde dolastiysaniz cogu tasarimci orta asyadandir.
Ben bu insanlarin basarisini yasadikleri ulkenin ekonomik ya da sosyolojik refahina bagliyorum. Turkiyede grafiker diye adamlar c# bilen php bilen grafiker ariyor..
Daniel-Koo tarafından 29/May/15 08:00 tarihinde düzenlenmiştir -
u235 bunu yazdıKaan bunu yazdı
Direkt nokta atışı.
TR'de çalıştıklarım ise,
Onların da sorunu,
Freelancer.com
Peopleperhour.com
hocam hindistanlılar piyasanın 5 katı altına yapmıyorlar mı o sitelerde bu işleri?
Hindistanlilara kimse kolay kolay iş vermiyor. Fiyati dip veriyorlar ama güven problemi var. Vakit kaybetmekten korkuyor avrupali müşteriler.
Hindistanlilar freelance sitelerinde akillilik ediyor. 10 kişi toplanip 3 hesap açıyor, tek adam gibi. Presentable da bir adam koyuyorlar, ama işi yapan ekipten herhangi biri. Fiyat oyunlari yapıyorlar böyle.
-
Bilinç altında kodlanmış , çağlar boyu kuralları enseyen
fakat değişmeyen ,
doğal kompozisyon arayışıdır.
su damlasından çıkan notaların farkına varmak gibi...
-
şöyle diyelim mesela ben süper bir afiş yapıyorum
yada kartvizit
matbaa bilgisi, kesimler montaj bilmiyorum bu beni kötü bir grafiker mi yapar
yani bilmek tabiki çok iyi ama geniş bir alanda bakarsak matbaa aşamasındaki aşamaları bilmek zorundamıyım.
anlatabildim mi?
ben bu mesleğin sınırlarını çizmek istiyorum
şunu bilmek zorundasın şunları bilmek zorunda değilsin
şunları ise bilsen süper olur gibi